antitela

Šta su to antitela i antigeni?

Antigeni su zapravo uzročnici našeg imunog odgovora, sve ono što aktivira naš odbrambeni mehanizam.

To su zapravo molekuli koji se nalaze kao deo bakterija, virusa, parazit, alergena i koje nas organizam prepoznaje kao napadača.

Kao odgovor na napad, jedna od reakcija našeg imuniteta je i stvaranje antitela koja zapravo vezuju te antigene (napadače) i na taj način ih neutrališu.

Postoji nekoliko klasa antitela a to su: IgM ,IgG, IgA, IgE i IgD.

Zato kad posumnjamo da se radi o nekoj određenoj infekciji, možemo tražiti i nalaz antitela.

Šta su antitela IgM, IgG, IgE?

To su faktori u serumu proteinske strukture koji se bore protiv bolesti.

Oni predstavljaju aktivnu komponentu našeg stečenog imunog sistema i imuniteta.

Šta su IgM antitela?

IgM se stvaraju kada se naš organizam prvi put sretne sa nekim novim napadačem.

Oni su zapravo pokazatelji akutne faze bolesti.

Šta su IgG?

IgG su najrasprostranjenija u našem organizmu.

Ona nastaju kao posledica infekcije koja prolazi ili je prošla, tačnije onog trenutka kada koncentracija IgM antitela počinje da pada, počinje stvaranje IgG antitela.

Ova antitela su vrsta pripreme našeg organizma za ponovni napad te infekcije i njeno bolje eliminisanje.

Njihov nalaz u laboratoriji znači da je infekcija nekada bila i da se naš organizam već borio sa njom.

Takođe ona jedina prolaze kroz placentu.

Šta su IgE?

IgE se najviše nalaze u sekretu respiratornog i gastrointestinalnog trakta.

Njihova povećana koncentracije se nalazi u alergijski reakcijama, u atopijskom dermatitis u astmi, ali i u prazitarnim infekcija ma gde mogu imati ključnu ulogu.

Šta su IgA?

IgA se nalaze prvenstveno u pljuvačci, suzama, u sluznica ma respiratornog, gastrointestinalnog i genitourinarnog trakta kao i u kolostrumu gde obezbeđuju prvu liniju, tj najraniju odbranu od bakterija i virusa.

Postoje dve vrste, sekretorna IgA koju luče sluznica respiratornog i gastrointestinalnog trakta i prisutna su kombinaciji sa sekretornim komponentama, kao i serumska IgA  koja ne sadrže sekretorna komponente.

Šta su to IgD?

IgD antitela se nalaze u veoma niskim koncentracijama i nalaze se između ostalog na nekim ćelijama imunog sistema gde se pretpostavlja da učestvuju u njihovom razvoju i sazrevanju.

507 KOMENTARA

 1. Meni su negativna IgA i IGG antitela na hlamidiju, u brisu su mi nasli 8 telasaca hlamidije sto je nedovoljno da se kaze da je pozitivan, u labaratoriji mi iz nekog razloga nisu odradili IGM antitela rekli da ne treba, ja se brinem sto se tice toga, molim za savet, jel kad su negativna Iga i igm uopste potrebno da se rade igm antitela

  • Poštovani ,
   Ako imate u brisu Chlamidiju , to znači da ste verovatno pozitivni , tako da bi trebalo da ponovite bris. To je preciznija metoda za tu bakteriju.

   • Ako test na antitela na Coronu pokazuje pozitivan Igm, a ne pokazuje kolike su vrednosti, da li treba da očekujem razvoj bolesti iako nemam nikakve simptome i da li prenosim zarazu?

    • Poštovana,
     Igm pozitivan znači da je trenutno virus kod Vas prisutan i da postoji neki oblik bolesti. Problem sa korona virusom je što realno nov je i još je sve oko njega u fazi istraživanja… Trebalo bi da se javite kod lokalnog infektologa ili epideimologa.

     • Cao dali moze test na koronu da bude pozitivan ako sam trudna . Dal ima to nekakve veze sa trudnicom

    • Da li smem da primim vakcinu za covid19,ako imam antitela koksaki virusa i imam povremeno temperaturu.pozdrav.

   • postovani radila sam seroloski test na sars cov 2 igG antitela i pise da je vrednost 0,10 a u referentnim vrednostima stoji <1,40 da li to znaci da imam antitela ili ih nemam.Pozdrav

 2. Bris za hlamidiju mi je pozitivan, Igm je pozitivan (granicna vrijednost), Igg i Iga su negativni.
  Pred nekoliko godina bris na hlamidiju je isto bio pozitivan i doktor mi dao sumamed. Zar u ovom slucaju na jednom prelezanu hlamidiju igg ne bi trebao da bide pozitivan?

  • Poštovana ,
   Što se tiče infekcije hlamidijom, utvrđeno je da IgG antitela mogu da se održavaju nešto duže od tri godine nakon infekcije , ali ako su ponovne infekcije učestale , tada nivo Ig G antitela ostaje visok u dužem vremenskom periodu. Kod Vas je verovatno prvi put infekcija bila izlečena i prošlo je verovatno više godina od tada i ove nove infekcije , pa se Ig G nisu još stvorila.Druga mogućnost je da se radi o lažno pozitivnim , odnosno lažno negativnim rezultatima.

 3. Dobar dan! Moja cerka je trudna i napravila je Toxoplazma gondi IgG. Dobila je rezultat 0. Sta to znaci?
  Ima macku.

  • Poštovani ,
   Ako je 0 , to znači da nije u prošlosti imala toksoplazmozu i da nema imunitet za nju. Imajući u vidu da imate mačku , trebalo je da uradi i Ig M antitela zato što ona govore o akutnoj infekciji i , tj o skorašnjoj infekciji , a Ig G se tek kasnije stvaraju nakon nekih otprolike 1-2 meseca nakon infekcije.

   • Meni je ig konstantno od 2000_2500
    na svaka dva meseca otprilike udem u
    bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam“. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

 4. Pošto smo u stanju karantina i zabranjen je odlazak u bolnicu, pa samim tim i poseta odgovarajućem lekaru. Htela sam da Vas pitam šta znače povećana IgM? Referentne vrednosti su od 0.40-2.30 a meni su 3.04

 5. Poštovana,
  Ne znam na šta ste radili IgM antitela , ali njihov porast znači da ste verovatno u akutnoj fazi bolesti , što znači da ste se nedavno inficirali nečim.

 6. Meni je ig konstantno od 2000_2500
  na svaka dva meseca otprilike udem u
  bolnicu. Lecenje i njekcijama urbazon i sinopen,tablete za alergiju i mazanje koze jer je suva i perutava. Tako ja ,ivim vec 15 god. Sad imam 45 i vec polalo ,,padam“. Ako neko ima neki savet neka se javi. Slavica

  • Poštovana ,
   To nije visoko mnogo , ali je pitanje da li su Vam IgM antitela na CMV pozitivna. Prisustvo IgM antitela i IgG govori o skorašnjoj infekciji, a prisustvo samo IgG o prošloj.

 7. dobrovoljni davalac krvi poslednji put odbijena zbog pronadjenih antitela u krvi ne znam tacno kojih nije mi receno da li treba da brinem? navodno , meni nesmetaju .mo;im vase misljenje , pozdrav

 8. Poštovani,

  Imunologija mi nije struka, međutim nisam mogao da se oduprem svojoj znatiželji i proučavao sam dosta rad imunog sistema, pa zato imam par pitanja u cilju razjašnjavanja pojedinih procesa:
  1. Da li pre stvaranja IgM, T limfociti moraju da prezentuju antigene u sklopu MHC u limfnim čvorima, pa zatim nastaje produkcija IgG, a zatim i putevi aktivacije komplemenata?
  2. U slučaju upale pluća, da li figurišu efektorski mehanizmi T limfocita(Th1, Th2, Th17 subpopulacije) ili efektorski mehanizmi B limfocita?
  3. U slučaju uboda trnom npr. da li su posredi opet T limfociti koji izazivaju upalni proces i da li je moguće da imuni sistem sam odstrani šteta dejstva bez pomoći domaćina? Naravno, razume se, ako šteta nije velika.

  • Poštovani,

   Najiskrenije, mi stvarno nemamo vremena da Vam damo odgovor na Vaše pitanje… Pitanje je akademsko , trenutno jedva stižemo da odgovorimo na medicinska pitanja koja nam postavljaju ostali korisnici.

 9. Poštovani,stigle su mi analize Tokspolazme…
  Igg je 7,3 (1,6-3,0 granicni,a veci od 3,0 reaktivan a Igm je 0,37 i pise da je 0,5-0,6 granično a vise od 0,6 reaktivan
  Jesu li to dobri rezultati s obzirom da sam usla u treci mesec trudnoće
  Hvala unapred na odgovoru
  Pozdrav

  • Poštovana, to su dobri rezultati koji govore da ste nekada pre trudnoće došli u kontakt sa Toxoplazmom, zato su IgG povećana, a IgM mala jer govore da nije u toku akutna infekcija.

  • Poštovana, to su dobri rezultati koji govore da ste nekada pre trudnoće došli u kontakt sa Toxoplazmom, zato su IgG povećana, a IgM mala jer govore da nije u toku akutna infekcija.

 10. Poštovani,
  Imam jedno pitanje za Vas, ako možete da mi pomognete.
  Naime, ustanovljena mi je polineuropatija, tačnije CIDP (hronična inflamatorna demijelinizujuća polineuropatija). Bila sam na ispitivanjima i ležala sam u bolnici, nalaz u likvora je uredan (iako su hloridi povišeni, pa bih Vas zamolila da mi kažete šta to može da znači), oligoklonalne trake – negativan nalaz, ACA IgG su u redu, ACA IgM su povišena (25 je vrednost- takođe molim Vas za uzrok). Negativna sam na lajmsku bolest, ostali svi nalazi su u redu.
  Molim Vas za mišljenje i ukoliko možete da me uputite šta je dalje potrebno da uradim.
  Hvala Vam unapred i svako dobro!
  Sanja

  • Poštovana, na žalost ne možemo Vam pomoći Vaše pitanje je usko specijalističko , pokušali smo da nađemo još neko mišljenje ali prosto nismo uspeli….

 11. Postovani, igg na koksaki mi je 149 ref.vrednost <100, a igm 52 ref.vrednost <50, nakon 3 nedelje ponovljen igm 42, vec dva meseca, a i dalje svakodnevno blago povisena temperatura do 37 sa 5 i zamaranje od simptoma. Da li je moguce da temperatura i dalje traje zbog koksakija iako je igm sada 42, ispod ref. vrednosti? Ili ispitivanja usmeriti na nesto drugo. Svi ostali izvrseni rezultati i pregledi su dobri (krvna slika, urin, stitna zlezda, rfaktor, pluca, srce, ginekolog, stomatolog, gornji abdomen, covid19).

  • Poštovana, ne bi trebala ta temperatura da bude od koksakija toliko dugo, da Vas nije slučajno nekad ujeo krpelj te da možda imate Lajmsku bolest. Da li ste uradili test na helikobakter pilori iz stolice i urinokulturu?

 12. Postovani, IgG mycoplasma pneumonia je 23.5 ( lab. okviri: <20 negativan, 20-25 granicna vrednost, a preko 25 je pozitivan).

  Mycoplasma Pneuomonia je negativan, 4.5 vrednost.

  Posto mi je nedavno dijagnostikovana neka pocetna upala pluca. Da li je moguce da su IgG tela povecana zbog toga? Tada mi je crp bio 0.3, a leukociti 3.2.

  Pozdrav

 13. Postovani
  Sta se moze videti iz analize krvi svih imoglibuluna bez odredjenisti na koju bolest tj zarazu.
  Poslata sam na analizu iga,igg,ige i ostalih zbog 3 meseca subfeb temp i povecanih leuk ukupnih do 14 max
  Imam hronicni tonsilitis
  Svi.ostali nalazi uredni

  • Poštovana,
   Uvek se traze antitela na određene bolesti, koje mogu biti infektivne (zarazne ) ili autoimune prirode. Iskreno , bitno je na šta postoje antitela , prvi put čujemo da je neko radio ukupne imunoglobuline.

 14. Postovani
  Stigli su mi nalazi, svi su uredu sem ige koji je duplo veci od gornje granice max je 100 a meni je 199 uz to su mi malo povecani u krvii bazofili i eonzofili ukupni leukociti suugranici normale
  Moze li to biti zbog polenske alergije koju trenutno imam, curenje nosa, suvi kasalj i peckanje ociju
  Hvala unapred na odgovoru
  Ps leukociti su pali od panklava sad su u normali ali temp su i dalje tu
  Stolica je predata na analizu i zakazana operacija tonzila
  Nego me sad nervira sto se u krvi pokazali bazo i eozo
  Hvalaa

  • Poštovani,

   Moguće da je igE skok zbog te alergije na polen, obično je u medicini najočiglednija stvar i ta stvar….

 15. Žena i ja smo A +.u 5. nedelji uvek izgubi bebu!dali su možda u pitanju antitela.dali nam se slažu muški i ženski hormoni?Doktor kaže da netreba da to ispitujemo?

  • Poštovani,
   Vaša supruga bi trebalo da uradi testove na trombofilije ( to je sklonost ka zgrušavanju krvi). Trombofilije predstavljaju jedan od uzroka više spontanih pobačaja kod žena , ali se leče primenom odgovarajuće antikoagulantne terapije tokom trudnoće . To je jedan od mogućih razloga . U principu neki stav većine ginekologa je da posle dva uzastopna spontana pobačaja treba ispitati postojanje trombofilija.

 16. Stigao mi je rezultat na covid IgG-/IgM + da li mi mozete reci jel pozitivan ili negativan? Prosle sedmice sam radila krvnu sliku i leukociti su mi malo umanjeni a masnoca uvecana. Interesuje me vase misljenje jel trebam da uradim snimak pluca?

  • Poštovana,

   Pozitivan IgM znači da postoji infekcija, morate da se javite Vašem lokalnom epidemiologu ili infektologu.

 17. Dobro veče, moj otac ima zakazanu operaciju bajpasa i zaliska, danas je radio igg i igm na covid 19. Rezultat je negativan igg a pozitivan igm. Sutra ide da radi bris na covid 19. On nema nikakve simptome išao je prethodne dve nedelje i prikupljamo nalaze. Rtg pluća je radio prošle srede i sve je OK i spirometrija je 97. Da li je moguće da je lažno pozitivan rezultat na igm.
  Hvala Vam

   • Poštovani,
    Radila sam IgG test na herpes simplex tip 1 i rezultat je bio pozitivan IgG- 36. Šta to znači, da li to znači da će sa svakim padom imuniteta da mi se ponovo javlja?
    Unaprijed zahvalna.

 18. Poštovana,
  Iskrneo, igM pokazuje da postoji infekcija…. Čudan je ovaj virus, mi kao lekari opšte prakse, sada već često među pojedinim našim pacijentima imamo i pozitivne na igG i na igM, a da nisu i da nemaju simptome….

   • Interesuje me sta znace moji rezultati.Radila sam analizu na herpes Igm+b6 i IgG + b6.nalaz je : herpes simplex virus 1 Igm At <10, herpes simplex virus 1 IgG je 45, herpes simplex virus 2 Igm at je <10, i herpes simplex virus 2 IgG at je <0,3.da li pored ovoga odnosi nesme da se ima

  • Trudna Sam 16 nedelja radila Sam nalaz na Torch sve he uredu osim Igg on je visok 244 je dali to treba da znaci da treba da prekinem trudnocu

   • Poštovana,
    Na koju tačno analizu Vam je IgG povećan? TORCH predstavlja skup analiza. MOžete nam poslati sliku izveštaja da vidimo konkretno na šta su Vam antitela povećana.

 19. Postovani,
  Dobar dan,
  Radio sam nalaze IgG i IgM na Boreliju Burgdoferi, zbog posledica ujeda krepelja koji je bio zarazen.
  Rezultati su : IgG : 1 , a IgM 11,36.
  Zanima me Vase misljenje o tome, i da li treba da radim jos koji nalaz.
  Dermatolog mi je propisao: doksiciklin.

  • Poštovani, čini mi se da smo Vam odgovorili u mejlu, ali za sada je to to što treba da uradite , tj. da ispijete terapiju doksiciklinom i posle da se ponovo javite dermatologu.

  • Poštovani, pretpostavljam da mislite na znak minus u nastavku. To znači da je rezultat negativan tj da nemate i da niste imali bolest na koju ste radili taj test.

 20. Pre operacije(u pitanju je lakša operacija) radio sam test uzorkom krvi na COVID 19. Rezultat: IgM-negativan; IgG-pozitivan. Hirurg mi je rekao da radim bris iz nosa i grla jer ne može da me operiše dok mi je bilo koji od rezultata (IgM ili IgG) pozitivan.Međutim u COVID ambulanti su mi rekli da ne mogu da mi rade bris jer sam bolest preležao i da su mi se razvila antitela (mada ja nisam imao ni najmanje simptome bolesti). Moje pitanje je: da li da ponovo vadim krv u nadi da će mi oba rezultata biti negativna, ili koliko dugo vremena se antitela zadržavaju u krvi? Test sam radio 12. juna.

  • Poštovani,
   Na žalolst sa ovim virusom se još ništa precizno ne zna. Nije još sigurno koliko treba da prođe da bi rezultat bio negativa…. Mi bi Vam iskreno savetovali da za par dana ponovite taj test.

   • Postovanje,radila sam test na COVID
    I IGM mi je referentna vrijednost <0,9
    a IGG mi je referentna vrijednost <0,9 isto
    Zanima me dali sam pozitivna na virus?
    Jer normalne vrijednosti za igm su 0,4 do 2,3
    A za igg su 7 do 16
    Hvala, pozdrav!

 21. Poštovani, imao sam temperaturu i kašljao par dana. Kako mi je crp bio 103.6 poslali su me u plucnu bolnicu gde mi je ustanovljena blaga upala pluca i urađen brzi test, rezultati igg+ i igm -. Sad treba da idem na kontrolu pa sam ponovo radio test i sad su mi i igg i igm pozitivni a rezultati krvi savršeni (bukvalno sve u granicama, crp 4). Kako mi je igm+ ako bi trebalo da sam preležao coronu? Hvala na odgovoru. Pozdrav

  • Poštovani,
   Na žalost sa koronom ništa nije sigurno, možda upala pluća koju ste imali nije bila korona…. Na to bi ukazalo postojanje igG antitela u prvom nalazu. Moguće da tek sada imate koronu….

 22. Postovani,radili smo sinu test na morbile igG mu je 4268,molim vas da mi pojasnite o cemu se tu radi mnogo mu je uvecan rezultat,unapred vam hvala!

  • Poštovana,

   Pojava IgG antitela znači da je on tu bolest preležao i da je sada trenutno nema, najbolje je da rezultat odnesete lekaru koji ga je tražio, ili pedijatru koji ga vodi ukoliko je maloletan.

  • Postovana Aleksandra, proslo je 2 godine od Vaseg pitanja, mene zanima isto to. Da li ste dobili odgovor na to? MMR vakcina mozda? Puno pozdrava.

 23. Pistocani
  Imam koronu, blage simptome, koji su nestali i 14 dan sam uradio i brzo test(dobija se brzo) i pcr test. Rezultati brzog testa su igG+, a ihM-. Moje pitanje je, ovo je prelezanu covid, ali iz vaseg iskustva koja je verovatno a da ce i Pcr test biti dobar.
  Hvala

  • Poštovani,
   Velika je verovatnoća da će biti dobar test, pogotovo što su simptomi prošli.
   Pozdrav

 24. Trudna Sam 16 nedelja poslali su me da radim nalaz Torch sve he uredu osim Igg onje 244 da li to znaci da moram da prekinem trudnicu

 25. Trudna Sam 16 nedelja radila Sam nalaz na Torch sve he uredu osim Igg on je visok 244 je dali to treba da znaci da treba da prekinem trudnocu

 26. Poštovani,
  Radila sam IgG test na herpes simplex tip 1 i rezultat je bio pozitivan IgG- 36. Šta to znači, da li to znači da će sa svakim padom imuniteta da mi se ponovo javlja?
  Unaprijed zahvalna.

  • Poštovana,
   Herpes simplex je virus koji ćete da nosite u sebi ceo život i postoji mogućnost da će da Vam se javlja na usnama(najčešće) ili na licu kad ste pod velikim stresom ili kad Vam padne imunitet, ali ne znači da će uvek da Vam se to dešava.Dovoljno unošenje vitamina B kompleksa u tim okolnostima znatno poboljšava stvar.

 27. Poštovani,

  Radio sam IgM/IgG test u INEP laboratoriji na COVID, rezultati su sledeći: IgM 31, IgG 15. Po papiru sa rezultatima, oba rezultata niti su pozitivna niti negativna, nego su po njima granične vrednosti (za IgM granične su vrednosti 28-33, za IgG to su vrednosti 15-20). Da li možete da mi pomognete da razumem rezultate: da li ovo znači da sam imao odn. imam virus, ili ne? Napominjem da nisam imao nekih vidljivih simptoma, dok su supruzi isti nalazi pre 7 dana bili 37 za IgM odn. 20 za IgG, ona je izgubila miris pre 20-tak dana (zbog njenog pozitivnog nalaza sam i ja otišao na testiranje).

  Hvala unapred.

  • Poštovani ,
   Kad se radi o antitelima za COVID 19 , igM počinju da rastu u prvoj nedelji od infekcije , da bi svoj maksimum dostigla između 15-21.dana , a IgG počinju da rastu u drugoj nedelji i svoj maksimum dostižu između 28-35 dana od infekcije. Pošto Vi nemate simptome , a imala ih je supruga pre 20-tak dana , taj Vaš rezultat bi mogao da se protumači kao pozitivan , tj da ste i Vi otprilike u trećoj nedelji od infekcije , IgM su počela da padaju , a još se nije stvorilo dovoljno IgG. Međutim , to nije sigurno, jedino da ponovite opet antitela za nekih nedelju dana ili da uradite PCR test.

     • Samo da potvrdim da ste bili u pravu: ponovio sam test nakon nedelju dana, i rezultati su bili IgM 31 tj. i dalje u graničnom intervalu, ali IgG 23 odn. pozitivan. Još jednom veliko hvala na odgovoru.

   • Poštovani,
    Ja bih se nadovezala na ovo pitanje.

    Naime, dečko je radio test na antitela 15. dana od prvog simptoma i imao IgM 31, IgG < 15.
    26. dana je ponovio test i imao je IgM 28, IgG < 15, simptomi su i dalje trajali, doduše sve vreme blagi.

    Ja sam deo tog vremena bila pozitivna na obe vrste antitela, takođe sa blagom kliničkom slikom.

    Buni nas što u razmaku od 10ak dana dečku IgM ostaju u graničnim vrednostima a IgG se nije promenio. Da li ovo znači da on nije razvio infekciju?

    Takođe, da li moram da čekam da mi IgM budu negativna kako bih bila sigurna da nisam više zarazna?

    Hvala.

    • Poštovana,
     Tu se najverovatnije radi o tome da je I Vaš dečko bio pozitivan, on je sve vreme u nekim graničnim vrednostima. U suštini kad se nađu pozitivna Ig M antitela , a IgG negativna trebalo bi da se radi bris ( tj PCR test), zato što uvek mogu postojati lažno negativni i lažno pozitivni rezultati, ali i kod klinički blage slike ili kod odsustva simptoma , titar antitela miože biti niži. . Što se tiče Vas , dva negativna PCR testa ( brisa ) zapravo govore o tome da niste više pozitivni ui da niste zarazni. Što se tiče IGm antitela ona bi trebalo da padajuu posle 21.dana , ali mogu se zadržati i do 40 dana u krvi.

 28. Postovani,

  Radila sam analizu krvi na Borrelia burgdorferi zbog ujeda krpelja pre nekih 5 nedelja. Ne znam da li je bio zarazen ili ne jer ga nisam nosila na analizu.
  Rezultati pokazuju Igm 23.6, a pise da je ref. vrednost <20, a Igg <5, a ref. vrednost <20.

  Mozete li da mi kazete sta to znaci ili da li je potrebna neka terapija? Posto sam radila samo analizu, nisam isla kod doktora.

  Hvala.

  • Poštovana

   Kada se nađe takav nalaz, on može da bude i lažno pozitivan i lažno negativan, treba da uradite western blot analizu na boreliju kako bi potvrdili njeno postojanje.

 29. Poštovani,
  radila sam test na antitela na COVID, igg i igm, rezultat je 0,07. U nalazu piše nerealtivan 1. Možete li mi objasniti značenje rezultata.
  Unapred zahvalna!

 30. Molim Vas da mi kazete ako mozete vec dve nedelje se borim sa suvim kasljem,temperaturom 37,4-
  37,9 nikada vecom,labaratorija mi nije najbolja crp je bio 79,3 a leukociti 10,5 snimak pluca b.o. na drugom nalazu crp se smanjio 32,6 a leukociti otisli na 22,5 dobila terapiju antibiotik crp ostao isti leukociti pali na 10,9 uradila sam test sars-cov 2 igg on je 0,070 mozete li mi molim vas obijasniti posto jos uvek imam suvi kasalj i bolove sta dalje od analiza da uradim da bih videla zasto su leukociti toliko visoki i da li nalaz igg u redu.hvala vam puno

  • Poštovana,
   Trebalo je da se uradi bris na Sars- C0V 2 ili da uradite i Igm I ig G antitela. Ig G antitela tek počinju da rastu nakon dve nedelje i svoj maksimum dostižui između 28 i 35 dana. Vi bi trebalo opet da se javite lekaru jer analize treba da se ponove , i laboratorijske i snimak pluća i možda treba dati brisevi ne samo na COVID 19 , nego i na bakterijsku floru i gljivice jer taj porast leukocita više ide u prilog bakterijskoj infekciji.

 31. Postovani,
  molim Vas, mozete li mi reci da li su visoke vrednosti ako je igg 46, igm 47? Analiza je uradjena 5. avg, a simptomi su se pojavili oko 1. jula.
  Malaksalost, povisena temp, preznojavanje, 2, 3 dana je bilo i mucnine, glavobolja.
  Sedimentacija je 12, malo su snizeni limfociti i gvozdje malo ispod nivoa.
  I dalje osecam ponekad malaksalost i povremeno se pojavi temp 37. 37.1
  Medjutim PCR test je uradjen 8. avgusta i negativan je.
  Upozorena sam na to da odmaram, uzimam vitamine, da je oporavak duzi.
  Zanima me da li mogu i dalje biti zarazna za okolinu ako je PCR test negativan? A simptomi su vec odavno?
  Hvala vam puno unapred!

  • Poštovana,
   Ako je PCR negativan , ne bi trebalo da ste zarazni za okolinu.On je obično pozitivan u prve dve -do tri nedelje od pojave simptoma. Imajući u vidu da je kod Vas i IgG pozitivan , definitivno je od infekcije prošlo više od dve nedelje jer su se stvorila IgG antitela. Ako i dalje perzistiraju simptpomi kao što su malaksaalost , povišerna temperatura ili bilo koji drugi , trebalo bi da ponovite laboratorijske analize i snimak pluća i sve što lekar proceni da još treba , jer bez obzira na postojanje COVID-a 19 , postoje i mnogi drugi uzročnici infekcija i uopšte bolesti …

 32. Postovani,
  Vezano za korona virus, brat mi ima pozitivan nalaz igm, radio PCR i rezultat je negativan, tvrde da nije zarazen. Majka koja zivi sa njim takodje igm pozitivan, a ja koja sam imala kontakt sa njima imam granican nalaz igm. S obzirom na okolnosti sta granican nalaz igm znaci? Hvala unapred!

  • Poštovana,
   Kad se nadju IgM antitela , treba da se radi PCR test. Granična vrednost IgM antitela može da znači da se nisu još dovoljno stvorila jer ona počinju da se stvaraju od 7-10 dana od početka , da bi maksimum dostigla negde oko 21. dana. Ali sama antitela ne mogu biti sama po sebi puzdan marker prisustva virusa jer nažalost mnogi od tih brzih testova daju dosta i lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata i tati se radi i PCR. Naravno mnoge je bitnije kako se osećate , kakve su Vam laboratorijske analize, nalaz na plućima i RTG snimak pluća.

 33. Poštovani,
  01.07. sam uradila PCR test koji je pokazao da sam pozitivna na Corona virus, nakon 14 dana izolacije urađen je kontrolni PCR test koji je bio negativan. 06.08. sam uradila test iz krvi koji je pokazao da je IgM 1,49 a IgG 6,98.Šta ovo sve znači, malo sam zbunjena? Hvala na odgovoru

 34. Poštovani,
  01.07.i je ršen PCR test čiji je rezultat bio pozitivan. Nakon 14 dana izolacije urađen mi je kontrolni PCR test čiji je rezultat bio negativan.
  06.08. sam radila test iz krvi na antitela koji je pokazao sl. vresnosti:IgM 1,49 a IgG 6,98(oba pozitivna), malo sam zbunjena molim Vas za objašnjenje?

  • Poštovana,
   Organizam se borio i izborio sa korona virusom, antitela koja su zaostala su , može se reći, rep infekcije. IgG bi trebalo da nastavi da skače pošto predstavlja dugoročni imunitet dok bi IgM trebalo da se normalizuje pošto on predstavlja trenutnu reakciju na infekciju. IgM na koronu mogu da se zadrže i 40 dana ,pa i više , ali u padu su .

 35. Poštovani rezultat serološkog testa na COVID mi je
  Ukupna AT (igg/igm) REAKTIVAN 11,41
  Možete li da mi kažete šta to tačno znači

  • Poštovana,
   Prtetpostavljam da ste to radili jer niste imali simptome , nego ste čisto hteli da proverite?
   Taj Vaš rezultat bi značio da ste imali ili imate taj virus, što ne govori ništa precizno kad se radi o korona virusu jer ukupan broj antitela ne ukazuje da da li se radi o akutnoj ili o preležanoj infekciji.
   Za to je potebno uraditi posebno IgM antitela odvojeno od IgG , da se vidi koja su pozitivna ili titar svakog od njih. Pa se u odnosu na te rezultate procenjuje da li je potrebno uraditi PCR test.

 36. Postovani,
  Posle prvog testiranja na antitela, Covid, IgG mi je bio negativan, a IgM pozitivan, uputili su me na PCR test, test je pokazao negativno, ali i posle antibiotika i dve nedelje izolacije, pojavila se upala pluca, primljena sam u bolnicu, po izlasku, opet sam Isla u izolaciju 14 dana, s tim da se posle 7 dana javim na celokupno testiranje opet. Snimak pluca pokazuje da se upala polako povlači, ali su mi IgG i IgM negativni, cekam rezultate PSR test, pa ako sam imala Covid, onda je potrebno da se IgG razvije, zato mi sada nije jasno nista, da li sam ja zarazena virusom ili nisam, posto mi je test pokazao da su mi i IgG i IgM negativni, pa ako znate da mi objasnite, posto u ustanovama gde idem niko mi nista ne govori.
  Hvala Unapred!

  • Poštovana,
   Pošto su i IgG i IgM negativni verovatno da niste bili zaraženi korona virusom, mada naravno morate da sačekate PCR test. Ali sa neke tačke gledišta, ne mora da znači da ste upalu pluća imali zbog korone nju izaziva mnogo drugih uzročnika i zbog nje se u svakom slučaju leži u bonici . Najbitnije je da se ona povlači i da Vi budete dobro, jer upala pluća je uvek bolest koja se smatra opasnom, sa ili bez korona virusa.

   Pozdrav

 37. Postovani,
  10.08 sam radila nalaz za HSV tip 1 i HSV tip2.
  HSV2 IGG mi je bio ( 0,29) a IGM 1.84. Dr mi je preporucila da ponovim nalaz koji sam uradila 20.08 i rezultat mi je IGG 0.19 a IGM 1.18.
  HSV1 IGM negativan, IGG 4.06
  Da li imam razloga za brigu s obzirom da sam trudnica?
  Hvala
  Pozdrav

  • Poštovana,
   Kod svakog ko je imao herpes ( bez obzira da li je tip 1 ili 2) postoji mogućnost reaktivacije tog virusa tokom trudnoće i pojavljivanja lezija tj tipičnih promena u vidu crvenila i plikova( mehura) na vagini i u porođajnom kanalu i mogućnosti prenošenja na plod. Vi ne treba da posebno brinete , ali treba da pratite šta se dešava tokom trudnoće , da li imate neke promene , da biste mogli blagovremeno da se javite ginekologu radi terapijeu slučaju da do njih dođe.

 38. Postovani,
  Radila sam ELISA TEST na KOVID 19
  IgM <28 IgK 19

  Da li je nalaz ok.

  Hvala u napred na odgovoru.
  Srdacan pozdrav,

    • Poštovani, takodje je i kod mene slicna situacija. Radila sam elisa test na Cov19 mesec dana od pojave simptoma u INEP-u i igm mi je negativan,tj.<28, a igg mi je u granicnim vrednostima 16, bila sam mesec dana unazad bolesna sa simptomima covida19, ali mi je brzi seroloski test radjen u kovid ambulanti nakon nedelju dana od pojave simptoma bio negativan, a tek nakon 20ak dana sam PCR uradila i bio je takodje negativan jos se oporavljam i imam tahikardije i umor, ali me interesuje da li ipak postoji mogucnost da to jeste bila korona?

   • Poštovana ,
    To su granične vrednosti . U zavisnosti od simptoma koje imate , možete ih ponoviti za nekih 10 do 14 dana od momenta od kad ste ih radili. Sve zavisi kako se osećate i kakvi su Vam drugi nalazi (laboratorija, rendgen pluća..)U slučaju da ste ih radili čisto onako , nemojte ih ponavljati. Radite PCR ako dobijete simptome koji ukazuju na COVID -19 infekciju , ali lekar će Vas uputiti na to ako bude trebalo.

 39. Postovani,

  Razboleo sam se 9og jula. Imao sam temperaturu, upalu pluca, bolove po stomaku, urinarnu infekciju i bol koji se od uveta spustao niz vilicu. Bio sam u bolnici, pozitivan na PCR test na covid. 20og jula sam izasao iz bolnice nakon cega sam radio dva PCR testa koji su bili negativni. Neko vreme sam osecao blage bolove u stomaku koji su prestali. Osecam jos uvek povremeno bol u plucima i vilici. Juce sam uradio brzi seroloski test u domu zdravlja cisto da vidim da li imam antitela. Rezultat je bio igg-/igm+. To me je zabrinulo pa sam uradio danas elisa test i rezultati su igg 30.12 i igm 2.11. Na testu pise da je manje od 1 nereaktivan a vece od 1 reaktivan. Molim vas za misljenje, obzirom da skoro dva meseca od kako sam se razboleo imam pozitivan test na igm antitela. Hvala!

  • Poštovani,
   Titar antitela IgM na COVID 19 dostiže svoj maksimum ok 21. dana , tj u četvrtoj nedelji da bi onda počeo da opada , tako da to što su se zadržala skoro dva meseca nije neobično , za nekih 10 dana bi trebalo da rezultat bude ispod 1 . IgG počinje da raste u drugoj nedelji a maksimum dostiže između 28. i 35 .dana , da bi tek onda počeo da opada.

 40. Poštovani,

  Radila sam antitijela na morbile,rubella i zauske, da bih vidjela da li sam primila MMR vakcinu. Igg na mobile i zauske je pozitivan,ali je na rubellu u intermedijarnom prostoru (12,6), a navedeno je da je negativan 15. Koji je Vaš savjet, da li bi trebala opet da se vakcinisem zbog toga?

  Veliki pozdrav

 41. postovani,

  Beta 2 (beta-2-Globulin ) 3.2- 6.5 (%) nalaz 6.6
  Beta2AB (beta-2-Globulin (abs.)) 2.3-4.7(g/l) nalaz 5
  IGA 70-400(mg/dl) nalaz 504

  Analiza je radjena u Nemacku, doktorka kaze stitna zlezda da se proveri iako je nalaz iste u granicama normale
  Ths 0.27-4.2(mU/l) nalaz 2.93
  Nesto nisam zadovoljan njenom strucnoscu pa mi molio za objasnjenje ..

  • Poštovani ,
   Zašto je doktorka tražila te analize , mora da neke prethodne nisu bile dobre , pa je tražila da se uradi beta-2 -globulini i IGA? Koje tegobe imate uopšteno , kakva Vam je krvna slika , leukocitarna formula ,transaminaze , urea , kreatinin , ukuoni proteini…i ostale analize? Pitam Vas to jer ove analize kad se rade posmatraju se u odnosu na neke druge analize i na kliničku sliku pacijenta.Uopšteno nizak nivo globulina može biti znak bolesti jetre ili bubrega. Visok nivo može ukazivati na infekciju, upalnu bolest ili imunološke poremećaje. Visok nivo globulina takođe može ukazivati na određene vrste karcinoma, poput multiplog mijeloma, Hodgkinove bolesti ili malignog limfoma. Međutim, abnormalni rezultati mogu biti posledica određenih lekova, dehidracije ili drugih faktora. Da biste saznali šta znače vaši rezultati, obratite se svom lekaru.

 42. Postovani, radila sam seroloski test na covid zbog putovanja, igM pise na nalazu1,43 AU/mL reaktivan
  Sta to znaci, jel mogu da putujem sa ovakvim nalazom?
  Unapred hvala, lp Tamara

 43. Poštovani,
  imala sam Covid-19 sa teškom kliničkom slikom, teška upala oba plućna krila, temperatura 40…itd.
  Bila sam skoro 3 nedelje na kiseoniku. Puštena sam iz bolnice pre 2 meseca i uradila sam danas test na antitela. Moji rezultati su:
  lgM – 1.77
  lgG – 28.77
  Da li je moguće da još imam neku infekciju ili ne, s obzirom da sam pročitala Vaš komentar da ova antitela mogu da ostanu u krvi čak i preko 40 dana?
  Kolika je granična vrednost za lgG?
  Hvala Vam puno unapred na odgovoru
  Slavica

  • Poštovana,
   Niste zarazni za druge , prosto kod ljudi koji su imali težu kliničku sliku postoji verovatnoća da je titar antitela bio veći i onda treba i duže vremena da padne. Niste infektivni za druge , bar ne bi trebalo da budete prema dosadašnjim saznanjima.

 44. Prelezao sam kovid u martu i proverio sam prosli mesec IGG antitela i imam ih sa nekom vrednoscu 6.03. Sta to predstavlja i da li je kolicina antitela bitna?

  • Poštovani ,
   Titar antitela IgG klase govori o tome da je pitanju preležana infekcija i u zavisnosti od uzročnika on u nekom periodu predstavlja zaštitu od istog napadača. Za COVID 19 se još uvek ne zna koliko vremenski je neko posle preležane infekcije zaštićen IgG antitelima.

 45. Poštovani,
  Zamoliću Vas za mišljenje. 22.08. odlazim u covid ambulantu zbog niske temperature 37.2 koja mi je slučajno otkrivena pri odlasku kod dermatologa.
  Urađena kss i rtg. Rtg pokazao obostranu virusnu pneumoniju. Kss savršena, crp 0,3. Testirali su me pcr testom i bio je negativan. Nakon toga mi daju 4 kutije antibiotika i vitamine. Napominjem da nisam imala apsolutno nikakav simptom upale pluća, ni lsšalj, temperaturu 37.2 samo 2 dana, biohemija i kss perfektna.
  Na kontrolmom rtg-u uočena regresija promena. Nakon 2 meseca uradila sam Igg na covid, takođe negativan.
  Da li je moguće da neko ima obostranu upalu pluća bez i jednog jedinog simptoma i da li je pored svih ovih nalaza, ovo ipak mogao biti covid?
  Takođe ću Vas zamoliti da mi date odgovor šta znači graničan nalaz za igg ss-b (la)? Rađen mi je u okviru prenatalne pripreme. Pre 3 meseca je bio 23,5 (pozitivan je preko 24). Na ponovljenom koji sam radila juče bio je 20,7.

  Unapred zahvalna na odgovorima

 46. Poštovana ,
  Što se tiče COVID infekcije , mnogo tu stvari dolazi u obzir. Počevši od Vaše kliničke slike kao i pridruženih bolesti , preko kvaliteta i pouzdanosti testova i analiza ( laboratorije , PCR-a, rentgenskih snimaka) itd…A SSb antitela se rade u autoimunim bolestima kao što je lupus ili Sjogrenov sindrom (naravno i drugi) , pa pretpostavljam da ili bolujete od neke autoimune bolesti ili postoji sumnja za to kad su Vam rađeni ti testovi. Generalno neki stav je da osobe koje boluju od autoimunih bolesti nekih šest meseci pre trudnoće bi trebalo da budu u mirnoj fazi i naravno rade se mnoga ispitivanja pre začinjanja. A inače visoke vrednosti ovih antitela u trudnoći se dovode u vezu sa mogućnošću nastanka nekih anomalija ploda i pobačaja.

 47. radila sam test na boreliu burgdoferi igg 90,3 igm 46,4 ispila 21 dan dovicin 2×1 dvadeset dana pre toga 15 dana 1×1 dovicin mazala mast beloderm krugovi na nozi nestali.pre 14 godina isto pila dovicin 10 dana ali nisam radila test.ovaj test radila sam 09.09.2020.šta značie ovi rezultati?

  • Poštovana,
   To znači da ste imali bakteriju koja uzrokuje Lajmsku bolest. Radi definitivne potvrde je trebalo uraditi i Western blot analizu na tu bakteriju.

 48. Zahvaljujem na odgovorima. Znači što se tiče moje situacije, koliko shvatam, mogao je možda i biti covid, a da nije detektovan testovima, a moglo je doći i do neke „greške“ u dijagnostičkim testovima?
  Imunološki testovi su mi rađeni zbog budućeg planiranja druge trudnoće i preventivno zbog pada imuniteta i blage anemije nakon prvog porođaja i dojenja. Svi imunološki testovi su bili u redu, (trombofilije, ss-a, ANA itd..svi negativni), samo je ss-b bio graničan (ref 15-24), pa mi je rečeno da ga samo ponovim nakon 3 meseca kada je sa 23,5 opao na 20, pa sada ne znam dal su hteli da vide da li će rasti ili opadati, al pretpostavljam da bi opet trebalo da se javim imunologu?

  • Poštovana,
   Hteli su da vide da li će da raste jer kao što smo u prethodnom odgovoru pomenuli , prisustvo tih antitela u trudnoći se povezuje sa rizikom nastanka raznih anomalija ploda.

   • Hvala Vam. Danas sam bila kod imunologa i malo sam šokirana planom da me samo na osnovu ovog graničnog nalaza (koji je u opadanju) i bez drugih simptoma, stavi par meseci pre trudnoće na antimalarike, a zatim pri začeću na male doze prednizona, pa ću pre svega potražiti bar još jedno mišljenje jer se zaista nadam da će u nekom narednom periodu opasti do negativnog opsega, ako je to uopšte moguće.

    • Poštovana ,
     Apsolutno je u redu da potražite još nečije mišljenje, ali po protokolu kad se kod buduiće trudnice detektuju ss-b antitela , to se povezuje sa nastankom srčanog bloka kod ploda , hematoloških problema i problema sa jetrom kod deteta , nastanka neonatalnog lupusa i da bi se to sprečilo trudnica se i dijagnostički i terapijski obrađuje da bi kad dođe trudnoće mogla uspešno da je iznese i da dete nema anomalije.

 49. Molim Vas da mi protumacite ove reyultate .o cemu se radi.Rezultati su od mog supruga koji je hronicni bubreZni bolesnik.
  IgA 11.70
  IgG 6.28
  IgM 0.39

  • to je bila redovna kontrola KOD NEFROLOGA na koju moj suprug ide vec deset godina .Tada je imao bolove u mokracnoj besici i prostati pa se poŽalio Doktoru.I tada su mu ovo radili.

 50. to je bila redovna kontrola KOD NEFROLOGA na koju moj suprug ide vec deset godina .Tada je imao bolove u mokracnoj besici i prostati pa se poŽalio Doktoru.I tada su mu ovo radili.

 51. Molim Vas da mi protumacite ove reyultate .o cemu se radi.Rezultati su od mog supruga koji je hronicni bubreZni bolesnik.
  IgA 11.70
  IgG 6.28
  IgM 0.39
  to je bila redovna kontrola kod nefrologa koju moj suprug ima zadnjih deset godina.Tada je imao bolove u mokracnoj besici i prostati pa su mu radili jos neke analiye koje inace ne rade.

 52. Poštovani, jula sam imala koronu, srednje teška, 16.jula imala sam igg i igm pozitivan rezultat. 18. jula PCR je negativan. Nisu hteli da mi ponove seroloski jer je laboratorija bila dobra. Jutros sam u privatnoj laboratoriji dala krv da bih videla kako stojim sa igg, ali su mi greškom poslali rezultat sa iga + igm koji je glasio 3,7, negativan (>9). Očekivala sam da i ako uradim igm sada, rezultat bude 0. Igg cu ujutru svejedno da uradim, ali Vas molim da mi pojasnite ovakav rezultat i da li je moguće da posle dva meseca u krvi bude bilo kakva količina igm antitela. Srdačan pozdrav i unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovana,

   Igm je negativan, tako da bi se to opet računalo kao dobar nalaz. Što se tiče same pojave IgM antitela moguća je njihova pojava ali važno je da je ispod granice.

 53. Postovani,molim vas da mi odgovirite.
  Trudna sam 11 nedelje.
  Testirala sam se na toxoplasmu. Rezultati su sledeci
  IGM- negativan
  IGG- granicna vrednost.
  Sta to znaci?

 54. Postovana
  Igg +
  Igm+
  Posle toga su mi radili pcr test na kovid i negativan sam.Da li sam preletao koronu ili ne?

  • Poštovani,

   Može da se desi da ste imali , mada su serološkli testovi nepouzdani i PCR je standard za utvrđivanje da li trenutno postoji korona ili ne .

   Pozdrav

 55. Postovani, imala sam blage simptome i testirala se na antitela na covid 19. Rezultati su mi IGM 0.35 a IGG 0.01. Radila sam oko 10 dana od pocetka simptoma. Rezultati su u granicama ref vrednosti ( < 1) ali da li sam radila u pravo vreme jer su IGM ipak pokazala neku vrednost.

 56. Postovani,
  pre 2 nedelje t 38.5
  Krvna slika 2 dana nakon pojave simptoma u granicama, crp 10.
  17 dana od pojave simptoma uradila sam sledece:
  Antigenski test: negativan
  IgG: 0,01
  Molim Vas komentar rezultata da li sam suvise rano uradila test na antitela. Molim vas za, predlog. I dalje prisutan suvi kasalj povremeno.
  Hvala.

  • Poštovana,
   Antigenski test se radi do pet dana od pojave simptoma , a antitela je najbolje raditi otprilike sedam dana nakon pojave simptoma kad se radi o IgM za CoVID 19 , a IgG se pojavljuju u krvi nakon 14 dana , tako da ta cifra za IgG od 0,01 bi značilo da ste negativni. Naravno PCR je najsigurniji test od svih testova.

 57. Poštovani, imam odavno dijagnostikovan hepatitis C koji se za sada drzi pod kontrolom uglavnom ishranom i suplementima.
  Ukoliko bih radio seroloski test zbog Covida19, da li bi isti bio od koristi, obzirom na postojece oboljenje?

  • Poštovani ,
   Hepatitis C i SARS COV 2 (korona ) su dva različita virusa i tako da postojanje hepatitisa C ne može da poremeti rezultate testiranja za koronu .

 58. Posle 7 meseci od preležanog covid19, radila sam ukupna antitela na SARS-CoV-2. Piše: reaktivan 14,2.
  (Nereaktivan 1,0).
  Jasno mi je da su mi se održala antitela, pa me zanima do koje cifre ide najviša vrednost titra, da bih razumela gde se ja nalazim 😊. Hvala

 59. Referentne vrednosti :
  Reaktivan >1,0
  Nereaktivan <1,0
  Moja ukupna antitela imaju titar 14,2. Da li je to dovoljno visoko d i znači da je to dobar imunitet na covid19?

  • Poštovana ,
   U ovom momentu se još uvek ne zna koliko IgG obezbeđuju zaštitu protiv ponovne infekcije COVID-om i koliko dugo mogu da se održe u krvi.

 60. Postovani,

  Radila sam krvnu sliku zbog problema sa stitnom zlezdom i onda uradila i proveru antitela za covid – ukupna Anti SARS
  COV 2 (dete je pre neki dan imalo bol u grlu, malaksalost, a uciteljica im je pozitivna). Skoro sam sigurna da sam pre par meseci imala ovaj virus. Ja sada od simptoma imam malaksalost.
  Rezultat je 126. Sta to znavi? Da li treba da odem na novi test? Da li voditi i dete?
  Zahvaljujem se u napred mnogo!

 61. Imam igM antitela na herpes virus TIP 2 0.81 (granicna vrednost je 0.8-1), igG antitela su negativna, parterova antitela su sva negativna, da li imam herpes tip 2 ili ne?

 62. Postovani,

  Dobila sam rezultat na IGG antitela na COVID, rezultat iznosi 0.09 , a pise da je negativan, sta to ustvari znaci?

  Zahvaljujem se unapred,

 63. Poštovani, imam36 godina, uradila sam test na varicele, s obzirom da nisam sigurna da li sam prelezala, a pojavile su se u vrtiću, pa su mi preporucili vakcinu.
  Rezultati :
  Varicella zoster IgG. = 6,43
  ref. vrednost negativan 1,1
  IgM = 0,27. Negativan 1,1
  Da li se po ovim rezultatima može sa sigurnošću videti da li sam prelezala ovcije boginje?
  Hvala najlepše

 64. Postovani,

  Koristim ovu priliku da Vas pitam oko nedoumice koju imam. Naime, tokom jula meseca sam imao malaksavost, temperaturu i bolove u ledjima. U septembru mesecu ELISA test je pokazao prisustvo SARS-Cov2 IgG od 2.67 (ref. vr. 1.00). Ponovio sam test krajem oktobra i IgG je porastao na 4.70. 

  Da li postoji neko objasnjenje za ovo? Ili sam bio ponovo izlozen infekciji?

  Najljubaznije Vas se zahvaljujem na odgovoru.

  S postovanjem

  • Poštovani,

   Maksimalni period za stvaranje antitela je tu od oko 35-40 dana , tako da se Vaš rezultat uklapa u taj period. Mada moramo da naglasimo da postoji još mnogo nepoznanica vezanih za korona virus i testove na korona virus….

   Pozdrav

 65. Postovani, molim Vas da mi kazete rezultat nalaza HSV tip 2
  IgG >15.0
  IgM
  Pozitiv >1.10
  Ako sam dobro napisala jer mi je nalaz potpuno konfuzan.. ispod pisu granicne vrednosti pa ne znam sta je rezultat.

 66. Nisam imao miris 7 dana, 6-ti dan uradjena laboratorija,
  Igm+Iga = 6,5 <8,0 negativan
  Igg 0,825 < 1,400 negativan
  Da li to znaci da nema i nije bilo zaraze?
  Hvala

  • Poštovani,

   Po ovom nalazu niste imali korona infekciju, ali moramo da naglasimo da nalaz antitela nije iguran nalaz. Trebalo bi ipak da se uradi i PCR test.

   Pozdrav

 67. Postovani, rezultat testa Elisa na Anti SARS CoV 2 Igm At mi je granican tj.0,42,da li to znaci da nema prisustva virusa? Nemam nikakve simptome. Hvala

 68. Postovani,da li mi molim vas mozete reci sta znaci granicni rezultat na testu Elisa anti sars-cov 2 Igm At test iz krvi,granican rezultat 0,42? Da li to znaci da ima prisustva virusa? Test je radjen 7 dana posle pojave simtoma,koji su bili slabi,samo kijavica i mala bol u grlu i trajali su samo 2 dana,krvna slika je odlicna,poslednji kontakt je bio pre 12 dana. Hvala.

  • Poštovana,

   Antitela se javljaju od 7 dana pa naviše tako da ste vi možda uhvatili sam početak stvaranja antitela. Trebalo bi ipak da uradite PCR test za svaki slučaj.

 69. Poštovani,
  hvala na ažurnosti, zaista mnogo znači što se mogu pronaći mnogi korisni odgovori na postavljena pitanja. Pre mesec dana se „zavrtela“ neka viroza u kući, svakog je zakačila sa temperaturom i ispoljila se na specifične načine (nekog je bolelo grlo, neko je imao malaksalost, neko je imao curenja iz nosa ili potpuno zapušennos uz kašalj). Odležali smo i kad se smirilo i svi smo uveliko ozdravili, onaj ko je bio najbolesniji je uradio test SARS -Co-V-2 ukupna antitela (Covid 19 IgA,IgM I IgG) rezultat je sledeći: 0.088 (nereaktivan- negativan). Ok
  Kako se uopšte sada tumači ova malena brojka u okviru testa ukupnih antitela? Covida je bilo ili ne?
  Pozdrav i hvala

 70. Poštovani,

  Hvala na podršci, što se testa tiče, iskreno korona je čudna, možda taj najbolesniji i nije imao koronu nego neki drugi virus koji je samo prošao. Važno je da ste dobro i da ste ozdravili. Realno, što se tiče testova na anitela, u budućnosti će se tek pojavljivati sve sigurniji i sigurniji testovi. Ukoliko ste radoznali u vezi korone, sačekajte ipak još par meseci dok se ne iskristališe cela ova situacija oko antitela.

  Pozdrav

 71. Poštovani,
  Moja supruga je radila Torch test. Trenutno je u 12. nedelji trudnoce. Rezultati su joj sledeci:
  CMV-IgG At 245
  CMV- Igm At 0.33.
  Iz Vasih prethodnih odgovora smo shvatili da je ona ranije bolovala od ovog virusa i da je sada stvorila antitela i da joj je zbog toga IgG povecan. Moje pitanje je da li moze nekako da se sazna da li je ona ovu infekciju imala u neko doba pre trudnoce ili se to desilo za vreme trudnoce? Procitali smo da ovaj virus moze veoma lose da utice na plod i da se svasta nesto izdesava ako se zarazila za vreme trudnoce,pa ne znamo sta da radimo uopste. Uplaseni smo da cemo mozda morati da prekidamo trudnocu.

  • Poštovani ,
   Ne može tačno da se zna kad je Vaša supruga imala ovu infekciju prema nalazu antitela , ali rekli bismo da je imala pre trudnoće , ne treba da se sekirate. Njen ginekolog koji joj vodi trudnoću detaljno će da e informiše , ali za sad nema razloga za sekiraciju , jer IgM je niži od referentnih vrednosti , a IgG je dovoljno visok da je sigurno imala infekciju pre nego što je ostala trudna.

 72. Poštovani,
  samoinicijativno sam 20. novembra radila nalaz krvi C-reaktivni protein (CRP) i Anti SARS CoV-2 antitela.
  Rezultati su bili sledeći:
  CRP 0,41 (referentne vrednosti su od 0,0-5, mg/L)
  Anti SARS CoV-2 ukupna antitela 0,076 (referentne vrednosti su <1,0 negativan, odnosno <1,0 pozitivan )

  Danas, 01. decembra sam ponovila nalaz krvi za iste parametre i rezultati su bili sledeći:
  CRP 0,46
  Anti SARS CoV-2 ukupna antitela 0,121

  Iako je sve u granicama normalnih referentnih vrednosti brine me blago povećanje Anti SARS CoV-2 ukupnih antitela? Napomene radi nemam nikakve simptome. Imam li razloga za brigu?

  Unapred Vam hvala

 73. Poštovana,

  Za sada ne morate da brinete, pratite simptome ,ukoliko se jave trebalo bi ipak da uradite antigenski ili PCR test pošto su oni sigurniji.

  Pozdrav

 74. Postovani, pre 20 dana sam imao simptome COVID 19. Grebuckanje u grlu, nakon toga 2 dana malaksalosti. Drugog dana i 2 sata temperature 37.5 koju sam lako oborio paracetamolom. Posto sam bio izlozen vetru i hladnoci par dana pre toga, posumnjao sam na prehladu. 4-tog dana sam ostao bez cula mirisa i ukusa. Malaksalosti, temperatura i grebuckanje u grlu se nisu vracali. Posto uhvatio vikend a svakako sam se izolovao a stanje je bilo bolje 7-og dana tj u ponedeljak sam otisao do kovid ambulante antigenski test negativan, krvna slika odlicna, saturacija takodje. Rekose mi da nisam kandidat za PCR. Na svoju ruku sam odradio seroloski test. Bio je negativan ref vred <8,0 moj rezultat 3,0. Nakon 2 dana su mi se cula vratila u normalu. Posto sam i dalje bio sumnjicav odradio sam test na antitela IGG. To je neki 18 dan od prvog simptoma. Ref vrednost <1400 moj rezultat 8200 pozitivan. Da li moguce da sam prelezao infekciju dosta ranije ili tada kada su simptomi krenuli samo je to nestalo iz organizma za tih 7 dana ? Koliko je ta cifra 8200 mala/velika i da li trebalo proveriti antitela opet nakon nekog vremena ?
  Hvala unapred

  • Poštovani,

   Antigenski test može da da negativan rezultat ukoliko se uradi više dana od pojave simptoma. Pojava visokih IgG antitela daje pretpostavku da ste ipak imali Covid 19 i da ste ga verovatno preležali onda kada ste imali prve simptome. Za sada ne morate da proveravate opet antitela . Ukoliko ipak imate neke tegobe morate opet kod lekara.

 75. Postovani, zamolila bih Vas za tumacenje sledeceg rezultata:
  Igg At Cmw:114, referentna vrednost <6
  Sta to znaci?

 76. Poštovani, trudnica sam u 20 nedelji trudnoće, suprug je bio kovid pozitivan i danas mu je 21 dan od pojave simptoma. Zbog redovne kontrole trudnoće odradila sam krvnu sliku gde je crp bio 8, leukociti 7,54, limfociti 17,0. Anti SARS-Cov2 ukupna antitela 0,153. Šta to znači?

 77. Postovani, antigenskim testom sam bio pozitivan na Covid 19, potom sam dve nedelje bio u izolaciji i s obzirom da su mi se vratili ukus i miris (koji su inace bili jedini simptomi virusa) receno mi je da se javim svom lekaru jer se sada osobe posle 14 dana izolacije ne testiraju. Ja sam sam odradio u laboratoriji privatno seroloski test i IgM i IgG su bili po rezultatu blago pozitivni. Doktorka mi je produzila bolovanje i izolaciju za jos nedelju dana, a evo i nakon trece nedelje danas su mi rezultati seroloskog testa ponovo bili i IgM i IgG blago pozitivni. Da li mozete da mi objasnite da li sam ja sada ok sto se tice virusa Covid 19 i da li postoji mogucnost da zarazim nekoga, a pre svega pitam zbog majke koja je onkoloski pacijent, pa iskreno ne bih da se zezam oko ovih stvari.

  • Poštovani,

   Normalno je da su Vam i IgG i igM pozitivni, stim što bi IgM trebalo već da je počeo da pada . Trebalo bi takođe da je sve u redu što se tiče kovid infekcije.tj. da ste je prošli i da sada nemate nikakve tegobe te da više ne možete da prenesete drugima.

 78. Postovani, laboratorijske analize na Koksaki virus mi pokazuju Igm<10, Igg-52,5. Sta to znaci? Osim toga Anti tpo mi je 68,8. Molim Vas za tumacenje

 79. Postovani, uradio sam seroloski test na Igg antitela na covid 19 i rezultat je bio 0.11, negativan. Zanima me sta ovaj rezultat znaci, sa obzirom da je mali broj antitela, da li sam prelezao infekciju u proslosti?

 80. Zdravo, napravio sam seroloski test na antitela za covid i izasli mi rezultati:
  Igm = 0,64 vise od 1 Pozitivan, manje od 1 Negativan
  Igg = 12,45 vise od 1 Pozitivan, manje od 1 Negativan
  Na osnovu ovih podataka fakt je da sam prosao virus ali me interesuje dali se vrz osnovu ovih podataka moze od prilike znati pre koliko vremena sam bio zarazen jer ne secam se nekih simptoma da sam imao.

  Hvala unapred

  • Poštovani ,
   Ne možemo precizno da utvrdimo , ali sigurno je prošlo više od mesec dana , pa rekla bih i više od mesec i po.

 81. Postovani,
  Prije 17 dana sam dobila simptome Covid19 (temperatura, malaksalost, umor, gubitak cula mirisa). Deseti dan po dobijanju simptoma sam radila seroloski test koji je pokazao da mi je IgM pozitivan (rezultat 1,22 a ref. vrijednost je 1.10-1000.00),a IgG negativan (rezultat <0,01 a ref. vrijednost 0.00-0.90). 13.dan sam radila PCR koji je bio negativan. 17.dan sam ponovila seroloski, a rezultati su IgM pozitivan (1,57),a IgG negativan (0,13). Moje pitanje je da li mogu da zarazim nekoga, tj da li sam zarazna i da li sam uopste imala Covid19? Unaprijed hvala.

  • Poštovana ,
   Što se tiče zaraznosti uzima se da pacijent nije više zarazan ako je od prestanka temperature prošlo tri dana. Što se tiče seroloških analiza , IgM počinju da rastu posle sedmog dana od početka simptoma , da bi negde vrhunac njihov bio nakon 3-4 nedelje , a IGG rastu tek nakon 14 dana , a svoj vrhunac dostižu tek posle 35. dana od početka simptoma.

 82. Poštovani,
  Moje dete sa 2 ipo godine je bilo pozitivno na epstembar virus.
  Sada sa 11 ipo godina po savetu ORL doktora odradili smo krv i sada je IgG pozitivan 273,88 PeI-U/ml.
  Hvala unapred

 83. Postovani

  Posle 15 dana karantina zbog covida testirao sam se ELISA testom i pozitivan sam na IgM antitela vrednost 2.1. Posto zivim sa starijim osobama da li ovo ista govori o tome da li sam infektivan i dalje.
  Unapred hvala.

 84. Poštovanje.Radio sam proveru antitela IgG pre dva dana.Rezultat je 20.98 ,pozitivan je <=1.Pre mesec i po dana sam imao malaksalost,temperaturu,zadihanost.Lečio sam se po šemi 2 antibiotika,pronison,andol 75 mg,bulardi,D-3,paracetamol.Korona je očito bila.Pitanje je koliko je ova vrednost IgG zaštita zapravo.Hvala

 85. Postovani,pre 2 meseca sam imala Coronu. Poslednji kontrolni PCR test je bio 13.11. I bio je negativan,a prvi PCR je bio 28.10. I bio je pozitivan. Od simptoma sam imala samo kasalj i 3dana blagu temperaturu 37,5. Sada sam uradila igg antitela Elisa testom i pise da je negativan 1.98 (ref.vrednost je vise od 6). Da li ovo znaci da moj organizam nije razvio dovoljno antitela na Coronu?:(
  Hvala unapred na odgovoru

 86. Postovani,
  Pre godinu dana sam dobila dijagnozu Celijakije na osnovu blago povisenih antitela na glijadin igG. Referentne vrednosti su do 12 a kod mene je 17. Sva ostala antitela su u granicama normale, dakle, transglutaminska igA i igG kao i endomizijalna ali i glijadin igA. Nedavno je deciji gastroenterolog video te rezultate i rekao mi je da nemam celijakiju. Ocigledno mi je potrebno jos neko misljenje. Biopsija nije radjena a ni genetika. Doktor nije trazio vec je odmah postavio dijagnozu. Da li imate iskustva i objasnite sta znace ova antitela igG na glijadin?

  • Poštovana,

   Da bi se postavila dijagnoza celijakije potrebno je da antitela na tkivnu transglutaminazu i na endomizijalna antitela budu pozitivna, kao i genetika. Antitela na glijadin se rade deci mlađoj od dve godine i taj nalaz IgG na glijadin od 17 je beznačajan i prema njemu ne može da se postavi dijagnoza celijakije. Prosto prema tim nalazima nema dovoljno elemenata da bi se postavila dijagnoza celijakije.

 87. Postovani,u 11.sam nedelji trudnoce i danas mi je stigao nalaz krvi:IgG toxoplasma gondii (CLIA)37.5,IgG rubella (CLIA)169,IgG citomegalovirus 84.2 a svi IgM su negarltivni.Tek za 7 dana imam zakazano kod dr i jako sam uplasena.Da li cu morati na prekid trudnoce?Hvala unapred

  • Poštovana,

   IgG govori da ste ranije preležali te infekcije, a ne sad jer su IgM negativna, tako da nisu u toku akutne infekcije. Prema tim analizama nema razloga za prekid trudnoće.

 88. Postovani,
  Analize iz krvi pokazuju da sam pozitivna na chlamydia pneumoniae, tj. IgA – pozitivan 13,6 i IgG – pozitivan 17,0.
  Moje pitanje je sta je IgA? I sta pokazuje ovaj nalaz?

 89. Postovani, sredinom novembra sam bila bolesna, kasalj, malaksalost, izgubila miris. Test iz krvi na koronu bio negativan. Uradila sam juce igg antitela i pozitivna su 5,4. Zanima me da li veca/manja vrednost antitela znaci i veci/manji imunitet ili to nema veze 🙂 i cuveno pitanje- da li zuriti sa vakcinom ako vec postoje antitela. Hvala
  Pozdrav

 90. Postovani,
  Sredinom novembra sam bila bolesna – tempwratura oko 37, kasalj, delimicno izgubljeno culo mirisa. Test na koronu iz krvi bio negativan. Po savetu dr, juce uradila igg i pozitivan je 5,4. Da li vrednost igg (manja/veca) znaci i manju/vecu zastitu? Hvala

  • Poštovana,
   Veći titar antitela govori i da verovatno postoji veća zaštita i u tom smislu ne bi trebalo žuriti sa vakcinom. Ali najbolje je da o tome porazgovarate sa epidemiologom iz zdravstvenog centra kojem pripadate jer program vakcinacije i sve u vezi sa tim će organizovati epidemiolozi , samim tim će moći i da Vam kaže kad da primite vakcinu.

 91. Molim tumačenje: Zbog hobp i želje da primim vakcinu na covid 19, traženo da uradim serološki za svaki sličaj. Apsolutno nikakvih simptoma. Pokazalo se da je Igg pozitivan 20,2 a Igm pozitivan 36,7. Urađen PCR test rezultat negativan. Rentgen pokazao čista pluća. U izolaciji sam ali mi je sve čudno. Molim objasnite mi da li imam covid ili ne, da li sam zarazna ili je sve u opadanju? Svi testovi urađeni pre nekoliko dana.

  • Poštovana,
   Taj IgM koji je veći od IgG govori da ste otprilike u trećoj nedelji jer se antitela na IgM stvaraju u prvih 10 dana i dostižu svoj maksimum oko 21 dana , a IgG se stvaraju posle 14 dana , tako da teoretski Vi ne bi trebalo da ste zarazni , ali prosto protokol je takav da morate da budete u izolaciji zbog tog nalaza.

 92. Poštovanje, preležao sam covid, a sada radio testiranja u različitim laboratorijama. Ranije je igg bio 16,96 cut off elfa test a pozitvno je veće od 1. Sada sam radio elisa enzimsko imuno i rezultat je 72, a preko 20 je pozitivno. Da li je ovo veliki pad antitela za 40ak dana ili su različita testiranja u pitanju. Hvala

 93. Postovani,
  17.11.2020.g sam bila + na covid-19 sa blagom temperaturom i simptomima, danas 26. Januara sam odradila IgG rezultat je 1,52 pozitivna ref.vred. je <1,40 Elisa. Zanima me da li je normalna ovako mala vrednost antitela? I da li manja vrednost IgG znaci i manja otpornost na kovid?

  • Poštovana ,
   Kod blažih simptoma se stvara i manji broj antitela , pa je i obezbeđivanje imuniteta verovatno manje i kratkotrajnije.

 94. Postovani, 27.11 sam izgubila cula a 28.11 sam bila pozitivna na PCR, krvna slika dobra, nikakvi drugi simptomi, posle 7 dana mi se vratila cula, i nakom 14 dana kraj izolacije. Sada 26.1 iz znatizenje uradim Covid igm i igg. Igm +3,78 a igg 0,56-. Nista mi nije jasno, ja se dobro osecam i nemam nikakve simptome. Sada mi nije jasno kako to da mi je igm 3,78 a da nisam uopste razvila antitela.Da li postoji mogucnost da sam zarazna i posle 2 meseca i da nemam apsolutno nikakvih simptoma?

  • Poštovana, jedini način da budete sigurni je da ponovo uradite PCR test, možda ste ponovo dobili korona infekciju…..

 95. Postovani, prve simptome korone sam imala 8.januara(temperutura dva dana isla je do 38).Nakon nedelju dana gubim ukus i misris i odlazim u covid ambulantu i test je pozitivan.Posle 14 dana izolacije (21 dan od prvih simptoma)odlazim na testiranje da bih proverila da li sam i dalje infektivna i rade mi test po ELISA metodi COVID igM+igA At.Rezultat je sledeci: pozitivan 1,98 ref.vrednosti<1,0.Ako bi mogli da mi objasnite sta ovaj rezultat znaci? Da li sam i dalje zarazna i da li treba da proverim iGg antitela?Da li ova niska vrednost znaci da ce i imunitet biti slabiji?

  • Poštovana, ova niska vrednost bi trebala da znači da se organizam izborio sa korona virusom i da je taj tip odbrambenih antitela počeo da pada. Ne bi trebalo da budete više zarazni a mogli bi da uradite i IgG antitela.
   Pozdrav

 96. Poštovani,
  Preležali smo corona virus u drugoj polovini decembra, muž, ćerka od 8 godina i ja.
  Radili smo test na antitela.
  Moj rezultat je po Elisa metodi i na izveštaju je navedeno antitela igg=6.2
  Muž i ćerka su dobili rezultate po Eclia metodi, on 9.9 a ćerka 106, navedeno na izveštaju ukupnih antitela.
  Da li su uporedivi rezultati po Elisa i Eclia metodi?

  • Poštovana,
   ECLIA test je je takođe zasnovan na principima ELISA testa , ali je opet drugačiji i precizniji je , tako da generalno nisu uporedivi .

 97. Poštovani,
  Rezultat analize (Elisa test) na antitela Igg SARS CoV 2 negativan, u napomeni stoji detekcija antitela Igg 0.20
  Šta to zapravo znači?
  Hvala unapred.
  Lep pozdrav

 98. Poštovana, rezultat na Covid 19 IgA, IgM i IgG ukupna antutela 15.72 (reaktivan) rađen danas. Blage simptome imao sredinom novembra, PCR rađen posle 5 dana od pojave simptoma i negativan, takođe rendgen pluća posle mesec dana uredan. Da li može neko pojašnjenje. Hvala

  • Poštovani, taj nalaz pokazuje da imate antitela na korona virus, ali ne pokazuje koja jer je opšti. Mada bi bilo za očekivati da je najveći deo tih antitela IgG jer je od same infekcije prošlo dosta vremena, ali se sa sigurnošću ništa ne može reći….

 99. Postovani,prelezala sam kovid pocetkom oktobra 2020.Imala sam laku klinicku sliku,samo gubitak čula mirisa i ukusa.Danas sam uradila test u zelji da saznam da li imam antitela.Rezultat je sledeći:
  Metoda ELFA
  Igg 2,53 reaktivan
  Da li to znaci da još uvek imam antitela i da li je to mali ili veliki br? Tj.ne znam u kojoj sam meri zasticena od nove infekcije i koliko ta zastita moze da traje? Hvala

  • Poštovana, činjenica da ste reaktivni govori u prilog tome da ste imali koronu i da ste imali određenu zaštitu. Ukoliko je granica jedan ova količina antitela bi ipak bila niska. Takođe , dosta je prošlo od same infekcije i sama istraživanja o antitelima i koliko ona štite ipak nisu još u potpunosti završena tako da ukoliko se razmišlkjate o vakcini , onda bi ipak trebalo da je primite, osim ako naravno nemate neku kontraindikaciju za nju.

 100. Poštovani,
  Moj rezultat na antitela za COVID-19 je:
  IGm 1,13 a referentna vrednost manje od 1
  Igg 0,56 a referentna vrednost manje od 1,40
  Šta to znači

 101. Poštovani,
  28.01. toxoplasma IgM 0.83 IgG <0.8
  Ponovljeno 12.02. IgM 1.13 IgG <0.8 uz pridodatu napomenu da akutna infekcija toksoplazmoze nije laboratorijski potvrdjena… Da li moze obrazloženje zašto su ipak antitela u porastu?
  Hvala, pozdrav.

 102. Postovani,
  Blage simprome korona virusa uz gubljenje mirisa u trajanju od 10 dana imala sam 23.novembra, kada sam i radila PCR test koji je pokazao negativan rezultat. Pre nedelju dana proveravala sam Igg antitela po elisa metodi gde je rezultat bio pozitivan 11,10, a referentna vrednost je do 1.00.
  Zanima me da li je ovo visok ili nizak nivo antitela, posto razmisljam o imunizaciji?
  Hvala!

  • Poštovana,

   Ovo jeste dobra količina antitela, ali ona će verovatno da pada kako vreme prolazi tako da imunizacija u sledećih mesec dana treba da bude u Vašem planu.

 103. Postovani, u Septembru sam imao ujed krpelja koji je bio zarazen. Posle popijene terapije Dovicina uradio sam test antitela na boreliju, Igm mi je bio pozitivan a Igg negativan. Poslat sam od svog lekara kod infektologa, gde mi je rečeno da je vazno da je crvenilo nestalo. Od Novembra meseca imam konstantno temperaturu do 37,5 C, odnosno vec 3 meseca. PCR negativan, snimak pluca, srca i abdomena je u redu, kod krvne slike povecani limfociti. Pregled stitne zlezde u redu, jedino je Ige povecan 188. Sad sam ponovo testiran na boreliju i koksaki, cekam rezultat. Unapred hvala Aleksandar

 104. Poštovani u novembru sam imala Covid i radila sam IgG antitela čiji je nalaz kako piše IgG=35.
  Interesuje me da li je to velik broj antitela pošto u nalazu ne pišu referentne vrednosti.
  Unapred hvala.

 105. Dobio sam auto imunu bolest, i index na antitela, mi je bio 4 puta veci od normalnog, tj.oko 400. Kazu mi da sam mogao i umreti. Bio sam hospitalizovan 4 puta u Rimu, na jedinij klinici u cijeloj italiji, IDi di Roma. Primio sam 4 doze lijeka Retuximab, koji je jedini lijek za OBARANJE imunig sistema, i sada mi je povecano sve, kako doci do normalne granice, ux put, sam dobio i povecan secer, dijabetes tip 2…Kad je bal, nek je maskenbal…

  • Poštovani, iskreno jako je teško dati Vam odgovor na ovaj način . Situacija u kojoj ste se našli je kompleksna jer bolest koja Vam je otkrivena sama po sebi remeti organizam a morali ste da dobijate lek koji takođe ima svoja željena ali i neželjena dejstva . Pretpostavljamo da treba ponovo da se javite Vašem lekaru koji je uveo tu terapiju na pregled , pa bi mogli da mu pošaljete mejlom Vaše rezultate . Ono što bi trebalo da uradite je da se trudite da živite što zdravije, izbacite hleb gazirano i slatkiše .

 106. Poštovani, radjena su mi igg antitela na covid po elisa metodi 7,36 i to 25.01. Zarazena sam bila pocetkom decembra. Interesuje me da li je to slaba, srednja ili vec kakva kolicima antitela. Vrednosti su + iznad 1. Hvala Vam unapred!

  • Poštovana, te vrednosti pokazuju da ste bili zaraženi korona virusom , preležali ste ga i stvorili ste kakvu takvu zaštitu. Koje jačine je ta zaštita teško je reći iz prostog razloga što korona nastavlja da iznenađuje…. U svakom slučaju prošlo je dosta vremena od kada ste imali infekciju tako da bi mogli da razmislite o vakcinaciji.

 107. Uradila sam testiranje na antitela danas, Elisa metodom. Xobila sam rezultate samo za igg. Vrednost je 217,3, a ne znam da li sam prelezala covid. Sta znaci ovaj rezultat. Da li je on kompletan bez igm? I da li je moguce da sam ja sad inficirana? Sta treba da uradim? S postovanjem
  .

  • Poštovana, Ukoliko je granica 1 Vi ste onda nedavno preležali korona virus, možemo samo da nagađamo da Vam nisu poslali nalaz IgM antitela jer ih nije bilo, što bi značilo da nemate sada infekciju, ali jeste ovaj nalaz nepotpun, trebalo bi bar da ste dobili neku vrednost IgM -a . Možda bi trebalo da kontaktirate laboratoriju i proverite još jednom sa njima rezultate. Naravno, ukoliko imate neke tegobe trebalo bi da se javite lekaru u kovid ambulanti.

 108. Postovani,
  U novembru (12-Nov-2021) sam radila IgM na COVID i bila su oko 3,1. Sutradan(13-Mar-2021) je PCR bio negativan. U martu (03-Mar-2021) sam odradila IgG i 1960 su. Da li je moguce da sam 12-Nov-2021 vec prelezala COVID ili je PCR bio lazno negativan?
  Hvala

   • Poštovana, to su visoke vrednosti, kao da se iinfekcija završila relativno skoro tj pre oko mesec dana pa se broj antitela održao na tom visokom nivou. Tako da je moguće da ste imali običnu prehladu u novembru a kasnije prošli infekciju korona virusom….Mada na žalost ovo mogu da budu samo nagađanja, važno je da sada imate antitela i da ste verovatno preležali kovid bez nekih većih problema nadamo se…

 109. Postovani,

  Oko 10.Novembra 2020 sam jedan dan osetila malaksalost, i neke 3 nedelje sam imala suvi kasalj i max temp do 37. Normalno sam funkcionisala. Juce 08.03 2021 sam iradila IGG elisa test na Sars Covid 2 i rezultat je 0.09. Da li ovaj rezultat znaci da nisam imala covid u opste ili, s obzirom na vremenski period antitela su opala..ja nemam nikakve simptome nego sam prosto htela da uradima proveru. Molim Vas za Vase misljenje

  • Poštovana ,
   Imajući u vidu da je prošlo skoro 4 meseca , velika je mogućnost da niste ni razvili dovoljan broj antitela , kao i da su opala do sada. Kod infekcije COVID 19 nema pravila koliki će broj antitela neko da razvije i da li će uopšte da ih razvije , jer to zavisi i od težine kliničke slike i od imuniteta.

 110. Dobar dan.
  Pocetkom decembra smo supruga i ja dobili korona virus (ona nekoliko dana posle mene). Supruga je imala blazu klinicku sliku, a ja pocetnu upalu pluca, medjutim bez problema sa disanjem. Druge nedelje mi je skocila temepratura, pa su mi ukljucili pronison da bi se smanjio imuni odgovor i da ne bi doslo do komplikacija, i nakon toga 3 dana kasnije mi je pala temperatura. Antitela sam proveravao nakon toga i rezultati su bili:

  19. dan od pocetka infekcije Igg = 12
  44. dan od pocetka infekcije Igg = 23.21
  75. dan od pocetka infekcije Igg = 16.61

  Kod moje supruge su antitela bila sledeca:
  19. dan od pocetka infekcije Igg = 2.4
  70. dan od pocetka infekcije Igg = 4.9

  Rezultat je pozitivan ako je > 1 (ELFA testiranje u Medigroup)

  Jasno mi je da sve ovo sa antitelima nije egzaktno, ali vas pitam da nam preporučite kada bi trebalo da se vakcinišemo.
  Hvala unapred.

  • Poštovani,
   Vaša supruga bi mogla da se vakciniše odmah pošto su njena antitela niska. Što se Vas tiče, uzimajući u obzir da je za postizanje imuniteta posle primanja obe doze potrebno još dve do tri nedelje , što ceo proces vremenski čini po dužini 6 nedelja, mogli biste i Vi. Pošto će do tada nivo antitela da padne.

  • Poštovana, to zavisi mnogo od tegoba koje ste imali i kada ste ih imali… Ukoliko je granična vrednost za antitela 1 , onda niste imali , ili ste imali jako davno pa su se antiteal izgubila.

 111. Molim vas da mi odgovorite da li sam se rano testirala na antitela 22dana posle druge vakcine sinofarm jer mi je rezultat 0,41 igg ,imam 61 god Interesuje me da li ce antitela i dalje rasti.Hvala unapred

 112. Dabar dan. Revakcinu, Sinofarm sam dobio 21.02.. Juce sam odradio test na antitela , ELFA metod i rezultat je IgG 4,25, referentna vrednost je 1. Da li je ovo mali broj antitela i da li ce kroz neko vreme da se povecaju, jer sam video kod nekih reziltate i preko 100. Hvala,

  • Poštovani, ipak ste se prerano testirali, antitela počinju da se stvaraju tek posle dve do tri nedelje od druge doze Sinofarm vakcine. Sada je kod Vas tek počelo stvaranje tih antitela.

 113. Imam 70godina. Ugrađena dva pjsa i veštačku valvulu.
  13.02.2021. sam primio drugu dozu Sinofarm vakcine.
  Danas sam Medigroup-i serološki test. IgG At je 0.26
  Da li sam poranio sa testiranjem i da li će se povećati.
  Da li postoji opcija ponovne vakcine kod negativnih?
  Molim za odgovor.

  • Poštovani, možemo samo da pretpostavimo da ste ipak i dalje malo poranili, možda da ste sačekali još nedelju dana pošto je od vakcinacije prošlo 27 dana. Verovatno će ta antitela još da rastu. Za sada još nema mogućnosti ponovne vakcinacije posle negativnog rezultata.

 114. Postovanje radila sam antitela IgG na covid rezultat je 0.11
  Pise da je negativan 0.6
  Buni me ovo 0.11…sta to znaci, kako se cita?
  Hvala unapred na odgovoru.

 115. Poštovani,
  Danas sam u privatnoj laboratoriji radila test na IgM antitela za Coxsackie virus i dobila sam rezultat 30,1 (referentno je <50). Pošto je meni ovo 4. nedelja simptoma (povišena temperatura, ubrzan puls, mučnine, malaksalost), da li je moguće da ipak imam virus, ali da su vrednosti niže jer je prošlo toliko vremena? Da li rezultati privatnih laboratorija mogu da budu nepouzdani, pošto mi je bilo sumnjivo što se u drugim laboratorijama na rezultate čeka po 5 dana, dok sam ja rezultate dobila istog dana? Hvala unapred!

  • Poštovana, ove vrednosti bi značile da Vi niste imali koksaki virus infekciju, ali možda imate neku drugu virusnu infekciju koja je dovela do tegoba koje imate… Najbolje je da se javite lekaru na pregled da Vam da savet šta ciljano da uradite, što će zavisiti od pregleda .

   Pozdrav

 116. Dobar dan, imam pitanje koje me muči, od prošle nedelje( 14.03) imam kao jaku prehladu, blagi kasalj, grebanje u grlu slabu temperaturu,a uveče ponekat bol u vratu i sinusima, uzeo sam antibiotik ( hemomisan sa probiotikom) i pijem, juče 19.03 sam odradio IGg i IGm test u privatnoj lab. Rezultati su sledeći: IGg je 25.
  ( referentna vr 50 pozitivan),
  IGm je 1,65 (reaktivan), ( referentne vrednosti 1 reaktivan
  Molim za objašnjenja i da li je potrebno da kada odležim prehladu odem na rentgen pluća da proverim stanje.
  Unapred hvala na odgovoru.

  • Poštovani,

   Prisustvo IgM antitela znači da imate infekciju korona virusom. Tako niske vrednosti za IgM su očekivane jer on počinje da se stvara tek od oko 7 dana po poćetku infekcije, za stvaranje IgG je ipak rano. U svakom slučaju trebalo bi da se javite u kovid ambulantu na dalje ispitivanje.

   Pozdrav

 117. Sredinom novembra sam izgubila culo mirisa na 10 dana, nakon sto sam bila u kontaktu sa osobom pozitivnom na kovid. Nisam radila testiranje. Radila sam testiranje igg antitela 10.2. Elisa testom, vrednosti su bile 26. Nakon mesec i po dana, 22. 3. Opet sam radila testiranje igg, istim testom, rezultat je 88,5. O cemu se radi? Da li su antitela nastavila da rastu, ili je u pitanju reinfekcija? Nikakvih simptoma nemam od novembra

  • Poštovana,

   Najlogičnije bi bilo da ste imali ponovo infekciju koju ste zbog prethodnih antitela prošli bez nekih većih tegoba. Bitno je da imate antitela i sada.

   Pozdrav

 118. Postovani radila sam test a sars-cov-2 igg at(s protein) i dobila sledeci rezultat >250 strelica na gore, jedinice iu/ml, ref vrednost <0.80, metod ecelia

  • Poštovana, verovanto ste imali infekciju korona virusom koja je ostavila zavidan broj igg at na s protein što je dobro jer imate dobru zaštitu od buduće infekcije.
   Pozdrav

 119. Moje postovanje. 14.03 .sam radila bris nosa na kovid i bio je negativan.razlog za testiranje je bio taj da sam osetila kao neku prehladu a i treba da radim vantelesnu.sutra treba da mi se radi aspiracija potrebno je testiranje igm .juce sam vadila krv .rezultat 3.63. = 1 reaktivan.
  Molim za pomoc .sta da radim?

 120. 04.03 rađena provera antitela igm igg elisa testom (covid)
  i oba rezultata su 0.04,0.05 dok je Ref vrednost 1.0 i 1.4.
  15.03 vakcina sinofarm i 26.03 rađen igg na s, protein tj 11 dana nakon prve doze (clia test) i rezulzat pokazuje 4.6 igg dok je referentna vrednost 1.
  Vakcina ili nešto drugo…?
  Nije baš najjasnije..

  • Poštovani ,
   Vi ste 04.03.21 radili anlize na antitela zbog provere ili ste imali neke simptome?
   U priincipu antitela na IgG kod korone ako postoji infekcija počinju da se stvaraju tek nakon dve nedelje , a maksimum dostižu oko 35.-40. dana . Sad taj skok u IgG je verovatno od vakcine , da je infekcija , ipak biste imali neke simptome , jer kod pacijenata bez simptoma se obično ne razvijaju antitela u dovoljnom broju prema dosadašnjim saznanjima.

 121. Dobar dan, mesec dana posle vakcinacine Sinofarm vakcinom imam antitela 18, 33, istrazivan samo s/ protein, elfa metoda kod Medigroup-a, referentne vrednosti <1, da li je ova kolicina antitela dovoljna za zastitiu i posle koliko vremena bi trebala da pregledam antitela ponovo?

  • Poštovana,
   Za neki vremenski period bi trebalo da Vam obezbedi zaštitu u smislu da ako dođe do infekcije , ne bude težak oblik . Međutim sa ovim virusom se još uvek puno stvari ne zna , pa ni sa vakcinacijom u tom smislu.

 122. Poštovani, molim vas za pomoć u tumačenju rezultata TORCH analize:

  CMV IgM antitela 0,36
  CMV IgG antitela 193,1

  Znam da ovaj rezultat govori da nije u pitanju akutna infekcija, već da sam virus preležala u prošlosti. Zanima me da li vrednost IgG antitela može da mi kaže pre koliko vremena sam virus preležala? Trenutno sam u 25. nedelji trudnoće i važno mi je samo da znam da se u tom periodu nisam zarazila. Ukoliko iz ovog rezultata ne mogu to da saznam, da li je moguće uraditi neke dodatne analize koje bi otkrile kada je došlo do infekcije? Unapred vam hvala!

  • Poštovana ,
   Uradite aviditet na IgG , što je rezultat veći i izražava se u % , to je infekcija starija. Protumačiće Vam rezultat ginekolog ili u krajnjoj liniji infektolog.

 123. Postovani ako mozete protumaciti ovaj lab.nalaz.Suprug je danas kontrolisao krv na antitjela (tj.da li je prelezao koronu).Nalaz je sl:
  Anti-Sars-Cov-2IgG(N protein) Rezultat:0.01(Negativan)

  • Poštovana ,
   Po ovom nalazu on nije preležao kovid ili je nalaz rađen prerano pa se ona nisu stigla stvoriti…..

 124. Dobro vece. Molim za pojasnjenje. I decemru ili novembru imala sam opstu slabost,bol u misicima I 37 temperaturu u dva navrata. Sada,cetiri meseca posle odlucim da vidim Igg na koronu koji je 0,04 dakle ispod neke vrednosti. Da li je mozda opal bilo infekcije?
  Takodje me zanima prenosivost u slucaju blage infekcije,na clanove porodice,dakle je li moguce da ostanu negativni i pored „obolelog“ .
  Pumo Vam hvala unapred.

  • Poštovana,nivo antitela trenutno pokazuje da nemate zaštitu od korona virusa, možda ste imali tada ali se nisu razvila dovoljno antitela ili su ona do sada već opala tako da bi trebalo da razmislite o vakcinaciji. Postoji verovatnoća da neće doći do zaraze i u krugu porodice , to zavisi od ustaljenih navika, koliko se ko čuva……

 125. Postovani,
  Pocetkom februara sam primila Sinifarmovu vakcinu. Uradila sam igg test i rezultat je 3, 13.
  Sta to znaci? Pozitivan jeste, jer je sve preko 0,9 pozitivno. Samo bih volela da znam koliki je to procenat zastite. Mnogo vam hvala.

  • Poštovana,
   Ne znam posle kog vremena od druge doze ste uradili proveru antitela , ali Sinofarmova vakcina sporije stvara zaštitu i što se nje tiče , tu proveru bi trebalo obaviti tek posle nekih 40 dana od druge doze .Imate neki nivo zaštite , ali mislim da je to blag odgovor na vakcinu , tako da bi trebalo da poradite na svom imunitetu.

 126. Poštovani,

  u želji da proverim efekat Sinefarm vakcine, 4 nedelje posle revakcinacije, uradio sam test na IgG antitela (INEP) i dobijena vrednost prema ELISA je 64 (inače, preko 20 je pozitivan rezultat). Interesuje me koji je to nivo zaštite od covida i da li je mogao da bude još bolji? Pozdrav i unapred hvala.

 127. Pozdrav. Juce sam vadila antitjela i imam igv17, 8.e sad nisu mi bas jasne te vrednosti. Sesyra kaze ona je vadila u srbiji i ima 3000 posle vakcine. Mozete li mi to malo razjasnite. A muz 1,08 igg a u isto vreme smo bolovali. Hvala.

  • Poštovana,
   Vrednosti su različite iz nekoliko razloga ali najbitniji su da svako od Vas je ličnost za sebe što znači da je reakcija imung sistema različita , kao što je i opšte zdravstveno stanje različito. Što je teža klinička slika razvija se veći broj antitela , ali ne uvek . Nečiji urođeni imunitet zbriše koronu za čas i nema nikakve posebne simptome , pa nema ni potrebe da se razvije veliki broj antitela , dok neko reaguje sasvim drugačije. Tako da uopšte ne treba da poredite rezultate jer je to individualna stvar. Drugo što je bitno , da vrednosto se razlikuju od laboratorije do laboratorije jer su testovi koji se primenjuju različiti.Treće , vakcine su osmišljene da bi aktivirale imuni odgovor ali bez nekih ozbiljnih posledica po zdravlje koje bi mogle da ometaju funkcionisanje organizma .

 128. Postovani mesec dana nakon prelezanog korona virusa radila sam antitela. Rezultati su sledeci IgG 4.5 pozitivan . Kolika je to vrednost i koliko bi mogla da traju ta antitela? Unapred hvala na odgovoru

  • Poštovana,
   Vi ste radili ukupan broj antitela , obično u laboratorijama rade analizu na N protein ako se specifično ne traži na S(spike) protein. Imajući u vidu da su vam verovatno radili na N protein , ona se najkaraće zadržavaju i to bi otprilike bilo oko tri meseca, ali mogu i duže.

 129. Postovani,
  u sestom sam mesecu trudnoce. Na pocetku trudnoce mi je potvrdjeno da sam prelezala toksoplazmozu tj. IGG je bio pozitivan, a IGM negativan. Sada sam ponovila taj test na toksoplazmozu i i dalje je IGG pozitivan, a IGM negativan. Medjutim uocila sam da pored iGG sa pocetka trudnoce pise 45 u/l , a sada posle par meseci mi je IGG samo 4 u/l. Jako sam zabrinuta. da li to znaci da antitela spadaju i ako IGG spadne na 0 moze doci do reaktivacije infekcije?
  Hvala Vam puno unapred na odgovoru

  • Poštovana,
   Ne znači da će da dođe do reaktivacije infekcije jer reaktivacija obično se javlja kod imunokompromitovanih pacijenata kao što su oni koji boluju od AIDS-a ili od nekih teških autoimunih bolesti , kao i onkološki pacijenti koji su na hemioterapiji ili radioterapiji , oboleli od leukemije i slično. Vi ne spadate ni u jednu od tih grupa , a Vaš ginekolog će da Vam kaže da li smatra da treba opet da ponavljate analizu.

 130. Postovani, posle 5 nedelja od primljene druge doze Sinofarm vakcine, uradila sam test na Sars covid 19 na IgG antitela i dobila rezultat 9.43 test CLIA . Referentne vrednosti su Pozitivan 1 ! Da li ce vrednosti jos da rastu i da li je to dovoljna zastita! Hvala!

 131. Poštovani,potrebna mi je Vaša pomoć. Jako sam zbunjena i ne uspevam da dobijem pouzdan odgovor. Juče smo mama i ja radile IgG antitela na S protein Elfa metodom. Nismo bile pozitivne na Covid. Obe smo revakcinisane Sinofarm vakcinom 11.februara. ona ima 67 godina,ja imam 36. Kod nje postoje antitela 7,16. Kod mene prema tom testu antitela nema (0,29,a referentna vrednost je <1,00). Da li to znači da ja zaista nisam razvila antitela? Da li postoji pouzdanija metoda koju bih mogla da uradim? Da li treba da uradim neku dodatnu analizu? Zbilja mi nije jasno o čemu se ovde radi? Dobijam oprečne odgovore. Šokirana sam saznanjem da 78 dana od revakcinacije kod mene antitela nema. Molim Vas, pomozite mi. Veliko hvala unapred

 132. Samo da proverim da li sam Vas dobro razumela. Treba da uradim IgG antitela na S i N protein ili i IgM ? Želim da uradim test sutra,pa Vas molim za precizan odgovor. Najlepše hvala unapred. Pozdrav

  • Poštovana,svaka laboratorija ima različiti naziv za tu analizu ali ukoliko tražite ukupna antitela najverovatnije će uraditi IgG antitela na N protein, e sad iskreno ne vidimo razlog da sada ponovo radite antitela kada su one prethodne vrednosti niske, Sinofarm vakcina aktivira i odbrambene mehanizme koji se ne mogu testirati standardnim laboratorijskim pretragama a pride sada se rade ispitivanja baš apropo toga da li treba da se uradi i treća revakcinacija ovom vakcinom, ali i drugima. Tako da možda je bolje da sačekate da se završe ta istraživanja i objave se rezultati pa onda da ponovite laboratoriju . Pozdrav

 133. Postovani,
  Moja majka se vakcinisala kineskom vak. Ima anti tela 11,2 a ref vrednost je 1 mozete mi reci dali je to dovoljno da zastiti od zaraze.
  Hvala na savetima unapred i zivi bili.

 134. Poštovani,
  Mesec dana od rizičnog odnosa imam žarenje u genitalnoj regiji. Ginekolog je isključio bakterijsku infekciju i posumnjao na herpes. Upućena sam na serološko testiranje iz krvi i rezultati su sledeći: IgG i IgM za HSV1 su <0,8 i IgG i IgM za HSV2 < 0,8 (referentne vrednosti za oba su: negativan 1,1). Molim vas da mi kažete da li ovo može biti lažno negativan rezultat jer je testiranje izvršeno 28 dana od pojave simptoma (jedino se još nisu pojavili plikovi), pa se IgG antitela još uvek nisu razvila a IgM antitela su možda već dostigla svoj maksimum pa posle opala i u vreme testiranja bila ispod granične vrednosti? Posle koliko dana se kod infekcije Herpes virusom razvijaju IgG a kada IgM antitela?
  Hvala vam odgovoru, srdačan pozdrav!

    • Poštovana, da je u pitanju herpes, imali biste prisustvo antitela sigurno, jer za taj vremenski period ne mogu toliko brzo da opadnu IgM, a pogotovo ne IgG. Možda ne bilo loše da uradite cervikalni bris na Chlamidiu, Mycoplasmu i Ureaplazmu.

 135. Postovani, moja majka 75 god dva meseca posle vakcine sinopharm ima 3.16 IgG antitela metodom Clia. Da li je to dovoljno da bude zasticena? U laboratoriji urade test ali ne komentarisu rezultate . Meni taj broj izgleda mali. Hvala unapred.

  • Poštovana,
   To jeste mali broj antitela , ali nije samo broj antitela merodavan kad se radi o vakcini. Vakcina aktivira i druge imunološke mehanizme u odbrani od korone koji se ne mere komercijalnim testovima.

 136. Dobar dan zanimame ako se rade transglutaminska antitela igA i IgG da li je neophodno da se urade I antigliadinska antitela IgA i IgG da bi bila sigurna da nemam intoleranciju na gluten?
  Takodje me zanima ako su vec radjena transglutaminska antitela igA i IgG pre nekih osam meseci I bila negativni
  (IgA) #
  0,1
  Elisa Negativan 0,0-10,0 U/ml
  Pozitivan ≥ 10,0 U/ml
  Antitela prema tkivnoj transglutaminazi
  (IgG) #
  1,8
  Elisa Negativan 0,0-10,0 U/ml
  Da li se to moze promeniti,da li se menja?hvala unapred na odgovoru.

  • Poštovana,
   Nije potrebno da radite antigliadinska antitela , ona se obično rade kod dece a i nisu visoko specifična, To su transglutaminska i koja ste već radili i endomizijalna antitela (EMA). Da bi se potvrdila celijakija radi se genotipizacija ( HLA DQ2 I HLA DQ() ali kod ljudi koji nemaju nalaz antitela pozitivan ili ih nemaju u dovoljno visokom titru se radi endoskopija i biopsija sluznice tankog creva.

 137. Postovani,
  prije 15ak dana radila sam test SARS-Cov-2 IgG spike rezultat je bio 0.80 (Clia, ref.vrijednost <1,0 negativan). Isti test u januaru za rezultat je imao 0.10. Usled cega je moglo doci do povecanja?
  Hvala u

  • Poštovana,

   Male su to vrednosti koje su mogle da nastanu kako zbog laboratorije u kojoj je rađeno odnosno metode kojom se radi ali i možda zbog reakcije organizma na neki drugi sličan virus. U svakom slučaju niste imali koronu i trebali bi da uzmete u obzir mogućnost vakcinacije.

   Pozdrav

 138. Poštovani, u novembru sam preležala koronu. U februaru sam imala Igg 16,6.
  Danas sam ponovo proveravala i imam Igg15,56.U zagradi piše protein S.U februaru sam radila Igg i Igm, nije ništa pisalo, osim rezultati i da je ELISA metod. Interesuje me da li treba sada da se vakcinišem, ili ne.

  • Poštovana,

   Ipak bi trebalo da se vakcinišete , bez obzira na relativno dobar nivo antitea. Korona se pokazala kao nepredvidiva kao i njeno dejstvo na organizam odnosno održavanje nivoa antitela.

   Pozdrav

 139. Pre nesto vise od 6 meseci sam imao neke simptome corone sa bronhitisom pa sam bio u izolaciji i pcr posle 14 dana bio negativan.Posle tih 6 meseci odradio sam seroloski spike cmi test i negativan sam na lgg antitela mada imam vrednost od 2.46 ul/ml a recerenca za pozitivan je 50 .Da li to znaci da sam imao tad koronu ali slabiji tip .

  • Poštovani,

   Ove vrednosti bi značile da ili niste imali koronu ili da su se antitela u potpunosti od tada izgubila . Poklopilo bi se to sa činjenicom da se antitela na koronu prolaskom vremena smanjuju i nestaju.

   Pozdrav

 140. Poštovani,
  pre 2 meseca sam imao krpelja, nisam imao nikakvo crvenilo koje se širilo oko mesta ujeda, niti neke druge simptome koje bi ukazivale na lajmsku bolest. Međutim, 3, 4 nedelje nakon ujeda, grlo je počelo blago da me iritira, osećaj knedle u grlu, šlajma koji ne može da se iskašlje i tako dalje. Nakon pregleda nije ustanovljeno bilo kakvo prisustvo virusa ili bakterija. Takođe, povremeno me zaboli oko, osuši se, pa prestane i tako u krug (provodim dosta vremena pored računara). Nakon nekoliko nedelje kod lekara, u toku kojih se ništa nije otkrilo, rešio sam da se testiram na lajmsku bolest.

  Rezultati dva testa su:
  rezultati jedinice ref. vrednosti. metoda
  Borrelia Burgdorferi IgM At 7,9. AU/ml. <20 CLIA
  Borrelia Burgdorferi IgG At <5. AU/ml. <20 CLIA

  Da li imam razlog za brigu i da li treba da se podvrgnem još nekim testovima?

  Pozdrav

  • Poštovani,

   Po ovim rezultatima nemate razloga za brigu što se tiče lajmske bolesti, ali ostaje pitanje tegoba koje ste imali . Možda su oni posledica neke bolesti iz domena reumatologa pa bi mogli njemu da se javite na pregled i dalje ispitivanje .

   Pozdrav

 141. Poštovani uradila sam Anti-SARS-CoV IgG (N protein) i rezultat je 0,55. Sumnjam da sam marta imala koronu. Da li ovaj rezultat to potvrđuje?

  • Poštovana ,
   Taj rezultat to ne potvrđuje. To naravno ne znači da niste imali koronu , prosto se kod nekih ljudi ne razvije dovoljan broj antitela , a inače antitela na N-protein jako brzo opadaju.

 142. Poštovani imala sam početkom aprila koronu sa obostranom upalom pluća, prije 2 mjeseca ssm radila analizu antitijela na s protein i pokazalo je 5400 Au/ ml poz. >50 , i sad nakon 2 mjeseca sam ponovo provjerila u drugoj laboratoriji i iznosi 15,9 coi , >1. Ne mogu da uporedim ova dva rezultata i ne znsm da li je ovaj zadnji dobar

  • Poštovana ,
   Da bi moglo da se precizno uporede dva rezultata najbolje bi bilo da se rade u istoj laboratoriji istim testom . Ovaj drugi rezultata govori da i dalje imate dovoljno antitela , ali pitanje koliko će još da potraju.

 143. Postovani,
  23.04.2021. sam primio prvu dozu AstraZeneca vakcine. 2 meseca posle prve doze sam radio ELFA test IgG antitela test na SARS-Cov2 virus rezultat je pozitivan 2,41, a referentna vrednost za pozitivan je >1. Da li to znaci da sam vec nakon prve doze vakcine imao dovoljno antitela? Drugu dozu sam primio pocetkom jula ali nisam radio test nakon druge doze. Napominjem da nisam prelezao covid u proslosti.

  • Poštovani ,
   Niste nakon prve doze imali dovoljan broj antitela koji bi Vas zaštitio. Potrebno je da bude veći.

 144. Postovani,
  Buduci da sam ja 0-,a suprug 0+,radila sam test za antitela. I rezultati su sledeci skrining antitela negativan, a IAT pozitivan i pise „U serumu ispitanog uzorka krvi identifikovano anti-M antitelo u IgG klasi(izrazen fenomen doze) klinicki znacajno. Antitela iz Rh sistema nisu dokazana enzimski obradjenim eritrocitima i u AHG-u.“ Da li mi mozete reci sta to znaci, jer je moj doktor na odmoru do kraja meseca, a mene je uhvatila panika.
  Hvala unapred na odgovoru

  • Poštovana,
   Iskreno o anti M antitelima okvirno znamo neke stvari ,ali nismo upućeni dovoljno tako da potražite odgovor od lekara koji menja Vašeg.

 145. Supruga i ja smo radili test na covid – IgG At 20. Avgusta. Njen rezultat 250, a moj 42,5 ( <50 – negativan). Nismo vakcinisani, nismo se lecili od covida. 18. Jula smo radili brzi test na koronu za potrebe putovanja i bili smo negativni. Kakoda tumacimo trwnutno stanje i da li je potrebno raditi neke dodatne testove. Nemamo nikakve tegobe.

 146. Poštovani,

  Dobio sam od države poziv za treću dozu vakcine protiv korone, nakon 6 meseci od poslednje doze imunizacije Sinopharmovom vakcinom.

  Odlučio sam da u Zavodu za javno zdravlje uradim najpre nivo antitela nakon 6 meseci. Piše na uputu da uradim titar IgG. Pošto sam dao krv iz vene, čekam par dana rezultate.

  Koje vrednosti otprilike IgG treba da ukazuju da li da primim treću dozu ili ne?

  Napominjem da od vakcinisanja u februaru nisam imao nikakve simptome bilo kakve bolesti. Maske kvalitetnije filtracije (KN95) nosim redovno u kupovinu, izbegavam skupove i sprovodim redovnu dezinfekciju ruku. Možete mi pojasniti detaljnije, pošto sam biolog po struci.

  • Poštovani ,
   Kad Vam stignu rezultati, možete nam ih poslati. Poenta vakcinisanja nakon 6 meseci se sastoji u tome što su sve studije o efikasnosti vakcina rađene do 250 dana . Npr . vakcina kojoj je efikasnost do 90 dana 95 % , nakon 250 dana daje 58 % efikasnosti , a ona kojoj je efikasnost 70 % na početku , nakon 250 dana daje efikasnost od 18 %. Zbog tih proračuna je potrebna treća doza , jer se ne zna sa sigurnošću nakon 6 meseci kojom brzinom opada broj antitela , odnosno kolika je efikasnost vakcina nakon npr 9 meseci…

   • Poštovani,
    Stigli su mi rezultati antitela nakon 6 meseci od Sinofarma. Oni glase:

    – IgG antitela na nukleokapsidni antigen (NP) SARS CoV-2 virusa (ELISA): 7,41 IU/ml – negativan
    – IgG antitela na receptor vezujući antigen (RBD spike proteina) SARS CoV -2 virusa (ELISA): 15,41 IU/ml – negativa

    ref. vrednosti 22 IU/ml pozitivan

    Zavod za javno zdravlje Vranje“

    Eto, tako štiti Sinopharm nakon 6 meseci. Da li bih u trećij dozi moga primiti rusku? Možda podigne nivo antitela ta kombinacija vakcina?

    • Poštovani, činjenica stoji da kineska vakcina daje manje antitela , ali ona je generalno drugačija a pošto je to ceo virus koji je umrtvljen onda je možda ipak ona otpornija na sve ove mutacije koje korona pravi. U svakom slučaju možete uz nju kao treću dpzu da primite bilo koju vakcinu.

     Pozdrav

 147. Postovani,
  Radio sam SARS-COV-2 Igg -Ant Spajk protejin.Rezultat je 29.5. Dali je to dovoljan broj antitela da me još state od Covid infenkcije…Bio sam pozitivan na Covid 19 u aprilu 2021. Nisam vakcinisan.

  • Poštovani,

   Na žalost , što se korone tiče, nije više ništa sigurno. Tako da je najbolje da se vakcinišete. Posebno uzimajući u obzir da broj antitela pada vremenom a da je potrebno 21 dan da se završi sa procesom vakcinacije .

 148. Postovani, 16 nedelja trudnoce ja sam rh negativna partner je pozitivan, u serumu prisutno anti -M klase igG u niskoj koncentraciji. Mozete li mi reci sta to znaci i treba li da budem zabrinuta

  • Poštovana ,
   Anti-M antitela retko kad imaju veći klinički značaj , ali će Vam Vaš ginekolog reći na koliko treba da vršite kontrole. Ranije je bilo da se kod rh negativnih trudnica kod kojih se nađu antitela , kontrole vrše na mesec dana do 28 nedelje trudnoće , a posle na svake dve nedelje. Ali moramo da se ogradimo jer smo mi lekari opšte prakse tako da je najbolje da se obratite specijalisti.

 149. Postovani,
  radio sam nalaze na Antitjela Anti-SARS-CoV-2 IgG (S protein) sa rezultatom od 28523,2 pozitivan.

  Vase misljenje o navedenim vrijednostima?

  Unaprijed hvala

  • Poštovani,

   Niste naveli koje su granične vrednosti za laboratoriju u kojoj ste radili test, ali nivo je zaista visok tako da bi trebalo da pruži dobru zaštitu duže vreme . Pogotovo ukoliko je granična vrednost ispod 1000 .

 150. Poštovani,

  Nisam imala koronu.
  Vakcinisana sam Sputnjik V vakcinom, drugu dozu sam primila 01.marta ove godine.
  Imam 53 godine. Kako je prošlo šest meseci od revakcine, uradila sam SARS Cov IGg AT Spike protein, rezultat 43,00.
  Referentne vrednosti na nalazu su:
  – ispod 50 negativan,
  – iznad 50 pozitivan.
  Jedinice su AU/ml, Metoda: CMIA

  Molim za mišljenje o trećoj dozi vakcine. Da li da primim odmah i da li bi bilo dobro da promenim vakcinu?
  Napomenjem da nisam radila ovaj test nijednom od primanja vakcine tako da ne znam kakav je rezultat bio 4 nedelje posle vakcinisanja.

  Unapred hvala,

  • Poštovana, Nivo antitela koji sada imate Vam ne pruža zaštitu. Tako da sobzirom da je prošlo 6 meseci od druge doze možete i treba da se vakcinišete i trećom dozom. Što se izbora vakcine tiče možete i da je promenite i ukombinujete sa nekom drugom.

   Pozdrav

 151. Postovani,
  Pre 6 meseci sam primila one doze kineske vakcine, pre par dana sam u laboratoriji Bio Medica radila analizi na slike protein, metoda CMIA, da proverim vrednost antitela. Ref vrednost 50. Rezultat je 15150.
  Da li mi je potrebna treca doza vakcine?

  Unapred hvala na odgovoru!

  • Poštovana,
   Ako su Vam IgG antitela na spike protein stvarno preko petnaest hiljada , nema potrebe da primate treću dozu još uvek. To znači da imate 300 puta više antitela od referentne vrednosti.

 152. Dobar dan,
  Pre 190 dana sam vakcinsana Sputnik V vakcinom.
  Dobila sam prošle nedelje poziv za treću dozu prošle nedelje, i tog dana sam od deteta (8 godina), dobila neku virusnu infekciju, počela su da me svrbe nepca, suze oči, zapušio mi se nos i počela sam da izbacujem sekret. Sačekala sam 2 dana pa sam uradila brzi antigenski test koji je bio negativan, KKS (normalna) + LF (limfociti 19.4 ref.20-46), CRP 30, a takođe sam uradila i antitela na Spike po prvi put od vakcinacije i rezultat je 3.44 (cutoff >=1 reaktivan, ELISA sa ELFA).
  Koronu nismo imali u porodici. Dobila sam preporuku od dr da uzmem Hemomycin 6 dana preventivno.
  Sada sam bolje, ali me interesuje, da li je ovo dovoljna količina antitela, da li i kada treba da primim treću dozu? Takođe da li pre primanja treće doze treba da proveravam CRP ili neke druge parametre?
  Imam 47 godina, gojazna, hipertenzija.
  Hvala Vam na odgovoru!
  Srdačan pozdrav

  • Poštovana,
   To nije dovoljna količina antitela za zaštitu. Trebalo je da uradite i PCR test za svaki slučaj tada. U suštini prepruka za svaku vakcinu je da u tom momentu nemate nikakvu akutnu infekciju i da je od akutne infekcije prošlo dovoljno vremena da se organizam oporavi ,a to je mesec dana.

 153. Poštovani,
  Radio sam analizu SARS-CoV-2 IgG, tehnika ELFA (detektuje i S i N protein), rezultat je 0,41 BAU/ml. Referentna vrednost je 20,33BAU/ml. Predpostavljam da ovo nije dovoljno za imunitet i ne može pokazati da li sam preležao koronu ili ne?
  Nisam vakcinisan, bio sam u bliskom kontaktu sa zaraženima u decembru, martu i avgustu, ali nisam razvio nikakve simptome

  Unapred hvala

 154. Poštovani,
  Moja majka je radila analizu SARS-CoV-2 IgG, tehnika ELFA (detektuje i S i N protein), rezultat je 0,81 BAU/ml. Referentna vrednost je 20,33BAU/ml.
  Imala je izrazito blage simptome u vidu kijanja, kasljanja i curenja nosa polovinom avgusta…
  Da li ovi rezultati govore da nije bila u dodiru sa Covid-19 virusom ili da nije razvila samo antitela? Da li bi mogla da ide na vakcinaciju slobodno?

 155. Postovanje
  Tacno godinu dana od prelezane Korone radio sam test na antitijela.
  Rezultat:
  Anti-sars-cov-2 igG (N protein)#
  2,98 (POZITIVAN)
  Refer. vr.
  Negativan 1,4- Cutoff
  Da li imaju antitjela
  Pitam zbog vakcinisanja

 156. Postovani, uradila sam test na antitela, nakon 2 vakcinacije, sada cu primiti i 3.dozu posto je proslo 6 meseci od druge. Rezultat je sledeci: ref.vrednosti >0.8 U/ml, moj rezultat je 55.49 U/ml. Da li su dobro razvijena antitela na SARS-coV2?

 157. Postovani, primila sa Fajzer vakcinu aprila. Pre nekoliko dana sam uradila test na antitela s-SARS-CoV-2-S (Spike)-RBD, detekcija antitela IgG CLIA metodom. Moj rezultat je 95.5 AU/mL, a referentna vrednost je da je pozitivan ako je veci ili jednak 1. Ne nalazim nigde podatak koliko bi trebale da budu gornje vrednosti, pa me interesuje Vase misljenje. Pozdrav.

 158. Poštovani,
  preležala sam covid krajem marta sa blagim simtomima ( bez ukusa i mirisa). Sada sam uradila IgG koji iznosi 116.40 au/ml. Nisam se još uvek vakcinisala, pa bih želela da znam da li još uvek imam dovoljno antitela? Hvala unapred.

  • Poštovana,

   Pretpostavaljmo da su referentne vrednosti za laboratoriju u kojoj ste ovo radili 50 au/ ml tako da je ovo viša vrednost odnosno znak da imate antitela, ali uzimajući u obzir prevrtljivost korone, ipak bi trebalo da se vakcinišete…

 159. Primila sam sputnik v pre 6 meseci samo jednu dozu .zbog posle povecanog d dimera primala sam inekcije faksiparin i antibiotike posle je d dimer bio dobar ali sam ponovo imala neke infekcije i nisam se revakcinisala. Sta sada da radim koju dozu vakcine da primim

 160. Postovani, u martu mesecu radjen test na Igg antitela, rezultat 33.7, referentne vrednosti pozitivan >6 ELISA metod, danas sam ponovo uradila test, rezulat je 6.36, = 1 REAKTIVAN, ELFA metodom, da li ovaj nivo antitela pruza dovoljnu zastitu, da napomenem da nisam vakcinisana.
  Hvala unapred na odgovoru

 161. Postovani,

  18.5.2021. primljena druga doza AstraZ
  8.10.2021. Spike S-protein >250
  Ref vred 0,8 poz U/ml
  Molim vas pojasnjenje.
  Hvala

 162. Poštovani
  Drugu dcozu vakcine Moderna primio sam 19./03/2021. 18/10/2021. uraqdio sam serološki test po pretrazi (S) Anti.SARS-Cov-2 igG antitijela na S protein virusa – kvantitativna metoda. Rezultat je 608.8 BAU/ml. Imam 74 godine i ugrađena dva stenta. Preporučate li mi treću dozu ili je ovaj stepen zaštite za sada docoljan.
  Hvala

  • Poštovani, da ipak preporučujemo, pretpostavljamo da je granica tu negde oko 20 za ovaj način provere , ovaj nivo antitela je solidan ali padaće a korona se pokazala podmuklom . Pozdrav

 163. Molim Vas da mi rastumačite nalaz antitela. Prelezala sam Covid u aprilu. Da li je to dovoljan broj antitela ili treba da primim vakcinu?
  Nalaz Alfa metodom
  Ispitivani parametar Anti Sars Cov-2 IgG At (S protein)
  Rezultat 6,24
  jedinica je Cut Off
  Referentne vrednosti: =1 reaktivan
  Metoda Elfa

  Srdačan pozdrav,
  Branka

 164. Poštovani,
  preležala sam COVID 19 u decembru prošle godine (2020) i u prethodnih deset meseci proveravala sam N antitela koja su mi postepeno padala (na početku su bila su 8,94, negativan rezultat je sve manje od 1,4 i postepeno su padala).
  S obzirom da sam htela da primim vakcinu, ponovo sam proverila N antitela, kao i S antitela (po preporuci laborantkinje) i dobila sam sledeće rezultate: N protein 0,4 negativan, a S protein 1079,9 pozitivan (referentna vrednost negativan manji od 50 AU/ml).
  Pošto su me rezultati potpuno zbunili, moje je pitanje da li da se sada vakcinišem (asmatičar sam) ili da sačekam da S protein opadne, imajući u vidu da u međuvremenu, posle preležanog prvog virusa, nisam imala zvanično registrovan virus niti bilo kakve tegobe koje bi ukazivale da sam ponovo dobila koronu. I sta je relevantno za vakcinaciju onih koji su preležali virus, da li N protein ili S protein?
  Unapred se zahvaljujem
  Srdačan pozdrav
  Vesna

  • Poštovana, dotakli smo s eove teme u jednom od naših tekstova na sledećem linku https://www.savetilekara.rs/antitela-na-koronu/ , što se tiče vrednosti koje ste dobili, verovatno ej da ste u međuvremenu imali kontakt sa virusom te je organizam prethodnu zaštitu upotrebio da taj sledeći kontakt prođe bez tegoba što je u suštini dobro. Što se vakcinacije tiče, uzimajući u obzir da je korona nepredvidljiva i da će ovaj nivo antitela padati, trebalo bi ipak da krenete u postupak vakcinacije, ne morate baš odmah naravno ali u sledećih par nedelja obavezno.

   Pozdrav

 165. Postovana
  U aprilu sam primila revakcinu na kovid, pa sam pre trece vakcine uradila test na antitela cisto da vidim njegove vrednosti. Molim vas da mi rastumacite rezultat
  2.4 index (ref.vr neg1,00)
  48,79 lgg bau/ml (ref.vr neg20,33)

  hvala

 166. Poštovani,
  Možete li mi reći šta znače ove vrednosti:
  Transglutaminska At IgA <0.3
  Transglutaminska At IgG 6,3
  Antiglijadinska At IgA 2,8
  Antiglijadinska At IgG <2,0

  • Poštovani ,
   Te vrednosti ne idu u prilog celijakiji ili glutenskoj enteropatiji, tj vrednosti nisu povećane da bi se zaključilo da se radi o intoleranciji na gluten.

 167. Postovani, radila sam analize na Sars Cov-2 Igg (s protein), referentne vrednosti pisu 0,8 pozitivan, a jedinica U/ml
  Moj rezultat je >250
  Vakcinisana sam sa Sinofarm vakcinom pre 6meseci, posle druge doze sam se testirala i nisam imala antitela prema rezultatima iz inepa. Pre mesec ipo su me boleli sinusi i imala sam jake migrene, nisam se testirala..danas sam otisla da uradim Igg..ako mozete da mi pojasnite rezultat. U inepu rade index, a ovde rade U/ml
  Hvala unapred

 168. Poštovani,
  Drugu dozu Sinopharma primila sam 28. aprila. 06. septembra sam se razbolela, 2 dana sam imala temperaturu i 2 nedelje nisam imala čulo mirisa, međutim nisam se testirala. Pre 5 dana sam uradila analizu na sars cov 2 igg spajk protein, rezultat je bio >250, referentna vrednost 0,8. Možete li da mi rastumačite rezultat, hvala

  • Poštovana , ove vrednosti znače da ste verovatno tada ili možda i nekad ranije imali infekciju korona virusom te da je došlo do stvaranje antitela . Dobro je da ste imali samo blage simptome vakcina Vas je verovatno zaštitila od težeg toka bolesti. Pozdrav

  • Poštovana, zavisi kolika je granična vrednost ali onda je verovatno tu oko 1 , tako da ovo znači da ste ranije bili u kontaktu sa virusom ali je broj antitela mali te Vam zaštita i nije najbolja. Pozdrav

 169. Postovani,
  posle testiranja antitela kod moje majke, rezultat je preko 5000 ( Elisa), istog dana kad je radjena analiza, primila je trecu dozu Sinopharm vakcine. Da li moze doci do nekih zdravstvenih problema, zbog vec velikog broja antitela?
  Hvala

 170. Postovani, radila sam bris na chlamidiju i rezultati su sledeci:
  Chlamydia trachomatis IgM
  Rezultat: 0,26 COI
  Ref. granice: negativan: 1,1

  Chlamydia trachomatis IgG
  Rezultat: 17,8 RU/ml
  Ref. granice: negativan 22

  Interesuje me da li ovo znaci da sam pozitivna ili negativna?

 171. Postovani, radila sam antitela na corona virus, spajk metod. Rezultat je 12.
  Obzirom na referentne vrednosti, kako se ovo tumaci, kao visok ili nizak antitela?
  Trebalo bi da primik trecu dozu vakcine ovih dana.

  Unapred hvala

  • Poštovana, ukoliko je granična vrednost 1 , onda ove vrednosti značle da vi imate antitela ali ona nisu baš visoka, tako da bi trebalo da primite i treću dozu. Pozdrav

 172. Poštovan, uradila sam test Elisa metodom na Igg antitela 11.11.2021 , a preležala sam Covid-19 u aprilu 2021 i dobila sam rezultat Indeks 4,17 a piše da je referentna vrednost Indeks 1. Da li imam antitela i koliko je to iznad referentne vrednosti u smislu malo, srednje ili puno. Znam i sama da je to oko 4 puta više od referentne vrednosti ali ne znam šta to zapravo znači. Hvala unapred na odgovoru.
  Srdačan pozdrav, Zvezdana.

 173. Poštovani,
  Radjene su mi analize Rubella i Toxoplasme.
  Piše: rubella igm negativna a rubella Igg 101,8 (ref vre.mane od 5).Što se tiče Toxoplasme igm piše da je pozitivan 2.25, a toxoplasma igg 24.0 (ref. Vred. Manje od 35). Šta to tačno znači?
  Hvala unapred

  • Poštovana, ovo pokazuje neki stariji kontatk sa rubelom, možda i zbog vakcine ali i da ste imali u bližoj prošlosti kontakt sa tiksoplazmom , mada su ove vrednosti niske, u svakom slučaju bi trebalo da se javite kod ginekologa na pregled, pretpostavljmamo da ste ovo radili po njegovom nalogu.

 174. Poštovani, preležao sam Covid u februaru i martu ove godine (blaža forma). Uradio sam test na Sars Cov IgG At (S protein- Dia lab laboratorija) 17.05.2021. vrednost je bila 198,40, jedinice: U/mL (ref,vr.250, ref,vrednost<80.
  Kod Inep laboratorije 09.12.2021 radim IgG anitela prema virusu Sars CoV-2 (RDB-S protein), enzimsko imuno određivanje, ELISA i dobijam izveštaj: jed. mere: index, dobijena vrednost 26, opseg: 20 pozitivan. Da li ova vrednost znači da sam zaštićen antitelima, jer su metode različite. Srdačan pozdrav. Molim da mi mišljenje pošaljete na e,mail adresu, ako možete.

 175. Dopuna komentara od 09.12.2021 u 13.29 Dragan:
  Drugi test kod iste lab, isti metod uradio sam dana 09.09.2021, vrednost >250 U/mL, ref.vred. <80:
  Kod INEP izveštaja opseg ref,vrednosti je : 20 pozitivan.
  S Poštovanjem
  Dragan

 176. Poštovani, preležao sam Covid u februaru i martu 2021. Uradio sam virusološku serologiju 17.05.2021. (Dia Lab) IgG At (S protein) ECLIA; rezultat 198,40 U/mL, ref.vred. 250 U/mL. Kod INEP lab. dana 09.12.2021 radim IgG anitetla prema Sars CoV-2 (RDB S protein) ELISA, jed. mere index, dobijena vrednost 26, opseg ref.vred.20 pozitivan. Da li je ovaj broj antitela dovoljan u smislu imunološke zaštite, pošto su metode različite. Hvala i srdačan pozdrav

   • Poštovani povodom mog pitanja od 09.12.2021 (Dragan) dobio sam samo potvrdu prijave 9.decembra, ali nisam dobio nikakav odgovor ni posle 15.12. gde ste objavili da je odgovor poslat na moj e,mail.
    Molim da pošaljete ponovo.
    Hvala i sve najbolje.

    • Dobro veče, poslali smo opet, zbog broja mejlova koje dobijamo , često odgovor ode u spam … U svakom slučaju vrednosti koje ste dobili u drugoj analizi kasnijoj pokazuju izvestan broj antitela ali on nije dovolja i padaće još više u narednom periodu.

 177. Poštovani, rezultati testa na koksaki igm mi je 7 (negativno je <10) a igg mi je 12 (što spada u granične referentne vrednosti koje su od 11-15) test je rađen u šestoj nedelji trudnoće, da li to znači da sam ga možda imala u prethodnih 6 nedelja ili nekad ranije, kako se to može znati? Hvala

 178. Poštovani
  Uradio sam test SarsCov2 IgG antitela na Spajk protein i rezultat je 16226 AU/ml. Vakcinisan sam sa Sinopharm vakcinom prve dve doze i Pfizer trećom booster dozom. Covid (mislim) da nisam imao za svo vreme ove pandemije. Da li je ta količina antitela pruža dovoljnu zaštitu od Covid-a?
  Unapred zahvalan

  • Poštovani , niste naveli referentne vrednosti za laboratoriju i kojij ste radili ali one su verovatno ispod 1000 tako da je ovo dobar odgovor oragnizma na vakcinu i predstavlja dobru zaštitu. Pozdrav

 179. Poštovani, dobar dan

  Radila sam, između ostalih analiza, i test na CMV, gde mi je rezultat pokazao CMV Igg At pozitivna 419,62 U/ml, dok su mi IgM At negativna. Da li je ovaj nalaz u redu ili moram da se javim sto pre doktoru radi određene terapije?

 180. Zdravo radila sam antitela na covid
  U nalazu mi pise ovo Anti SARS-COv2 igG spike <4,81 da li imam antitela ili ne

 181. Pozdrav, molim vas za pomoć kod tumačenja nalaza:
  ELISA CMV IgM negativan
  ELISA CMV IgG 357,15 PEI-U/ml. Pozitivan > 40PEI-U/ml

  ELISA EBV IgM negativan
  ELISA EBV IgG 30,42 U/ml Pozitivan > 15 U/ml
  Da napomenem, imao sam pre nedelju dana gnojnu anginu koja nije mogla da se reši tabletama pa su more inekcije da se uključe.
  Da li je ovo nalaz za brigu ili je ipak sve u redu.
  Unapred hvala.

  • Postovani,

   Ovaj nalaz pokazuje da ste imali neki od ovih vidova infekcija ranije, ne sada. Infektivna mononukleoza tj infekcija Epstajn-Bar virusom ( EBV) ponekad lici na gnojnu anginu , ali su IgM antitela na EBV negativna , tako da nije u pitanju infektivna mononukleoza sada jer bi ta antitela bila pozitivna, ona ne mogu da nestanu tako brzo od pojave tegoba . Vi ste se i sa CMV i sa EBV susreli ranije. Odmarajte i pijte vitamine da biste pojacali imunitet.

 182. Dobar dan,
  šta znači EBV IgG 200 (ako je referentna vrednost do 10). Imam stalno tagobe sa ovim virusom kojih godinama ne mogu da se rešim? Unapred hvala.

 183. Dobar dan. Radila sam torch test jer planiram trudnocu. Imala sam vec jedan spontani. Igg antitijela su mi pozitivna na hsv 2, hsv 1, rubelu i cmv virus. Igg antitijela na hsv 2 su preko 200.
  Igm antitijela su mi sva negativna. Da li treba da brinem? Da li smijem ostati u drugom stanju a da beba bude skroz u redu? Nisam imala pojma o hsv nikada. Kao pripremu za novu trudnocu doktorka je trazila i torch

  • Poštovana,
   Prisustvo IgG antitela znači da ste te infekcije preboleli u prošlosti , da nisu sada u akutnoj fazi jer nema IgM antitela . HSV 1 i HSV 2 su herpes virusi , s tim što herpes 1 obično daje onu groznicu na usnama , nosu i licu , a herpes 2 je genitalni herpes. Taj genitalni herpes zna da bude prilično neprijatan jer pojavljuje na intimnim delovima i zna da svrbi , boli itd… Ako ste ga imali nekada , primetili biste nešto.
   Dobra stvar je što ste imali već susret sa ovim virusima i što primarnu infekciju na njih ne možete da dobijete u trudnoći , pa čak ako se neki od njih i reaktivira kao što je npr herpes, ne bi trebalo da bude problema.

   • Hvala puno na odgovoru. Problem i jeste u tome sto nikad nisam primijetila da imam bilo sta. Ni u genitalnoj regiji, a na usnama tek pogotovo nikad mi vatrica nije izasla. To isto i sa rubelom i sa cmv. Nikad nikakve stvari. Zaista cudno. Procitala sam svasta. Pa sam se uplasila da ne mogu zbog herpesa imati zdravo dijete ako ostanem trudna. Em ne znam ni kad sam imala em da ne mogu imati djece.

 184. Poštovani, desetak dana posle treće doze Pfeizer vakcine dijagnostikovan mi je Covid uz izrazenu bronhijalnu saru na rtg i pocetnu upalu pluca i uz jako izrazenu grlobolju
  7 dana terapije – Forteca i pronison i pluca su na skeneru bila cista.
  Sada je i antigenski test negativan ali mi se posle par dana vratila malaksalost i temperatura 37,5, kao i nocno znojenje i povremeno hladna stopala

  Po savetu lekara uradio sam danas i nalaze na CMV i EBG

  CMV IgM 0,11 Ref.<0,85
  CMV IgG 171,60. Ref.<6,00

  EBGV IgM 0,05. Ref.<0,5
  EBV IgG 70,27. Ref<0,75

  Inace posle druge i trece doze vakcine jako su mi otekli limni cvorovi ispod pazuha

  Da li ima razloga za brigu ? Da li ovo iziskuje neko dugorocnije preventivno odmaranje bez fizicke aktivnosti i da li u perspektivi smem da primim i neku cetvrtu vakcinu?

  Hvala na odgovoru

  • Poštovani, za sada bi pre svega trebali da uradite eho srca i uradite pregled kardiolog, kako bi videli kakvo je stanje sa srcem i srčanom maramicom. Infekcija korona virusom hoće da dovede do perikarditisa ili miokarditisa . Ove analize koje ste uradili govore o tome da ste bili u kontaktu sa ovim virusima ali ranije . Za sada odložite razmišljanje o četvrtoj vakcini. Pozdrav

 185. Postovani, primila sam 2 sinofarma i buster pfizer u septembru.
  Igm na Covid je 0,2
  Igg je 30, a granicne vrednosti su 1 za oba.
  Da li je verovatno da sam u skorijem periodu i prelezala koronu, jer sam bila skoro „prehlađena“ ili pre mislite da je su ova antitela samo od vakcina?
  Napominjem da sam 2 nedelje posle drugog sinofarma imala Igg 3000 u laboratoriji gde su granicne vrednosti 50

  • Poštovana, pre bi se reklo da su ovo anitela samo od vakcine, za pretpostaviti je da bi, ukoliko ste imali skoro kovid, ovaj broj bio značajno veći. Osim ukoliko ste ovaj test uradili prerano pa se antitela još nisu stvorila. Pozdrav

 186. Poštovani,

  Radi sam test na igg antitela na varicele, posto nisam siguran da li sam ih preležao u detinjstvu, i imam 37 jedinica, gde je od 0-50 test negativan, od 50-100 granični, a preko 100 pozitivan. Da li ovo znači da se sa sigurnošću može reći sa nemam nikakvu zaštitu protiv ovčijih boginja i da li je vaš savet da primim vakcinu protiv varicele.
  Hvala unapred na odgovoru.
  Pozdrav

 187. Poštovani, radila sam test na toksoplazmu. Rezulatat je igg 197.0 IU/ml metoda ECLIA, igm 0,11 index, metoda ELFA Referentne vrednosti za igg >1 , vrednosti za igm <0,55 negativan. Jasno mi je da sada nemam a da sam ranije imala infekciju. Koliko je verovatno da sam imala u prethodnih 8 meseci. Srdačan pozdrav.

 188. Postovani, juce sam radila antigenski test na Cov-19, i bio jz negativaan, danas su stigli rezultato PCR takodje negativni. Ja se i dalje osecam llse, boli me svaki zglob i misic, a tempzratura je stakno 37,2.
  CRP od juce je 7,8, leukociti 6,4, limfociti 18,8. Da li je moguce da imam COV-19 i pored negativnog PCR-a? Troje iz moje bliske okoline su trenutno pozitivni na COV-19 i to sa blazim simptomoma od mojih.

  • Poštovana ,
   Moguće je da imate COVID iako su oba testa negativna . Pozitivnost testova zavisi od mnogo faktora , ajedan od njih je i kad ste dali briseve ,tj koji dan od početka simptoma. Ako ste npr jutros dobili grebanje grla i blagu temperaturu , teško da će odmah test da bude pozitivan . Prosto mora da postoji dovoljna koncentracija virusa u uzetom brisu , tj da se dovoljno razmnožio da bi rezultat bio validan. Takođe zavisi i da li je bris pravilno uzet. ali morate imati u vidu , da može i nešto drugo da bude u pitanju , ne mora da bude korona. Tako da bi svejedno trebalo da se obratite lekaru radi pregleda.

 189. Poštovani,
  Da li mi možete rastumačiti rezultate imunoenzimskih testova:
  Cytomegalo IgG >300
  Cytomegalo IgM <10
  Adeno IgG 2,19
  Adeno IgM < 0,8
  Influenca A IgG 1,48
  Influenca A IgM 3,24
  Influenca B IgG 2,24
  Influenca B IgM <0,8

  Unapred zahvalna!

  • Postovana,

   Imali ste nekada infekciju Citomegalovirusom u prošlosti, zato je titar IgG visok i on govori da je to bilo nekada, da nije u ovom momentu aktivna. Takođe rezultati govore da imate grip A , posto imate IgM antitela na Influenza A , a ona bi trebalo da budu negativna .

 190. Poštovani,
  Dobio sam rezultate seroloških testova, molim Vas za mišljenje, savet
  Adenovirus igg 250.7
  Adenovirus igm 0.12
  EBV igm 0.10
  EBV igg 178.9
  CMV igm 0.48
  CMV igg 86.8
  Unapred zahvalan. Srdačan pozdrav, sve najlepše!

  • Poštovani ,
   U proslosti ste imali infekciju i Citomegalovirusom , kao i EBV koji uzrokuje infektivnu mononukleozu, ali i Adenovirusom. Sve je to bilo u prošlosti jer su Vam IgG antitela na svaki od tih virusa visoki , a IgM niski što znači da nema akutne infekcije tim virusima u ovom momentu.

 191. Rezultati izveštaja na mononukleozu: IgM 0,35 NEGATIVAN i IgG 36,57 POZITIVAN. Šta znače ti rezultati?
  Sin ima 25 godina.

  • Poštovani ,
   To znači da je u prošlosti imao infektivnu mononukleozu , nema je sada. Infektiva mononukleoza je virusno oboljenje koje se manifestuje često bolom u grlu , otokom žlezda na vratu , ali može i na drugim mestima , temperaturom,malaksalošću ,brzim zamorom , ali i može biti praćeno i uvećanom jetrom i slezinom…

 192. Pochituvana,
  igG 48,8 ref. >3 pozitivno
  igM 1.25 ref. >1 pozitivno
  Igg avidity 0.568 ref. >0.5 visok aviditet
  Dali bi imalo problem dokolku dojde do bremenost vo ovoj sluchaj?

  • Poštovana ,
   Vrednosti preko 0,5 spadaju u visok aviditet .Visok aviditet u prvih 12 nedelja trudnoće isključuje akutnu infekciju nastalu tokom trudnoće. Pitanje koji ste mesec trudnoće ?

   • Imav missed ab. na 25 dekemvri 2021 vo 7 nedela od bremenosta. Ovie rezultati se od 24 januari 2022. Ne znam dali nekogash bi doznala poradi shto se sluchi spontaniot abortus. Sakam da znam dali ovie rezultati se opasnost za sledna bremenost?
    Krvnata slika mi e odlichna, nemam nikakov ploblem.
    Ovde doktorite ne se voopshto upateni koga stanuva zbor za TORCH virusi i nikoj ne znae da mi kazhe tochno. Vi blagodaram

    • Poštovana ,
     Analize na TORCH treba da se urade u svakoj sledećoj trudnoći po protokolu jer uvek postoji mogućnost da se nečim novim zarazite. POostoji mnogo razloga za spontani pobačaj . Tako da sledeći put kad zatrudnite radite odmah TORCH analizu. Ti nalazi na TOxoplasmu će da se promene do sledeće trudnoće.

 193. Поштовани, молим за помоћ. У мају 2020.год. сам се вакцинисала, у јуну ревакцинисала, нисам примила бустер. Петог јануара ове године добијам температуру 39,2 и траје два дана, паосле нижа, са свим симптомима прехладе. Нисам се тестирала (била сам на одмору са малим дететом, а 30 км од прве амбуланте). Пре три дана сам урадила ИГГ тест, ово су резултати, занима ме да ли је ипак био ковид у питању. Унапред се захваљујем, Јелена.

  SARS CoV-2 IgG Antitela – vrednost 25.46
  NEGATIVAN 1.00 COI ELFA

  SARS CoV-2 IgG Antitela BAU/mL – vrednost 517.60 NEGATIVAN 20.33 BAU/mL ELFA.

  • Poštovana ,
   Imajući u vidu da ste vakcinisani , pozitivan nalaz IgG nam ništa ne govori. Možda imate visok nalaz IgG zbog vakcine , a možda ste se u međuvremenu i inficirali koronom.

 194. Poštovani,detetu je ELISA testom na B.burgdorferi utvrđen negativan IgM i pozitivan IgG.Da li to znači da je preležao Lajmsku bolest?Da li je potreban Western blot test ili neka terapija?
  Takođe,kod virusa zapadnog Nila IgM je u graničnoj vrednosti 0,84(0,8-1,0),IgG negativan.
  Od simptoma samo vrtoglavica povremena,koju ispitujemo već tri meseca.
  Ove analize su rađene pre dve nedelje.

  • Poštovana, da trebalo bi i western blot ipak uraditi i posetiti infektologa. Apropo vrtoglavice, verovatno ste već bili kod ORL lekara , neurologa i ispitali da nema slučajno anemije…

 195. Postovani,
  Moje dete je prvi put dobilo herpes na usni. Ja sam trudnica, 5.mesec, nikad do sad nisam imala simptome herpesa u vidu groznice odnosno plikova bilo gde,iako su clanovi porodice i suprug tome skloni, sto znaci da sam verovatno nekad bila u kontaktu. Po savetu ginekologa uradila sam igg antitela na hepres simplex 1 i rezulat je 3,50 (ref. Vr. <1) sto pretpostavljam da znaci da je rezultat pozitivan. Da li to znaci da je infekcija nekad postojala i da je samim tim ne mogu imati prvi put u trudnoci?

  • Poštovana ,

   Vi ste sigurno bili inficirani tim virusom , 95 % populacije je prokuženo tim virusom , ali od imuniteta zavisi da li će biti manifestacija u smislu groznice i plikova po usnama i licu jer se herpes simplex 1 obično na tim delovima lokalizuje.

 196. Dobar dan poštovani. Ima 4 nedelje nisku temperaturu i uvećane limfne žlezde. Rezultat za CMV IgG je preko 250. Doktor kaže da je skorije preležan a ja sam pročitala da su vrednosti veće što je virus stariji. Zamolila bih Vas i da mi pojasnite vrednosti za EBV IGG 64. DA LI JE ON SKORO PRELEŽAN ILI NE. HVALA PUNO.

  • Poštovana ,
   Kod virusa gde su Ig M antitela negativna što znači da infekcija nije akutna , a pozitivan rezultat Igg antitela šzo znači da je infekcija bila u prošlosti , da bi se približno odredila starost infekcije radi se aviditet. Vi tu analizu možete da uradite i za CMV i za Epštajn-Bar.

 197. Rubella IgG At – 37.6 IU/mL( < 10.0)
  Rubella IgM At – 0.2 (negativan 500.0 (negativan 1.0)
  CMV IgM At – 0.2 (negativan 1.0)
  HSV tip 1 IgG At – >200.0 (negativan 25.0)
  HSV tip 1 IgM At – 5.7 ( negativan 25.0)
  Postovani , pripremamo se za VTO , trenutno cekamo prvostepenu komisiju, da li ovi nalazi treba da me brinu?
  Srdacno, Ivana.

   • Poštovana , kod sva tri virusa na koje ste radili analize povećani su Vam IgG što znači da ste nekada u prošlosti preležali , tj bili zaraženi tim virusima. Nemate akutnu infekciju trenutno ni sa jednim od njih , tako da ti rezultati
    ne treba da Vas brinu.

 198. postovani imam toksoplazmu vec 2 godine se borim sa tim imunitet mi nizak kaze doktor pre neki dan sam radila rezultate bili su na 300 skocili nekad spanu na 56 a vec dva puta radim u 3 meseca i dalje su ista na 300 pijem vitaminske tsblete molim vase misljenje kako da se izlecim zliezde su mi narasle puno na vratu pod pazuh i prepone rekli su mi da je od macke

  • Poštovana ,
   U većini slučajeva otečene limfne žlezde prođu za nekih dva meseca. Imajući u vidu da su Vama opet narasle posle dve godine , trenbalo bi da se javite na detaljnije ispitivanje. Prvo infektologu zbog Toxoplasmose , a ako bude bilo potrebe i hematologu, U svakom slučaju , terapija i protokoli za lečenje postoje , samo treba da se obratite specijalisti.

 199. Postovani,
  stigao je rezultat:

  anti – Citomegalovirus (CMV) IgG antitela 48.3 AU/ml

  Inace sam porodilja.
  Sta to znaci?
  Hvala

  • Poštovana,pretpostavljamo da je granična vrednost za laboratoriju u kojoj ste radili 30 au/ml što bi značilo da su ovo pozitivne vrednosti te da ste nekada ranije bili u kontaktu sa ovim virusom.

 200. postovani da li bi mogli da mi pojasnite znacenje rezultata
  At IgA 1.32
  At IgG 0.28

  anti-glijadinska At IgA 35.8
  unapred hvala

  • Poštovana ,
   Pretpostavljam da su ova prva antitela IgA i IgG antitransuglutaminska antitela i ona su negativna za celijakiju , a opet su ova antiglijadinska pozitivna. To nije dovoljno da bi se sa sigurnošću potvrdilo da se radi o celijakiji , već je verovatno potrebno da se da se odrade dodatne analizae (anti-transglutaminska antitela IgA/IgG koja ste verovatno radili, anti-retikulinska antitela, anti- edomizijalna IgA/IgG antitela, anti-glutenska antitela, HLA D2/DQ8), kao i biopsija creva.Ostale analize kojima se utvrđuje stepen neuhranjenosti, ozbiljnost bolesti, zahvaćenost ostalih organa i stepen malapsorpcije uključuju:kompletnu krvnu sliku,
   sedimentaciju eritrocita zarad detekcije inflamacije , CRP , kompletnu biohemiju kojom se određuju proteini, elektroliti,i nivo kalcijuma kao i provera statusa jetre i bubrega ( urea , kreatinin , Na, K, AST , ALT , GGT , ALP , bilirubin-D, T, s, u-amilaza, određivanje nedostatka vitamina D i B12, kao i folata ; UIBC, TIBC, feritin i gvožđe, kojima se određuje nedostatak gvožđa, stolica na svarljivost.

  • Poštovana,
   Izvinite što kasnimo sa odgovorom .
   Pretpostavljam da su ova prva antitela IgA i IgG antitransuglutaminska antitela i ona su negativna za celijakiju , a opet su ova antiglijadinska pozitivna. To nije dovoljno da bi se sa sigurnošću potvrdilo da se radi o celijakiji , već je verovatno potrebno da se da se odrade dodatne analizae (anti-transglutaminska antitela IgA/IgG koja ste verovatno radili, anti-retikulinska antitela, anti- edomizijalna IgA/IgG antitela, anti-glutenska antitela, HLA D2/DQ8), kao i biopsija creva.Ostale analize kojima se utvrđuje stepen neuhranjenosti, ozbiljnost bolesti, zahvaćenost ostalih organa i stepen malapsorpcije uključuju:kompletnu krvnu sliku,
   sedimentaciju eritrocita zarad detekcije inflamacije , CRP , kompletnu biohemiju kojom se određuju proteini, elektroliti,i nivo kalcijuma kao i provera statusa jetre i bubrega ( urea , kreatinin , Na, K, AST , ALT , GGT , ALP , bilirubin-D, T, s, u-amilaza, određivanje nedostatka vitamina D i B12, kao i folata ; UIBC, TIBC, feritin i gvožđe, kojima se određuje nedostatak gvožđa, stolica na svarljivost.

 201. Postovani,

  Molba za tumacenje rezultata u nastavku:
  CMV at IgM 1,12
  CMV at IgG > 200
  Da li je infekcija aktivna i da li se moze preneti na trudnicu (s obzirom da u kuci imam trudnicu i malo dete od godinu dana)? Inace imam problem sa jetrom tj povecan nivo ast 177 i alt 148 i radila sam analize na hepatitis koje su negativne.
  Hvala unapred na odgovoru

 202. Postovani,

  Molba za tumacenje rezultata u nastavku:
  CMV at IgM 1,12
  CMV at IgG > 200
  Da li je infekcija aktivna i da li se moze preneti na trudnicu (s obzirom da u kuci imam trudnicu i malo dete od godinu dana)? Inace imam problem sa jetrom tj povecan nivo ast 177 i alt 148 i radila sam analize na hepatitis koje su negativne.
  Hvala unapred na odgovoru

 203. Poštovani,
  Uradio sam analizu IgA, IgG, IgM i Ukupni IgE. Rezultati prva tri su u granicama referentnih vrednosti dok je rezultat IgE 912,00 IU/ml (ref.vrednost je <100,00). Na šta upućuje ovaj rezultat.
  Da napomenem da sam dijabetičar.
  Zahvaljujem na odgovoru.

  • Poštovani ,
   Ukupna Ig E antitela se rade kod sumnji na alergije , ali mogu biti povećana i kod parazitarnih i zloćudnih bolesti.
   Ne znam koji su Vaši simptomi i šta ste još konkretno radili od analiza da bih mogla konkretnije da odgovorim.

 204. Poštovani,
  Rezultat EPSTEIN BARR CA IgG At (EBV) mi je 232, slezina blago uvecana, neutrofili % 73, limfociti % 14.
  Prisutna mucnina, dijareja.
  Molim Vas za Vas savet na sta bi to moglo da ukaze?

  • Poštovani ,
   Čim su IgG ta Epstein Barr uvećana , imali ste susret sa infektivnom mononuklezom , samo pitanje je kad.
   Pitanje za Vas koliko su Vam IgM za Epstein-Barr i koliki su vam monociti?Trebalo je da uradite i AST , ALT , LDH , GGt ALP , bilirubin (dir, tot) , urea , kreatinin,CRP… Takođe , radili ste ultrazvuk stomaka čim Vam je slezina blago uvećana , što takođe ide u prilog infektivnoj mononukleozi , ali iskreno bi trebalo da se javite infektologu ili bar lekaru opšte prakse da bi imao uvid u Vaše stanje i medicinsku dokumentaciju jer to liči na infektivnu mononukleozu , ali ne mora da bude , postoje i druga stanja i uzročnici koji liče na nju. Uzrok uvećane slezine mora da se ispita.

 205. Postovani,
  Zbog sumnje na sistemaku bolest – sklerodermiju uradila sam analize krvi. Rezultati su:
  Auto-antitela (IgG) prema centromeri B # >300,0 Negativan -<10,0 U/ml Pozitivan ≥ 10,0 U/ml
  Auto-antitela (IgG) prema Scl 70 # 2,3 Negativan 25 U/ml
  Auto-antitela (IgG) prema antigenima nukleusa (ANA) # POZITIVAN

  ANA POZITIVAN (+++) U TITRU 1:320, CENTROMERNOG TIPA NA SUPSTRATU HEP-2 ĆELIJA.
  Molim Vas za Vas savet na sta bi to moglo da ukaze?
  Unapred hvala

 206. Poštovani,
  Moj partner je radio test na chlamydiu trachomatis. PCR test je negativan, dok su vrednosti za IgG antitela 0,04 (ref. vred. 1,1 pozitivan).
  Da li to znaci da je pozitivan ili ne?

  Hvala unapred

 207. Poštovani,
  radila sam IGG i IGM na koksaki.
  IGG je 10.98 (negativan je 15).
  IGM je 3.66 (negativan je 15).
  Da li ovo znaci da sam nekada imala koksaki virus ili ne?

  • Poštovana, pretpostavljamo da su vrednosti manje od 15 dobre tako da bi ovo prestavljalo vrednos u normalnim granicama odnosno da niste imali koksaki virus. Ukoliko imate nedoumicu, slikajte nam sam nalaz i pošaljite na mejl [email protected]