Upala pluća

U ovom tekstu ćemo pokušati da vam objasnimo zašto, iako je medicina napredovala i dalje napreduje, upala pluća predstavlja infekciju koja može da ugrozi život i od proste prehlade preraste u stanje opasno po život.

Ko izaziva upalu pluća – pneumoniu?

Upalu pluća ili pneumoniu može da iazazove više različitih uzročnika. Najčešće upalu pluća izazivaju virusi, bakterije i gljivice.

Koji deo pluća je zahvaćen upalom?

Zamislite pluća kao veliki bogati grozd, koji se sastoji od peteljke i šupljih zrnca grožđa. Bronhitis napada peteljku dok upala koja zahvati zrnca grožđa predstavlja upalu pluća. Zrnca koja su normalno prazna se ispunjavauju gnojem i sluzi i tu kreću simptomi.

Koji su simptomi ili znaci upale pluća?

Pre svega, ona na samom početku može da da simptome slične prehladi, curenje iz nosa i bol u grlu, da bi onda temperatura skočila obično preko 39 stepeni Celzijusovih. Ta temperatura zna da potraje nekoliko dana, ali ne mora uvek da bude mnogo visoka.

Drugi značajan simptom je kašalj, koji ne mora da bude učestao, ali je obično praćen iskašljavanjem gustog zelenkastog ili žućkasto-braon sekreta ( kod nekih upala pluća kašalj može biti suv- to su atipične pneumonije).

Kašalj obično dovodi do gubitka daha, a bol u grudima koji se javlja pri kašljanju je cepajućeg i razdirućeg karaktera. Zamaranje, gubitak daha, malaksalost, jeza su samo dodatni simptomi.

A kao još jedan značajan simptom upale pluća bismo pomenuli i konfuziju koja je značajna jer se obično javlja kod populacije starije od 65 godina, neuhranjenih i teških hroničnih bolesnika.

Konfuzija se javlja jer je krv slabije snabdevena kiseonikom usled oštećene razmene gasova na nivou pluća, pa samim tim i kiseonik slabije dospeva do mozga, što može uzrokovati konfuziju i dezorijentaciju.

Kako se upala pluća – pneumonia otkriva?

Najbitnije je javiti se lekaru, objasnitu mu kako se osećate i koje simptome imate. On će da vas pregleda i posluša pluća.

U zavisnosti od mogućnosti uradiće krvnu sliku, leukocitnu formulu mikrobiološko ispitivanje iskašljaja (sputum) i rendgen pluća. Takođe može da vas pošalje kod grudnog lekara na dalje ispitivanje i lečenje.

Kako se leči upala pluća i šta vi možete da uradite kod kuće, pogotovo ako čuvate nepokretnu osobu?

U zavisnosti od uzroka lekar propisuje terapiju. Antibiotici, lekovi protiv gljivica i virusa su osnova terapije. Ali jako je bitno:

1. Uzimati redovno terapiju
2. Nadoknađivati tečnost i obarati temperaturu
3. Iskašljavati sadržaj iz pluća
4. Odmarati se i mirovati
5. Ukoliko imate nepokretnu osobu ili dete koje ne zna da iskašljava, neophodno je tu osobu drenirati lupkanjem po leđima ( obavezno pitajte lekara da vam objasni kako se to radi )
6. Uslučaju da je upala teška i ne prolazi doktor može da proceni da je potrebno i bolničko lečenje
7. Smanjiti ili prekinuti pušenje

Koje su osobe pod posebnim rizikom zbog upale pluća?

Svi oni ležeći pacijenti koji ne izlaze i koji se ne kreću uopšte predstavljaju grupu ljudi kod kojih upala pluća može da bude opasna po život.

Takođe, osobe obolele od drugih hroničnih bolesti, astme, bronhitisa, karcinoma kao i osobe koje boluju od drugih bolesti koje smanjuju imunitet predstavljaju rizičnu grupu.

U svakom slučaju, potrudite se da ako osetite simptome koje smo naveli, da se blagovremeno javite lekaru jer upala pluća nije nešto što prolazi samo od sebe, i bez obzira na dostupnost terapije, ova bolest i dan danas može da se iskomplikuje i da ugrozi život.

5 KOMENTARA

 1. jos jednom dobro vece
  mada je kasno
  prelezao sam koronu
  agonija je prosla pre mozda 3 nedelje
  nisam kasljao
  po nekad
  ali nista nisam izbacivao niti mi je krcalo dok disem
  sada se zamaram dosta brzo a i dalje nemam nikava krcanja niti izbacivvanja
  jedino sto mi je nizi kiseonik u krvi
  imam oksimetar
  sad koliko je on tacan neznam
  ali recimo kada sam napolju i disem ono tipa ona vezba
  4x4x4
  zna da mi bude kiseonik i na 93 do 95
  e sad kad sam u kuci i tipa u stanju mirovanja
  bude od 86 do 89 kako kad
  po vasem misljenju trebam li ja da snimam pluca ili ne
  i ima li privatno snimanje u boru i koliko od prilike to kosta
  jer nemam ni zdravstvenu knjizicu a ni nesto puno para
  hvala unapred i svako dobro

  • Poštovani, verovatno se kod Vas radi o nekoj posledici korona virusa, sad da li je na srcu u vidu upale srčane maramice , srčanog mišića ili na plućima teško je reći. Činjenica je da tegobe ne prestaju tako da to ipak zahteva pregled lekara . Ukoliko Vam je loše, zamarate se i gušite, možete da se javite Hitnoj pomoći bez obzira na to što nemate knjižicu. Takođe, pacijenti kojima je loše se ne vraćaju sa opšte, bez obzira na knjižicu . Trebalo bi da se raspitate o mogućnostima da uzmete knjižicu na konto nezaposlenosti ili nedostatka prihoda ili barem knjižicu koja važi u slučaju potrebe za hitnim stanjima . Što se privatnog rendgena tiče, njega nema kod nas, postoje skener i magnet, ali bi Vama više trebalo da uradite kompletnu laboratoriju , pregled kardiologa i eho srca kao i acido bazni status .

 2. Dobro vece,
  Moja majka (75god)je u procesu dobijanja terapije za karcinom pluca. 14tog juna je otkriven na CT-u, ali je bilo potrebno uraditi jos analiza. Trenutno se ceka nalaz da se vidi da li je kandidat za imuno terapiju.
  Problem je sto ona od biopsije pa nadalje ima konstantnu temperaturu 38/39 i to traje vec tri nedelje. Veoma je iscrpljena. Pije paracentamol na 4h da bi temperatura bila 37,5
  Potrebno je cekati jos 10tak dana…
  Da li je normalno da da ovolikom temperaturom niko nista ne reaguje, bojim se da nija neka upala pluca, da ne dobije sepsu
  Molim komentar strucnog lica.
  Unapred hvala

  • Poštovana, iskreno jedino što možemo da Vam savetujemo da je odvedete ponovo do grudnog lekara na pregeled .

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime