Fizikalna terapija: Ključ za aktivnost i bezbolan život

Koliko primera iz svoje okoline imate da im je fizikalna terapija promenila život nabolje i omogućila da se vrate apsolutno svemu što su radili, a šta su mislili da nikada više neće moći?

Verovatno svi imaju takve priče iz svoje okoline, bilo da su u pitanju mlađi ili stariji.

Da je učinak fizioterapije za oporavak neverovatan i da može da bude i stopostotan, dokaz je i sam Novak Đoković, koji uz redovne terapije koje se sprovodi uspeva da pobeđuje veoma ozbiljne povrede, povrede koje bi nekada čak i medicinski bile okarakterisane kao neke koje onesposobljavaju za profesionalno bavljenje sportom ili nekim napornijim fizičkim aktivnostima.

Ali, uz volju, veru, ispravno vođenu fizikalnu terapiju, mnogo toga je moguće.

Koristi fizikalne terapije

Najvažnija korist je svakako u rešavanju određenog problema koji je nastao usled nekog zdravstvenog stanja ili usled povrede, ali van toga, fizikalna terapija ima zaista mnogo drugih koristi zbog kojih bi trebalo da bude izbor svih u svakom momentu.

Na prvom mestu se nalazi smanjenje ili eliminacija bola u potpunosti, bez obzira na to da li je bol posledica povrede, artritisa, nekog oboljenja, migrene i sličnog.

Ovo je možda jedna od najvažnijih pozitivnih strana fizioterapije.

Pored toga, tu su smanjena potreba lekova za bolove, što dalje štiti ceo organizam.

Fizikalna terapija poboljšava pokretljivost svojim uticajem na zglobove i mišiće, vraća funkcionalnost osobi u svakodnevnom životu i svakodnevnim aktivnostima.

Pruža i prevenciju povreda, posebno kod starijih osoba, ali ojačavanjem zglobova i mišića je u prevenciji značajna za sve one koji se profesionalno i rekreativno bave sportovima.

Za kraj, poslednja ali ne i najmanje važna jeste edukacija koja je zlata vredna.

Edukacija koju terapeuti vrše za svoje pacijente je od neprocenjivog značaja, jer ih upućuju na sve ono što se tiče njihovog zdravstvenog stanja i šta je to što u svakom danu dobro uraditi mogu za sebe i svoj oporavak.

Kako doći do kvalitetne fizikalne terapije?

Sama fizioterapija se sprovodi na različitim mestima i u različitim institicuijama, od bolnica, ambulanti, pa sve do banja i wellness centara.

Kada vas upućuje lekar uvek će vas uputiti tamo gde vas osiguranje i zdravstveno stanje smatraju kandidatom za sprovođenje terapije, međutim, tu su uvek i druge opcije koje možete istražiti izvan preporuka fizijatra ili izabranog lekara.

Kada je u pitanju fizikalna terapija Beograd nudi brojne mogućnosti, kao i neki drugi gradovi.

Vaš zadatak je u okviru toga da dođete do iskustava onih koji su prošli terapije na određenim mestima i saslušate njihovo viđenje situacije, usluge, poboljšanja zdravstvenog stanja.

Ne zaboravite da fiziaklna terapija nije ni magični štapić, pa da je za svaki oporavak potrebno vreme, strpljenje i praćenje svih preporuka terapeuta.

Zašto je potrebna fizikalna terapija?

Povrede, problemi sa kičmom, zglobovima, ekstremitetima, određena zdravstvena stanja, određene životne navike i okolnosti, poput višečasovnog sedenja u istom položaju, ili stajanja, dovode do nastajanja problema u telu koji se ne manifestuju u trenutku, već malo po malo utiču na kvalitet života.

Fizikalna terapija je tu da najpre oporavi pacijenta u samom početku, olakša svakodnevnicu, a onda umanji ili ukloni postojeći problem i ojača organizam, što u stvari nju čini najvažnijim ključem za aktivnost i bezbolan život.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime