Fizikalna terapija

Kada govorimo o fizikalnoj terapiji, treba napomenuti da ova grana medicine primarno ima za cilj da pacijentima olakša kretanje kao i normalno obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Odgovarajućom primenom fizikalne terapije bolovi u leđima se znatno ublažavaju ili u potpunosti nestaju, sve u zavisnosti od trenutnog zdravstvenog stanja pacijenta.

Ako se da precizna dijagnostika, treba naglasiti da fizikalna terapija ne može za kratko vreme da učini čuda u izlečenju degenerativnih promena poput spondiloze, diskus hernije, artroze i ostalih bolesti, već da je za to potrebna upornost i redovna poseta centru za rehabilitaciju.

Savremen način života utiče da danas sve više mladih ima neki problem sa kičmom, bilo da se radi o bolovima u predelu vrata ili u lumbalnom delu kičmenog stuba.

To stanje nikako ne bi trebalo zanemarivati, već na vreme započeti sa lečenjem.

Koje sve osobine treba da ima jedan dobar fizijatar?

Konačan efekat fizikalne terapije itekako zavisi od fizijatra koji za početak treba da uspostavi tačnu dijagnostiku.

Ukoliko se interesujete za terapije u našem glavnom gradu, pretraživanjem fraze „najbolji fizijatar u Beogradu“ na Google-u omogućiće vam pronalazak najstručnijih lekara iz ove oblasti medicine.

To je najpre osoba koja pored odgovarajućih kvalifikacija ima i višegodišnje iskustvo u oblasti fizikalne terapije, kao i osoba koja zna da već nakon prvog pregleda precizira kakav problem zapravo ima pacijent.

Da li se fizikalnom terapijom može uspešno lečiti artroza?

S obzirom da se ovde radi o degenerativnom oboljenju zglobova, naročito potkolenice i kuka, veoma je važno da se artroza otkrije na vreme.

Jedino na taj način fizikalna terapija ima smisla.

Njen cilj je prevashodno poboljšanje pokretljivosti zglobova kako bi se pacijent što pre vratio normalnom načinu života.

Kineziterapija se kod artroze podrazumeva, a pacijentima se savetuje da i nakon završetka sa terapijama nastave sami da rade kući vežbe koje im je prethodno fizioterapeut pokazao.

Fizikalna terapija daje odlične rezultate kod diskus hernije i spondiloze

Može se reći da su ovo bolesti savremenog doba, barem kada je kičmeni stub u pitanju.

Veliki procenat populacije provodi vreme na poslu sedeći, a ako se pri tome slabo kreću tj. ne praktikuju češće pauze na poslu (ustajanje na svakih sat vremena i sl.) već nakon nekog perioda mogu da osete bol u predelu vrata ili sedalnog dela kičme.

Ukoliko se na pregledu uspostavi dijagnoza poput diskus hernije ili spondiloze, znači da se radi o degerativnom oboljenju koje zahteva određenu vrstu terapija.

Ovde pre svega mislimo na ultrazvučne, magnetne, kao i terapije strujom, dok se kineziterapija podrazumeva.

Koliko terapija će fizijatar prepisati zavisi od toga kako se pacijent oseća, da li konstantno oseća bolove i napetost u ovom predelu kičmenog stuba i koliko mu zapravo bolest ograničava svakodnevne životne aktivnosti.

Pacijentima koju boluju od Parkinsonove bolesti itekako pomaže fizikalna terapija

Svima onima koji boluju od ove teške bolesti, terapeuti pomoću odgovarajućih fizikalnih terapija treba da omoguće veću pokretljivost mišića kao i bolju fizičku aktivnost.

Nakon operacije kuka neophodna je rehabilitacija

Pacijenti koji su operisali kuk odmah nakon intervencije treba da krenu sa fizikalnim terapijama kako bi im se poboljšala funkcionalnost zglobova, tj. kako bi im se za što kraći rok olakšalo kretanje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime