Kako izdržati toplotni talas?

Toplotni talas je stigao i sa sobom donosi i neke neželjene efekte po ljudski organizam.

Pitanje koje se postavlja je kako izdržati toplotni talas. Ovde ćemo navesti 11 saveta koje mi dajemo našim pacijentima.

 1. Unosite bar 2 litra vode. Po mogućnosti i više. Insistiramo na vodi, kao i na prirodnim voćnim sokovima koji nemaju mnogo vestačkog šećera u sebi. Gazirana voda sa malo limuna je isto tako u redu ali obratite pažnju samo na činjenicu da gazirano podiže pritisak. Gazirane sokove, energetska pića i alkohol izbegavajte. Naglašavam da se pod izbegavanjem podrazumeva i pivo iako je uvreženo mišljenje da ono gasi žeđ i rashlađuje.
 2. Bilo bi dobro da je tečnost koju unosite sobne temperature, čak se i toplijim napicima daje prednost jer je to manji šok za organizam od ledenih napitaka.
 3. Izbegavajte izlazak u najtoplijim delovima dana od 11-17h.
 4. Obavezno nosite napolju kapu ili šešir i flašicu sa vodom.
 5. Ukoliko ste u mogućnosti, stavljajte faktore za zaštitu od sunca, pogotovo na delove tela koji su najizloženiji kao što su lice, vrat, nos, uši, ruke…
 6. Nosite adekvatnu odeću, laganu od prirodnih materijala i svetlijih boja.
 7. Češće se tuširajte, najbolje bi bilo mlakom ka hladnijom vodom. Na taj način ćete se rashladiti ali i tuširanje čistiti pore koje je znoj zapušio i na taj način olakšati telu rashlađivanje.
 8. Ukoliko puštate klimu u kolima ili stanu, obratite pažnju na to da je najzdravije da je temperaturni raspon između spoljašnje i unutrašnje temperature 6-7 stepeni. Na taj način ćete organizam sačuvati od šoka koji može da izazove izlazak na 40 stepeni iz prostorije u kojoj je 21. Obavezno održavajte klimu, redovno je čistite i punite.
 9. Luftirajte prostorije u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim satima. Prozore na sunčanoj strani stana zamračite i držite zatvorenim.
 10. U prskalicu stavite vodu i prskajte se njome, na taj način ćete se rashladiti. Možete i koristiti hladne obloge natopljene samo vodom.
 11. Posebno obratite pažnju na decu. U igri ona često zaborave da piju vodu, izlaze na sunce, manje više ne slušaju. Budite uporni i nutkajte ih vodom, pogotovo najmlađe koji znaju da budu jako tvrdoglavi. Kvasite im čelo, ruke i noge vodom. Dobar način rashlađivanja je i prskanje raspršivačima za vodu, mada takva igra zna da se otrgne kontroli.

Kada treba da se javite lekaru?

Znaci toplotnog udara ne moraju da se jave samo kod osoba koje su bile na suncu.

Sama toplota vazduha i u hladu može da dovede do različitih tegoba, pogotovo ukoliko nije bilo dovoljnog odnosa tečnosti.

Tako da ukoliko imate glavobolju, povraćate, vrtoglavicu, visoku temperaturu ili prosto imate onaj osećaj da ne možete da izdržite obavezno se javite lekaru na pregled.

Našem organizmu potrebno je desetak dana da se navikne na promenu temperature.

Nakon toga bi trebalo, barem za nijansu da bude lakše.

Na žalost klimatske promene su tu sa nama. One će i ubuduće naš organizam stavljati na proveru.

Ono što ne bi trebalo da uradite je da brinete oko stvari koje ne možete da promenite.

Ali ono što bi trebalo da uradite je da provedete računa o našoj životnoj sredini.

Čak i ta mrvica papira ili šetnja a ne vožnja automobilom možda može da pomogne da barem naša deca ne trpe ove posledice klimatskih promena.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime