analiza krvi

Ovo je jedan tekst posvećen onome kako su kod analiza krvi, vrednosti parametara krvi označene i šta predstavljaju.

Ali imajte ovo na umu:

 1. Analiza krvi je samo deo slagalice koja se zove zdravlje.
 2. Za pravilno tumačenje laboratorije i analize krvi su potrebne godine iskustva.
 3. Lekar Vam je sa razlogom dao da analizirate krv, biće razočaran i tužan ako mu tu analizu ne odnesete.

Za svaki parametar napisaćemo koje su normalne vrednosti orjentaciono, ali uvek na rezultatu imate opseg vrednosti koji je referentan  za tu laboratoriju, tako da ne morate ništa znati napamet.

Šta je to krvna slika kod analize krvi?

RBC – to su eritrociti, tj crvena krvna zrnca i u većini laboratorija referentne vrednosti za njih su za žene između 3,7-5,1×10 *12/L , a za muškarce između 4,0 i 5, 6 x10*12/L. Smanjen broj eritrocita govori o anemiji, uvećan broj se može naći kod povećanog broja ćelija krvi npr policitiemije.

HGB – hemoglobin, predstavlja protein krvi koji se nalazi u eritrocitima, a sadrži gvožđe i uloga mu je da prenosi kiseonik iz pluća do tkiva. Normalne vrednosti za žene su od 115-160g/l i za muškarce od 120-165 g/l. Niže vrednosti se mogu naći kod anemija, krvarenja i raznih drugih stanja, a povišene recimo kod policitemije.

HCT – hematokrit je udeo eritrocita u ukupnoj zapremini pune krvi i normalan opseg 0,350-0,520 L/L. Smanjene vrednosti idu u prilog anemiji, značajno je reći da vrednosti ispod 0,24 predstavljaju vrednosti koje zahtevaju nadoknadu krvi i hitno javljanje lekaru.

MCV – prosečna zapremina eritrocita ( tj koliko su eritrociti veliki ), normalne vrednosti su od 82-98 fl. Rezultati izvan normalnog opsega mogu biti znak anemije ili sindroma hroničnog umora, između ostalih medicinskih stanja.

MCH – predstavlja prosečnu količinu hemoglobina prisutnog u svakoj crvenoj krvnoj ćeliji i normalne vrednosti su između 29-32,9 pg.

MCHC – prosečna koncetracija hemoglobina po litru krvi, a kreće se od 310-350 g/l.

RDW – predstavlja  distribuciju crvenih krvnih zrnaca,zapravo postojanje više populacija eritrocitnih loza i normalne vrednosti su od 11,5-16, 5 %. Nivoi izvan normalnog opsega mogu ukazivati na stanja kao što su anemija, neuhranjenost i bolest jetre, npr. Povećane vrednosti se mogu naći npr. kod žena posle ciklusa.

PLT – trombociti,ćelije u obliku pločica  koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Normalan broj im je između 150-450 x10na9/l. Smanjen broj ukazuje na mogućnost krvarenja, a povećan broj može da ukazuje na infekciju, kancer, anemiju.

MPV – prosečna zapremina trombocita.

Šta je to leukocitna formula kod analiza krvi?

WBC  (leukociti) –  to su bela krvna zrnca, koja su zadužena za odbranu organizma i njihov ukupan broj se kreće između 4,0-10,0x10na9/l. Njihov broj se povećava kod bakterijskih infekcija ( upala pluća, upala grla ), raznih drugih zapaljenskih stanja, hematoloških bolesti i drugih. Broj opada kod poremećaja koštane srži.

Kako se dele krvna zrnca?

Neuth.gr  – to su neutrofilni granulociti čiji normalan broj iznosi od 2,0-8,0x10na9/l, a izraženo u procentima od 40-60 % . Zaduženi su za odbranu organizma od bakterija. Broj im se obično  povećava kod bakterijskih infekcija, a opada npr. kod poremećaja produkcije na nivou koštane srži. Postoje još eozinofilni granulociti koji učestvuju u alergijskim reakcijama i kod infekcija parazitima , a normalan broj je od 1-4 %, a bazofili takođe učestvuju u alergijskim reakcijam i njihov normalan broj je od 0,5-1 %.

Ly – to su limfociti, još jedna vrsta belih krvnih zrnaca čija je je uloga jako bitna u imunitetu. Njihov normalan broj se kreće od 20-40 % , a broj izvan ovog opsega ide u prilog infekcijama, obično virusnim, raznim hematološkim oboljenjima, kao i raku i mnogim drugim bolestima.

Mo (mon)-monociti su isto jedna vrsta leukocita čija je uloga bitna za odbranu organizma, a broj im se kreće od 2-8 % oni znaju da skoče kada postoji infektivna mononukleoza tj bolest poljupca.

SE- sedimentacija eritrocita i normalne vrednosti se kreću od 1-10, a za žene se toleriše i do 20. Uzroci povišenih vrednosti su zapaljenski procesi, trudnoća, anemija, tumori itd…

CRP- C reaktivni protein je jedan od opštih pokazatelja zapaljenja. Normalne vrednosti su od 0-5 , a raste i pri najmanjem zapaljenskom procesu u organizmu, bilo da je reč o zapaljenjima infektivne prirode ili neke druge.

74 KOMENTARA

 1. Dobar dan danas sam radila cerki krvnu sliku cisto da se iskontrolisemo i limfociti su uvecani48.8 da li mi mozete reci sta mize biti uzrok i na sta da obratim paznju ona inace alergicna je na polen grinje sad pocinje problem uglavnom je to nos inace ima 16 godina i jos MCH je26,3 RDW 13,9 to su neke stvari koje su uvecane hvala

 2. Humanost, strpljenje, stručnost, ažurnost, i osmeh…to je sve što je potrebno osobi koja je bolesna. Vi sve te kvalitete imate, a to je retkost u sferi zdravstva. Mnogo sam mirnija od kad imate stranicu na facebook-u. Od srca vam želim odlično zdravlje, puno sreće u poslu i uopšte životu! 🙂

 3. Poštovanje, molim vas za savet javila sam se lekaru zbog tegoba kao što su blaži umor, pospanost, povremeni osećaj propadanja, osećaj mutne glave, nemanja snage… Po savetu lekara odradila kompletnu krvnu sliku i dobila vitamine. Osećam se bolje ali i dalje mi se javlja osećaj mutne glave, umora. Krvna slika je u redu jedino je hematokrit bio blago snižen. Zanima me vaše mišljenje o tome zašto još uvek imam taj osećaj mutne glave,blažeg umora tj više kao nemanja snage. Pozdrav i hvala unapred.

 4. Postavani,
  Uradio sam kompletnu krvnu sliku, i vidim da je holesterol 6.46.Po vama dali savetujete lekove, posto moj hematolog zeli da ga pokusam sa, ga skinem bez lekova(statina).
  Ps. Pre 4 meseca bio je 6,95.
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani, mi bi Vam isto savetovali tj. da pokušate bez lekova ,promena ishrane je možda teži način ali dugotrajniji i sveobuhvatiji po zdravlje.

 5. postovanje, da li biste mogli da mi protumacite sledece rezultate anti tpo antitela 11,66; ft3 4,43; ft4 17,06; tsh 5,4. Neutrofila ima 37% a limfocita 53%

  • Poštovana, odgovorili smo Vam u mejlu, ukoliko nije stigao javite nam da Vam pošaljemo ponovo. Pozdrav

 6. Molim vas za pomoc
  Moja cerka ima 30 godina i mora da operise desni kuk da joj ugrade bescementnu protezu i sada je radila analize krvi pa su joj neke vrednosti vrlo malo nize RBC-4,53 a na nalazu pise donja granica 4.7-6.1
  I ALP-48 na nalazu pise od 50-136
  Molim vas za odgovor da li je to za brigu i sta bi trebali da yradimo
  Inace je veoma sitne gradje i ima 55 kg
  Pozdrav

 7. Poštovana ,
  To su vrednosti za tu laboratoriju, ali vrednost eritrocita od 4,53 je sasvim normalna za žene.Što se tiče alkalne fosfataze , ona je samo malo snižena i to je bez značaja, nemojte da se brinete. Bitno je koliki je hemoglobin i hematokrit , kao i neki drugi biohemijski parametri.

 8. Dobar dan!Sin (14 god u aprilu puni)je radio analizu krvi i sve vrednosti su mu u granicama normale,osim lym% koji je 41.Da li je to zabrinjavajuce,posto sam svasta citala?Napominjem da je pre 6 dana imao uklanjanje dva mladeza sa stomaka i glave (smetali su mu).Hvala

  • Poštovana ,
   Ako je sve ostalo u granicama normale, taj 41 % limfocita nije razlog za brigu. Njihov normalan broj je između 20-40 %.

 9. Postovani, majka mi je operisana ( odstranjena joj je zucna kesa i stavljen bajpas kao zamena za zucne kanale). Rezultati su jon sledeci: eritrociti 3.04, hemoglobin 8.06, hematokrit 26.9, trombociti 655, Rdw 17.6, Pct 0.61, ig# 0.13, ig% 1.3, ukupni bilirubin 37, direktni bilirubin 22, kreatin 44, albumini 32,urea u krvi 0.9 i fosfor 6.8 Ostali rezultati su u granicama. Brinu me prva cetiri rezultata Da li je to anemija ili nesto gore?

 10. Imam svakodnevnu temperaturu izmedju 36,9 do 37,2. Izvadio krv – leukociti od 4-10,7 uvecani na 14,4. Leukocitna formula me zbunjuje … Postoje NEO, LYM, MON, EOS, ispred imaju prefiksi eK i ek – znaci sa malim i velikim slovom k. Kada je prefiks sa velikim K (eK) onda su rezultati u referentnim vrednostima ali kada su sa malim slovom k (ek) onda su vrednosti povisene. To me jako zbunjuje. Mozete li mi pojasniti ovaj detalj koji mi se cini jako bitnim. Unapred Hvala. Inace, da napomenem sve ostalo sem holesterola je u referentnim vrednostima ukljucujuci i CRP. Poenta pisanja – od cega imam svakodnevnu povisenu tempereturu ? Bakterije, virusi ili nesto trece ?

  • Poštovani,

   Pošaljite nam sliku laboratorije na mejl [email protected] da je pogledamo .

   Inače , takvu temperaturu bi objasnila urinarna infekcija.Ako niste uradili urin u biohemijskoj laboratoriji obavezno uradite . Takođe ne bi bilo loše da urin date i u mikrobiološku laboratoriju.

   Pozdrav

 11. Postovani, koliko je opasno stanje anizocitoza treombocita? Kks je skroz normalna, trombociti su 220. Radio sam periferni razmaz krvi zbog toga sto su mi ujutru ukupni lekukociti na donjoj granici ili nizi, oko 3.2, a u popodnevnim satima su uvek oko 5.

  U nalazu pise da je sve uredno osim anizocitoze trombocita.

  Hvala puno

  • Poštovana,
   MXD odražava broj ćelija koje se odnose na monocite, eozinofile , bazofile i nezrele ćelije. Ove ćelije pripadaju leukocitima. Sad pitanje je kakva Vam je leukocitarna formula jer bilo koje povećanje ovih ćelija uzrokuje povećanje MXD parametra. Njegov značaj se procenjuje u sklopu cele krvne slike i leukocitarne formule , kao i ostalih biohemiojskih analiza i uopšte kliničke slike i nalaza. Može da poraste zbog recimo alergiojskih reakcija kad rastu eozinofili , ali i zbog mnogih drugih bolesti i zaraznih i nezaraznih , može i u trudnoći da poraste itd…

 12. U USA analizi krvne slike pise Glucose Level 106
  a u odeljku Routine Chemistry BUN 8(L) i BUN/Creat 8(L)
  sta to znaci koje su to vrednosti ikoliko je to kod nas. Hvala Cedo

 13. Poštovani ,
  Glukoza Vam je 6,0, a koliko znamo amerikanci izražavaju i ureu i kreatinin u mg/dl , pa ako je urea 8 mg/dl , to bi u našim jedinicama bilo 2,86 mmol/L što je na donjoj granici , a kreatinin bi bio 88,4 μmol/L (u okviru normalnih vrednosti) , taj odnos BUN/Creat ako je 8 , to bi u našim vrednostima bilo oko 32 što je na donjoj granici, odnosno malo ispod vrednosti.

 14. Postovani,
  Gvozdje mi je 40.5
  Kakvu ishranu da koristim?
  Konkretno sta smem, a sta ne smem da jedem, da bih spustio gvozdje u granice normalnih vrednosti?
  Da li mozete da napisete koje su to namirnice?
  Hvala unapred na odgovoru
  Pozdrav

  • Poštovani,

   Za sada smanjite upotrebu mesa i mesnih prerađevina, vina, cvekle. Takođe mi našim pacijentima ponovimo laboratoriju za neke dve nedelje od nalaza takvih vrednosti, tako da bi Vam savetovali da to uradite i vi. Ne bi bilo loše da dopunite krvnu sliku sa i laboratoriju sa feritinom .

   Pozdrav

 15. postovani, ks parametri su mi u redu ali nisu u leukocit. formuli: ek-neu je 48,2% (50-70 norm), ek-lym je 40,6% (25-40) tj 3,40 (1,20-3,35 norm).. da li treba jos nesto da proverim? ..hvala, pozdrav

  • Poštovani , laboratorija koju imate bi ukazala na neku blažu virusnu infekciju. Ukoliko nemate nikakve tegobe, trebalo bi nju da ponovite za nekoliko dana.

 16. Poštovani,
  svi parametri kompletne krvne slike su mi u granicama referentnih vrednosti. eK-NEU je 45,4 , eK-LYM je 38,6 , eK-MON je 11. Sta znaci sto je snizen eK-NEU?
  Hvala unapred!

 17. Moje dete ima 13 meseci, radili smo nalaze i krva slika- hemoglobin je jako jako nizak.
  HGB-56.Kojim tokom naj brze povecati? Pije mnogo mleka, sto treba da smanji. Hvala

 18. Uradila sam KKS. Sve je u propisanim granicama osim
  eK-LYM 53,9 i
  eK-GRA 38,7
  (Primila sam obe doze vakcine pre mesec dana)
  Imam li razloga za zabrinutost.
  Hvala

 19. Poštovani,
  Urađena mi je kompletna krvna slika radi kontrolnog pregleda kardiologa (aritmologa). U krvnoj slici je sve u redu osim monocita (3.10) i eozofina (8) . Za eozofine mi je jasno da je proradila alergija ali me iskreno brinu monociti jer su skoro svaki put nizi od referentnih vrednosti u zadnje vreme. Da li je moguce da je to povezano sa alergijom? Ako nije koje bih jos analize trebala da uradim?

 20. Dobar dan,
  sin(17 godine) je uradjena krvna slika, koja pokazuje povisenu vrednost eozinofila, hemogloobina i LIC. Odsupanja nisu velika, ali bih da znam sta predstavlja LIC.
  Eozinofili 0.6 (0.02-0.50) 10^9/L
  Eozinofili % 6.3 (0.50-5.00) %
  HGB 166 (125-160) g/L
  LIC# 0.33 (0.00-0.20) 10^9/L
  LIC% 3.7 (0.00-2.5) %
  Unapred hvala, Ivana Ćurčić, Kragujevac

 21. Veliki pozdrav.. Prelezao sam koronu pneumoniju oba pl krila kiseonik 4 dana… 10 dana bio u bolnici i sada mi sve to iza mene izasao 6.10.ali od tada prolivaste stolice do danas… Jako sam lose…molim vas komentar

  • Poštovani ,
   Trebalo bi da se javite lekaru i da date stolicu na analizu , koprokultura i gljivice , kao i stolica na Clostridium difficile. Dešava se da posle korone pacijenti imaju prolivaste stolice ili zbog gljivica u njoj obično Kandide ili zbog Clostridije koja je bakterija .

 22. Poštovani,
  Već četiri godine su mi svi parametri u granicama normale, ali su neutrofili sniženi za 5-8%, a limfociti povišeni za 5%. Međutim, njihov broj je unutar referentnih vrijednosti. Da li je ovaj procentualni prikaz važniji, ili je važniji njihov broj izražen u 10*/L?
  Hvala.

 23. Zdravo htela sam da vas pitam za rezultat koji sam danas radila u privatnoj Labalatoriji.
  Leukocit.formula
  Ek-Neu 43,3 (nizak)
  Ek-Lym 45,4 (povišen)

 24. Postovani, molim vas za odgovor, sta znaci u rezultatima krvne slike LUC? Kod mog supruga je taj parametar uvecan, u vrednosti 6.1. Zanima me koliko je to ozbiljno i sta znaci. Hvala

  • Poštovana, LUC predstavljaju nezrele forme odbrambenih ćelija koje se mogu javiti u mnogim stanjima. Pre svega kod virusnih infekcija , zatim bakterijskim, leukemijama i mnogim drugim stanjima , ali se rezultati tumače na osnovu I u odnosnu na druge parametre krvne slike i leukocitarne formule kao i biohemijske nalaze, ostale nalaze ali i tegobe koje ima pacijent. Pozdrav

 25. Molim vas, šta znači oznaka HDW u hematološkoj analizi, to mi je dosta smanjeno 5.6, a vidim da je normalno od 22 do 32 ? Inače NEUT mi je 43.8, a LYM je 49.6. Ranije sam imala problema sa trombovima, noge su mi uvek dole u zglobovima malo otečene. Hvala

  • Poštovana,
   To je širina distribucije hemoglobina (HDV) i predstavlja merenje heterogenosti koncentracije hemoglobina u crvenim krvnim zrncima , a značaj ima kod nekih bolesti crvenih krvnih zrnaca. I ta vrednost se posmatra u sklopu kompletne krvne slike i leukocitarne formule i biohemijskih analiza. U leukocitarnoj formuli , taj pad mali neutrofila i blag porast limfocita može da odgovara nekoj virusnoj infekciji, ali sve zavisi od tegoba koje imate i ostalih nalaza.

 26. Postovani,
  U drugom sam stanju, 9.mesec. Radila sam kks i urin. Bune me nalazi:
  Leukociti 8,66 (referentna vrednost 4-10),onda leukociti u urinu 1+, a bakterije 1213, pa opet lekociti 72 ( referentna vrednost <28).
  Da li da uradim urinokulturu, sta je vasa preporuka?
  Pozdrav!

 27. Postovani pozdrav,
  Molim vas za savet jutros sam vadila krv jer sam se prethodnih dana osecala lose u smislu da mi zeludac i probavni sistem nisu radili kako treba..po malo sam imala poteskoce da podrignem,cesto sam imala stolicu gasove i grceve u stomaku. Imala sam i situaciju da mi se slosilo u smislu uzlupalo mi se srce,ubrzan rad,preznojala sam i posle sam ceo dan bila malaksala. Imam 40 godina Skoro sam prelezala kovid,pijem eutirox 50mg za stitnu zlezdu.. vec danima se svaku noc preznojim treba i da dobijem ciklus ovih dana. Rezultati su sledeci pisacu samo ono sto nije u redu . GRA 7.7,LYM 19.2,MID 1.30,GLUKOZA 6.30,gvozdje 5.7,ukupan holesterol 5.43. Hormoni ,alt ast,sedimentacija crp i oszalo od kks je ok. Izvinite ako sam bila opsirnija

 28. Imam 2 godine. Molim vas ako mozete da mi pogledate krvnu sliku. Na laboratoriji krvne skuke nalazi se sledece:
  LY% – 48.20
  NE% – 38.8
  BA% – 1.40
  Krvnu sliku sam radio zbog operacije katarakte.

  Veliko hvala unapred!

 29. Dobar dan. Da li mi mozete reci da li je ova kks previse zabrinjavajuca?
  WBC 22,7(3,5-10), RBC 5,46 (3,80-5,80), HGB 137(110-185), HCT 449(350-500), PLT 309(150-390), PCT 314(100-500), MCV 82,2(80-97), MCH 25,1(26,5-33,5), MCHC 305(315-350), RDW 13,4(10-15), MPV 10,2 (6,5-11), PDW 8,0 (10-18) .
  WBC FLAGS : DIFF:
  % LYM- 12,6 (17-48) # LYM 2,8 (1,2-3,2)
  % MON-7,1 (4-10) # MON 1,6 (0,3-0,8)
  % GRA- 80,3 (43-76) # GRA 18,3 (1,2-6,8)
  Uzevsi u obzir sva odskakanja od referentnih vrednosti malo se i plasim. U pitanju je decak od 8 godina. Hvala unapred.

 30. Dobar dan,
  danas sam uradila i dobila analizu krvne slkike sa leukocitnom formulom.
  Prvi put da sam zapazila da su mi jedni monociti povećani, a drugi u normali. Odnos je eK-MON = 12,5% od 12 maksimalno, a ek-MON izražen u drugim jedinicama iznosi 0,56 prema jedinicama 10/9/L gde su granične vrednosti od 0,12-0,84. Nemam simptoma bolesti, osim što sam u zadnje vreme izložena latentnom stresu. Čak su mi i analize tireoide (T3,T4, TSH, TPO i TG) u granicama normale zbog koje sam i vadila krv, jer sam mislila da mi ona stvara problem, a ionako treba redovno da je kontrolišem. Imam pune 63 godine. Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovana, monociti predstavljaju grupu ćelija našeg odbrambenog mehanizma koji se aktiviraju kada postoji infekcija ili čak i u stadijumu oporavka . Ove male vrednosti ne bi trebalo da budu zabrinjavajuće te će se verovatno normalizovati kada budete ponovili laboratoriju. Pozdrav

 31. Postovani molila bih za savet. Devojcica 10 godina odjednom suvi kasalj bez prestanka, nos pun sekreta bistrog. Bili kod dr. Negativna. Krv pokazuje
  LIC# 0.59 normalno 0.0-0.20
  Limfociti% 17.4 norm. 22-51
  LIC% 6.5 norm. 0.0-2.5
  PCT 0.287 norm. 0.108 – 0.282
  Dr rekla samo da pije prospan.
  Inace dete ima probleme sa alergijom.

  • Poštovana ,
   Prema onome što ste napisali , detetu je rađena krvna slika sa leukocitarnom formulom . Leukocitarna formula se sstoji od broja Le ( leukocita) , neutrofilnih granulocita, limfocita i, monocita , eozinofila i bazofila. Pojedine laboratorije određuju leukocite , neutrofilne granulocite i limfocite , a ova tri ostala- monocite , eozinofile i bazofile odrede zajedno u LIC-u pa se vidi samo ukupan broj tih elemenata . Vidi se da li je povećan ili smanjen , ali se ne zna konkretno čiji broj je povećan. Da bi se videlo da li se radi o alergiji , treba da se vidi broj eozinofila. Ako je on povećan , verovatno se radi o alergiji .

  • Poštovani, na Žalost tek sda nam s epojavilo Vaše pitanje, nadamo se da je detetu bolje i da ste se javili pedijatru na pregled.

 32. Postovani radila sam rutinsku krvnu sliku po nalogu lekara i dobila sledeca odstupanja:
  Neu 38.3 vrednosti od 50 do 70 %
  Lym 53.2 vrednosti 25 do 40 %

  Crp i leukociti su u redu.
  Inace imam blago zapusen nos i kasljem po malo.
  Ima li razloga za brigu?

  • Poštovana na žalost tek danas dolazimo do Vašeg pitanja, ove vrednosti ukazuju na postojanje virusne infekcije što bi se uklopilo sa tegobama koje imate. Nadamo se da su do sada već prošle.

 33. Dobro vece, imam pitanje za Vas. Radjena je krvna slika devojcici 13 godina. Sve je u redu sem PDW Koji je povecan 19,3. (12,0-16,5)

  • Poštovana, lekari smo opšte prakse za odraslu populaciju i ipak biste trebali da se javite kod pedijatra na pregled sa devojčicom koji će verovatno ponoviti nalaz .

 34. Poštovani,
  Svi nalazi KKS su mi uredni sem:
  Lym% 42,4 granica (40)
  Bas% 1.1 (granica 1.0)
  mpv 12.3 (granica 12)
  Pct 0,302 (granica 0.302)

  Sta to moze da znaci za zenu od 33god?
  Evo ostatak nalaza, ako je potrebno: https://ibb.co/D8ZgS2W

  Hvala unapred

 35. Dobar dan nalazi na Kks su mi uredni samo ima malo povisenje trombocita 348 ref vrednost je 140-340 , ima manja vrednost kod MXD 0.2 a ref vrednost je 0.3-0.8 kao I sedimentacija 15/30. Opsto stanje je dobro ne osecam se bolno. Pravljena je rutinskankrvna slika. Hvala puno

 36. Poštovani, imam 43 godina radila sam kontrolni pregled, nemam nikakvih tegoba ali
  Trombositi su mi 348 ref vr. 140-340×10^9
  MXD% 2.5 ref vr. 2-10% ali
  MXD # 0.2 ref.vr. 0.3-0.8×10^9
  sedimentacija15/30
  Drugi nalazi su uredni. Ima li neki problem treba li raditi neke ispitivanje?
  Hvala puno

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime