analiza krvi

Ovo je jedan tekst posvećen onome kako su kod analiza krvi, vrednosti parametara krvi označene i šta predstavljaju.

Ali imajte ovo na umu:

  1. Analiza krvi je samo deo slagalice koja se zove zdravlje.
  2. Za pravilno tumačenje laboratorije i analize krvi su potrebne godine iskustva.
  3. Lekar Vam je sa razlogom dao da analizirate krv, biće razočaran i tužan ako mu tu analizu ne odnesete.

Za svaki parametar napisaćemo koje su normalne vrednosti orjentaciono, ali uvek na rezultatu imate opseg vrednosti koji je referentan  za tu laboratoriju, tako da ne morate ništa znati napamet.

Šta je to krvna slika kod analize krvi?

RBC – to su eritrociti, tj crvena krvna zrnca i u većini laboratorija referentne vrednosti za njih su za žene između 3,7-5,1×10 *12/L , a za muškarce između 4,0 i 5, 6 x10*12/L. Smanjen broj eritrocita govori o anemiji, uvećan broj se može naći kod povećanog broja ćelija krvi npr policitiemije.

HGB – hemoglobin, predstavlja protein krvi koji se nalazi u eritrocitima, a sadrži gvožđe i uloga mu je da prenosi kiseonik iz pluća do tkiva. Normalne vrednosti za žene su od 115-160g/l i za muškarce od 120-165 g/l. Niže vrednosti se mogu naći kod anemija, krvarenja i raznih drugih stanja, a povišene recimo kod policitemije.

HCT – hematokrit je udeo eritrocita u ukupnoj zapremini pune krvi i normalan opseg 0,350-0,520 L/L. Smanjene vrednosti idu u prilog anemiji, značajno je reći da vrednosti ispod 0,24 predstavljaju vrednosti koje zahtevaju nadoknadu krvi i hitno javljanje lekaru.

MCV – prosečna zapremina eritrocita ( tj koliko su eritrociti veliki ), normalne vrednosti su od 82-98 fl. Rezultati izvan normalnog opsega mogu biti znak anemije ili sindroma hroničnog umora, između ostalih medicinskih stanja.

MCH – predstavlja prosečnu količinu hemoglobina prisutnog u svakoj crvenoj krvnoj ćeliji i normalne vrednosti su između 29-32,9 pg.

MCHC – prosečna koncetracija hemoglobina po litru krvi, a kreće se od 310-350 g/l.

RDW – predstavlja  distribuciju crvenih krvnih zrnaca,zapravo postojanje više populacija eritrocitnih loza i normalne vrednosti su od 11,5-16, 5 %. Nivoi izvan normalnog opsega mogu ukazivati na stanja kao što su anemija, neuhranjenost i bolest jetre, npr. Povećane vrednosti se mogu naći npr. kod žena posle ciklusa.

PLT – trombociti,ćelije u obliku pločica  koje imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Normalan broj im je između 150-450 x10na9/l. Smanjen broj ukazuje na mogućnost krvarenja, a povećan broj može da ukazuje na infekciju, kancer, anemiju.

MPV – prosečna zapremina trombocita.

Šta je to leukocitna formula kod analiza krvi?

WBC  (leukociti) –  to su bela krvna zrnca, koja su zadužena za odbranu organizma i njihov ukupan broj se kreće između 4,0-10,0x10na9/l. Njihov broj se povećava kod bakterijskih infekcija ( upala pluća, upala grla ), raznih drugih zapaljenskih stanja, hematoloških bolesti i drugih. Broj opada kod poremećaja koštane srži.

Kako se dele krvna zrnca?

Neuth.gr  – to su neutrofilni granulociti čiji normalan broj iznosi od 2,0-8,0x10na9/l, a izraženo u procentima od 40-60 % . Zaduženi su za odbranu organizma od bakterija. Broj im se obično  povećava kod bakterijskih infekcija, a opada npr. kod poremećaja produkcije na nivou koštane srži. Postoje još eozinofilni granulociti koji učestvuju u alergijskim reakcijama i kod infekcija parazitima , a normalan broj je od 1-4 %, a bazofili takođe učestvuju u alergijskim reakcijam i njihov normalan broj je od 0,5-1 %.

Ly – to su limfociti, još jedna vrsta belih krvnih zrnaca čija je je uloga jako bitna u imunitetu. Njihov normalan broj se kreće od 20-40 % , a broj izvan ovog opsega ide u prilog infekcijama, obično virusnim, raznim hematološkim oboljenjima, kao i raku i mnogim drugim bolestima.

Mo (mon)-monociti su isto jedna vrsta leukocita čija je uloga bitna za odbranu organizma, a broj im se kreće od 2-8 % oni znaju da skoče kada postoji infektivna mononukleoza tj bolest poljupca.

SE- sedimentacija eritrocita i normalne vrednosti se kreću od 1-10, a za žene se toleriše i do 20. Uzroci povišenih vrednosti su zapaljenski procesi, trudnoća, anemija, tumori itd…

CRP- C reaktivni protein je jedan od opštih pokazatelja zapaljenja. Normalne vrednosti su od 0-5 , a raste i pri najmanjem zapaljenskom procesu u organizmu, bilo da je reč o zapaljenjima infektivne prirode ili neke druge.

22 KOMENTARA

  1. Dobar dan danas sam radila cerki krvnu sliku cisto da se iskontrolisemo i limfociti su uvecani48.8 da li mi mozete reci sta mize biti uzrok i na sta da obratim paznju ona inace alergicna je na polen grinje sad pocinje problem uglavnom je to nos inace ima 16 godina i jos MCH je26,3 RDW 13,9 to su neke stvari koje su uvecane hvala

  2. Humanost, strpljenje, stručnost, ažurnost, i osmeh…to je sve što je potrebno osobi koja je bolesna. Vi sve te kvalitete imate, a to je retkost u sferi zdravstva. Mnogo sam mirnija od kad imate stranicu na facebook-u. Od srca vam želim odlično zdravlje, puno sreće u poslu i uopšte životu! 🙂

  3. Poštovanje, molim vas za savet javila sam se lekaru zbog tegoba kao što su blaži umor, pospanost, povremeni osećaj propadanja, osećaj mutne glave, nemanja snage… Po savetu lekara odradila kompletnu krvnu sliku i dobila vitamine. Osećam se bolje ali i dalje mi se javlja osećaj mutne glave, umora. Krvna slika je u redu jedino je hematokrit bio blago snižen. Zanima me vaše mišljenje o tome zašto još uvek imam taj osećaj mutne glave,blažeg umora tj više kao nemanja snage. Pozdrav i hvala unapred.

  4. Postavani,
    Uradio sam kompletnu krvnu sliku, i vidim da je holesterol 6.46.Po vama dali savetujete lekove, posto moj hematolog zeli da ga pokusam sa, ga skinem bez lekova(statina).
    Ps. Pre 4 meseca bio je 6,95.
    Unapred hvala na odgovoru.

    • Poštovani, mi bi Vam isto savetovali tj. da pokušate bez lekova ,promena ishrane je možda teži način ali dugotrajniji i sveobuhvatiji po zdravlje.

  5. postovanje, da li biste mogli da mi protumacite sledece rezultate anti tpo antitela 11,66; ft3 4,43; ft4 17,06; tsh 5,4. Neutrofila ima 37% a limfocita 53%

    • Poštovana, odgovorili smo Vam u mejlu, ukoliko nije stigao javite nam da Vam pošaljemo ponovo. Pozdrav

  6. Molim vas za pomoc
    Moja cerka ima 30 godina i mora da operise desni kuk da joj ugrade bescementnu protezu i sada je radila analize krvi pa su joj neke vrednosti vrlo malo nize RBC-4,53 a na nalazu pise donja granica 4.7-6.1
    I ALP-48 na nalazu pise od 50-136
    Molim vas za odgovor da li je to za brigu i sta bi trebali da yradimo
    Inace je veoma sitne gradje i ima 55 kg
    Pozdrav

  7. Poštovana ,
    To su vrednosti za tu laboratoriju, ali vrednost eritrocita od 4,53 je sasvim normalna za žene.Što se tiče alkalne fosfataze , ona je samo malo snižena i to je bez značaja, nemojte da se brinete. Bitno je koliki je hemoglobin i hematokrit , kao i neki drugi biohemijski parametri.

  8. Dobar dan!Sin (14 god u aprilu puni)je radio analizu krvi i sve vrednosti su mu u granicama normale,osim lym% koji je 41.Da li je to zabrinjavajuce,posto sam svasta citala?Napominjem da je pre 6 dana imao uklanjanje dva mladeza sa stomaka i glave (smetali su mu).Hvala

    • Poštovana ,
      Ako je sve ostalo u granicama normale, taj 41 % limfocita nije razlog za brigu. Njihov normalan broj je između 20-40 %.

  9. Postovani, majka mi je operisana ( odstranjena joj je zucna kesa i stavljen bajpas kao zamena za zucne kanale). Rezultati su jon sledeci: eritrociti 3.04, hemoglobin 8.06, hematokrit 26.9, trombociti 655, Rdw 17.6, Pct 0.61, ig# 0.13, ig% 1.3, ukupni bilirubin 37, direktni bilirubin 22, kreatin 44, albumini 32,urea u krvi 0.9 i fosfor 6.8 Ostali rezultati su u granicama. Brinu me prva cetiri rezultata Da li je to anemija ili nesto gore?

  10. Imam svakodnevnu temperaturu izmedju 36,9 do 37,2. Izvadio krv – leukociti od 4-10,7 uvecani na 14,4. Leukocitna formula me zbunjuje … Postoje NEO, LYM, MON, EOS, ispred imaju prefiksi eK i ek – znaci sa malim i velikim slovom k. Kada je prefiks sa velikim K (eK) onda su rezultati u referentnim vrednostima ali kada su sa malim slovom k (ek) onda su vrednosti povisene. To me jako zbunjuje. Mozete li mi pojasniti ovaj detalj koji mi se cini jako bitnim. Unapred Hvala. Inace, da napomenem sve ostalo sem holesterola je u referentnim vrednostima ukljucujuci i CRP. Poenta pisanja – od cega imam svakodnevnu povisenu tempereturu ? Bakterije, virusi ili nesto trece ?

    • Poštovani,

      Pošaljite nam sliku laboratorije na mejl [email protected] da je pogledamo .

      Inače , takvu temperaturu bi objasnila urinarna infekcija.Ako niste uradili urin u biohemijskoj laboratoriji obavezno uradite . Takođe ne bi bilo loše da urin date i u mikrobiološku laboratoriju.

      Pozdrav

  11. Postovani, koliko je opasno stanje anizocitoza treombocita? Kks je skroz normalna, trombociti su 220. Radio sam periferni razmaz krvi zbog toga sto su mi ujutru ukupni lekukociti na donjoj granici ili nizi, oko 3.2, a u popodnevnim satima su uvek oko 5.

    U nalazu pise da je sve uredno osim anizocitoze trombocita.

    Hvala puno

    • Poštovana,
      MXD odražava broj ćelija koje se odnose na monocite, eozinofile , bazofile i nezrele ćelije. Ove ćelije pripadaju leukocitima. Sad pitanje je kakva Vam je leukocitarna formula jer bilo koje povećanje ovih ćelija uzrokuje povećanje MXD parametra. Njegov značaj se procenjuje u sklopu cele krvne slike i leukocitarne formule , kao i ostalih biohemiojskih analiza i uopšte kliničke slike i nalaza. Može da poraste zbog recimo alergiojskih reakcija kad rastu eozinofili , ali i zbog mnogih drugih bolesti i zaraznih i nezaraznih , može i u trudnoći da poraste itd…

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime