Šta su tumor markeri i koliko su pouzdani?

Laboratorijske analize mogu da precizno utvrde zdravstveno stanje i otkriju postojanje nekih bolesti.

Takva je i analiza tumor markera koja može da signalizira da li naše telo vodi borbu sa tumorskim ćelijama ili je zdravstveno stanje potpuno uredno.

Biohemijske analize uzimaju mali uzorak na analizu i sa nepogrešivom tačnošću utvrđuju elemente koji sadrže, dali su analize uredne ili postoje abnormalnosti.

Uz analizu krvi uzima se i analiza mokraće, ali i tkiva da bi se utvrdilo zdravstveno stanje.

Upravo je to svrha i tumorskih markera i dosta se koriste u dijagnostičkim postupcima kad god lekar posumnja na neke promene.

Šta su to tumor markeri?

Tumor markeri se ispituju iz uzorka krvi, tkiva ili urina.

Laboratorija otkriva supstance koje proizvode obolele ćelije u većoj količini, a ako je iznos niži onda je reč o benignoj promeni.

Najčešće se mere molekuli belančeva ili šećera koji mogu ukazivati na određene promene.

Ove vrednosti su korisne kao dodatak dijagnostičkim metodama, praćenju bolesti ili kontroli nakon lečenja.

Moguće je čak i dijagnostikovati konkretnu vrstu tumora i njegovu fazu.

Svaka osoba ima jedinstven nivo markera kada je zdrava pa je dobra ideja uraditi tumor markere i kada nemate simptome jer će dati normalne vrednosti koji se koriste kao početni parametri u dijagnostičkim procedurama i proveru kretanja vrednosti supstanci u krvi.

Iako nemaju dovoljnu osetljivost da se mogu koristiti kao skrining testovi koji mogu da otkriju promene u ranoj fazi pre simptoma, oni ipak ukazuju na neke promene pa je to signal da se urade detaljnije pretrage kakva je biopsija i druge pretrage koje su preciznije i tačnije.

Koliko vrsta markera postoji?

U laboratorijama se radi preko 100 različitih tumor markera i među njima su oni vezni za: jetru, reproduktivne organe, bubrege, pankreas i debelo crevo, dojke, želuca, pluća, štitne žlezde, prostate…

Svaka od ovih kategorija meri stvaranje određenih seruma i ima posebne vrednosti za svaki marker pa je i tumačenje različito.

Iako ne mogu da budu jedini i isključivi metod dijagnostike, oni u ranoj fazi otkrivaju promene što je idealno za uspešnost lečenja.

Tumor markeri se rade i tokom lečenja karcinoma, ali i nakon izlečenja

Tokom lečenja će se vrednosti markera menjati, a to će pomoći lekarima da pojačaju ili smanje terapiju što je jako korisno jer se uzorak lako izdvaja iz krvi i nisu potrebne invazivne metode.

I nakon lečenja pacijenti periodično ponavljaju analize i kontrolišu vrednosti markera jer tako imaju bolju kontrolu i brzo i lako uočavanje promena jer postoje rizici od ponovnog javljanja promena.

Ipak, tokom lečenja i kontrola se koriste i drugi parametri, a oni se uglavnom rade iz krvi ili iz urina.

Osnovne biohemijske analize, ali i enzimi i proteini koji su dodatni pokazatelj pojedinih vrsta bolesti.

Zbog toga je važno pronaći laboratoriju koja nudi širok spektar usluga, analiza koji se rade u našoj zemlji i slanja uzoraka u inostranstvo, jeftinih analiza, ali da su tačne, precizne i brze.

To je važno kako kod dijagnostike tako i tokom lečenja svih zdravstvenih stanja pa i najtežih oboljenja.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime