alkohol i lekovi

Alkohol i lekovi?2 minuta čitanja

Istovremeno konzumiranje lekova i alkohola nije preporučljivo! Alkohol može da promeni dejstvo kako lekova tako i biljnih preparata što znači da može da dođe do raznih neželjenih dejstava.
Najčešći lekovi koji se piju kod nas su lekovi za srce i pritisak, ali u kombinaciji sa alkoholom njihovo dejstvo se menja i može doći do ubrzanja rada srca, aritmija, naglih promena pritiska, pogoršanja i pojačanja bolova u grudima te povećanja rizika od mogućnosti razvoja infarkta ili šloga.
Lekovi za obaranje temperature i za bolove (acetil-salicilna kiselina, paracetamol, ibuprofen, diklofenak…) u kombinaciji sa alkoholom povećavaju verovatnoću za razvoj krvarenja u želucu, povećanog rizika za infarkt i šlog. Ne smemo zaboraviti ni kombinaciju alkohola sa lekovima za razređivanje krvi jer onda dolazi do pojačanja njihovog dejstva a samim tim i verovatnoće razvoja unutrašnjeg krvarenja. Alkohol remeti dejstvo lekova za šećer, te tu kombinaciju definitivno treba izbegavati.
Kruna svega predstavljaju psihijatrijski lekovi iz roda benzodiazepina ali i svi ostali lekovi, jer te kombinacije sa alkoholom ne dovode samo do opijenosti i pospanosti već mogu dovesti i do sumanutog (psihotičnog) ponašanja, prestanka disanja, kome i smrti, a kombinacija alkohola i antiepileptika je posebno opasna jer se smanjuje dejstvo lekova za epilepsiju i povećava učestalost epi napada. Takođe je opasna kombinacija lekova za alergije i alkohola zbog uticaja na naš nervni sistem u vidu pospanosti, vrtoglavice, konfuzije i gubitka koordinacije.
Zašto se to sve dešava? Lekovi se metabolišu i eliminišu uglavnom preko jetre i bubrega kao i alkohol tako da njihovo zajedničko konzumiranje može da dovede do dodatnog opterećenja i oštećenja tih nama vitalnih organa ( to je kao da u već punu cašu dolijete još vode, čaša će se prepuniti i preliti).
Alkohol takođe pre svega deluje na naš centralni nervi sistem, to je ona opijenost koju svi pamtimo :), ali postoje i lekovi koji deluju na naš mozak, gotovo svi psihijatrijski lekovi deluju na taj način, pa u kombinaciji sa alkoholom može da dođe do čitave palete neželjenih dejstava. Tako da i najmanja količina alkohola može da dovede do nesagledivih posledica i napravi veliki problem iz razloga što u nekim slučajevima alkohol smanjuje dejstvo nekog leka a u drugim može i da pojača.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *