alkohol

Istovremeno konzumiranje lekova i alkohola nije preporučljivo jer alkohol može da promeni dejstvo kako lekova tako i biljnih preparata što znači da može da dođe do raznih neželjenih dejstava.

Najčešći lekovi koji se piju kod nas su:

1. Lekovi za srce i pritisak, ali u kombinaciji sa alkoholom njihovo dejstvo se menja i može doći do ubrzanja rada srca, aritmija, naglih promena pritiska, pogoršanja i pojačanja bolova u grudima te povećanja rizika od mogućnosti razvoja infarkta ili šloga.

2. Lekovi za obaranje temperature i za bolove (acetil-salicilna kiselina, paracetamol, ibuprofen, diklofenak…) u kombinaciji sa alkoholom povećavaju verovatnoću za razvoj krvarenja u želucu, povećanog rizika za infarkt i šlog.

3. Ne smemo zaboraviti ni kombinaciju alkohola sa lekovima za razređivanje krvi.

Tada dolazi do pojačanja njihovog dejstva a samim tim i verovatnoće razvoja unutrašnjeg krvarenja.

4. Alkohol remeti dejstvo lekova za šećer, te tu kombinaciju definitivno treba izbegavati.

5. Kruna svega predstavljaju psihijatrijski lekovi iz roda benzodiazepina ali i svi ostali lekovi.

Te kombinacije ne dovode samo do opijenosti i pospanosti već i do sumanutog (psihotičnog) ponašanja, prestanka disanja, kome i smrti.

6. Kombinacija alkohola i antiepileptika je posebno opasna jer se smanjuje dejstvo lekova za epilepsiju i povećava učestalost epi napada.

7. Takođe je opasna kombinacija lekova za alergije i alkohola zbog uticaja na naš nervni sistem u vidu pospanosti, vrtoglavice, konfuzije i gubitka koordinacije.

Zaključak bi bio da ne postoji lek za koji može da se kaže da ide sa alkoholom.

Svoje zdravstveno stanje treba shvatiti ozbiljno i ne treba rizikovati pogoršanje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime