Dismenoreja

Dismenoreja, bolna menstruacija4 minuta čitanja

Bolna menstruacija ili medicinski rečeno dismenoreja predstavlja problem za veliki broj žena. Mnogo žena ovaj problem izluđuje jer ih ometa u svakodnevnim aktivnostima, smanjuje im kvalitet života i stresira ih dodatno jer kad su ti dani u pitanju niste svoji. Dismenoreja se ispoljava bolnim grčevima neposredno pre i u periodu od prva dva – tri dana ciklusa. Može biti kao ubodi nožem koji se ponavljaju sa malim pauzama, ali može biti i u vidu konstantnog bola koji se oseća duboko u donjem stomaku. Često su ovi bolovi praćeni mučninom, povraćanjem, prolivom, obilnim krvarenjem, malksalošću…

Glavno pitanje je zašto se javlja bolna menstruacija – dismenoreja i koje vrste dismenoreje postoje? Jer ako znamo uzrok, znaćemo kako i da lečimo!

Ono što treba da znate je da postoje primarna i sekundarna dismenoreja.

Primarna dismenoreja je bolna menstruacija koja se javlja kod žena koje nemaju bolesti ginekološke prirode, ali je povezan sa normalnim procesom menstruacije. Ova vrsta je najčešća i pogađa više od 50% žena, a prilično je teška za oko 10%. Od nje najviše pate devojke u kasnim tinejdžerskim godinama i u ranim dvadesetim. Većina se ovog problema oslobodi nakon porođaja i dojenja, ali za neke ovaj problem na žalost traje ceo život do ulaska u menopauzu…. Ali vratimo se uzroku. Većina lekara smatra da su glavni uzrok prostaglandini, hormoni odgovorni za kontrakcije materice tokom menstruacije i porođaja. Ovi hormoni se oslobađaju kad se endometrijum ( unutrašnjost materice ) ljušti tokom menstruacije. Kod žena koje imaju bolne menstruacije nivo prostaglandina je toliko povećan pa su kontrakcije izraženije i samim tim bolnije. Inače se leči NSAIL ( nesteroidnim antinflamatornim lekovima kao što su ibuprofen, naproksen, diklofenak, metamizol…), spazmoliticima, lekovima protiv mučnine, odmaranjem, unošenjem dovoljno tečnosti… Često se uvode u terapiju i oralni kontraceptivi koje prepisuje ginekolog. Naravno, dismenoreju mogu pogoršati pušenje, stres, unošenje mnogo kafe i alkohola, iregularni ciklusi, ali je takođe ustanovljeno da žene koje u porodici imaju nekog sa ovim problemom i same pate više od njega. Suština priče je da primarna dismenoreja može koliko toliko da se olakša! Ali šta ako je ništa od ovoga ne olakšava, ne reaguje se na terapiju protiv bolova, nema poboljšanja od oralnih kontraceptiva, čak se bolovi pojavljuju i između ciklusa, imate bolne seksualne odnose, onda treba detaljnije istražiti uzrok bolnih menstruacija. I tu stižemo do sekundarne dismenoreje.
Sekundarna dismenoreja predstavlja stanje u kojem se uzrok bola nalazi u ginekološkom oboljenju ili nekim drugim oboljenjima. Najčešći uzrok sekundarne dismenoreje je endometrioza. Endometrioza predstavlja kada se tkivo endometrijuma koje pripada materici nađe i u drugim organima u kojima ne bi trebalo da bude ( jajnici, creva , bešika…). Endometrioza se utvrđuje na različite načine. Najviše korišćena metoda je laparoskopija, intervencija pri kojoj se pravi mali rez i može da se uzme tkivo da se pošalje na patohistološku analizu. Takođe se može otkriti magnetnom rezonancom male karlice, a ultrazvuk iako nije najpouzdaniji kao metoda za njeno otkrivanje, može da uputi na nju. Endometrioza je takođe jedan od najčešćih razloga steriliteta kod žena i pobačaja. Drugi uzroci dismenoreje mogu biti infektivne bolesti koje se prenose seksualnim putem. Tu su najznačajnije infekcije Hlamidijom, Mikoplazmom i Ureaplazmom, ali ne treba ni druge vrste infekcija zapostaviti. Takođe treba pomenuti ciste i tumore koji takođe zauzimaju značajno mesto kao razlozi bolnih menstruacija.

Elem, poenta priče je da prema svetskim preporukama uzrok bolnih menstruacija uvek treba naći. Zato dame, idite kod ginekologa na pregled, razgovarajte sa njim, nemojte da se stidite, bolna menstruacija – dismenoreja može da bude simptom i ozbiljnijih bolesti. Ovo pogotovo važi za mlade žene koje su seksualno aktivne, a još nijednom nisu otišle kod ginekologa. O našem telu jedino mi možemo da brinemo na pravi način jer to niko drugi neće raditi umesto nas.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *