Aktivni ugalj

Jedan od preparata koje možete da nađete u apoteci je i aktivni ugalj.

Ja mu iskreno nisam mnogo pridavao značaj, sve dok sam nisam morao da ga koristim.

Ovo je tekst o tome šta je aktivni ugalj, čemu služi i kakvo je moje iskustvo sa njim.

Šta je to aktivni ugalj?

Aktivni ugalj pre svega nije običan ugalj koji nastaje sagorevanje drveta.

On se dobija specijalnim procesom obrade običnog uglja zagrevanjem u prisustvu gasova.

Tim specijalni procesom aktivni ugalj dobija mnogo više sitnih malih, da kažemo, rupica i porica koje mu povećavaju površinu.

Jedna britanska studija je došla do toga da 50 grama aktivnog uglja ima čak 17,5 puta veću površinu nego fudbalski stadion.

Kako se koristi?

Aktivni ugalj se unosi u organizam oralno tj. kapsulama koje se piju.

Mnogi ih koriste i u vidu praha koji nanose na lice ili zube.

Ali važno je napomenuti da jednom unešen aktivni ugalj u naš želudac se ne prebacuje iz želuca u naš sistem nego se putem stolice izbacuje napolje.

Kako funkcioniše?

Jednom unešen u želudac, aktivni ugalj se ponaša kao sunđer koji svojim porama upija štetne materije.

Jednom kada ih upije, a sobzirom da se ne prebacuje u naš organizam, izbacuju se stolicom napolje.

Aktivnom uglju je potrebno izvesno vreme da počne da deluje, između 1 – 4 h.

I ako postoji sumnja da se desilo trovanje treba ga uzeti što pre, jer nema svrhe koristiti ga onda kada je neki „toksin“ već prešao u naš sistem.

Za šta se koristi?

Aktivni ugalj je prisutan u ljudskoj kulturi od ranih godina 19. veka i predstavlja jedno od prvih sredstava u borbi protiv trovanja.

Kako je vreme odmicalo, njegova uloga je postajala sve veća i danas se, pored medicinske upotrebe koristi i za proizvodnju različitih filtera, industriji…

Njegova glavna uloga je sledeća:

1. Trovanja, sposobnost vezivanja toksina je njegovo glavno svojstvo, pa različita trovanja predstavljaju dobar razlog za njegovo korišćenje.

Tu bi izdvojili trovanja lekovima ali i drugim toksinima.

Treba ga uzeti u periodu od jednog sata od trovanja, jer kako smo ranije napomenuli posle toga se toksini preuzimaju u organizam i njegovo dejstvo salbi.

Takođe važno je ovde napomenuti da on ne deluje na sva trovanja tako recimo ne deluje na trovanje alkoholom, teškim metalima, gvožđem…

2. Smanjivanje gasova

3. Ublažavanje mamurluka

4. Terapija proliva, ali u smislu skupljanja toksina koji ga izazivaju, naravno glavni lek za proliv su probiotici

5. Higijena usta i zuba, aktivni ugalj se može naći u mnogo preparata za usta i zube

6. Zarastanje rana, neke studije su pokazale da potpomaže zarastanje rana pogotovo kod dekubita, ali ta istraživanja nisu kompletna

Interesantno je napomenuti da nismo uspeli da nađemo neko ciljano istraživanje koje jasno pokazalo da je aktivni ugalj baš dobar za sve.

Tako da bi mi pre svega izdvojili njegovo prvo dejstvo u sprečavanju trovanja kao glavno.

Da li je aktivni ugalj siguran za upotrebu?

Spada u sigurnije preparate na tržištu medicinski sredstava.

Tome najviše doprinosi činjenica da se ne resorbuje u naš sistem već da ostaje u crevima i izbacuje stolicom.

Ali postoje ipak neka ograničenja i upozorenja koja bi voleli da navdemo:

1. Ako sumnjate da ste se trovali lekovima ili bilo čim drugim, imajte u vidu da morate da odete kod lekara na pregled

2. Može da oboji stolicu u crno što može da prikrije neko krvarenje iz digestivnog trakta

3. Može dovesti do konstipacija tj zatvora pa ga ne treba uzimati sa lekovima koji takođe do toga dovode

4. Može da dovede do slabljenja zuba i njihovog bojenja

5. Ako imate terapiju za neku hronična bolest ( pritisak, angina pektoris… ), imajte u vidu da aktivni ugalj može da smanji preuzimanje leka i time vas dovede u opasnost od pogoršanja vaše osnovne bolesti.

Obavezno pravite duži razmak između aktivnog uglja i lekova.

130 KOMENTARA

 1. Da li se aktivni ugalj preporucuje kod dijareje izazvane kvartnom hranom ? Ili kamuflira sliku ? I šta se preporucuje osim probiotika i nadoknade elektrolita ? Hvala

  • Može da se koristi kod trovanja kvarnom hranom ali tu je ipak osnova probiotici i nadoknada tečnosti.

   • Poštovana,

    Može da se kod trovanja koriste jedan dan i ako ne pomogne da nam se jave na kontrolu. Za „čišćenje organizma“ može i duže ali te studije njegove korisnosti se još ispituju.

    Pozdrav

  • Da, može umanjiti efekat vakcine , ako je dat nekih sat-dva od davanja vakcine . Takođe treba pomenuti da gastrointestinalne tegobe kao što su dijareja i povraćanje takođe smanjuju preuzimanje vakcine , a pretpostavljam da je zbog toga aktivni ugalj dat.

 2. Zbog lepog honorara snimanje fetish filma,potrebno je progutati ljudski izmet..dali uzimanje uglja stiti od rizika neke infekcije ili bolesti i kako se zastititi..hvala

 3. Da li je aktivan ugalj bezbedan za koriscenje u trudnoci? Muce me grcevi, gasovi,nadutost…obicno su mi 2 kapsule odjednomcadekvatno resavale problem.

 4. Da li je aktivan ugalj bezbedan za koriscenje u trudnoci? Muce me grcevi, gasovi,nadutost…obicno su mi 2 kapsule odjednom adekvatno resavale problem.

  • Poštovanje
   Nakon 5 dana upornog proliva od 4 stolice dnevno. Svjetlo žute ,vodenaste,koje zaudaraju moja kcerka od 36 g. starosti,popila je pakovanje od 10tbl.aktivnog uglja koji joj je automatski zaustavio proliv i doveo do smanjenja tegoba..Posle vec drugi dan nema uopce stolicu pa me zanima s obzirom da sam ljekar iz oblasti pulmologije
   Šta raditi ukolko ta opstipacija potraje ?
   Hvala!
   L.p.

 5. Ja kupila danas prvi put Aktivni ugalj iz tog razloga da mi pomogne za stolicu i ocisti prvo crijeva pa toksine u organizmu.
  Barem se nadam dace mi pomoc.rekla mi frendica da ga zato koristim!!

 6. Imam problem sa nadimanjem,bolovi u donjem delu stomaka ,mučnina i čujem creva kako krkljaju i kao preskakanje zeludca.dali bi mi pomogao aktivni ugalj?

  • Poštovana, što se nadimanja tiče, tu bi možda pomogao, ali ostale tegobe koje imate mogu da predstacljaju neki drugi problem. Ukoliko to stanje traje duže, uradite test na nhelikobakter pilori iz stolice , stolicu na svarljivost i eho stomaka, takođe bol u donjim delovima stomaka može da znači upalu jajnika ili neki drugi problem ginekološkog tipa pa bi trebalo ipak da odete na pregled kod lekara i kod ginekologa.

 7. Da li se aktivni ugalj u prahu pije jednom dnevno (na uputstvu piše 1-4 kašičice dnevno) ili više puta u toku dana po jedna kašičica? I koliko dana je preporuka da se uzima kod dijareje?

 8. Pozdrav. Imam problema za zatvorom već duže vrijeme. Porodilja sam i dojim bebu od 4mj. Da li medicinski ugalj pomaže kod teškog zatvora i smije li se koristiti tokom dojenja? Imala sam tokom trudnoće i kandidu, pa ne znam da li bi ovo pomoglo? Hitan odgovor, hvala.

  • Poštovana, može se aktivni ugalj koristiti tokom dojenja ali on ipak ne pomaže kod zatvora. Postoji dosta drugih lekova koji mogu da pomognu kao i različite vrste ishrane. U svakom slučaju pijte dosta tečnosti , minimum 2 litra dnevno i krećite se što više .

   Pozdrav

 9. Oprostite da li se aktivni ugalj koristi ako imas suzene koronarne arterije?Doktor mi je rekao na koronarografiji da imam suzenje desne arterije 70% i da ce ju tesko odcepoti navodno jer ima nekih oksida u sebi kako sam shvati…Propisao mi je terapiju i sada se dvoumim da ga pijem.Hvala Vam unaprijed na odgovoru…

  • Poštovana, aktivni ugalj pre svega služi za skupljanje toksina iz digestivnog trakta tj creva ,tako da on ne može direktna da deluje na smanjivanje tog suženja. Indirektno bi možda mogao imati smisla u smislu regulisanja problema sa stomakom, neka istraživanja su pokazala da on hoće da snizi nivo holesterola u krvi ali to bi onda značilo da bi morali aktivni ugalj da uzimate duži vremenski period što opet može da poremeti uzimanje drugih lekova….

 10. Poštovani,
  Da li aktivni ugalj ima dejstvo kao lek Enterofuryl? Tj. da li nakon uzimanja aktivnog uglja i probiotika, ipak postoji bojazan da je parazit opstao u crevima? Preporučena mi je doza 3x po 2 kapsule, i probiotik posle 2 sata. Pridržavala sam se svega i nastavila preventivno 1 dnevno to da primenjujem dok sam na odmoru. Ali sam u nedoumici da li je ipak bolja varijanta bila da sam uzela lek Enterofuryl plus probiotik. Hvala vam mnogo na odgovoru!

  • Poštovana,

   Entrerofuril je drugačiji tip leka od aktvnog uglja. On je u stvari vrsta antibiotika za creva dok aktivni ugalj samo skuplja toksine. Ukoliko Vam je od ove terapije bilo dobro onda nemate razloga za strah možete jedino sigurnosti radi da uradite koprokulturu i stolicu na parazite i jajašca. Ukoliko i dalje imate tegobe, onda bi morali da se javite kod lekara na pregled.

   Pozdrav

 11. Poštovani,

  Mnogo Vam hvalana brzom odgovoru. Bolje mi je, sve se normalizovalo s tim da još po malo osećam težinu u želucu. Nikad do sada nisam imala ovako agresivan stomačni virus, pa se bojim da li je aktivni ugalj uspeo sve da pokupi. Ti crevni paraziti su vrlo uporni.
  Pozdrav i još jednom hvala na brzom odgovoru i pomoći.

  • Poštovana,
   Aktivni ugalj i tad može da se koristi ako se upotrebljava pravilno i prema indikacijama.

  • Poštovana,

   Može da se pije, njegova uloga je pre svega skupljanje toksina . Postavlja se doduše pitanje, iz kog razloga biste aktivni ugalj pili ? On Vam neće rešiti problem kamena u žuči .

  • Poštovana,
   Aktivni ugalj se koristi kad neko ima infekciju creva , bilo bakterijsku ili virusnu , ili neko uopšte trovanje hranom , da bi se stolicom izbacili uzročnici dijareje. Što se tiče preventivnog korišćenja , mi ga u te svrhe nikad nismo propisivali, tako da u tom smislu Vam ne možemo pomoći.

  • Poštovani ,
   Neke studije su pokazale da aktivni ugalj ne smeju da piju pacijenti koji imaju u terapiji Truvadu.

 12. Postovani, djevojcica 8 god. ima epilepsiju pije Depakine i Keppru, sirup 3x dnevno, keppru tablete 2x dnevno. Dobila je stomacni virus pa bih da ukljucim i aktivni ugalj. Ako je terapiju popila u 17h, a narednu pije u 23 h, da li oko 21 h smijem dati ugalj? Unaprijed zahvalna

  • Poštovana, morate ipak da se javite pedijatru na pregled kako bi on pregledao dete i odredio terapiju.

 13. Poštovani, da li aktivni ugalj u prahu može da oboji stolicu u zeleno, koristim ga par dana i stolica je pojačana ali zelene boje, hvala

  • Poštovani, aktivni ugalj ne bi trebalo da daje zelenu stolicu. To može da bude znak nekog drugog problema sa stomakom pa bi ipak trebalo da se javite na pregle ali i uradite koprokulturu u mikrobiološkoj laboratoriji i krvnu sliku i leukocitarnu formulu u biohemijskoj laboratoriji.

 14. Postovani, da li aktivni ugalj moze da se koristi da se neutralise THC iz mokrace uz puno vode i ako je moguce koliko dugo je potrebno da se izbaci hvala unapred

  • Samo dosta vode ja sam tako izbacivao na testu koji pokazuje unazad 7 dana ja sam posle 3 dana apstinencije uz dosta vode 4-5l izbacio sav thc,za aktivni ugalj su upravu jer ide preko creva nema veze sa mokracom i besikom ali ipak je lose sto ne zele da te posavetuju da je dovoljna samo voda,doktori jednistavno ne zele da ti kazu lak nacin preporucivace ti lekove ili ce reci da nesto ne moze,tipa da je psorijaza neizleciva a ustvari je vrlo izleciva to je samo primer 🙂

  • Poštovana,

   Vaš problem zahteva detaljno ispitivanje, kompletnu laboratoriju sa ultrazvukom stomaka, test na helikobakter pilori iz stolice, pregleda gastroenterologa nakon toga i verovatno i gastroskopiju tako da fokus imajte na tome .

 15. Postovani, jako su mi se svideli vasi saveti.
  Imam opstipaciju 30 dana prvi put u zivotu. Imam 71 god. i do akcije dodje samo cajem od sene ali tada su jaki grcevi i imam previse – nenormalno cesto – gasove. Boli me stomak iznad pupka cas levo cas desno Da li aktivni iugalj moze da mi pomogne ili da idem dokoru.
  Zahvaljujem i pozdrav Ljubica

  • Poštovana, trebalo bi da idete ipak kod lekara po mogućnosti gastroenterologa ili hirurga. U vašoj situaciji treba ovo stanje detaljno ispitati za svaki slučaj.

   Pozdrav

 16. Poštovani, moja majka je u bolnici zapatila bakteriju
  klostridiju, evo već drugi pokušaj lečenja sa vankomicinom. Interesuje me da li bi uzimanje aktivnog uglja pomoglo na bilo koji način i ako bi u kojoj dnevnoj kolicini i vremenskom periodu?
  Unapred hvala na odgovoru.

 17. Poštovani, imam hroničnu alergiju, urtikariju. Do sada nismo otkrili uzrok, lečimo posledicu urtike antihistaminima evo već 9 meseci.Često mi je stomak naduven. Helikobakterija lečena, Candidu nemam u stolici. Da li bi mi aktivni ugalj ikako pomogao?

  • Poštovana, isrekno mislimo da ne bi, jer se pčigledno ne radi o trovanju . Ne znam da li ste uradili urinokulturu ako niste možda io to da uradite. Takođe probejte da izbacite proizvode sa glutenom i mlečne proizvode iz ishrane. Pozdrav

  • Pozdrav. Obavezno odradi detaljan pregled zubi. Mozda cak i kod 2-3 zubara. I pazi se “mrtvih” zubi u slucaju da ih imas, tj zubi sa ociscenim korijenom. Najbolje ih cak izvadit odmah. To je zub, tj organ sa presjecenim i uklonjenim dovodom organskih tvari ostavljen u tebi da trune. Bolesna i poremecena praksa koja kroz vrijeme zasigurno uzrokuje mnoge druge probleme kao i urtikariju. Jedina takva praksa u cijeloj medicini.

 18. Imam hronični gastritis ,pijem gastroprazol ,ali mi baš nepomaže ,popila sam 2 aktivna uglja i hvala bogu osećam da mi se želudac smirujem ,inače imam i sirigomiom u kičmenoj moždini,tako da dosta koristim lekove za bolove i smirenje ,da li smem da koristim aktivni ugalj radi prevencije zbog navedenih problema ,ako već izbacije otrove iz organizma ,hvala unapred

  • Poštovana, aktivni ugalj je ipak samo privremeno rešenje, morate naći neko dugoročno, uradite test na helikobakter pilori, gastroskopiju i pregled gastroenterologa i probajte da iz ishrane izbacite sve što Vam izazaiva gorušicu. Pozdrav

  • Poštovani, aktivini ugalj ne bi trebalo da menja ukus rakije, ali pojedini danas popularni sojevi virusa hoće da izazovu gubitak čula ukusa i mirisa čak i rakije…..

 19. Postovani, imao sam dijareju u trajanju od 2 dana, onda sam otisao do apoteke i oni su mi dali probiotik, lek pod nazivom smecta koji se koristi bas za taj problem i aktivni ugalj. Dijareja je prestala nakon jednog dana koriscena ovih lekova. Popio sam 3 kesice te smecte, stomak se smirio, ali sam ja nastavio da pijem probiotik jednu kapsulu dnevno i ugalj 2 kapsule na svakih 8h jos jedan dan nakon prestanka tegoba. Pa me interesuje da li da nastavim da pijem ugalj i popijem celu tablu ili nema potrebe za tim? Za probiotik su mi rekli da svakako popijem sve kapsule svaki dan po jednu. Unapred hvala.

 20. Postovani , imam hronicni gastritis, celijakiju – nije potvrdjeno, esherikiju u debelom crevu , vidljuvu neprobavljenu hranu u stolicii, uzimam probavne enzyme….. stalno sam kod lekara, ali bez rezultata. Moze li aktivni ugalj pomoci? Hvala beskrajno na savetima

  • Poštovana, trebalo bi da smanji,ali ukoliko ne smanjuje treba nadutost detaljnije ispitati. Uraditi barem test na helikobakter pilori.

 21. Pozdrav dali smem da pijem aktivni ugalj imam nekad nadutost stomaka ali primam hemotetapiju hvala

 22. Da li aktivni ugalj moze pomoci kod kandide u crevima koja verovatno uzrokuje nadutost i 3-4 stolice dnevno? Inače imam gastritis i imam RA pa sam na imunosupresivima ali koristim i probiotike?

  • Poštovana, na žalost mislimo da Vam ne može pomoći. Postoje bolji lekovi koje možete da koristite.

 23. Postovani molim vas za pomoc, imam urin test zbog posla za nedelji dana, konzumirao sam thc pre 20 dana ( 20 dana je proslo kako sam cist) i u apoteci sam kupio urin test i proverio sam se na zalost sam jos uvek pozitivan na thc .. sta da konzumiram da bih bio negativan na urin testu za thc.Hvala puno unapred
  Moj email je [email protected]

 24. Postovani, imam jedno pitanje, kada u toku dana treba uzimati smectu, pre obroka ili posle obroka? I kako smectu kombinovati sa aktivnim ugljem? Da li uzimati pre obroka ili posle obroka, interesuje me kako da iskombinujem ova dva preparata da bi oba delovala kako treba?
  Hvala u napred, pozdrav💚🍀

  • Poštovana, na žalost tek sda dolazimo do Vašeg pitanja, kombinacija ta dva preparata nam je ipak pod znakom pitanja. Ukoliko imate neki stomačni virus, bolja je kombinacija smekte i probiotika . Ukoliko i dalje imate provliv, najbolje bi bilo da date stolicu na analizu u mikrobiološoj laboratoriji ( koprokultura) . Što se uzimanja smekte tiče, računa se da se ona koristi kada postoji dijareja , samim tim nema veze da li se koristi pre ili posle obroka .

 25. Zdravo, da li aktivni ugalj smije da se koristi dok sam pod terapijom antimikoticima ? Obzirom da se koristi jedna kapsula dnevno antimikotika.

 26. Muci me nalo zeludac i imam nadutost stomaka. Ali ako sam u maju imao infarkt srca i pujem farin i druge lekove da li sme aktivni ugalj da se koristi ?

 27. Imam gastritis zeludacnu kilu.Stalno imam osećaj za povraćanje mučnine.Da li smem da pijem aktivni ugalj i koliko dnevno.

  • Poštovana, trebalo bi da s ejavite lekaru i vidite zašto imate problem sa želucem. Aktivni ugalj možda trenutno smanji tegboe ali ne može da reši neki drugi problem ukoliko taktav postoji.

 28. Postovani,molim za savet,naime,dugi niz godina imam problem sa stolicom,ne mogu spotpuno isprazniti creva i stolica u vecini slucajeva nije kalibrisana.Slucajno sam dosao do zakljucka da je to u vezi sa viskom kiseline u zelucu pa pijem svaki dan 1x20mg nolpazu i to mi znacajno popravlja situaciju.Primetio sam da mi dodatno mnogo pomaze i aktivni ugalj,koji pijem 1 kapsulu na dan,evo tek dve nedelje.Moje pitanje je,koliko dugo mogu koristiti aktivni ugalj u buducnosti bilo u kontinuitetu ili sa prekidama???!Imam 60 godina.Hvala Vam.

  • Poštovani ,
   Aktivni ugalj nije sredstvo koje treba koristiti kao redvnu terapiju. On ima ograničenu upotrebu i glavna indikacija je trovanje kad se npr otrujete pokvarenom hranom , pa dobijete proliv. Vi bi trebalo da ispitate zašto Vam stolica nije redovna i nije lepo formirana, da vidite koje navike u ishrani doprinose tome … Treba da se javite lekaru.

 29. Poštovani,
  kakvo je djelovanje aktivnog uglja, tj. ima li prepreka da se koristi nakon terapije radioaktvnim jodom? Treba li neko vrijeme i koje vrijeme da se sačeka pa onda uradi čišćenje crijeva sa ugljem??
  Hvala unaprijed!

  • Poštovana ,
   Nakon terapije radioaktivnim jodom, veća količina joda nije apsorbovana od ciljnog tkiva , nego se izbacuje putem urina najviše , a manjim delom preko pljuvačke , znoja i najmanje preko stolice. Aktivni ugalj inače vezuje jod , ali taj višak joda nećete izbaciti njegovim korišćenjem (aktivni ugalj deluje samo na creva) jer se eliminacija radioaktivnog joda najviše vrši preko bubrega , tako da je potrebno da se pije više tečnosti da bi se postaklo mokrenje. To je generalno savet kod primene ove terapije, ali ste sigurno dobili uputstva za ponašanje nakon primene iste.

 30. Svaki put kad imam neki problem sa stomakom i crevima, ili uzmem cist aktivni ugalj u apoteci ili neki suplement za konkretan problem, koji sadrzi aktivni ugalj. Super stvar

 31. Poštovani,dali aktivni ugalj moze koristiti dete od 10 god kod kojeg se pretpostavlja da ima samonelu?Koristi hemomicin od 200mg i probiotike ali mu je stolica I dalje vodena.

 32. Mislim da sam se predozirala i popila sam aktivni ugalj u tableti ali sam je otvorila jer mi je receno da tako brze deluje pre 10 minuta u kome roku ce on da pocne da deluje za sad me je teralo samo da podrigujem.

 33. Poštovani, mikološkom kulturom fecesa izolovan mi je veliki broj Kloeckera apis. Moja doktorka nije nikada čula za tu vrstu gljivica i tretira ih kao kandidu. Propisala mi je fluconal od 150 mg , jednom nedeljno i složila se da aktivni ugalj može da pomogne kao i probiotici. Koliko dugo da pijem kapsule aktivnog uglja, da li se probiotici i aktivni ugalj uzajamno poništavaju ili deluju na efekat terapije antimikotika

  • Poštovani, ovi preparati se mogu uzimati zajedno ali nebiste trebali da ih pijete u isto vreme, napravite barem nekoliko sati razlike između njih . Što se dužine terapije tiče, to biste trebali da dogovorite sa svojim izabranim lekarom ali i na osnovu ponovljenog nalaza koprokulture koji biste trebali da uradite nakon dogovorenog ciklusa terapije.

 34. Imam problem sa povremenom dijarejom, normalnu stolicu i onda jednom u 5-7 dana potpuno vodena, nevezano za hranu, mada sam primetila da se obavezno javlja nakon masne hrane ali i bez nje u tom intervalu. Pijem Colospa retard već 6 meseci i bolje je, uglavnom. Da li bi pomogao aktivni ugalj, u kojoj dozi i koliko dugo smem piti Colospa? Hvala.

  • Poštovana,
   Imajući u vidu da tegobe imate više od 6 meseci , nadam se da ste se javili gastroenterologu. Lek Colospa retard je lek za sindrom nadraženih creva , ali se ta dijagnoza postavlja ako se odrade analize i određene dijagnostičke procedure , koje podrazumevaju kolonoskopiju i ultrazvuk abdomena , pored ostalih. tako da bi trebalo da se javite gastroenterologu ako već niste. A što se tiče aktivnog uglja , to je suplement koji pomaže najviše kod problema gde je infekcija digestivnog trakta uzrok.

 35. Poštovani, da li urin bude tamniji, kao i stolica? 3 dana pijem zbog terapije za heliko b.i pojavila se crna stolica i crni sekret. Napominjem da sam savršeno ginekološki zdrava i lečim se od steriliteta. Znači, redovne preglede kod ginekologa i endokrinologa. Sekret me je zapanjio.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime