loperamid

Da li je dobro koristiti lek loperamid na svoju ruku usled dijareje?

Da li ste se i vi nekada našli u ovoj nedoumici? Šta ste uradili tj. koji ste lek uzeli?

U ovom tekstu ćemo vam objasniti šta je to loperamid i zašto da ga ne koristite na svoju ruku a pogotovo ako imate proliv izazvan infekcijom ili trovanjem.

Pre svega šta je to dijareja – poliv?

Dijareja ili proliv predstavlja izbacivanje stolice tri ili više puta dnevno koja je smanjene konzistencije (kašasta ili tečna).

Može biti akutna kada traje manje od 14 dana, perzistentna kada traje od 14-29 dana i hronična kada traje više od mesec dana.

Takođe podela se vrši i na osnovu karakteristika stolica, ozbiljnosti simptoma, ali prvenstveno je bitan uzrok, pa je u tom smislu glavna podela na:

1. Infektivne, tj. one gde je proliv izazvan infekcijom (virusnom, bakterijskom, parazitarnom…).

Stomačni virusi su najčešći uzročnici proliva i kod odraslih i kod dece, zatim idu bakterijski prolivi gde su uzročnici bakterije i toksini koje one proizvode, a koji najčešće nastaju unosom neispravne hrane i pića.

2. Neinfektivne dijareje koje mogu biti različitog porekla i javljaju se u okviru gastrointestinalnih poremećeja kao što su inflamatorne bolesti creva tipa ulceroznog kolitisa, sindrom iritabilnog kolona, intolerancije na hranu, divertikulitisa i mnogih drugih.

Takođe se javljaju u okviru endokrinih poremećaja kao što je hipertiroidizam, ali i kod tumora, dejtvom hemioterapije i radioterapije, upotrebom antibiotika i mnogih drugih lekova kao sporedno neželjeno dejstvo.

Šta je to loperamid i kako deluje?

Loperamid je jedan efikasan lek koji služi za zaustavljanje proliva. On deluje tako što usporava rad creva i povećava tonus analnog sfinktera.

Deluje već posle jednog sata, metaboliše se preko jetre dok mu je poluvreme eliminacije 10 sati.

Za šta se koristi lek loperamid?

Lek “Loperamid” služi za olakšavanje kratkotrajne dijareje koja nije infektivnog porekla, kao i hronične, trebalo bi ga koristiti samo na preporuku lekara.

Kada NE treba da koristite loperamid?

Često se u praksi susrećemo sa pacijentima koji kad dobiju proliv, prvo popiju loperamid.

Kad im uzmemo anamnezu, saznamo da su u okolini imali nekog ko je imao iste simptome, ili da su pojeli ili popili nešto neispravno i logično je onda pretpostaviti da je uzrok njihovih tegoba infektivne prirode.

Kad se radi o infektivnim prolivima, loperamid nije lek prvog izbora, a objasnićemo vam i zašto.

Proliv pre svega predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma.

Kada se otrujete hranom ili zarazite nekim virusom, bakterijom, parazitom, naš organizam te štetne agense prolivom izbacuje iz creva.

Loperamid kao, što smo ranije rekli, mehanički usporava rad creva i steže anus kako bi se stolica zadržala u stomaku.

Time se zadržavaju i svi ti štetni agensi u crevima koji mogu da pogoršaju bolest. Oni zapravo duže ostaju u crevima gde i dalje oštećuju sluznicu creva i samim tim i dijareja traje duže.

Stanja kada ne bi trebalo da se uzima loperamid su ona gde postoje krvava stolica i visoka temperatura, kad je uzročnik dijareje neka agresivna bakterija kao što je Salmonela (Salmonella), Šigela (Shigela), Kampilobakter (Campylobacter), kao i kada postoji pseudomembranozni kolitis kod produžene upotrebe antibiotika.

Kod starijih osoba koje ionako imaju usporeno pražnjenje, loperamid može da dovede i do zastoja u crevima što je već stanje opasno po život.

Loperamid ne smete da koristite i ako imate alergiju na loperamid, temperaturu, povraćanje, zatvor, problem sa mokrenjem, gubitak na težini…

Kada se on koristi?

Kod akutnih proliva na preporuku lekara može da se koristi 48 h pod uslovom da se utvrdio uzrok.

Kod hroničnih proliva (oni nisu infektivne etiologije) spada u lekove koji se stalno propisuju, ali i tu postoje pravila o doziranju i dužini terapije koju određuje lekar.

Zato, kad se radi o dijareji, najbitnije je nadoknađivanje tečnosti i elektrolita, možete uzeti neki od probiotika, a uvođenje lekova kao što je loperamid prepustite doktorima.

41 KOMENTARA

  • Sme da se krene sa probiotikom, ali ukoliko proliv traje duže od tri dana , ili je praćen jakim bolovima u stomaku , krvarenjem kroz stolicu, morate odmah kod lekara.

     • Poštovana,
      Indikacija za Loperamid jeste između ostalog i sindrom nervoznog stomaka, ali opet bi trebalo da se posavetujete sa izabranim lekarom jer pacijenti često znaju da kažu da imaju sindrom nervoznih creva. Ako imate dve-do tri stolice jednu za drugom pred putovanje , a posle se stomak smiri kad krenete na put , onda Vam Loperamid ne treba.

 1. Mama ima 81 god. Težak je srčani bolesnik i dijabetičar. Bila je u bolnici pre desetak dana zbog hiperglikemije. Prepisan joj je antibiotik Marocen. Od tada ima konstantnu dijareju i ako joj je bio prepisan Enterofuryl i kasnije probiotik. Danas mi je lekar iz hitne pomoći rekao da joj dam loperamid. Da li da prvo pokušam sa aktivnim ugljem ili odmah da pređem na loperamid ? Hvala unapred.

  • Poštovana,

   Mi najiskrenije ne volimo i ne prepisujemo loperamid osim u izuzetnim retkim retkim slučajevima. Bolja je solucija da promenite probiotik i probate sa nekim drugim, a stolicu odnesete u mikrobiološku laboratoriju na analizu.

 2. Dobro je što ste pokrenuli ovu temu. Ja već 10 godina imam konstantne prolive, sa povremenim poboljšanjem. Čini mi se da nema ništa gore od toga. Obišla sam većinu „boljih“ gastroenterologa. Uglavnom svi traže da se uradi gastroskopija ili kolonoskopija, bez traženja nalaza stolice, što se nekada obavezno radilo. Iako su mi sumnjali na Kronovu bolest, ona nije kolonoskopijom dokazana, tako da su rekli da je iritabilni kolon. Bila sam uporna i sama odradila analizu stolice i nađena mi je Candida. Međutim, prilokom lečenja Candide, dolazilo je do povećavanja mnogih drugih bakterija, tako da sam morala da primam Gentamicin, Orvažil, Amoksicilin. Onda kreću još jači prolivi i kada sam se požalila jednom gastroenterologu, dao mi je Loperamid. Naravno nije mi pomogao, možda trenutno, jer su se prolivi i dalje javljali, sve dok nisu počele da mi se uvećavaju limfne žlezde, a leukociti padaju. Otišla sam kod hematologa, i samo ona je posumnjala na Klostridiju, što se kasnije i potvrdilo. A, oni koji su upućeni, znaju koliko ona može biti opasna. Da sam nastavila da uzimam Loperamid, ko zna šta bi bilo sa mnom, s obzirom da je kod mene nalaz bio pozitivan i na toksin A i toksin B. Klostridiju sam izlečila, ali prolive opet imam vrlo često. Sada se već pojavljuje i blago povišena sedimentacija i povišen CRP, što ranije nije bio slučaj.

  • Poštovana,
   Hvala što ste sa nama podelili Vaše iskustvo. Što se tiče dijareja , kao što i sami znate , one mogu biti infektivnog i neinfektivnog porekla. Ako se sumnja na infektivno poreklo onda treba da se da stolica u mikrobiološku lab , obično se radi koprokultura i stolica na jaja i larve parazita , ali se neki infektivni uzročnici moraju specifično tražiti ako se baš sumnja na njih kao što je recimo slučaj sa Clostridijom , ali i sa Campylobacter jejuni bakterijom koja takođe zna da pravi probleme. Trebalo bi opet da proverite stolicu , možda opet imate Candidu. Takođe bi trebalo da date stolicu na svarljivost.Ne znam koliko je prošlo od kolonoskopije , ali gastroenterolog će verovatno da je indikuje opet ako bude smatrao da treba.

 3. Molim Vas za savet
  Imam 77 godina, operisana sam pre 10 meselci od karcinoma debelog creva.
  Od tada imam stalne prolive .
  Da li smem da uzimam loperamid ?

  • Poštovana,
   U Vašem slučaju bi bilo najbolje da se ponovo javite lekaru koji Vas je operisao ili hirurgu koji Vas vodi. On će na osnovu ponovnog pregleda da proceni da li treba da pijete loperamid ili možda treba da uradite dodatna ispitivanja klako bi se videlo zašto taj proliv i dalje traje toliko dugo…

 4. Pijem loperamid vec godinama unazad po jednu tabletu dnevno jer imam prolive na nervnoj bazi,pijem i ph lekove. Jednostavno ne znam sta da radim i da li je opasno piti po jednu tabletu dnevno?

  • Poštovana, Vi ste verovatno Vaš stomak navikli sada na loperamid . Imamo nekoliko pacijenata koji ga dugo piju i oni pre svega imaju taj problem. Morate da odete kod gastroenterologa kako bi se sa njim dogovorili oko prekidanja. Takođe trebalo bi da odete i kod psihijatra jer ipak je u osnovi Vašeg problema nervoza….

 5. Poštovani, umesto loperamida sam koristio drugi lek, ali sam zaboravio kako se zove, a koji mi je izuzetno pomogao. Da bih se eventualno setio, možete me podsetiti koje sve vrste lekova postoje umesto loperamida.

 6. Krajem prosle godine uradjena mi je totalna kolonoskopija, od januara sam na lecenju , odnosno preventivnom tretmanu kod onkologa na Bezanijskoj kosi. Pijem tablete Kapetral ( ili neki Capecitabin) u serijama od 2 nedelje (vec 6 serija) i nisam imao problema, krvna slika je uredna, skener je radjen 2-3 puta i stanje je uredno…cak je i praznjenje creva „uredjeno“… Pri vadjenju krvi, pre dve nedelje, pojavili su se visoki trigliceridi (5,..), a nekoliko dana kasnije i dijareja koju je tesko „obuzdati“- posle aktivnog uglja uzeo sam po savetu onkologa (posle svako pregleda to stoji u uputstvu) Loperamid. Pijem ga oprezno, trigliceridi su u medjuvremenu smanjeni na 3,., ali ponovo imam problem sa dijarejom.Da li da nastavim sa Loperamidom ili ?

  • Poštovani ,
   Trebalo bi da se ipak javite lekaru na pregled jer treba naći uzrok tih dijareja. Ta dijareja može biti uzrokovana i upotrebom Kapetrala , ali može biti i zbog osnovne bolesti , kao i infektivnog porekla , itd… Prosto dok to ne ispitate , ne može niko da zna tačan uzrok. A terapija bilo kakva se određuje prvenstveno prema uzroku i svakako ne preko interneta.

 7. Poštovani, dete ima proliv vec dvet dana, prvo su bile redje stolice, formirane, davala sam probiotke prolife i bulardi, ali se nije smirilo, naprotiv ucestale su i postale tecne i eksplozivne i ceste. Dr je uveo enterofuril. Od pocetka je na dijeti strogoj. Dva dana po uvodjenju enterofurila se smirilo, da bi nakon dva dana ponovo pocelo i opet postale tecne i do 10 dnevno. Crp je miran , le 4.8. Kad sam pocela sa enterofurilom prestala sam da dajem probiotik, jer ne znam ima li smisla davati ga zajedno sa tim lekom, da li ga on izbacuje iz organizma? Brine me sto se prolivi vracaju, da li treba da prekinem enterofuril, mozda je bolje ugalj i probiotike samo, a ne znam kako da to opet iskombinujem da jedno ne iskljuci drugo? Inace negativna je stolica na rota i adeno virus, klostridiju i koprokultura uredna, uz umeren broj kandide. Sta mogu jos da uradim da ovaj proliv stane?

  • Poštovana, sa zakašnjenjem odgovaramo ali jedva stižemo, elem nadamo se da ste dete ponovo odveli pedijatru na pregled jer to je najbolje rešenje. Inače mogu da se kombinuju enterofuril i probiotik .

 8. Poštovani,suprug ima neoperabilan CaP gde jedan krak po MRI ide mezorektalno. Urolozi na molbe da se posvete i kašastim učestalim nekontrolisanim stolicama posle svakog obroka samo odmahuju glavom.Budući da je higijena skoro pa neodrživa uz sve beby kreme ojed je strašan.Kolonoskopija rađena dva puta i oba Ph nalaz- Tu negativan, inflamacija non specifikum. Iz očaja razmišljamo dal uzeti jednom sedmično loperamid palijativno kako bi senirao ojed u taj dan dva. Hvala na savetu

  • Poštovana,ne bismo smeli da dajemo terapiju preko interneta ali smo sigurni da bi mu onkolog propisao pravu šemu po kojoj bi mogao da koristi ovaj lek.

 9. Poštovani, molim za savet. Majka je dijalizni pacijent 8 meseci. Već u više od 6 meseci ima konstantno dijareju. Imala je Clostridiju koja je izlečena, ali dijareju je imala i pre i posle toga. Pije probiotic konstantno, uz još neke lekove koje prepisuje lekar ali bez uspeha. Ne znam više šta da pokušamo.

 10. Da li moze da se koristi Loperamid kod IBS a. Imam prolive koji su praceni jakim grcevima u donjem delu stomaka…

  • Poštovana,
   Loperamid jeste jedan od lekova za IBS gde je dominanatan simptom dijareja , ali njegovo doziranje i dužinu trajanja terapije treba da vam propiše Vaš lekar, odnosno gastroenterolog.

 11. Poštovani već 10 dana imam dijareju i ne mogu da smirim stomak molim vas nisam u mogućnosti da odem do lekara pre utorka.Na koji način mogu da se lečim pijem probiotike danima i na dijeti sam i nije mi bolje

  • Poštovani, nadamo se da Vam je do sada bolj i da ste stigli do lekara ili barem promeili probiotik koji pijete. Eventualno dali stolicu u mikjrobiološku laboratoriju na analizu.

 12. postovani vec deset dana imam dijareju pila sam antibiotik koji mi je prouzrokovao dijareju pijem probiotik ali nije mi bolje dali mogu uzimati aktivni ugalj dok neodem kod svog lekara

  • Poštovana, verujemo da Vam je bolje jer verovatno ste već promenili probiotik i počeli da korsitite neki drugi koji se po mogućnostima pije više puta u toku dana . Prolivi posle korišćenja antibiotika znaju da potraju..

 13. Поштовани лечио сам хелико бактетију други пут. Негде од осмог дана почеле су житке столице ицрне због бизмута. Нисам могао да издржим и прекинуо сам бизмут кад сам испио антибиотике амоксицилин и левоксу. Сада пијем само ИПП. Птоливи су са наставили
  И темпетатура 38, 5. Столица је тамна неконзистентна и слузава. Лопетамид помогне кратко. Болови у цревима и рекао бих у желудцу. Данас је осми дан а пролив и
  темпетатуру не могу да решим. Шта да тадим?

 14. Dobar dan, meni je majka dala looeramid na svoju ruku i sta je tu je sada, imala sam dijareju 4-5 dana, a sada od kad sam uzela jednu tabletu looeramida imam zatvor vec 48h sto za mene uopste nije normano, sta da radim?

  • Poštovana,
   Niste imali stolicu 48 h , to nije strašno , ali je bitno da li imate gasove. Ako imate gasove , onda je u redu . Pitanje je koliko ste jeli i unosili tečnosti , dešava se da kad se creva isprazne , a unos hrane i tečnosti je bio neadekvatan , da nastane zatvor. Pri tom bi trebalo da unosite tečniju i kašastiju hranu. Ako imate bolove u stomaku i nemate gasove i stomak Vam je naduven , javite se lekaru.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime