Aktivni ugalj

Jedan od preparata koje možete da nađete u apoteci je i aktivni ugalj.

Ja mu iskreno nisam mnogo pridavao značaj, sve dok sam nisam morao da ga koristim.

Ovo je tekst o tome šta je aktivni ugalj, čemu služi i kakvo je moje iskustvo sa njim.

Šta je to aktivni ugalj?

Aktivni ugalj pre svega nije običan ugalj koji nastaje sagorevanje drveta.

On se dobija specijalnim procesom obrade običnog uglja zagrevanjem u prisustvu gasova.

Tim specijalni procesom aktivni ugalj dobija mnogo više sitnih malih, da kažemo, rupica i porica koje mu povećavaju površinu.

Jedna britanska studija je došla do toga da 50 grama aktivnog uglja ima čak 17,5 puta veću površinu nego fudbalski stadion.

Kako se koristi?

Aktivni ugalj se unosi u organizam oralno tj. kapsulama koje se piju.

Mnogi ih koriste i u vidu praha koji nanose na lice ili zube.

Ali važno je napomenuti da jednom unešen aktivni ugalj u naš želudac se ne prebacuje iz želuca u naš sistem nego se putem stolice izbacuje napolje.

Kako funkcioniše?

Jednom unešen u želudac, aktivni ugalj se ponaša kao sunđer koji svojim porama upija štetne materije.

Jednom kada ih upije, a sobzirom da se ne prebacuje u naš organizam, izbacuju se stolicom napolje.

Aktivnom uglju je potrebno izvesno vreme da počne da deluje, između 1 – 4 h.

I ako postoji sumnja da se desilo trovanje treba ga uzeti što pre, jer nema svrhe koristiti ga onda kada je neki „toksin“ već prešao u naš sistem.

Za šta se koristi?

Aktivni ugalj je prisutan u ljudskoj kulturi od ranih godina 19. veka i predstavlja jedno od prvih sredstava u borbi protiv trovanja.

Kako je vreme odmicalo, njegova uloga je postajala sve veća i danas se, pored medicinske upotrebe koristi i za proizvodnju različitih filtera, industriji…

Njegova glavna uloga je sledeća:

1. Trovanja, sposobnost vezivanja toksina je njegovo glavno svojstvo, pa različita trovanja predstavljaju dobar razlog za njegovo korišćenje.

Tu bi izdvojili trovanja lekovima ali i drugim toksinima.

Treba ga uzeti u periodu od jednog sata od trovanja, jer kako smo ranije napomenuli posle toga se toksini preuzimaju u organizam i njegovo dejstvo salbi.

Takođe važno je ovde napomenuti da on ne deluje na sva trovanja tako recimo ne deluje na trovanje alkoholom, teškim metalima, gvožđem…

2. Smanjivanje gasova

3. Ublažavanje mamurluka

4. Terapija proliva, ali u smislu skupljanja toksina koji ga izazivaju, naravno glavni lek za proliv su probiotici

5. Higijena usta i zuba, aktivni ugalj se može naći u mnogo preparata za usta i zube

6. Zarastanje rana, neke studije su pokazale da potpomaže zarastanje rana pogotovo kod dekubita, ali ta istraživanja nisu kompletna

Interesantno je napomenuti da nismo uspeli da nađemo neko ciljano istraživanje koje jasno pokazalo da je aktivni ugalj baš dobar za sve.

Tako da bi mi pre svega izdvojili njegovo prvo dejstvo u sprečavanju trovanja kao glavno.

Da li je aktivni ugalj siguran za upotrebu?

Spada u sigurnije preparate na tržištu medicinski sredstava.

Tome najviše doprinosi činjenica da se ne resorbuje u naš sistem već da ostaje u crevima i izbacuje stolicom.

Ali postoje ipak neka ograničenja i upozorenja koja bi voleli da navdemo:

1. Ako sumnjate da ste se trovali lekovima ili bilo čim drugim, imajte u vidu da morate da odete kod lekara na pregled

2. Može da oboji stolicu u crno što može da prikrije neko krvarenje iz digestivnog trakta

3. Može dovesti do konstipacija tj zatvora pa ga ne treba uzimati sa lekovima koji takođe do toga dovode

4. Može da dovede do slabljenja zuba i njihovog bojenja

5. Ako imate terapiju za neku hronična bolest ( pritisak, angina pektoris… ), imajte u vidu da aktivni ugalj može da smanji preuzimanje leka i time vas dovede u opasnost od pogoršanja vaše osnovne bolesti.

Obavezno pravite duži razmak između aktivnog uglja i lekova.

58 KOMENTARA

 1. Da li se aktivni ugalj preporucuje kod dijareje izazvane kvartnom hranom ? Ili kamuflira sliku ? I šta se preporucuje osim probiotika i nadoknade elektrolita ? Hvala

  • Može da se koristi kod trovanja kvarnom hranom ali tu je ipak osnova probiotici i nadoknada tečnosti.

   • Poštovana,

    Može da se kod trovanja koriste jedan dan i ako ne pomogne da nam se jave na kontrolu. Za „čišćenje organizma“ može i duže ali te studije njegove korisnosti se još ispituju.

    Pozdrav

  • Da, može umanjiti efekat vakcine , ako je dat nekih sat-dva od davanja vakcine . Takođe treba pomenuti da gastrointestinalne tegobe kao što su dijareja i povraćanje takođe smanjuju preuzimanje vakcine , a pretpostavljam da je zbog toga aktivni ugalj dat.

 2. Zbog lepog honorara snimanje fetish filma,potrebno je progutati ljudski izmet..dali uzimanje uglja stiti od rizika neke infekcije ili bolesti i kako se zastititi..hvala

  • Poštovani,

   Aktivni ugalj bi mogao tu donekle da pomogne, ali i probiotic obavezno. U toj situaciji ništa nije sigurno. Madad će organizam verovatno da reaguje mučninom i da dođe do povraćanja odmah posle…

 3. Da li je aktivan ugalj bezbedan za koriscenje u trudnoci? Muce me grcevi, gasovi,nadutost…obicno su mi 2 kapsule odjednomcadekvatno resavale problem.

 4. Da li je aktivan ugalj bezbedan za koriscenje u trudnoci? Muce me grcevi, gasovi,nadutost…obicno su mi 2 kapsule odjednom adekvatno resavale problem.

 5. Ja kupila danas prvi put Aktivni ugalj iz tog razloga da mi pomogne za stolicu i ocisti prvo crijeva pa toksine u organizmu.
  Barem se nadam dace mi pomoc.rekla mi frendica da ga zato koristim!!

  • Poštovani, u kombinaciji sa nekim lekom za smanjivanje gasova možda, mada trebalo bi da uradite test na helikobakter pilori iz stlice. POgotovo ukoliko imate još nekih problema sa želucem.

 6. Imam problem sa nadimanjem,bolovi u donjem delu stomaka ,mučnina i čujem creva kako krkljaju i kao preskakanje zeludca.dali bi mi pomogao aktivni ugalj?

  • Poštovana, što se nadimanja tiče, tu bi možda pomogao, ali ostale tegobe koje imate mogu da predstacljaju neki drugi problem. Ukoliko to stanje traje duže, uradite test na nhelikobakter pilori iz stolice , stolicu na svarljivost i eho stomaka, takođe bol u donjim delovima stomaka može da znači upalu jajnika ili neki drugi problem ginekološkog tipa pa bi trebalo ipak da odete na pregled kod lekara i kod ginekologa.

 7. Da li se aktivni ugalj u prahu pije jednom dnevno (na uputstvu piše 1-4 kašičice dnevno) ili više puta u toku dana po jedna kašičica? I koliko dana je preporuka da se uzima kod dijareje?

 8. Pozdrav. Imam problema za zatvorom već duže vrijeme. Porodilja sam i dojim bebu od 4mj. Da li medicinski ugalj pomaže kod teškog zatvora i smije li se koristiti tokom dojenja? Imala sam tokom trudnoće i kandidu, pa ne znam da li bi ovo pomoglo? Hitan odgovor, hvala.

  • Poštovana, može se aktivni ugalj koristiti tokom dojenja ali on ipak ne pomaže kod zatvora. Postoji dosta drugih lekova koji mogu da pomognu kao i različite vrste ishrane. U svakom slučaju pijte dosta tečnosti , minimum 2 litra dnevno i krećite se što više .

   Pozdrav

 9. Oprostite da li se aktivni ugalj koristi ako imas suzene koronarne arterije?Doktor mi je rekao na koronarografiji da imam suzenje desne arterije 70% i da ce ju tesko odcepoti navodno jer ima nekih oksida u sebi kako sam shvati…Propisao mi je terapiju i sada se dvoumim da ga pijem.Hvala Vam unaprijed na odgovoru…

  • Poštovana, aktivni ugalj pre svega služi za skupljanje toksina iz digestivnog trakta tj creva ,tako da on ne može direktna da deluje na smanjivanje tog suženja. Indirektno bi možda mogao imati smisla u smislu regulisanja problema sa stomakom, neka istraživanja su pokazala da on hoće da snizi nivo holesterola u krvi ali to bi onda značilo da bi morali aktivni ugalj da uzimate duži vremenski period što opet može da poremeti uzimanje drugih lekova….

 10. Poštovani,
  Da li aktivni ugalj ima dejstvo kao lek Enterofuryl? Tj. da li nakon uzimanja aktivnog uglja i probiotika, ipak postoji bojazan da je parazit opstao u crevima? Preporučena mi je doza 3x po 2 kapsule, i probiotik posle 2 sata. Pridržavala sam se svega i nastavila preventivno 1 dnevno to da primenjujem dok sam na odmoru. Ali sam u nedoumici da li je ipak bolja varijanta bila da sam uzela lek Enterofuryl plus probiotik. Hvala vam mnogo na odgovoru!

  • Poštovana,

   Entrerofuril je drugačiji tip leka od aktvnog uglja. On je u stvari vrsta antibiotika za creva dok aktivni ugalj samo skuplja toksine. Ukoliko Vam je od ove terapije bilo dobro onda nemate razloga za strah možete jedino sigurnosti radi da uradite koprokulturu i stolicu na parazite i jajašca. Ukoliko i dalje imate tegobe, onda bi morali da se javite kod lekara na pregled.

   Pozdrav

 11. Poštovani,

  Mnogo Vam hvalana brzom odgovoru. Bolje mi je, sve se normalizovalo s tim da još po malo osećam težinu u želucu. Nikad do sada nisam imala ovako agresivan stomačni virus, pa se bojim da li je aktivni ugalj uspeo sve da pokupi. Ti crevni paraziti su vrlo uporni.
  Pozdrav i još jednom hvala na brzom odgovoru i pomoći.

  • Poštovana,
   Aktivni ugalj i tad može da se koristi ako se upotrebljava pravilno i prema indikacijama.

  • Poštovana,

   Može da se pije, njegova uloga je pre svega skupljanje toksina . Postavlja se doduše pitanje, iz kog razloga biste aktivni ugalj pili ? On Vam neće rešiti problem kamena u žuči .

  • Poštovana,
   Aktivni ugalj se koristi kad neko ima infekciju creva , bilo bakterijsku ili virusnu , ili neko uopšte trovanje hranom , da bi se stolicom izbacili uzročnici dijareje. Što se tiče preventivnog korišćenja , mi ga u te svrhe nikad nismo propisivali, tako da u tom smislu Vam ne možemo pomoći.

  • Poštovani ,
   Neke studije su pokazale da aktivni ugalj ne smeju da piju pacijenti koji imaju u terapiji Truvadu.

 12. Postovani, djevojcica 8 god. ima epilepsiju pije Depakine i Keppru, sirup 3x dnevno, keppru tablete 2x dnevno. Dobila je stomacni virus pa bih da ukljucim i aktivni ugalj. Ako je terapiju popila u 17h, a narednu pije u 23 h, da li oko 21 h smijem dati ugalj? Unaprijed zahvalna

  • Poštovana, morate ipak da se javite pedijatru na pregled kako bi on pregledao dete i odredio terapiju.

 13. Poštovani, da li aktivni ugalj u prahu može da oboji stolicu u zeleno, koristim ga par dana i stolica je pojačana ali zelene boje, hvala

  • Poštovani, aktivni ugalj ne bi trebalo da daje zelenu stolicu. To može da bude znak nekog drugog problema sa stomakom pa bi ipak trebalo da se javite na pregle ali i uradite koprokulturu u mikrobiološkoj laboratoriji i krvnu sliku i leukocitarnu formulu u biohemijskoj laboratoriji.

 14. Postovani, da li aktivni ugalj moze da se koristi da se neutralise THC iz mokrace uz puno vode i ako je moguce koliko dugo je potrebno da se izbaci hvala unapred

  • Poštovana,

   Vaš problem zahteva detaljno ispitivanje, kompletnu laboratoriju sa ultrazvukom stomaka, test na helikobakter pilori iz stolice, pregleda gastroenterologa nakon toga i verovatno i gastroskopiju tako da fokus imajte na tome .

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime