pozitivni efekti vožnje električnog bicikla na zdravlje

U vreme sve veće ekspanzije električnog bicikla u svakodnevnom životu, i njegovog već dokazanog pozitivnog uticaja na okruženje, verovatno ste se zapitali i kako upotreba ovog dvotočkaša utiče na naše zdravlje i opšte stanje organizma.

O tome smo za vas pitali lekare, a odgovori vas očekuju u nastavku članka.

Da li vožnja e-bicikla spada u sport?

Sport podrazumeva fizički i mentalni napor, a da bi se neka aktivnost mogla nazvati sportskom, morate se naprezati ili se kretati dok je radite, pri čemu je sama ta aktivnost svrha.

Obzirom na ovu definiciju, vožnja električnog bicikla jeste sportska aktivnost, i to vrlo preporučljiva, posebno za osobe koje već imaju neki zdravstveni problem koji ih onemogućava da upražnjavaju intenzivniju rekreaciju, kao i za starije i početnike.

Ovo omogućava potpora električnog motora, koju možete koristiti po potrebi.

Na taj način svi imaju šansu da se rekreiraju u okviru svojih fizičkih mogućnosti, dok zdrave osobe svoj e-bicikl mogu voziti na sportski način.

Koliko je zdravo voziti električni bicikl?

Postoje velike dobrobiti vožnje električnog bicikla u odnosu na naše zdravlje.

Možemo razmatrati njegov uticaj kako na fizičko, tako i na mentalno zdravlje ljudi, usled čega lekari često savetuju ovaj vid rekreacije.

Kada je fizičko zdravlje u pitanju – vožnja električnog bicikla omogućava ljudima da se lagano, ali efikasno, bave fizičkom aktivnošću.

Osim toga, ovi bicikli omogućavaju vozačima da savladaju duže rute na jedan manje naporan način, što može unaprediti izdržljivost, kao i opšte fizičko stanje.

Kada je reč o mentalnom zdravlju – vežbanje na svežem vazduhu i bavljenje aktivnostima poput vožnje bicikla, može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju raspoloženja.

Lekari često preporučuju vožnju električnog bicikla, jer je to pristupačan, niskoopterećujući način rekreacije, koji pogoduje osobama svih uzrasta i nivoa fizičke kondicije.

Osim toga, uz podršku elektro-motora, ljudi koji inače ne bi mogli učestvovati u vožnji bicikla, zbog zdravstvenih problema ili nedostatka kondicije, sada mogu uživati u ovoj vrsti rekreacije.

Zdravstvene beneficije e-biciklizma

Ukoliko odlučite da vožnja električnog bicikla postane vaš način rekreacije, neke od koristi ćete osetiti vrlo brzo, dok će sveobuhvatno poboljšanje uslediti vremenom, uz redovan trening i promenu stila života.

Dakle, šta možete očekivati:

  • Ubrzanje metabolizma i sagorevanje kalorija – Održavanje zdrave težine je veoma važno, i ima uticaj na celokupan organizam. E-bicikl nudi udoban, neopterećujući, ali efikasan način da izgubite suvišne kilograme, i ostanete fit. Iako ovaj bicikl vozite uz podršku motora, moguće je sagoreti 300-400 kalorija na sat. Uz uravnoteženu ishranu,  ovo predstavlja savršen trening za držanje težine pod kontrolom.
  • Povećana pokretljivost zglobova – Ukoliko radite u kancelariji ili provodite veći deo dana sedeći, e-bicikl je odlična opcija za podršku fleksibilnosti vaših zglobova, bez prevelikog opterećenja. Pedaliranje u kontinuitetu, čuva zglobove od bola i ukočenosti, jer podstiče cirkulaciju sinovijalne tečnosti. Ovo je naročito blagotvorno za starije ljude. Vožnja bicikla istovremeno angažuje celo telo, što jača mišiće i snagu, ujedno popravljajući držanje.
  • Poboljšanje zdravlja kardiovaskularnog sistema – Redovna vožnja električnog bicikla tokom dužeg vremenskog perioda je odličan način da povećate svoju kardiopulmonalnu efikasnost, odnosno sposobnost kapilara da efikasnije razmenjuju ugljen-dioksid i kiseonik u telu. Ovo dovodi do smanjenja rizika od razvoja srčanih oboljenja i poboljšanja opšte kondicije.
  • Oslobađanje od stresa i bolje mentalno zdravlje – Dovoljno vežbe na otvorenom predstavlja najefikasniji način borbe protiv depresije i anksioznosti, vodećih bolesti današnjice. Vozeći bicikl kroz prirodu, oslobađate se stresa i napetosti, ujedno dobijajući mnogo više sunčeve svetlosti, što osvežava balans vitamina D, koji je direktno povezan sa pojavom depresije. E-bicikl možete voziti i u grupi, što će se vrlo pozitivno odraziti na socijalni aspekt vašeg života, posebno ukoliko živite sami ili više niste radno angažovani.

Zaključujemo da su koristi od redovne vožnje električnog bicikla višestruke.

Pored pozitivnog uticaja na organizam, imate priliku da istražujete lepote prirode u okolini, bez previše napora, samostalno ili u društvu, ujedno čuvajući životnu sredinu.

Nikada nije kasno da izaberete idealno, ekološko rešenje za očuvanje zdravlja i prevenciju mnogih bolesti!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime