antitela

Šta su to antitela?2 minuta čitanja

PITAJTE DOKTORA

Šta su to antitela i antigeni?

Antigeni su zapravo uzročnici našeg imunog odgovora, sve ono što aktivira naš odbrambeni mehanizam.

To su zapravo molekuli koji se nalaze kao deo bakterija, virusa, parazit, alergena i koje nas organizam prepoznaje kao napadača.

Kao odgovor na napad, jedna od reakcija našeg imuniteta je i stvaranje antitela koja zapravo vezuju te antigene (napadače) i na taj način ih neutrališu.

Postoji nekoliko klasa antitela a to su: IgM ,IgG, IgA, IgE i IgD.

Zato kad posumnjamo da se radi o nekoj određenoj infekciji, možemo tražiti i nalaz antitela.

Šta su antitela IgM, IgG, IgE?

To su faktori u serumu proteinske strukture koji se bore protiv bolesti.

Oni predstavljaju aktivnu komponentu našeg stečenog imunog sistema i imuniteta.

Šta su IgM antitela?

IgM se stvaraju kada se naš organizam prvi put sretne sa nekim novim napadačem.

Oni su zapravo pokazatelji akutne faze bolesti.Šta su IgG?

IgG su najrasprostranjenija u našem organizmu.

Ona nastaju kao posledica infekcije koja prolazi ili je prošla, tačnije onog trenutka kada koncentracija IgM antitela počinje da pada, počinje stvaranje IgG antitela.

Ova antitela su vrsta pripreme našeg organizma za ponovni napad te infekcije i njeno bolje eliminisanje.

Njihov nalaz u laboratoriji znači da je infekcija nekada bila i da se naš organizam već borio sa njom.

Takođe ona jedina prolaze kroz placentu.

Šta su IgE?

IgE se najviše nalaze u sekretu respiratornog i gastrointestinalnog trakta.

Njihova povećana koncentracije se nalazi u alergijski reakcijama, u atopijskom dermatitis u astmi, ali i u prazitarnim infekcija ma gde mogu imati ključnu ulogu.

Šta su IgA?

IgA se nalaze prvenstveno u pljuvačci, suzama, u sluznica ma respiratornog, gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta kao i u kolostrumu gde obezbeđuju prvu liniju, tj najraniju odbranu od bakterija i virusa.

Postoje dve vrste, sekretorna IgA koju luče sluznica respiratornog i gastrointestinalnog trakta i prisutna su kombinaciji sa sekretornim komponentama, kao i serumska IgA  koja ne sadrže sekretorna komponente.

Šta su to IgD?

IgD antitela se nalaze u veoma niskim koncentracijama i nalaze se između ostalog na nekim ćelijama imunog sistema gde se pretpostavlja da učestvuju u njihovom razvoju i sazrevanju.

PITAJTE DOKTORA

48 komentara na članak “Šta su to antitela?2 minuta čitanja

 1. Meni su negativna IgA i IGG antitela na hlamidiju, u brisu su mi nasli 8 telasaca hlamidije sto je nedovoljno da se kaze da je pozitivan, u labaratoriji mi iz nekog razloga nisu odradili IGM antitela rekli da ne treba, ja se brinem sto se tice toga, molim za savet, jel kad su negativna Iga i igm uopste potrebno da se rade igm antitela

  1. Poštovani ,
   Ako imate u brisu Chlamidiju , to znači da ste verovatno pozitivni , tako da bi trebalo da ponovite bris. To je preciznija metoda za tu bakteriju.

   1. Ako test na antitela na Coronu pokazuje pozitivan Igm, a ne pokazuje kolike su vrednosti, da li treba da očekujem razvoj bolesti iako nemam nikakve simptome i da li prenosim zarazu?

    1. Poštovana,
     Igm pozitivan znači da je trenutno virus kod Vas prisutan i da postoji neki oblik bolesti. Problem sa korona virusom je što realno nov je i još je sve oko njega u fazi istraživanja… Trebalo bi da se javite kod lokalnog infektologa ili epideimologa.

 2. Bris za hlamidiju mi je pozitivan, Igm je pozitivan (granicna vrijednost), Igg i Iga su negativni.
  Pred nekoliko godina bris na hlamidiju je isto bio pozitivan i doktor mi dao sumamed. Zar u ovom slucaju na jednom prelezanu hlamidiju igg ne bi trebao da bide pozitivan?

  1. Poštovana ,
   Što se tiče infekcije hlamidijom, utvrđeno je da IgG antitela mogu da se održavaju nešto duže od tri godine nakon infekcije , ali ako su ponovne infekcije učestale , tada nivo Ig G antitela ostaje visok u dužem vremenskom periodu. Kod Vas je verovatno prvi put infekcija bila izlečena i prošlo je verovatno više godina od tada i ove nove infekcije , pa se Ig G nisu još stvorila.Druga mogućnost je da se radi o lažno pozitivnim , odnosno lažno negativnim rezultatima.

 3. Dobar dan! Moja cerka je trudna i napravila je Toxoplazma gondi IgG. Dobila je rezultat 0. Sta to znaci?
  Ima macku.

  1. Poštovani ,
   Ako je 0 , to znači da nije u prošlosti imala toksoplazmozu i da nema imunitet za nju. Imajući u vidu da imate mačku , trebalo je da uradi i Ig M antitela zato što ona govore o akutnoj infekciji i , tj o skorašnjoj infekciji , a Ig G se tek kasnije stvaraju nakon nekih otprolike 1-2 meseca nakon infekcije.

   1. Meni je ig konstantno od 2000_2500
    na svaka dva meseca otprilike udem u
    bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam”. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

 4. Pošto smo u stanju karantina i zabranjen je odlazak u bolnicu, pa samim tim i poseta odgovarajućem lekaru. Htela sam da Vas pitam šta znače povećana IgM? Referentne vrednosti su od 0.40-2.30 a meni su 3.04

 5. Poštovana,
  Ne znam na šta ste radili IgM antitela , ali njihov porast znači da ste verovatno u akutnoj fazi bolesti , što znači da ste se nedavno inficirali nečim.

 6. Meni je ig konstantno od 2000_2500
  na svaka dva meseca otprilike udem u
  bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam”. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

  1. Poštovana, na šta Vam je igG tako veliki, da li bi mogli da nam pošaljete laboratoriju.

  1. Poštovana ,
   To nije visoko mnogo , ali je pitanje da li su Vam IgM antitela na CMV pozitivna. Prisustvo IgM antitela i IgG govori o skorašnjoj infekciji, a prisustvo samo IgG o prošloj.

 7. dobrovoljni davalac krvi poslednji put odbijena zbog pronadjenih antitela u krvi ne znam tacno kojih nije mi receno da li treba da brinem? navodno , meni nesmetaju .mo;im vase misljenje , pozdrav

 8. Poštovani,

  Imunologija mi nije struka, međutim nisam mogao da se oduprem svojoj znatiželji i proučavao sam dosta rad imunog sistema, pa zato imam par pitanja u cilju razjašnjavanja pojedinih procesa:
  1. Da li pre stvaranja IgM, T limfociti moraju da prezentuju antigene u sklopu MHC u limfnim čvorima, pa zatim nastaje produkcija IgG, a zatim i putevi aktivacije komplemenata?
  2. U slučaju upale pluća, da li figurišu efektorski mehanizmi T limfocita(Th1, Th2, Th17 subpopulacije) ili efektorski mehanizmi B limfocita?
  3. U slučaju uboda trnom npr. da li su posredi opet T limfociti koji izazivaju upalni proces i da li je moguće da imuni sistem sam odstrani šteta dejstva bez pomoći domaćina? Naravno, razume se, ako šteta nije velika.

  1. Poštovani,

   Najiskrenije, mi stvarno nemamo vremena da Vam damo odgovor na Vaše pitanje… Pitanje je akademsko , trenutno jedva stižemo da odgovorimo na medicinska pitanja koja nam postavljaju ostali korisnici.

 9. Poštovani,stigle su mi analize Tokspolazme…
  Igg je 7,3 (1,6-3,0 granicni,a veci od 3,0 reaktivan a Igm je 0,37 i pise da je 0,5-0,6 granično a vise od 0,6 reaktivan
  Jesu li to dobri rezultati s obzirom da sam usla u treci mesec trudnoće
  Hvala unapred na odgovoru
  Pozdrav

  1. Poštovana, to su dobri rezultati koji govore da ste nekada pre trudnoće došli u kontakt sa Toxoplazmom, zato su IgG povećana, a IgM mala jer govore da nije u toku akutna infekcija.

  2. Poštovana, to su dobri rezultati koji govore da ste nekada pre trudnoće došli u kontakt sa Toxoplazmom, zato su IgG povećana, a IgM mala jer govore da nije u toku akutna infekcija.

 10. Poštovani,
  Imam jedno pitanje za Vas, ako možete da mi pomognete.
  Naime, ustanovljena mi je polineuropatija, tačnije CIDP (hronična inflamatorna demijelinizujuća polineuropatija). Bila sam na ispitivanjima i ležala sam u bolnici, nalaz u likvora je uredan (iako su hloridi povišeni, pa bih Vas zamolila da mi kažete šta to može da znači), oligoklonalne trake – negativan nalaz, ACA IgG su u redu, ACA IgM su povišena (25 je vrednost- takođe molim Vas za uzrok). Negativna sam na lajmsku bolest, ostali svi nalazi su u redu.
  Molim Vas za mišljenje i ukoliko možete da me uputite šta je dalje potrebno da uradim.
  Hvala Vam unapred i svako dobro!
  Sanja

  1. Poštovana, na žalost ne možemo Vam pomoći Vaše pitanje je usko specijalističko , pokušali smo da nađemo još neko mišljenje ali prosto nismo uspeli….

 11. Postovani, igg na koksaki mi je 149 ref.vrednost <100, a igm 52 ref.vrednost <50, nakon 3 nedelje ponovljen igm 42, vec dva meseca, a i dalje svakodnevno blago povisena temperatura do 37 sa 5 i zamaranje od simptoma. Da li je moguce da temperatura i dalje traje zbog koksakija iako je igm sada 42, ispod ref. vrednosti? Ili ispitivanja usmeriti na nesto drugo. Svi ostali izvrseni rezultati i pregledi su dobri (krvna slika, urin, stitna zlezda, rfaktor, pluca, srce, ginekolog, stomatolog, gornji abdomen, covid19).

  1. Poštovana, ne bi trebala ta temperatura da bude od koksakija toliko dugo, da Vas nije slučajno nekad ujeo krpelj te da možda imate Lajmsku bolest. Da li ste uradili test na helikobakter pilori iz stolice i urinokulturu?

 12. Postovani, IgG mycoplasma pneumonia je 23.5 ( lab. okviri: <20 negativan, 20-25 granicna vrednost, a preko 25 je pozitivan).

  Mycoplasma Pneuomonia je negativan, 4.5 vrednost.

  Posto mi je nedavno dijagnostikovana neka pocetna upala pluca. Da li je moguce da su IgG tela povecana zbog toga? Tada mi je crp bio 0.3, a leukociti 3.2.

  Pozdrav

  1. Poštovani, ne bi sa sigurnošću mogli da kažemo da je razlog mikoplazma pneumonie. IgG znači da je nekada ona bila u prošlosti i završila se te da su ta antitela od toga.

 13. Postovani
  Sta se moze videti iz analize krvi svih imoglibuluna bez odredjenisti na koju bolest tj zarazu.
  Poslata sam na analizu iga,igg,ige i ostalih zbog 3 meseca subfeb temp i povecanih leuk ukupnih do 14 max
  Imam hronicni tonsilitis
  Svi.ostali nalazi uredni

  1. Poštovana,
   Uvek se traze antitela na određene bolesti, koje mogu biti infektivne (zarazne ) ili autoimune prirode. Iskreno , bitno je na šta postoje antitela , prvi put čujemo da je neko radio ukupne imunoglobuline.

 14. Postovani
  Stigli su mi nalazi, svi su uredu sem ige koji je duplo veci od gornje granice max je 100 a meni je 199 uz to su mi malo povecani u krvii bazofili i eonzofili ukupni leukociti suugranici normale
  Moze li to biti zbog polenske alergije koju trenutno imam, curenje nosa, suvi kasalj i peckanje ociju
  Hvala unapred na odgovoru
  Ps leukociti su pali od panklava sad su u normali ali temp su i dalje tu
  Stolica je predata na analizu i zakazana operacija tonzila
  Nego me sad nervira sto se u krvi pokazali bazo i eozo
  Hvalaa

  1. Poštovani,

   Moguće da je igE skok zbog te alergije na polen, obično je u medicini najočiglednija stvar i ta stvar….

 15. Žena i ja smo A +.u 5. nedelji uvek izgubi bebu!dali su možda u pitanju antitela.dali nam se slažu muški i ženski hormoni?Doktor kaže da netreba da to ispitujemo?

  1. Poštovani,
   Vaša supruga bi trebalo da uradi testove na trombofilije ( to je sklonost ka zgrušavanju krvi). Trombofilije predstavljaju jedan od uzroka više spontanih pobačaja kod žena , ali se leče primenom odgovarajuće antikoagulantne terapije tokom trudnoće . To je jedan od mogućih razloga . U principu neki stav većine ginekologa je da posle dva uzastopna spontana pobačaja treba ispitati postojanje trombofilija.

 16. Stigao mi je rezultat na covid IgG-/IgM + da li mi mozete reci jel pozitivan ili negativan? Prosle sedmice sam radila krvnu sliku i leukociti su mi malo umanjeni a masnoca uvecana. Interesuje me vase misljenje jel trebam da uradim snimak pluca?

  1. Poštovana,

   Pozitivan IgM znači da postoji infekcija, morate da se javite Vašem lokalnom epidemiologu ili infektologu.

 17. Dobro veče, moj otac ima zakazanu operaciju bajpasa i zaliska, danas je radio igg i igm na covid 19. Rezultat je negativan igg a pozitivan igm. Sutra ide da radi bris na covid 19. On nema nikakve simptome išao je prethodne dve nedelje i prikupljamo nalaze. Rtg pluća je radio prošle srede i sve je OK i spirometrija je 97. Da li je moguće da je lažno pozitivan rezultat na igm.
  Hvala Vam

  1. Poštovana ,
   Moguće je da je lažno pozitivan na IgM , zato i mora da se radi bris na COVID 19 .

 18. Poštovana,
  Iskrneo, igM pokazuje da postoji infekcija…. Čudan je ovaj virus, mi kao lekari opšte prakse, sada već često među pojedinim našim pacijentima imamo i pozitivne na igG i na igM, a da nisu i da nemaju simptome….

 19. Postovani,
  Dobar dan,
  Radio sam nalaze IgG i IgM na Boreliju Burgdoferi, zbog posledica ujeda krepelja koji je bio zarazen.
  Rezultati su : IgG : 1 , a IgM 11,36.
  Zanima me Vase misljenje o tome, i da li treba da radim jos koji nalaz.
  Dermatolog mi je propisao: doksiciklin.

  1. Poštovani, čini mi se da smo Vam odgovorili u mejlu, ali za sada je to to što treba da uradite , tj. da ispijete terapiju doksiciklinom i posle da se ponovo javite dermatologu.

  1. Poštovani, pretpostavljam da mislite na znak minus u nastavku. To znači da je rezultat negativan tj da nemate i da niste imali bolest na koju ste radili taj test.

 20. Pre operacije(u pitanju je lakša operacija) radio sam test uzorkom krvi na COVID 19. Rezultat: IgM-negativan; IgG-pozitivan. Hirurg mi je rekao da radim bris iz nosa i grla jer ne može da me operiše dok mi je bilo koji od rezultata (IgM ili IgG) pozitivan.Međutim u COVID ambulanti su mi rekli da ne mogu da mi rade bris jer sam bolest preležao i da su mi se razvila antitela (mada ja nisam imao ni najmanje simptome bolesti). Moje pitanje je: da li da ponovo vadim krv u nadi da će mi oba rezultata biti negativna, ili koliko dugo vremena se antitela zadržavaju u krvi? Test sam radio 12. juna.

 21. Poštovani, imao sam temperaturu i kašljao par dana. Kako mi je crp bio 103.6 poslali su me u plucnu bolnicu gde mi je ustanovljena blaga upala pluca i urađen brzi test, rezultati igg+ i igm -. Sad treba da idem na kontrolu pa sam ponovo radio test i sad su mi i igg i igm pozitivni a rezultati krvi savršeni (bukvalno sve u granicama, crp 4). Kako mi je igm+ ako bi trebalo da sam preležao coronu? Hvala na odgovoru. Pozdrav

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *