loperamid

Dijareja (proliv), da li popiti loperamid?3 minuta čitanja

PITAJTE DOKTORA

Da li je dobro koristiti lek loperamid na svoju ruku usled dijareje?

Da li ste se i vi nekada našli u ovoj nedoumici? Šta ste uradili tj. koji ste lek uzeli?

U ovom tekstu ćemo vam objasniti šta je to loperamid i zašto da ga ne koristite na svoju ruku a pogotovo ako imate proliv izazvan infekcijom ili trovanjem.

Pre svega šta je to dijareja – poliv?

Dijareja ili proliv predstavlja izbacivanje stolice tri ili više puta dnevno koja je smanjene konzistencije (kašasta ili tečna).

Može biti akutna kada traje manje od 14 dana, perzistentna kada traje od 14-29 dana i hronična kada traje više od mesec dana.

Takođe podela se vrši i na osnovu karakteristika stolica, ozbiljnosti simptoma, ali prvenstveno je bitan uzrok, pa je u tom smislu glavna podela na:

1. Infektivne, tj. one gde je proliv izazvan infekcijom (virusnom, bakterijskom, parazitarnom…).

Stomačni virusi su najčešći uzročnici proliva i kod odraslih i kod dece, zatim idu bakterijski prolivi gde su uzročnici bakterije i toksini koje one proizvode, a koji najčešće nastaju unosom neispravne hrane i pića.

2. Neinfektivne dijareje koje mogu biti različitog porekla i javljaju se u okviru gastrointestinalnih poremećeja kao što su inflamatorne bolesti creva tipa ulceroznog kolitisa, sindrom iritabilnog kolona, intolerancije na hranu, divertikulitisa i mnogih drugih.

Takođe se javljaju u okviru endokrinih poremećaja kao što je hipertiroidizam, ali i kod tumora, dejtvom hemioterapije i radioterapije, upotrebom antibiotika i mnogih drugih lekova kao sporedno neželjeno dejstvo.

Šta je to loperamid i kako deluje?

Loperamid je jedan efikasan lek koji služi za zaustavljanje proliva. On deluje tako što usporava rad creva i povećava tonus analnog sfinktera.

Deluje već posle jednog sata, metaboliše se preko jetre dok mu je poluvreme eliminacije 10 sati.

Za šta se koristi lek loperamid?

Lek “Loperamid” služi za olakšavanje kratkotrajne dijareje koja nije infektivnog porekla, kao i hronične, trebalo bi ga koristiti samo na preporuku lekara.Kada NE treba da koristite loperamid?

Često se u praksi susrećemo sa pacijentima koji kad dobiju proliv, prvo popiju loperamid.

Kad im uzmemo anamnezu, saznamo da su u okolini imali nekog ko je imao iste simptome, ili da su pojeli ili popili nešto neispravno i logično je onda pretpostaviti da je uzrok njihovih tegoba infektivne prirode.

Kad se radi o infektivnim prolivima, loperamid nije lek prvog izbora, a objasnićemo vam i zašto.

Proliv pre svega predstavlja odbrambeni mehanizam našeg organizma.

Kada se otrujete hranom ili zarazite nekim virusom, bakterijom, parazitom, naš organizam te štetne agense prolivom izbacuje iz creva.

Loperamid kao, što smo ranije rekli, mehanički usporava rad creva i steže anus kako bi se stolica zadržala u stomaku.

Time se zadržavaju i svi ti štetni agensi u crevima koji mogu da pogoršaju bolest. Oni zapravo duže ostaju u crevima gde i dalje oštećuju sluznicu creva i samim tim i dijareja traje duže.

Stanja kada ne bi trebalo da se uzima loperamid su ona gde postoje krvava stolica i visoka temperatura, kad je uzročnik dijareje neka agresivna bakterija kao što je Salmonela (Salmonella), Šigela (Shigela), Kampilobakter (Campylobacter), kao i kada postoji pseudomembranozni kolitis kod produžene upotrebe antibiotika.

Kod starijih osoba koje ionako imaju usporeno pražnjenje, loperamid može da dovede i do zastoja u crevima što je već stanje opasno po život.

Loperamid ne smete da koristite i ako imate alergiju na loperamid, temperaturu, povraćanje, zatvor, problem sa mokrenjem, gubitak na težini…

Kada se on koristi?

Kod akutnih proliva na preporuku lekara može da se koristi 48 h pod uslovom da se utvrdio uzrok.

Kod hroničnih proliva (oni nisu infektivne etiologije) spada u lekove koji se stalno propisuju, ali i tu postoje pravila o doziranju i dužini terapije koju određuje lekar.

Zato, kad se radi o dijareji, najbitnije je nadoknađivanje tečnosti i elektrolita, možete uzeti neki od probiotika, a uvođenje lekova kao što je loperamid prepustite doktorima.

PITAJTE DOKTORA

3 komentara na članak “Dijareja (proliv), da li popiti loperamid?3 minuta čitanja

    1. Sme da se krene sa probiotikom, ali ukoliko proliv traje duže od tri dana , ili je praćen jakim bolovima u stomaku , krvarenjem kroz stolicu, morate odmah kod lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *