Tahikardija

Tahikardija4 minuta čitanja

Mnogo ljudi je iskusilo neke probleme sa srcem, bilo u vidu ubrzanog rada tj tahikardija, preskakanja ili pak pa usporenog rada.

Ali, da biste razumeli zašto se to dešava, napravićemo mali uvod.

Kako funkcioniše srce?

Prvo što treba da se zna da srce ima dve pretkomore i dve komore i svoj sprovodni sistem koji impulse sprovodi kroz srce.

Taj sistem se sastoji od dva čvora i sprovodnih puteva. Signal kreće iz jednog čvora koji se naziva SA (sinoatrijalni) čvor i širi se kroz pretkomore što zapravo uzrokuje njihovu kontrakciju i potiskivanje krvi u komore.

Signal stiže do drugog čvora koji se naziva AV čvor (atrioventrikularni – nalazi se između pretkomora i komora) koji ga dalje sprovodi duž sprovodnih puteva unutar komora i na taj način se ostvaruje kontrakcija komora kojom se krv iz njih istiskuje u telo.

Broj otkucaja srca se kreće normalno od 60-100 / min ( idealno je 60-80/min) i trebalo bi da je ujednačeno što se naziva sinusnim ritmom.Koliko vrsta tahikardija postoji?

Postoji mnogo vrsta tahikardija a dele se u dve osnovne grupe : supraventrikularna tahikardija koje nastaju iznad komora (na nivou SA čvora i pretkomora) i ventrikularna tahikardija koje nastaju na nivou komora.

Mi ćemo u ovom tekstu posvetiti pažnju njihovim najčešćim tipovima.

1. Sinusna tahikardija nastaje kad je broj otkucaja više od 100 u minuti. Ritam je ovde i dalje regularan (pravilan), samo što je broj otkucaja veći od normalnog.

Ovaj tip tahikardije obično pogađa mlađe ljude. Javlja se u mnogim stanjima (stres, hipertireoza, povišen krvni pritisak, preterano konzumiranje kafe i cigareta, angina pektoris…).

Pacijenti obično osećaju bol u grudima, zamaranje, povišen puls.

Kada se utvrdi uzrok, terapija se uglavnom sprovodi beta-blokatorima (presolol, bisoprolol, propranolol, nebivolol) ili kalcijumskim antagonistima ( verapamil, diltiazem), a neretko se rešava problem anksioliticima (bromazepam , diazepam).

2. Drugi tip tahikardije je Volf –Parkison – Vajt sindrom (WPW) gde impuls iz pretkomora umesto da stigne do AV čvora, on ga zaobilazi i ide pomoćnim putem što uzrokuje preranu aktivaciju komora.

Leči se beta-blokatorima i antiaritmicima.

3. Atrijalna fibrilacija ili poznatija po nazivu aritmija absoluta nastaje u pretkomorama. Ovakav tip aritmije je često prisutan u koronarnoj bolesti, dijabetesu, srčanoj insuficijenciji ( slabosti).

Impulsi se stvaraju toliko brzo, da pored toga što je broj otkucaja veliki, ritam je nepravilan.

Zbog tako velikog broja impulsa, pretkomore ne mogu u potpunosti da se kontrahuju, tj da istisnu krv u komore, pa se to naziva treperenjem ( fibrilacija). Usled fibrilacije pretkomora mogu nastati ugrušci (trombovi), pa pored antiaritmika u terapiji, obavezno se propisuju i antikoagulantni lekovi (lekovi za zgršavanje krvi).

Inače ova vrsta aritmija ne mora davati nikakve simptome, ali može dati bol u grudima, slabost, malaksalost, može dovesti do komplikacija kao što je moždani udar, srčani zastoj.

4. Atrijalni flater je vrsta aritmije koja takođe počinje u pretkomorama, nastaje tako što impuls kruži po pretkomorama i karakteristično je da je broj otkucaja veoma visok, između 250 i 300.

5. Ventrikularne tahikardije nastaju tako što se stvaraju u komorama, zapravo impulsi se stvaraju u komorama i tako ubrzan rad zapravo smanjuje efikasnost srca kao pumpe jer komore ne mogu da se ispune i ispumpaju dovoljno krvi da bi snabdele organe.

One znaju da traju kratko, samo nekoliko sekundi, ali ako potraju duže, zapravo predstavljaju jedno od najurgentnijih stanja u medicini jer mogu da pređu u ventrikularnu fibrilaciju koja može da dovede do smrti.

Manifestuju se bolom u grudima, plitkim dahom, malaksalošću, gubitkom svesti…

Kako se ispituje pacijent koji ima tahikardiju?

Obavezan fizikalni pregled, laboratorija, EKG, holter EKG i ultrazvuk srca. To je nešto početno što treba da se uradi da bi se odredila adekvatna terapija.

U većini slučajeva lekovima se postiže zadovoljavajuć efekat, međutim u nekim slučajevima, to nije dovoljno pa je potrebno ugraditi pejsmejker ili uraditi ablaciju, internu kardioverziju.

U svakom slučaju ako imate često osećaj da vam srce ne kuca kako treba, bilo da je ubrzan srčani rad tahikardija ili imate preskakanje srca praćeno vrtoglavicom, kratkim dahom, zamaranjem i bolovima u grudima, vreme je da se javite lekaru.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

4 komentara na članak “Tahikardija4 minuta čitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *