Slepo crevo

• Od upale slepog creva najčešće obolevaju deca i odrasli do otprilike 30-te godine života,

• Upala slepog predstavlja stanje opasno po život,

• Sama uloga slepog creva nije sasvim jasna.


Slepo crevo je može se reći jedan od najzagonetnijih organa našeg organizma.

Njegova uloga nije sasvim jasna.

Ali predstavlja opravdani strah svih ljudi jer njegova upala može da dovede do komplikacija opasnih po život.

Gde se nalazi slepo crevo?

Zamislite naš stomak kao kvadrat koji u sebi ima 6 manjih kvadrata.

Slepo crevo se nalazi u donjem desnom kvadratu.

Povezano je sa debelim crevo i ima izgled crvuljka dužine od 5 do 10 cm a širine 6 do 8 milimetara.

Kakvu ulogu ima slepo crevo?

Funkcija slepog creva nije sasvim jasna.

Naučnici pretpostavljaju da ono služi kao skladište za dobre bakterije koje treba da nadomeste gubitak bakterija iz creva.

Recimo ako neko boluje od dijareje, velikim brojem stolica se gubi normalna crvena flora.

Po prestanku dijareje, dobre bakterije iz slepog creva izlaze i obnavljaju izgubljenu floru creva.

Sa druge strane, neki naučnici smatraju da je slepo crevo nepotreban organ i da se njegovim vađenjem ništa ne gubi.

Slepo crevo i upala

Upala slepog creva nastaje onoga trenutka kada dođe do zapušenja ulaza u slepo crevo iz bilo kog razloga.

Zapušenje može da nastane zbog stolice, tumora, upale limfnog tkiva, stranog tela (žučnih kamenčića).

Zašto dolazi do pucanja slepog creva?

Jednom kada dođe do upale slepog creva, ono natiče i vremenom dolazi do smanjivanja cirkulacije krvi u njemu što zbog samog otoka što zbog eventualno postojanja stranog tela koje pritiska krvne sudove.

Dolazi do odumiranja tkiva slepog creva, pucanja zidova i izlivanja sadržaja u stomačnu duplju.

Jednom izliven sadržaj u stomačnu duplju dalje širi upalu po stomaku i predstavlja opasnost po život.

Slepo crevo i simptomi upale

Simptomi upale slepog creva mogu da budu:

1. Bol u desnom donjem kvadrantu stomaka,

2. Trnjenje desne noge povezano sa bolom u donjem desnom delu stomaka,

3. Mučnina i povraćanje,

4. Visoka temperatura,

5. Zbog bolova često dođe do visokog pritiska,

Ukoliko dođe do pucanja slepog creva javlja se jak bol u celom stomaku.

Stomak postaje tvrd i bolan na najmanji dodir.

Pacijent izgleda bledo preznojeno i uplašeno.

Bol kod upale slepog creva je često nejasan, pogotovo kod dece.

Zavisi i od samog položaja slepog creva, jer ono može da bude i na drugom poloažju.

Vrlo često se upala slepog creva poveže sa izbacivanjem peska iz mokraćne bešike zato uvek treba biti oprezan kada postoji bol u donjem delu stomaka.

Kako se dokazuje da postoji problem sa slepim crevom?

Dokazivanje da postoji upala slepog creva se najviše zasniva na:

1. Pregledu stomaka i pipanju celog stomaka u potrazi za bolovima,

2. Slanje pacijenta da uradi brzu krvnu sliku, leukocitnu formulu i urin,

3. Merenje rektalne temperature ukoliko je to moguće (veća je za 1 stepen celzijusa od temperature merene ispod pazuha).

4. Ultrazvuku stomaka

5. Ukoliko je izvodljivo pregled stomaka skenerom.

Kako se leči upala slepog creva?

Postoje dve teorije lečenja slepog creva.

Jedna insistira na hiruškom vađenju slepog creva čime se problem slepog creva trajno eliminiše.

Može da se uradi standardnom operacijom ili laparsokopsim aparatom.

Period potpunog oporavka je od dve do tri nedelje posle čega pacijent može normalno da nastavi svoj život.

Druga teorija podrazumeva lečenje slepog creva antibioticima.

Cilj ovog tipa terapije je lečenje infekcije ali primena ovog tipa terapije zavisi od stanja pacijenta.

Koje su komplikacije upale slepog creva?

Najteža komplikacija kod upale slepog creva je naravno pucanje i izlivanje njegovog sadržaja u trbušnu duplju.

Jednom izliven sadražj, dovodi do upale trbušne duplje tj.akutnog adomena.

Akutni abdomen je stanje opasno po život i karakteriše ga:

1. Jak bol u stomaku,

2. Stomak je tvrd i bolan na najmanji dodir,

3. Pacijent je bled, orošen znojem i uplašen za svoj život,

4. Dolazi do mučnine i povaćanja.

Opasnost od pucanja slepog creva je realna.

I zato svakog pacijenta za koga se posumnja da možda ima napad slepog creva treba ozbiljno shvatiti i detaljno isptati.

Ukoliko ste i vi imali iskustvo sa slepim crevom, podelite to iskustvo sa nama u komentarima i pomozite ostalim čitaocima.

31 KOMENTARA

 1. Ja taj bol i trnjenje noge imam već mesecima, a doktor u Novom Sadu kaže da to nije slepo crevo i da nema od toga ništa! Šta bi trebalo da uradim jer sada već prevelik stalni bol i kada sedam i ustajem!!!???hvala i za ovakve savete i pojašnjenja!!!

  • Poštovani, verovatno ste već bili kod hirurga koji jee takođe sve proverio , takođe pretpostavljamo da ste uradili krvnu sliku i leukocitnu formulu te da je to u redu. Pošto ste sve to verovatno uradili, možda je u pitanju problem sa kičmom , možda je neki nerv uklešten pa bi trebalo da Vas pregleda neurohirurg ili neurolog.
   Pozdrav

  • Ja sam imao sličan problem i ispostavilo se da imam čir na dvanaestopalačnom crevu, a da se bol reflektovao na predeo slepog creva, takođe mi je trgnula noga.

 2. U trenucima osjetim kao neki grc u donjem desnom uglu stomaka.Da li je neophodno ici kod doktora ili je to neki nerv?

 3. Postovani
  Imam vec dva dana bol u donjem stomaku, nije ginekoloski bol. Boli me, da skoro ne mogu da se ispravim a desnu nogu tesko podizem ako hocu npr da je prekrstim preko leve noge. Bol je najveci kada setam ili stojim. Nemam temperaturu

 4. Poštovanje,
  Treba mi savet zbog totalne razluđenosti od bolova, imam diskus herniju lumbalnog petog i sakralnog prvog pršljena, već evo 3 godina i tu je indikovano kakav život trebam voditi no ja ne vežbam dovoljno i stalno su mi kukovi natečeni niko to nije uzimao u obzir i sad javili su se bolovi u desnom uglu stomaka, ja sam mislila da je ginekoloski ali nije. Mislila sam da je bešika i pošto hronično imam hematuriju u urinu bez ikakvih drugih pogoršanja u krvnoj slici, urađen mi je CT utotrakta. Snimak je sve uredu. Krvna slika uredu čaki sedimentacija i CRP Al mene i dalje boli eto već drugi mesec sam u agoniji, ponekad jače boli a bila su i dva bezbolna dana, dva put me je bolelo okolo pupka pa dva put i želudac rekla bih, i tako šeta bol a najviše desno dole, iako gastroenterološki bih se požalila samo na nadutost kao trudnica budem, i sad ne znam dal trebam kod gastroenterologa ili hirurga nekog. Molim vas uputite me. Inače ne živim u opštini gde mi je dom zdravlja pa sam prinuđena privatno da idem. Ne znam dal je slepo crevo jer za ova dva meseca bi puklo valjda do sad… Ili su mišići abdomena od ne vežbanja i išijas.
  Iz prva nisam znala da razaznam bol jer od kad imam diskus herniju stalno sam u bolovima pa sad od jajnika kako sam odmah mislila biće da je slepo crevo. Temperatura je bila nekad niska 35,8 pa nekad 37. Promenljivo… Kod ključne kosti prema vratu sa leve strane imam otok tkiva, kako je radiolog rekao, jer ultrazvukom nije nađeno ništa loše samo je tako samo od sebe otečeno tkivo, ne limfni čvor već tkivo. Rečeno mi je da je verovatno od stresa. Zaista prolazim agoniju iako su bolovi sve slabiji ali su svakodnevni…
  Molim Vas samo me uputite gde bih trebalo prvo i dalje ići.
  Izvinjavam se na dužini svog opisa problema.

  Hvala od srca unapred.
  Pozdrav

  • Poštovana ,
   Imate hroničan bol u desnom uglu stomaka, ali ne rekoste kakva Vam je stolica , apetit … Da li ste radili nešto od testova vezanih za digestivni trakt ? Trebalo bi da se javite nekom gastroenterologu ili hirurgu , ko Vam je dostupniji da kad Vas pregleda kakao treba može da Vam kaže šta ćete konkretno da uradite od analiza.

 5. Poštovani, imam bolove u donjem desnom kvadrantu od 28. Novembra, primili me tad u urgentna, odradili uzv Abdomena eho u Rtg abdomena b.o
  RT b.o bez znakova krvarenja, hiruski pregled bolno osetljiv na duboku palpaciju u donjem desnom kvadrantu kks leukociti povećani od normalnog 10 na 16.03 limfociti od 3.40 na 3.97 monociti od 0.80 na 1.65 hemoglobin nizak od 175 na 87 trombociti visokoli od normalnog 135-450 meni je 694 i crp od 5 pao na 2.90 pustili me i dali mi protiv bolova sutra dan je prestalo ali nakon toga ponovo bol punih 10 dana to verovatno nije slepo crevo? Šta to može da bude

  • Poštovani, može da bude i da je pesak krenuo iz bubrega pa da je to problem. Ali trebalo bi ipak da se ponovo javite lekaru na pregled uradite opet krvnu sliku leukocitnu formulu i urin . Teško je reći šta bi moglo da bude bez pregleda.

 6. Zdravo. Vec drugi dan me boli desni donji deo ledka, boli pri ustajanju, a nekad i pri hodanju. Preznojavam se cesto, takodje nemam previse apetita, mada ja i ovako ne jedem puno. Takodje pri lezanju osecam bol u nogam, pa da li bih treba otici kod lekara ili ce vremenom bol nestati.

 7. Zdravo,imam mesecima periodican bol u donjem desnom delu stomaka,taj bol je najcesce kad se umorim,a nekad i iz cista mira… Takodje isto nekad,bol je izdrzljiv,kao da golica,a nekad toliko boli,da ne smem da uzdahnem…(retko se desava,ali ne mogu ni da se ispravim,ni da uzdahnem,mogu da disem ali da se trudim da ne pomeram stomak). U trenutku kada osecam bol,stezem rukom taj deo da vid gde je od prilike,ali uopste ne boli na pritisak rukom,nego samo iznutra. Planiram svakako da se javim lekaru povodom toga,ali sad sam citao ostale komentare,pa rekoh da vidim sta bi ste mi vi rekli. Pozdrav i hvala!

  • Poštovani, uzimajući u obzir dužinu bola, može da bude i neki problem sa kukovima ili kičmom , pa bi između ostalog bilo dobro da uradite i rtg karlice sa kukovima i eventualno rtg donjeg dela kičme. Pored posete lekaru , pogotovo ukoliko se pokaže da je sve u redu, mogli bi da proverite i debelo crevo i prostatu.

 8. Postovani,vec par dana imam problem sa bolovima u stomaku,grceve u zeludcu ali I bolove sa desne strane pupka,stolica mi je bila dobra do jutros kad je bila redja,osecam se malaksalo I pritisak mi je visok.Da napomenem da patim od hronicnog gastritis I IBS -a I da mi je majka imala stomacni virus koji je traju 3 dana.Ultrazvuk mi je zakazan za sutra kao I KKS I urin.Bojim se da nije slept crevo zbog bolova.

 9. Ja imam kancer prostate 5 g išao sam na radio zračenje u BG svake g idem na kontrolu pa o.1 ultra zvuk dobar nego tu gde mi je tukla radiozraka tu ponekad paketom bol a tu je i slepo crevo netrne mi noga nemam tem.i ostalo što ste nabrojili zato i pitam hvala .

 10. Postovani
  Operisala sam slepo crevo 15 marta i jos uvek mi je nateceno iznad oziljka i tvrdo na dodir. Da li je to tako normalno? Od operacije je proslo tri nedelje. Inace bila je hronicna upala. Nije hitna operacija bila.

 11. Postovani
  Ja sam operisala slepo crevo 15 marta dakle pre tri nedelje. Jos uvek mi je iznad i na oziljku tvrdo i onako kao nateceno. Da li je to normalno? Inace bila je hronicna upala nije bila hitna operacija.
  Hvala…

 12. Postovani…
  Operisala sam slepo crevo prosle godine hronicna upala je bila. Posle operacije ok i ponovo pocinju isti bolovi sa desne strane i udara mi u desnu nogu tj najvise u unutrasnji deo butine. Uz stomaka uredu krvna slika uredu. Sta bi to moglo da bude? Inace takve tegobe sam imala i pre operacije slepog creva. Zato su me i operisali kao hronicna upala je bila. A sve se to nastavili ponovo.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime