anemija

Anemija predstavlja prosto rečeno malokrvnost, tj slabost u krvnoj slici. Najlakše se otkriva davanjem kompletne laboratorije.

Koji su simptomi anemije?

Postoji nekoliko vrsta anemija, a ono što je karakteristično je da, bez obzira od koje vrste anemije bolujete, neki opšti simptomi su isti:

1. Malaksalost
2. Umor
3. Mučnina
4. Glavobolje i vrtoglavice
5. Bledilo
6. Razlupavanje srca

Koje anemija postoje?

1. Anemija usled nedostatka gvožđa (sideropenijska) se manifestuje sniženim nivoom gvožđa, smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca i smanjenim hemoglobinom (naravno i neki drugi parametri su sniženi).

Kod koga se obično javlja anemija usled nedostatka gvožđa?

1.1 Kod žena koje imaju obilne menstrualne cikluse,
1.2 Kod vegeterijanaca,
1.3 Kod onih koji imaju problema sa varenjem,
1.4 Kod osoba koje imaju bolesti creva (ulcerozni kolitis, celijakija, hemoroide i imaju krvarenje),
1.5 Može da bude i jedan od simptoma neke maligne bolesti (npr rak debelog creva, rak pluća…)

Ukoliko se postavi dijagnoza sideropenijske anemije tj.anemije usled nedostatka gvožđa, uvek je bitno otkriti i uzrok nedostatka gvožđa jer iza nje mogu da se kriju neke ozbiljne bolesti.

Prvenstveno se leči preparatima gvožđa, folne kiseline i promenom ishrane.

2. Anemija usled nedostatka folne kiseline (megaloblastna anemija zbog nedostatka folata).

Od anemije ove vrste obično boluju osobe koje ne unose dovoljno mesa, jaja, zelenog povrća, oboleli od celijakije i malignih bolesti creva, osobe kojima je odstranjen deo želuca ili creva, kao i nekih drugih bolesti…

Ova vrsta je zanimljiva posebno za trudnice kad su potrebe za folnom kiselinom povećane i na račun ploda koji se razvija jer za pravilan rast u prvom trimestru trudnoće je neophodna folna kiselina.

Zato svi oni kompleksi vitamina koje trudnice koriste sadrže u sebi od 400-800 mikrograma folne kiseline, a doze koje se preporučuju idu do 5 mg dnevno u prvom tromesečju trudnoće.

Ova anemija se manifestuje sniženim brojem eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), obično normalnim hemoglobinom, ali je zato zapremina eritrocita uvećana (MCV je povećan).

Ova vrsta anemije se koriguje primenom preparata folne kiseline.

3. Anemija usled nedostatka vitamina B12 (perniciozna anemija) je još jedan oblik malokrvnosti gde usled toga što je sluzokoža želuca oštećena i istanjena ne produkuje dovoljnu količinu unutrašnjeg faktora a to je protein za koji se vezuje vitamin B12.

Bez ovog unutrašnjeg faktora sva količina b12 koju unesemo u organizam ne može da se iskoristi jer vitamin nema za šta da se veže.

B12 je neophodan za mnoge procese u telu, a njegov nedostatak se pored opštih simptoma koje smo opisali manifestuje i:

1. peckanjem,
2. svrabom
3. utrnološću u udovima (periferna neuropatija),
4. problemima sa varenjem (mučnina, povraćanje, proliv nakon jela…).

Kad se posumnja na pernicioznu anemiju preko nalaza krvne slike i biohemijskih analiza, treba uraditi nivo vitamina B12 koji je tada obično snižen.

Obično se radi i gastroskopija jer u osnovi uzrok ove anemije je obično problem sa želucem.

Terapija je doživotna i daju se injekcije ovog vitamina.

Terapiju treba sprovoditi redovno jer komplikacije se manifestuju i na kičmenoj moždini i velikom mozgu, a jedna od mogućih komplikacija je i rak želuca.

Šta je za vas bitno?

Ono što treba da znamo je da bez obzira od koje vrste anemije se boluje i gvožđe i vit b12 i folna kiselina se nalaze u mesu, ribi, jajima, zelenom povrću i mahunarkama, tako da nam nije potrebna nikakava egzotična hrana da bismo ih uneli u organizam.

Zato se hranite zdravo i osluškujte svoje telo.

2 KOMENTARA

  1. Imam anemiju već godina pijem željezo i jedem sve puno željeza ali mi se ne prihvaća uopće .Zadnji nalaz prije par dana piše željezo 4.1 ,volumen elektrolita 74,Ferritin 3.9,hemoglobin(Mchc)18.3,hemoglobinB 5.7,i uz to blast stanice 0,02 od normale<0.01 i bazofiloteri0.01 također povišeni .Sto mislit sto je to dali je početak leukemija. Nadam se odgovoru sto prije ,hvala

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime