vrtoglavica

Vrtoglavica, kako nastaje i kada se obavezno treba javiti lekaru?5 minuta čitanja

Vrtoglavica je čest simptom koji se javlja u jako puno bolesti. Može da traje od nekoliko sekundi i minuta do nekoliko dana. Treba je ozbiljno shvatiti i tražiti njen uzrok, iako to ponekad zna da bude jako teško.

Zašto se javlja vrtoglavica?

Naš mozak prima informacije iz više izvora.

Prvo preko čula vida koje nam govori gde se nalazimo u prostoru i kuda se krećemo.

Drugo su senzorni nervi u celom telu, koji našem mozgu šalju signal o položaju tela i kretanju.

Treće je naše unutrašnje uvo odgovorno za osećaj gravitacije i ravnotežu.

U ovom tekstu ćemo pomenuti sa kojim vrstama, odnosno uzrocima vrtoglavice se mi kao lekari opšte prakse najčešće susrećemo u našoj ordinaciji.

Prvo bismo pomenuli upale ušiju, posebno upalu srednjeg uha i unutrašnjeg uha, signali koji naš mozak prima preko čula vida i senzornih nerava sukobljava se sa onim što prima iz unutrašnjeg uha i kao rezultat toga nastaje vrtoglavica.

Drugo je BPPV ( benigni paroksimalni pozicioni vertigo) ili dobroćudna iznenadna poziciona vrtoglavica koja se pojavljuje promenom položaja kad naglo okrenete glavu, okrećete se u krevetu ili naglo ustajete, zapravo svaki nagli pokret glave može da je pruzrokuje.

Zatim tu je Menierova bolest, koja predstavlja povećanje količine endolimfe (tečnosti u unutrašnjem uhu), koja se ispoljava napadima vrtoglavice. Tome često prethodi zujanje u ušima i poremećaji sa sluhom.

Problemi sa cirkulacijom u mozgu takođe predstavljaju jedan značajan faktor koji može da izazove vrtoglavicu. Da bi naš mozak dobro funkcionisao, bitno je da postoji njegova dobra snabdevenost krvlju. Ako postoji neka slabost u cirkulaciji, recimo neki ožiljak od šloga slabost srca ili zakrčenost krvnih sudova u vratnom delu kičme, do mozga ne stiže dovoljno krvi i javlja se vrtoglavica.

I naravno visok krvni pritisak i aritmije pored još nekih drugih simptoma mogu se ispoljavati vrtoglavicom.

Uzrok vrtoglavice mogu biti i razni deformiteti vratne kičme, kao što je recimo spondiloza, karakteristično za većinu osoba koje na random mestu moraju dugo da sede za radnim stolom.

Tu su naravno i anemija, migrena, povrede glave i vrate, nizak pritisak, neurološka oboljenja, tumori, kao i pojedini lekovi koji isto tako mogu da dovedu do vrtoglavice.

Koji su simptomi vrtoglavice?

Pacijenti najčešće opisuju vrtoglavicu kao neki osećaj nestabilnosti. Kao da se sve oko njih vrti. Taj osećaj je praćen mučninom, ponekad povraćanjem i zujanjem u ušima.

Vrlo često te pacijente dovodi rodbina držeći ih za ruku ili vodeći ih ka nama, jer vrtoglavica ponekad može da bude toliko jaka da u potpunosti onesposobi čoveka.

Nama je bitno razjasniti da li je vrtoglavica stalna, što bi značilo da je moguće postojanje više uzroka. Ili se javlja na promenu položaja tela, što nam ukazuje na to da je uzrok verovatno srednje uho.

Kako se otkriva uzrok vrtoglavice?

Kao što smo smo na početku teksta naglasili, vrtoglavica predstavlja simptom mnogo različitih bolesti i stanja. Od običnih upala uha do težih stanja u smislu šloga i tumora.

Jako je bitno uzeti dobru anamnezu ispitati pacijenta o tome kako se osećao par dana unazad.

Jako puno znači informacija da se recimo kupao na bazenu par dana ranije ili da je nekada bio anemičan. To su neki delići slagalice koji će pomoći da se dođe do glavnog razloga nastanka vrtoglavice ali i smernice za dalje ispitivanje.

Osnovni pregled koji predstavlja merenje pritiska, slušanje srca i pluća, EKG, neurološki pregled te pregled grla i ušiju je obavezan.

Posle toga na red dolaze, kompletna laboratorija, odlazak ORL lekaru, neurologu (ili nekom drugom specijalisti) i dopunske dijagnostičke procedure ako ima potrebe (rentgen sinusa, dopler krvnih sudova vrata, skener, magnet).

Kako se leči vrtoglavica?

Terapija vrtoglavice podrazumeva lečenje samog uzroka nastanka. U slučaju da se radi o upali, terapija se svodi na antibiotike i ponekad kortikosteroide kako bi se ta upala smanjila.

Lekovi koji smanjuju mučninu kao i lekovi koji se koriste za lečenje bolesti putovanja mogu da olakšaju simptome i smanje vrtoglavicu. U slučaju Menijerove bolesti diuretici mogu da smanje količinu tečnosti u unutrašnjem uhu.

Vrlo često vrtoglavica prođe sama od sebe i nije joj potrebna nikakva terapija, pogotovo kod mlađih osoba koje jako puno vremena provode gledajući u ekran telefona ili monitora. Prestanak tih radnji u nekom kraćem vremenskom period će dovesti do prestanka simptoma.

Hiruška intervencija se podrazumeva kada se radi o nekim tumorima ili težim stanjima.

Terapija koja se započne mora da se ispoštuje do kraja, nju određuje izabrani lekar, orl ili neurolog posle pregleda.

Jako je bitno znati da se tegobe neće povući odmah, već da je potrebno od 7 do 10 dana za poboljšanje i da treba biti strpljiv.

Kada treba da se jave lekaru?

Ako pored vrtoglavice dobijate iznenadnu glavobolju, neprestano povraćate, ako osetite bolove u grudima i nepravilan srčani rad, slabost u jednoj strani tela ili jednom delu tela, probleme sa govorom, nemogućnost da hodate, duple slike, visoku temperaturu i ukočenost u vratu – to su definitivno znakovi zbog kojih što pre treba da se obratite doktoru jer ti simptomi mogu da budu znak neke teže bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *