antitela

Šta su to antitela i antigeni?

Antigeni su zapravo uzročnici našeg imunog odgovora, sve ono što aktivira naš odbrambeni mehanizam.

To su zapravo molekuli koji se nalaze kao deo bakterija, virusa, parazit, alergena i koje nas organizam prepoznaje kao napadača.

Kao odgovor na napad, jedna od reakcija našeg imuniteta je i stvaranje antitela koja zapravo vezuju te antigene (napadače) i na taj način ih neutrališu.

Postoji nekoliko klasa antitela a to su: IgM ,IgG, IgA, IgE i IgD.

Zato kad posumnjamo da se radi o nekoj određenoj infekciji, možemo tražiti i nalaz antitela.

Šta su antitela IgM, IgG, IgE?

To su faktori u serumu proteinske strukture koji se bore protiv bolesti.

Oni predstavljaju aktivnu komponentu našeg stečenog imunog sistema i imuniteta.

Šta su IgM antitela?

IgM se stvaraju kada se naš organizam prvi put sretne sa nekim novim napadačem.

Oni su zapravo pokazatelji akutne faze bolesti.

Šta su IgG?

IgG su najrasprostranjenija u našem organizmu.

Ona nastaju kao posledica infekcije koja prolazi ili je prošla, tačnije onog trenutka kada koncentracija IgM antitela počinje da pada, počinje stvaranje IgG antitela.

Ova antitela su vrsta pripreme našeg organizma za ponovni napad te infekcije i njeno bolje eliminisanje.

Njihov nalaz u laboratoriji znači da je infekcija nekada bila i da se naš organizam već borio sa njom.

Takođe ona jedina prolaze kroz placentu.

Šta su IgE?

IgE se najviše nalaze u sekretu respiratornog i gastrointestinalnog trakta.

Njihova povećana koncentracije se nalazi u alergijski reakcijama, u atopijskom dermatitis u astmi, ali i u prazitarnim infekcija ma gde mogu imati ključnu ulogu.

Šta su IgA?

IgA se nalaze prvenstveno u pljuvačci, suzama, u sluznica ma respiratornog, gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta kao i u kolostrumu gde obezbeđuju prvu liniju, tj najraniju odbranu od bakterija i virusa.

Postoje dve vrste, sekretorna IgA koju luče sluznica respiratornog i gastrointestinalnog trakta i prisutna su kombinaciji sa sekretornim komponentama, kao i serumska IgA  koja ne sadrže sekretorna komponente.

Šta su to IgD?

IgD antitela se nalaze u veoma niskim koncentracijama i nalaze se između ostalog na nekim ćelijama imunog sistema gde se pretpostavlja da učestvuju u njihovom razvoju i sazrevanju.

117 KOMENTARA

 1. Meni su negativna IgA i IGG antitela na hlamidiju, u brisu su mi nasli 8 telasaca hlamidije sto je nedovoljno da se kaze da je pozitivan, u labaratoriji mi iz nekog razloga nisu odradili IGM antitela rekli da ne treba, ja se brinem sto se tice toga, molim za savet, jel kad su negativna Iga i igm uopste potrebno da se rade igm antitela

  • Poštovani ,
   Ako imate u brisu Chlamidiju , to znači da ste verovatno pozitivni , tako da bi trebalo da ponovite bris. To je preciznija metoda za tu bakteriju.

   • Ako test na antitela na Coronu pokazuje pozitivan Igm, a ne pokazuje kolike su vrednosti, da li treba da očekujem razvoj bolesti iako nemam nikakve simptome i da li prenosim zarazu?

    • Poštovana,
     Igm pozitivan znači da je trenutno virus kod Vas prisutan i da postoji neki oblik bolesti. Problem sa korona virusom je što realno nov je i još je sve oko njega u fazi istraživanja… Trebalo bi da se javite kod lokalnog infektologa ili epideimologa.

 2. Bris za hlamidiju mi je pozitivan, Igm je pozitivan (granicna vrijednost), Igg i Iga su negativni.
  Pred nekoliko godina bris na hlamidiju je isto bio pozitivan i doktor mi dao sumamed. Zar u ovom slucaju na jednom prelezanu hlamidiju igg ne bi trebao da bide pozitivan?

  • Poštovana ,
   Što se tiče infekcije hlamidijom, utvrđeno je da IgG antitela mogu da se održavaju nešto duže od tri godine nakon infekcije , ali ako su ponovne infekcije učestale , tada nivo Ig G antitela ostaje visok u dužem vremenskom periodu. Kod Vas je verovatno prvi put infekcija bila izlečena i prošlo je verovatno više godina od tada i ove nove infekcije , pa se Ig G nisu još stvorila.Druga mogućnost je da se radi o lažno pozitivnim , odnosno lažno negativnim rezultatima.

 3. Dobar dan! Moja cerka je trudna i napravila je Toxoplazma gondi IgG. Dobila je rezultat 0. Sta to znaci?
  Ima macku.

  • Poštovani ,
   Ako je 0 , to znači da nije u prošlosti imala toksoplazmozu i da nema imunitet za nju. Imajući u vidu da imate mačku , trebalo je da uradi i Ig M antitela zato što ona govore o akutnoj infekciji i , tj o skorašnjoj infekciji , a Ig G se tek kasnije stvaraju nakon nekih otprolike 1-2 meseca nakon infekcije.

   • Meni je ig konstantno od 2000_2500
    na svaka dva meseca otprilike udem u
    bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam“. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

 4. Pošto smo u stanju karantina i zabranjen je odlazak u bolnicu, pa samim tim i poseta odgovarajućem lekaru. Htela sam da Vas pitam šta znače povećana IgM? Referentne vrednosti su od 0.40-2.30 a meni su 3.04

 5. Poštovana,
  Ne znam na šta ste radili IgM antitela , ali njihov porast znači da ste verovatno u akutnoj fazi bolesti , što znači da ste se nedavno inficirali nečim.

 6. Meni je ig konstantno od 2000_2500
  na svaka dva meseca otprilike udem u
  bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam“. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

  • Poštovana ,
   To nije visoko mnogo , ali je pitanje da li su Vam IgM antitela na CMV pozitivna. Prisustvo IgM antitela i IgG govori o skorašnjoj infekciji, a prisustvo samo IgG o prošloj.

 7. dobrovoljni davalac krvi poslednji put odbijena zbog pronadjenih antitela u krvi ne znam tacno kojih nije mi receno da li treba da brinem? navodno , meni nesmetaju .mo;im vase misljenje , pozdrav

 8. Poštovani,

  Imunologija mi nije struka, međutim nisam mogao da se oduprem svojoj znatiželji i proučavao sam dosta rad imunog sistema, pa zato imam par pitanja u cilju razjašnjavanja pojedinih procesa:
  1. Da li pre stvaranja IgM, T limfociti moraju da prezentuju antigene u sklopu MHC u limfnim čvorima, pa zatim nastaje produkcija IgG, a zatim i putevi aktivacije komplemenata?
  2. U slučaju upale pluća, da li figurišu efektorski mehanizmi T limfocita(Th1, Th2, Th17 subpopulacije) ili efektorski mehanizmi B limfocita?
  3. U slučaju uboda trnom npr. da li su posredi opet T limfociti koji izazivaju upalni proces i da li je moguće da imuni sistem sam odstrani šteta dejstva bez pomoći domaćina? Naravno, razume se, ako šteta nije velika.

  • Poštovani,

   Najiskrenije, mi stvarno nemamo vremena da Vam damo odgovor na Vaše pitanje… Pitanje je akademsko , trenutno jedva stižemo da odgovorimo na medicinska pitanja koja nam postavljaju ostali korisnici.

 9. Poštovani,stigle su mi analize Tokspolazme…
  Igg je 7,3 (1,6-3,0 granicni,a veci od 3,0 reaktivan a Igm je 0,37 i pise da je 0,5-0,6 granično a vise od 0,6 reaktivan
  Jesu li to dobri rezultati s obzirom da sam usla u treci mesec trudnoće
  Hvala unapred na odgovoru
  Pozdrav

  • Poštovana, to su dobri rezultati koji govore da ste nekada pre trudnoće došli u kontakt sa Toxoplazmom, zato su IgG povećana, a IgM mala jer govore da nije u toku akutna infekcija.

  • Poštovana, to su dobri rezultati koji govore da ste nekada pre trudnoće došli u kontakt sa Toxoplazmom, zato su IgG povećana, a IgM mala jer govore da nije u toku akutna infekcija.

 10. Poštovani,
  Imam jedno pitanje za Vas, ako možete da mi pomognete.
  Naime, ustanovljena mi je polineuropatija, tačnije CIDP (hronična inflamatorna demijelinizujuća polineuropatija). Bila sam na ispitivanjima i ležala sam u bolnici, nalaz u likvora je uredan (iako su hloridi povišeni, pa bih Vas zamolila da mi kažete šta to može da znači), oligoklonalne trake – negativan nalaz, ACA IgG su u redu, ACA IgM su povišena (25 je vrednost- takođe molim Vas za uzrok). Negativna sam na lajmsku bolest, ostali svi nalazi su u redu.
  Molim Vas za mišljenje i ukoliko možete da me uputite šta je dalje potrebno da uradim.
  Hvala Vam unapred i svako dobro!
  Sanja

  • Poštovana, na žalost ne možemo Vam pomoći Vaše pitanje je usko specijalističko , pokušali smo da nađemo još neko mišljenje ali prosto nismo uspeli….

 11. Postovani, igg na koksaki mi je 149 ref.vrednost <100, a igm 52 ref.vrednost <50, nakon 3 nedelje ponovljen igm 42, vec dva meseca, a i dalje svakodnevno blago povisena temperatura do 37 sa 5 i zamaranje od simptoma. Da li je moguce da temperatura i dalje traje zbog koksakija iako je igm sada 42, ispod ref. vrednosti? Ili ispitivanja usmeriti na nesto drugo. Svi ostali izvrseni rezultati i pregledi su dobri (krvna slika, urin, stitna zlezda, rfaktor, pluca, srce, ginekolog, stomatolog, gornji abdomen, covid19).

  • Poštovana, ne bi trebala ta temperatura da bude od koksakija toliko dugo, da Vas nije slučajno nekad ujeo krpelj te da možda imate Lajmsku bolest. Da li ste uradili test na helikobakter pilori iz stolice i urinokulturu?

 12. Postovani, IgG mycoplasma pneumonia je 23.5 ( lab. okviri: <20 negativan, 20-25 granicna vrednost, a preko 25 je pozitivan).

  Mycoplasma Pneuomonia je negativan, 4.5 vrednost.

  Posto mi je nedavno dijagnostikovana neka pocetna upala pluca. Da li je moguce da su IgG tela povecana zbog toga? Tada mi je crp bio 0.3, a leukociti 3.2.

  Pozdrav

 13. Postovani
  Sta se moze videti iz analize krvi svih imoglibuluna bez odredjenisti na koju bolest tj zarazu.
  Poslata sam na analizu iga,igg,ige i ostalih zbog 3 meseca subfeb temp i povecanih leuk ukupnih do 14 max
  Imam hronicni tonsilitis
  Svi.ostali nalazi uredni

  • Poštovana,
   Uvek se traze antitela na određene bolesti, koje mogu biti infektivne (zarazne ) ili autoimune prirode. Iskreno , bitno je na šta postoje antitela , prvi put čujemo da je neko radio ukupne imunoglobuline.

 14. Postovani
  Stigli su mi nalazi, svi su uredu sem ige koji je duplo veci od gornje granice max je 100 a meni je 199 uz to su mi malo povecani u krvii bazofili i eonzofili ukupni leukociti suugranici normale
  Moze li to biti zbog polenske alergije koju trenutno imam, curenje nosa, suvi kasalj i peckanje ociju
  Hvala unapred na odgovoru
  Ps leukociti su pali od panklava sad su u normali ali temp su i dalje tu
  Stolica je predata na analizu i zakazana operacija tonzila
  Nego me sad nervira sto se u krvi pokazali bazo i eozo
  Hvalaa

  • Poštovani,

   Moguće da je igE skok zbog te alergije na polen, obično je u medicini najočiglednija stvar i ta stvar….

 15. Žena i ja smo A +.u 5. nedelji uvek izgubi bebu!dali su možda u pitanju antitela.dali nam se slažu muški i ženski hormoni?Doktor kaže da netreba da to ispitujemo?

  • Poštovani,
   Vaša supruga bi trebalo da uradi testove na trombofilije ( to je sklonost ka zgrušavanju krvi). Trombofilije predstavljaju jedan od uzroka više spontanih pobačaja kod žena , ali se leče primenom odgovarajuće antikoagulantne terapije tokom trudnoće . To je jedan od mogućih razloga . U principu neki stav većine ginekologa je da posle dva uzastopna spontana pobačaja treba ispitati postojanje trombofilija.

 16. Stigao mi je rezultat na covid IgG-/IgM + da li mi mozete reci jel pozitivan ili negativan? Prosle sedmice sam radila krvnu sliku i leukociti su mi malo umanjeni a masnoca uvecana. Interesuje me vase misljenje jel trebam da uradim snimak pluca?

  • Poštovana,

   Pozitivan IgM znači da postoji infekcija, morate da se javite Vašem lokalnom epidemiologu ili infektologu.

 17. Dobro veče, moj otac ima zakazanu operaciju bajpasa i zaliska, danas je radio igg i igm na covid 19. Rezultat je negativan igg a pozitivan igm. Sutra ide da radi bris na covid 19. On nema nikakve simptome išao je prethodne dve nedelje i prikupljamo nalaze. Rtg pluća je radio prošle srede i sve je OK i spirometrija je 97. Da li je moguće da je lažno pozitivan rezultat na igm.
  Hvala Vam

   • Poštovani,
    Radila sam IgG test na herpes simplex tip 1 i rezultat je bio pozitivan IgG- 36. Šta to znači, da li to znači da će sa svakim padom imuniteta da mi se ponovo javlja?
    Unaprijed zahvalna.

 18. Poštovana,
  Iskrneo, igM pokazuje da postoji infekcija…. Čudan je ovaj virus, mi kao lekari opšte prakse, sada već često među pojedinim našim pacijentima imamo i pozitivne na igG i na igM, a da nisu i da nemaju simptome….

   • Interesuje me sta znace moji rezultati.Radila sam analizu na herpes Igm+b6 i IgG + b6.nalaz je : herpes simplex virus 1 Igm At <10, herpes simplex virus 1 IgG je 45, herpes simplex virus 2 Igm at je <10, i herpes simplex virus 2 IgG at je <0,3.da li pored ovoga odnosi nesme da se ima

  • Trudna Sam 16 nedelja radila Sam nalaz na Torch sve he uredu osim Igg on je visok 244 je dali to treba da znaci da treba da prekinem trudnocu

   • Poštovana,
    Na koju tačno analizu Vam je IgG povećan? TORCH predstavlja skup analiza. MOžete nam poslati sliku izveštaja da vidimo konkretno na šta su Vam antitela povećana.

 19. Postovani,
  Dobar dan,
  Radio sam nalaze IgG i IgM na Boreliju Burgdoferi, zbog posledica ujeda krepelja koji je bio zarazen.
  Rezultati su : IgG : 1 , a IgM 11,36.
  Zanima me Vase misljenje o tome, i da li treba da radim jos koji nalaz.
  Dermatolog mi je propisao: doksiciklin.

  • Poštovani, čini mi se da smo Vam odgovorili u mejlu, ali za sada je to to što treba da uradite , tj. da ispijete terapiju doksiciklinom i posle da se ponovo javite dermatologu.

  • Poštovani, pretpostavljam da mislite na znak minus u nastavku. To znači da je rezultat negativan tj da nemate i da niste imali bolest na koju ste radili taj test.

 20. Pre operacije(u pitanju je lakša operacija) radio sam test uzorkom krvi na COVID 19. Rezultat: IgM-negativan; IgG-pozitivan. Hirurg mi je rekao da radim bris iz nosa i grla jer ne može da me operiše dok mi je bilo koji od rezultata (IgM ili IgG) pozitivan.Međutim u COVID ambulanti su mi rekli da ne mogu da mi rade bris jer sam bolest preležao i da su mi se razvila antitela (mada ja nisam imao ni najmanje simptome bolesti). Moje pitanje je: da li da ponovo vadim krv u nadi da će mi oba rezultata biti negativna, ili koliko dugo vremena se antitela zadržavaju u krvi? Test sam radio 12. juna.

  • Poštovani,
   Na žalolst sa ovim virusom se još ništa precizno ne zna. Nije još sigurno koliko treba da prođe da bi rezultat bio negativa…. Mi bi Vam iskreno savetovali da za par dana ponovite taj test.

   • Postovanje,radila sam test na COVID
    I IGM mi je referentna vrijednost <0,9
    a IGG mi je referentna vrijednost <0,9 isto
    Zanima me dali sam pozitivna na virus?
    Jer normalne vrijednosti za igm su 0,4 do 2,3
    A za igg su 7 do 16
    Hvala, pozdrav!

 21. Poštovani, imao sam temperaturu i kašljao par dana. Kako mi je crp bio 103.6 poslali su me u plucnu bolnicu gde mi je ustanovljena blaga upala pluca i urađen brzi test, rezultati igg+ i igm -. Sad treba da idem na kontrolu pa sam ponovo radio test i sad su mi i igg i igm pozitivni a rezultati krvi savršeni (bukvalno sve u granicama, crp 4). Kako mi je igm+ ako bi trebalo da sam preležao coronu? Hvala na odgovoru. Pozdrav

  • Poštovani,
   Na žalost sa koronom ništa nije sigurno, možda upala pluća koju ste imali nije bila korona…. Na to bi ukazalo postojanje igG antitela u prvom nalazu. Moguće da tek sada imate koronu….

 22. Postovani,radili smo sinu test na morbile igG mu je 4268,molim vas da mi pojasnite o cemu se tu radi mnogo mu je uvecan rezultat,unapred vam hvala!

  • Poštovana,

   Pojava IgG antitela znači da je on tu bolest preležao i da je sada trenutno nema, najbolje je da rezultat odnesete lekaru koji ga je tražio, ili pedijatru koji ga vodi ukoliko je maloletan.

 23. Pistocani
  Imam koronu, blage simptome, koji su nestali i 14 dan sam uradio i brzo test(dobija se brzo) i pcr test. Rezultati brzog testa su igG+, a ihM-. Moje pitanje je, ovo je prelezanu covid, ali iz vaseg iskustva koja je verovatno a da ce i Pcr test biti dobar.
  Hvala

 24. Trudna Sam 16 nedelja poslali su me da radim nalaz Torch sve he uredu osim Igg onje 244 da li to znaci da moram da prekinem trudnicu

 25. Trudna Sam 16 nedelja radila Sam nalaz na Torch sve he uredu osim Igg on je visok 244 je dali to treba da znaci da treba da prekinem trudnocu

 26. Poštovani,
  Radila sam IgG test na herpes simplex tip 1 i rezultat je bio pozitivan IgG- 36. Šta to znači, da li to znači da će sa svakim padom imuniteta da mi se ponovo javlja?
  Unaprijed zahvalna.

  • Poštovana,
   Herpes simplex je virus koji ćete da nosite u sebi ceo život i postoji mogućnost da će da Vam se javlja na usnama(najčešće) ili na licu kad ste pod velikim stresom ili kad Vam padne imunitet, ali ne znači da će uvek da Vam se to dešava.Dovoljno unošenje vitamina B kompleksa u tim okolnostima znatno poboljšava stvar.

 27. Poštovani,

  Radio sam IgM/IgG test u INEP laboratoriji na COVID, rezultati su sledeći: IgM 31, IgG 15. Po papiru sa rezultatima, oba rezultata niti su pozitivna niti negativna, nego su po njima granične vrednosti (za IgM granične su vrednosti 28-33, za IgG to su vrednosti 15-20). Da li možete da mi pomognete da razumem rezultate: da li ovo znači da sam imao odn. imam virus, ili ne? Napominjem da nisam imao nekih vidljivih simptoma, dok su supruzi isti nalazi pre 7 dana bili 37 za IgM odn. 20 za IgG, ona je izgubila miris pre 20-tak dana (zbog njenog pozitivnog nalaza sam i ja otišao na testiranje).

  Hvala unapred.

  • Poštovani ,
   Kad se radi o antitelima za COVID 19 , igM počinju da rastu u prvoj nedelji od infekcije , da bi svoj maksimum dostigla između 15-21.dana , a IgG počinju da rastu u drugoj nedelji i svoj maksimum dostižu između 28-35 dana od infekcije. Pošto Vi nemate simptome , a imala ih je supruga pre 20-tak dana , taj Vaš rezultat bi mogao da se protumači kao pozitivan , tj da ste i Vi otprilike u trećoj nedelji od infekcije , IgM su počela da padaju , a još se nije stvorilo dovoljno IgG. Međutim , to nije sigurno, jedino da ponovite opet antitela za nekih nedelju dana ili da uradite PCR test.

     • Samo da potvrdim da ste bili u pravu: ponovio sam test nakon nedelju dana, i rezultati su bili IgM 31 tj. i dalje u graničnom intervalu, ali IgG 23 odn. pozitivan. Još jednom veliko hvala na odgovoru.

   • Poštovani,
    Ja bih se nadovezala na ovo pitanje.

    Naime, dečko je radio test na antitela 15. dana od prvog simptoma i imao IgM 31, IgG < 15.
    26. dana je ponovio test i imao je IgM 28, IgG < 15, simptomi su i dalje trajali, doduše sve vreme blagi.

    Ja sam deo tog vremena bila pozitivna na obe vrste antitela, takođe sa blagom kliničkom slikom.

    Buni nas što u razmaku od 10ak dana dečku IgM ostaju u graničnim vrednostima a IgG se nije promenio. Da li ovo znači da on nije razvio infekciju?

    Takođe, da li moram da čekam da mi IgM budu negativna kako bih bila sigurna da nisam više zarazna?

    Hvala.

    • Poštovana,
     Tu se najverovatnije radi o tome da je I Vaš dečko bio pozitivan, on je sve vreme u nekim graničnim vrednostima. U suštini kad se nađu pozitivna Ig M antitela , a IgG negativna trebalo bi da se radi bris ( tj PCR test), zato što uvek mogu postojati lažno negativni i lažno pozitivni rezultati, ali i kod klinički blage slike ili kod odsustva simptoma , titar antitela miože biti niži. . Što se tiče Vas , dva negativna PCR testa ( brisa ) zapravo govore o tome da niste više pozitivni ui da niste zarazni. Što se tiče IGm antitela ona bi trebalo da padajuu posle 21.dana , ali mogu se zadržati i do 40 dana u krvi.

 28. Postovani,

  Radila sam analizu krvi na Borrelia burgdorferi zbog ujeda krpelja pre nekih 5 nedelja. Ne znam da li je bio zarazen ili ne jer ga nisam nosila na analizu.
  Rezultati pokazuju Igm 23.6, a pise da je ref. vrednost <20, a Igg <5, a ref. vrednost <20.

  Mozete li da mi kazete sta to znaci ili da li je potrebna neka terapija? Posto sam radila samo analizu, nisam isla kod doktora.

  Hvala.

  • Poštovana

   Kada se nađe takav nalaz, on može da bude i lažno pozitivan i lažno negativan, treba da uradite western blot analizu na boreliju kako bi potvrdili njeno postojanje.

 29. Poštovani,
  radila sam test na antitela na COVID, igg i igm, rezultat je 0,07. U nalazu piše nerealtivan 1. Možete li mi objasniti značenje rezultata.
  Unapred zahvalna!

 30. Molim Vas da mi kazete ako mozete vec dve nedelje se borim sa suvim kasljem,temperaturom 37,4-
  37,9 nikada vecom,labaratorija mi nije najbolja crp je bio 79,3 a leukociti 10,5 snimak pluca b.o. na drugom nalazu crp se smanjio 32,6 a leukociti otisli na 22,5 dobila terapiju antibiotik crp ostao isti leukociti pali na 10,9 uradila sam test sars-cov 2 igg on je 0,070 mozete li mi molim vas obijasniti posto jos uvek imam suvi kasalj i bolove sta dalje od analiza da uradim da bih videla zasto su leukociti toliko visoki i da li nalaz igg u redu.hvala vam puno

  • Poštovana,
   Trebalo je da se uradi bris na Sars- C0V 2 ili da uradite i Igm I ig G antitela. Ig G antitela tek počinju da rastu nakon dve nedelje i svoj maksimum dostižui između 28 i 35 dana. Vi bi trebalo opet da se javite lekaru jer analize treba da se ponove , i laboratorijske i snimak pluća i možda treba dati brisevi ne samo na COVID 19 , nego i na bakterijsku floru i gljivice jer taj porast leukocita više ide u prilog bakterijskoj infekciji.

 31. Postovani,
  molim Vas, mozete li mi reci da li su visoke vrednosti ako je igg 46, igm 47? Analiza je uradjena 5. avg, a simptomi su se pojavili oko 1. jula.
  Malaksalost, povisena temp, preznojavanje, 2, 3 dana je bilo i mucnine, glavobolja.
  Sedimentacija je 12, malo su snizeni limfociti i gvozdje malo ispod nivoa.
  I dalje osecam ponekad malaksalost i povremeno se pojavi temp 37. 37.1
  Medjutim PCR test je uradjen 8. avgusta i negativan je.
  Upozorena sam na to da odmaram, uzimam vitamine, da je oporavak duzi.
  Zanima me da li mogu i dalje biti zarazna za okolinu ako je PCR test negativan? A simptomi su vec odavno?
  Hvala vam puno unapred!

  • Poštovana,
   Ako je PCR negativan , ne bi trebalo da ste zarazni za okolinu.On je obično pozitivan u prve dve -do tri nedelje od pojave simptoma. Imajući u vidu da je kod Vas i IgG pozitivan , definitivno je od infekcije prošlo više od dve nedelje jer su se stvorila IgG antitela. Ako i dalje perzistiraju simptpomi kao što su malaksaalost , povišerna temperatura ili bilo koji drugi , trebalo bi da ponovite laboratorijske analize i snimak pluća i sve što lekar proceni da još treba , jer bez obzira na postojanje COVID-a 19 , postoje i mnogi drugi uzročnici infekcija i uopšte bolesti …

 32. Postovani,
  Vezano za korona virus, brat mi ima pozitivan nalaz igm, radio PCR i rezultat je negativan, tvrde da nije zarazen. Majka koja zivi sa njim takodje igm pozitivan, a ja koja sam imala kontakt sa njima imam granican nalaz igm. S obzirom na okolnosti sta granican nalaz igm znaci? Hvala unapred!

  • Poštovana,
   Kad se nadju IgM antitela , treba da se radi PCR test. Granična vrednost IgM antitela može da znači da se nisu još dovoljno stvorila jer ona počinju da se stvaraju od 7-10 dana od početka , da bi maksimum dostigla negde oko 21. dana. Ali sama antitela ne mogu biti sama po sebi puzdan marker prisustva virusa jer nažalost mnogi od tih brzih testova daju dosta i lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata i tati se radi i PCR. Naravno mnoge je bitnije kako se osećate , kakve su Vam laboratorijske analize, nalaz na plućima i RTG snimak pluća.

 33. Poštovani,
  01.07. sam uradila PCR test koji je pokazao da sam pozitivna na Corona virus, nakon 14 dana izolacije urađen je kontrolni PCR test koji je bio negativan. 06.08. sam uradila test iz krvi koji je pokazao da je IgM 1,49 a IgG 6,98.Šta ovo sve znači, malo sam zbunjena? Hvala na odgovoru

 34. Poštovani,
  01.07.i je ršen PCR test čiji je rezultat bio pozitivan. Nakon 14 dana izolacije urađen mi je kontrolni PCR test čiji je rezultat bio negativan.
  06.08. sam radila test iz krvi na antitela koji je pokazao sl. vresnosti:IgM 1,49 a IgG 6,98(oba pozitivna), malo sam zbunjena molim Vas za objašnjenje?

  • Poštovana,
   Organizam se borio i izborio sa korona virusom, antitela koja su zaostala su , može se reći, rep infekcije. IgG bi trebalo da nastavi da skače pošto predstavlja dugoročni imunitet dok bi IgM trebalo da se normalizuje pošto on predstavlja trenutnu reakciju na infekciju. IgM na koronu mogu da se zadrže i 40 dana ,pa i više , ali u padu su .

 35. Poštovani rezultat serološkog testa na COVID mi je
  Ukupna AT (igg/igm) REAKTIVAN 11,41
  Možete li da mi kažete šta to tačno znači

  • Poštovana,
   Prtetpostavljam da ste to radili jer niste imali simptome , nego ste čisto hteli da proverite?
   Taj Vaš rezultat bi značio da ste imali ili imate taj virus, što ne govori ništa precizno kad se radi o korona virusu jer ukupan broj antitela ne ukazuje da da li se radi o akutnoj ili o preležanoj infekciji.
   Za to je potebno uraditi posebno IgM antitela odvojeno od IgG , da se vidi koja su pozitivna ili titar svakog od njih. Pa se u odnosu na te rezultate procenjuje da li je potrebno uraditi PCR test.

 36. Postovani,
  Posle prvog testiranja na antitela, Covid, IgG mi je bio negativan, a IgM pozitivan, uputili su me na PCR test, test je pokazao negativno, ali i posle antibiotika i dve nedelje izolacije, pojavila se upala pluca, primljena sam u bolnicu, po izlasku, opet sam Isla u izolaciju 14 dana, s tim da se posle 7 dana javim na celokupno testiranje opet. Snimak pluca pokazuje da se upala polako povlači, ali su mi IgG i IgM negativni, cekam rezultate PSR test, pa ako sam imala Covid, onda je potrebno da se IgG razvije, zato mi sada nije jasno nista, da li sam ja zarazena virusom ili nisam, posto mi je test pokazao da su mi i IgG i IgM negativni, pa ako znate da mi objasnite, posto u ustanovama gde idem niko mi nista ne govori.
  Hvala Unapred!

  • Poštovana,
   Pošto su i IgG i IgM negativni verovatno da niste bili zaraženi korona virusom, mada naravno morate da sačekate PCR test. Ali sa neke tačke gledišta, ne mora da znači da ste upalu pluća imali zbog korone nju izaziva mnogo drugih uzročnika i zbog nje se u svakom slučaju leži u bonici . Najbitnije je da se ona povlači i da Vi budete dobro, jer upala pluća je uvek bolest koja se smatra opasnom, sa ili bez korona virusa.

   Pozdrav

 37. Postovani,
  10.08 sam radila nalaz za HSV tip 1 i HSV tip2.
  HSV2 IGG mi je bio ( 0,29) a IGM 1.84. Dr mi je preporucila da ponovim nalaz koji sam uradila 20.08 i rezultat mi je IGG 0.19 a IGM 1.18.
  HSV1 IGM negativan, IGG 4.06
  Da li imam razloga za brigu s obzirom da sam trudnica?
  Hvala
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Kod svakog ko je imao herpes ( bez obzira da li je tip 1 ili 2) postoji mogućnost reaktivacije tog virusa tokom trudnoće i pojavljivanja lezija tj tipičnih promena u vidu crvenila i plikova( mehura) na vagini i u porođajnom kanalu i mogućnosti prenošenja na plod. Vi ne treba da posebno brinete , ali treba da pratite šta se dešava tokom trudnoće , da li imate neke promene , da biste mogli blagovremeno da se javite ginekologu radi terapijeu slučaju da do njih dođe.

 38. Postovani,
  Radila sam ELISA TEST na KOVID 19
  IgM <28 IgK 19

  Da li je nalaz ok.

  Hvala u napred na odgovoru.
  Srdacan pozdrav,

    • Poštovani, takodje je i kod mene slicna situacija. Radila sam elisa test na Cov19 mesec dana od pojave simptoma u INEP-u i igm mi je negativan,tj.<28, a igg mi je u granicnim vrednostima 16, bila sam mesec dana unazad bolesna sa simptomima covida19, ali mi je brzi seroloski test radjen u kovid ambulanti nakon nedelju dana od pojave simptoma bio negativan, a tek nakon 20ak dana sam PCR uradila i bio je takodje negativan jos se oporavljam i imam tahikardije i umor, ali me interesuje da li ipak postoji mogucnost da to jeste bila korona?

   • Poštovana ,
    To su granične vrednosti . U zavisnosti od simptoma koje imate , možete ih ponoviti za nekih 10 do 14 dana od momenta od kad ste ih radili. Sve zavisi kako se osećate i kakvi su Vam drugi nalazi (laboratorija, rendgen pluća..)U slučaju da ste ih radili čisto onako , nemojte ih ponavljati. Radite PCR ako dobijete simptome koji ukazuju na COVID -19 infekciju , ali lekar će Vas uputiti na to ako bude trebalo.

 39. Postovani,

  Razboleo sam se 9og jula. Imao sam temperaturu, upalu pluca, bolove po stomaku, urinarnu infekciju i bol koji se od uveta spustao niz vilicu. Bio sam u bolnici, pozitivan na PCR test na covid. 20og jula sam izasao iz bolnice nakon cega sam radio dva PCR testa koji su bili negativni. Neko vreme sam osecao blage bolove u stomaku koji su prestali. Osecam jos uvek povremeno bol u plucima i vilici. Juce sam uradio brzi seroloski test u domu zdravlja cisto da vidim da li imam antitela. Rezultat je bio igg-/igm+. To me je zabrinulo pa sam uradio danas elisa test i rezultati su igg 30.12 i igm 2.11. Na testu pise da je manje od 1 nereaktivan a vece od 1 reaktivan. Molim vas za misljenje, obzirom da skoro dva meseca od kako sam se razboleo imam pozitivan test na igm antitela. Hvala!

  • Poštovani,
   Titar antitela IgM na COVID 19 dostiže svoj maksimum ok 21. dana , tj u četvrtoj nedelji da bi onda počeo da opada , tako da to što su se zadržala skoro dva meseca nije neobično , za nekih 10 dana bi trebalo da rezultat bude ispod 1 . IgG počinje da raste u drugoj nedelji a maksimum dostiže između 28. i 35 .dana , da bi tek onda počeo da opada.

 40. Poštovani,

  Radila sam antitijela na morbile,rubella i zauske, da bih vidjela da li sam primila MMR vakcinu. Igg na mobile i zauske je pozitivan,ali je na rubellu u intermedijarnom prostoru (12,6), a navedeno je da je negativan 15. Koji je Vaš savjet, da li bi trebala opet da se vakcinisem zbog toga?

  Veliki pozdrav

 41. postovani,

  Beta 2 (beta-2-Globulin ) 3.2- 6.5 (%) nalaz 6.6
  Beta2AB (beta-2-Globulin (abs.)) 2.3-4.7(g/l) nalaz 5
  IGA 70-400(mg/dl) nalaz 504

  Analiza je radjena u Nemacku, doktorka kaze stitna zlezda da se proveri iako je nalaz iste u granicama normale
  Ths 0.27-4.2(mU/l) nalaz 2.93
  Nesto nisam zadovoljan njenom strucnoscu pa mi molio za objasnjenje ..

  • Poštovani ,
   Zašto je doktorka tražila te analize , mora da neke prethodne nisu bile dobre , pa je tražila da se uradi beta-2 -globulini i IGA? Koje tegobe imate uopšteno , kakva Vam je krvna slika , leukocitarna formula ,transaminaze , urea , kreatinin , ukuoni proteini…i ostale analize? Pitam Vas to jer ove analize kad se rade posmatraju se u odnosu na neke druge analize i na kliničku sliku pacijenta.Uopšteno nizak nivo globulina može biti znak bolesti jetre ili bubrega. Visok nivo može ukazivati na infekciju, upalnu bolest ili imunološke poremećaje. Visok nivo globulina takođe može ukazivati na određene vrste karcinoma, poput multiplog mijeloma, Hodgkinove bolesti ili malignog limfoma. Međutim, abnormalni rezultati mogu biti posledica određenih lekova, dehidracije ili drugih faktora. Da biste saznali šta znače vaši rezultati, obratite se svom lekaru.

 42. Postovani, radila sam seroloski test na covid zbog putovanja, igM pise na nalazu1,43 AU/mL reaktivan
  Sta to znaci, jel mogu da putujem sa ovakvim nalazom?
  Unapred hvala, lp Tamara

 43. Poštovani,
  imala sam Covid-19 sa teškom kliničkom slikom, teška upala oba plućna krila, temperatura 40…itd.
  Bila sam skoro 3 nedelje na kiseoniku. Puštena sam iz bolnice pre 2 meseca i uradila sam danas test na antitela. Moji rezultati su:
  lgM – 1.77
  lgG – 28.77
  Da li je moguće da još imam neku infekciju ili ne, s obzirom da sam pročitala Vaš komentar da ova antitela mogu da ostanu u krvi čak i preko 40 dana?
  Kolika je granična vrednost za lgG?
  Hvala Vam puno unapred na odgovoru
  Slavica

  • Poštovana,
   Niste zarazni za druge , prosto kod ljudi koji su imali težu kliničku sliku postoji verovatnoća da je titar antitela bio veći i onda treba i duže vremena da padne. Niste infektivni za druge , bar ne bi trebalo da budete prema dosadašnjim saznanjima.

 44. Prelezao sam kovid u martu i proverio sam prosli mesec IGG antitela i imam ih sa nekom vrednoscu 6.03. Sta to predstavlja i da li je kolicina antitela bitna?

  • Poštovani ,
   Titar antitela IgG klase govori o tome da je pitanju preležana infekcija i u zavisnosti od uzročnika on u nekom periodu predstavlja zaštitu od istog napadača. Za COVID 19 se još uvek ne zna koliko vremenski je neko posle preležane infekcije zaštićen IgG antitelima.

 45. Poštovani,
  Zamoliću Vas za mišljenje. 22.08. odlazim u covid ambulantu zbog niske temperature 37.2 koja mi je slučajno otkrivena pri odlasku kod dermatologa.
  Urađena kss i rtg. Rtg pokazao obostranu virusnu pneumoniju. Kss savršena, crp 0,3. Testirali su me pcr testom i bio je negativan. Nakon toga mi daju 4 kutije antibiotika i vitamine. Napominjem da nisam imala apsolutno nikakav simptom upale pluća, ni lsšalj, temperaturu 37.2 samo 2 dana, biohemija i kss perfektna.
  Na kontrolmom rtg-u uočena regresija promena. Nakon 2 meseca uradila sam Igg na covid, takođe negativan.
  Da li je moguće da neko ima obostranu upalu pluća bez i jednog jedinog simptoma i da li je pored svih ovih nalaza, ovo ipak mogao biti covid?
  Takođe ću Vas zamoliti da mi date odgovor šta znači graničan nalaz za igg ss-b (la)? Rađen mi je u okviru prenatalne pripreme. Pre 3 meseca je bio 23,5 (pozitivan je preko 24). Na ponovljenom koji sam radila juče bio je 20,7.

  Unapred zahvalna na odgovorima

 46. Poštovana ,
  Što se tiče COVID infekcije , mnogo tu stvari dolazi u obzir. Počevši od Vaše kliničke slike kao i pridruženih bolesti , preko kvaliteta i pouzdanosti testova i analiza ( laboratorije , PCR-a, rentgenskih snimaka) itd…A SSb antitela se rade u autoimunim bolestima kao što je lupus ili Sjogrenov sindrom (naravno i drugi) , pa pretpostavljam da ili bolujete od neke autoimune bolesti ili postoji sumnja za to kad su Vam rađeni ti testovi. Generalno neki stav je da osobe koje boluju od autoimunih bolesti nekih šest meseci pre trudnoće bi trebalo da budu u mirnoj fazi i naravno rade se mnoga ispitivanja pre začinjanja. A inače visoke vrednosti ovih antitela u trudnoći se dovode u vezu sa mogućnošću nastanka nekih anomalija ploda i pobačaja.

 47. radila sam test na boreliu burgdoferi igg 90,3 igm 46,4 ispila 21 dan dovicin 2×1 dvadeset dana pre toga 15 dana 1×1 dovicin mazala mast beloderm krugovi na nozi nestali.pre 14 godina isto pila dovicin 10 dana ali nisam radila test.ovaj test radila sam 09.09.2020.šta značie ovi rezultati?

  • Poštovana,
   To znači da ste imali bakteriju koja uzrokuje Lajmsku bolest. Radi definitivne potvrde je trebalo uraditi i Western blot analizu na tu bakteriju.

 48. Zahvaljujem na odgovorima. Znači što se tiče moje situacije, koliko shvatam, mogao je možda i biti covid, a da nije detektovan testovima, a moglo je doći i do neke „greške“ u dijagnostičkim testovima?
  Imunološki testovi su mi rađeni zbog budućeg planiranja druge trudnoće i preventivno zbog pada imuniteta i blage anemije nakon prvog porođaja i dojenja. Svi imunološki testovi su bili u redu, (trombofilije, ss-a, ANA itd..svi negativni), samo je ss-b bio graničan (ref 15-24), pa mi je rečeno da ga samo ponovim nakon 3 meseca kada je sa 23,5 opao na 20, pa sada ne znam dal su hteli da vide da li će rasti ili opadati, al pretpostavljam da bi opet trebalo da se javim imunologu?

  • Poštovana,
   Hteli su da vide da li će da raste jer kao što smo u prethodnom odgovoru pomenuli , prisustvo tih antitela u trudnoći se povezuje sa rizikom nastanka raznih anomalija ploda.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime