antitela

Šta su to antitela?2 minuta čitanja

PITAJTE DOKTORA

Šta su to antitela i antigeni?

Antigeni su zapravo uzročnici našeg imunog odgovora, sve ono što aktivira naš odbrambeni mehanizam.

To su zapravo molekuli koji se nalaze kao deo bakterija, virusa, parazit, alergena i koje nas organizam prepoznaje kao napadača.

Kao odgovor na napad, jedna od reakcija našeg imuniteta je i stvaranje antitela koja zapravo vezuju te antigene (napadače) i na taj način ih neutrališu.

Postoji nekoliko klasa antitela a to su: IgM ,IgG, IgA, IgE i IgD.

Zato kad posumnjamo da se radi o nekoj određenoj infekciji, možemo tražiti i nalaz antitela.

Šta su antitela IgM, IgG, IgE?

To su faktori u serumu proteinske strukture koji se bore protiv bolesti.

Oni predstavljaju aktivnu komponentu našeg stečenog imunog sistema i imuniteta.

Šta su IgM antitela?

IgM se stvaraju kada se naš organizam prvi put sretne sa nekim novim napadačem.

Oni su zapravo pokazatelji akutne faze bolesti.Šta su IgG?

IgG su najrasprostranjenija u našem organizmu.

Ona nastaju kao posledica infekcije koja prolazi ili je prošla, tačnije onog trenutka kada koncentracija IgM antitela počinje da pada, počinje stvaranje IgG antitela.

Ova antitela su vrsta pripreme našeg organizma za ponovni napad te infekcije i njeno bolje eliminisanje.

Njihov nalaz u laboratoriji znači da je infekcija nekada bila i da se naš organizam već borio sa njom.

Takođe ona jedina prolaze kroz placentu.

Šta su IgE?

IgE se najviše nalaze u sekretu respiratornog i gastrointestinalnog trakta.

Njihova povećana koncentracije se nalazi u alergijski reakcijama, u atopijskom dermatitis u astmi, ali i u prazitarnim infekcija ma gde mogu imati ključnu ulogu.

Šta su IgA?

IgA se nalaze prvenstveno u pljuvačci, suzama, u sluznica ma respiratornog, gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta kao i u kolostrumu gde obezbeđuju prvu liniju, tj najraniju odbranu od bakterija i virusa.

Postoje dve vrste, sekretorna IgA koju luče sluznica respiratornog i gastrointestinalnog trakta i prisutna su kombinaciji sa sekretornim komponentama, kao i serumska IgA  koja ne sadrže sekretorna komponente.

Šta su to IgD?

IgD antitela se nalaze u veoma niskim koncentracijama i nalaze se između ostalog na nekim ćelijama imunog sistema gde se pretpostavlja da učestvuju u njihovom razvoju i sazrevanju.

PITAJTE DOKTORA

11 komentara na članak “Šta su to antitela?2 minuta čitanja

 1. Meni su negativna IgA i IGG antitela na hlamidiju, u brisu su mi nasli 8 telasaca hlamidije sto je nedovoljno da se kaze da je pozitivan, u labaratoriji mi iz nekog razloga nisu odradili IGM antitela rekli da ne treba, ja se brinem sto se tice toga, molim za savet, jel kad su negativna Iga i igm uopste potrebno da se rade igm antitela

  1. Poštovani ,
   Ako imate u brisu Chlamidiju , to znači da ste verovatno pozitivni , tako da bi trebalo da ponovite bris. To je preciznija metoda za tu bakteriju.

 2. Bris za hlamidiju mi je pozitivan, Igm je pozitivan (granicna vrijednost), Igg i Iga su negativni.
  Pred nekoliko godina bris na hlamidiju je isto bio pozitivan i doktor mi dao sumamed. Zar u ovom slucaju na jednom prelezanu hlamidiju igg ne bi trebao da bide pozitivan?

  1. Poštovana ,
   Što se tiče infekcije hlamidijom, utvrđeno je da IgG antitela mogu da se održavaju nešto duže od tri godine nakon infekcije , ali ako su ponovne infekcije učestale , tada nivo Ig G antitela ostaje visok u dužem vremenskom periodu. Kod Vas je verovatno prvi put infekcija bila izlečena i prošlo je verovatno više godina od tada i ove nove infekcije , pa se Ig G nisu još stvorila.Druga mogućnost je da se radi o lažno pozitivnim , odnosno lažno negativnim rezultatima.

 3. Dobar dan! Moja cerka je trudna i napravila je Toxoplazma gondi IgG. Dobila je rezultat 0. Sta to znaci?
  Ima macku.

  1. Poštovani ,
   Ako je 0 , to znači da nije u prošlosti imala toksoplazmozu i da nema imunitet za nju. Imajući u vidu da imate mačku , trebalo je da uradi i Ig M antitela zato što ona govore o akutnoj infekciji i , tj o skorašnjoj infekciji , a Ig G se tek kasnije stvaraju nakon nekih otprolike 1-2 meseca nakon infekcije.

   1. Meni je ig konstantno od 2000_2500
    na svaka dva meseca otprilike udem u
    bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam”. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

 4. Pošto smo u stanju karantina i zabranjen je odlazak u bolnicu, pa samim tim i poseta odgovarajućem lekaru. Htela sam da Vas pitam šta znače povećana IgM? Referentne vrednosti su od 0.40-2.30 a meni su 3.04

 5. Poštovana,
  Ne znam na šta ste radili IgM antitela , ali njihov porast znači da ste verovatno u akutnoj fazi bolesti , što znači da ste se nedavno inficirali nečim.

 6. Meni je ig konstantno od 2000_2500
  na svaka dva meseca otprilike udem u
  bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam”. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

  1. Poštovana, na šta Vam je igG tako veliki, da li bi mogli da nam pošaljete laboratoriju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *