povraćanje

Povraćanje predstavlja jedan jako neprijatan simptom.

Prati ga eksplozivno izbacivanje sadržaja stomaka odnosno želuca kroz usta i nos.

Iako neprijatan, ovaj simptom predstavlja odbrambeni mehanizam izbacivanja štetnog sadržaja iz našeg stomaka.

Pored toga predstavlja mogući znak postajanja nekih drugih stanja u organizmu.

Zašto dolazi do povraćanja?

Povraćanje može da bude znak više različitih bolesti ili stanja.

Gruba podela bi bila na :

 1. Akutno nastalo povraćanje, koje se javlja kao posledica trenutnog poremećaja u organizmu,
 2. Hronično povraćanje, koje se javljaja kao posledica neke hronične dugotrajne bolesti, stanja ili terapije koja se uzima.

Akutno povraćanje

Akutno povraćanje najčešće nastaje kao posledica poremećaja na nivou gastrointestinalnog trakta najčešće želuca.

Tu se pre svega misli na trovanje hranom ili infekcije nekim stomačnim virusom, ali i bakterijom.

Ovaj vid poremećaja je praćen naglim razvijanjem simptoma: mučnine, povraćanja, proliva, malaksalosti i bledila i povišene temperature.

Iako dramatično izgleda, ovo je najčešći i najbezazleniji razlog javljanja povraćanja.

Uz nadoknadu tečnosti, probiotike, antibiotike po potrebi i lekove za smirivanje želuca traje maksimalno dva do tri dana posle čega dolazi do smirivanja simptoma.

Pored ovog razloga za pojavu ovog simptoma, povraćanje može da se javi i u mnogim drugim akutnim stanjima:

 1. Povraćanje nakon povrede glave. Može da se javi i nekoliko dana nakon same povrede. Razlog je za obavezno javljanje lekaru što pre jer može da bude znak oštećenja mozga,
 2. Bolovi u grudima praćeni povraćanjem mogu da bude znak infarkta srca,
 3. Bolovi u stomaku i povraćanje praćeni tvrdim ili napetim stomakom, mogu da budu znak nekog većeg problema u stomaku u smislu vezanih creva, oštećenja ili veće upale nekog unutrašnjeg organa. Takođe ukoliko se u povraćenom sadržaju nađe sveža krv ili je sadržaj crn to može da bude znak pucanja nekog od krvnih sudova u jednjaku ili želucu što je hitno stanje opasno po život.
 4. Iznenada nastalo povraćanje praćeno glavoboljom, malaksalošću, gubitkom orijentacije, slabošću ili gubitkom mogućnosti kontrolisanja nekog dela tela može da bude znak šloga ili krvarenja u mozgu,
 5. Često su migrene praćene povraćanjem,
 6. Vrtoglavica može da bude praćena povraćanjem,
 7. Pojedine osobe ne podnose vožnju i može da im se utoku vožnje javi povraćanje,
 8. Povećan očni pritisak može da bude praćen povraćanjem i bolom u oku,
 9. Ponekad napad ili upala bubrega mogu da budu praćeni povraćanjem zbog jakih bolova koji ovo stanje prate,
 10. Osobe koje ne podnose neke vrste hrane mogu da povraćaju ukoliko je konzumiraju,
 11. Osobe u alkoholisanom stanju često povraćaju,
 12. Posebno ćemo naglasiti povraćanje krvi ili crnog sadržaja. Ukoliko u povraćenom sadržaju bude krvi ili ugrušaka krvi to bi mogao da bude znak pucanja nekog od krvnih sudova jednjaka. Povraćanje crnog sadržaja može da bude znak oštećenja sluznice želuca ili čira na njemu ili na dvanaestopalačnom crevu. Bilo koja od ovih situacija je razlog za hitno javljanje lekaru…

Hronično povraćanje

Što se hroničnog povraćanja tiče, ono je povezano sa stanjima i bolestima koje postoje duži vremenski period.

Tu treba pre svega spomenuti trudnoću.

Kod pojedinih trudnica gotovo cela trudnoća bude praćena ovim simptomima.

Pored trudnoće, uzimanje ili dobijanje pojedinih lekova može da dovede do hroničnog povraćanja.

Recimo osobe koje su na hemoterapiji ili radioterapiji zbog karcinoma koji leče mogu da imaju problem sa povraćanjem.

Pored hroničnih bolesti koje dovode do ovog simptoma treba spomenuti i povraćanje koje prati određene psihijatrijske bolesti ili probleme sa psihom.

Kao što vidite, povraćanje se javlja kod mnogo različitih stanja i bolesti.

Pitanje koje se postavlja je kada je to zabrinjavajući simptom?

Definisali bismo to na ovaj način, ukoliko povraćanje ne možete da objasnite trovanjem, stomačnim virusom, problemom sa vožnjom ili nekim drugim „bezazlenim“ uzrokom ( recimo namirnica kojoj je prošao rok trajanja pa „da se ne baci…“) morate da se javite lekaru.

Takođe, povraćanje koje traje duže od jednog dana ili je toliko često da iscrpljuje predstavlja razlog za javljanje lekaru bez obzira na uzrok.

Šta bi trebalo da radite ako povraćate?

Jednom kada povraćanje krene, teško ga je zaustaviti i zato:

 1. Vodite računa da se ne povredite tokom akta povraćanja. Dešavalo se da pacijenti padnu, povrede glavu, izgube svest… Trudite se da bude neko pored vas ili sa vama dok povraćate.
 2. Ukoliko sumnjati da ste se trovali hranom ili ste alkoholisani, povraćanje će da izbaci štetne materije iz vašeg stomaka tako da ovaj vid povraćanja u neku ruku pomaže.
 3. Važno je da se nakon povraćanja rehidrirate odnosno nadoknadite tečnost. Nemojte to činiti brzo ispijanjem velike količine vode ili čaja. Najbolje bi bilo da lagano mlak čaj, supu ili vodu uzimate kafenu kašičicu po kafenu kašičicu sa razmakom od pet do 10 minuta.
 4. Što se hrane tiče, izbegavajte svu jako začinjenu ,masnu hranu, peciva, prženo odnosno sve što može ponovo da izazove mučninu i povrćanje. Najbolje bi bilo da prepečete hleb i male parčiće grickati u dužem vremenskom periodu. Nezaobilazne su pileća supa ali i klasična supa iz kesice, jedino što bi i njih trebalo konzumirati polako u dužem vremenskom periodu, kašiku po kašiku.
 5. Zaustavljanje povraćanja pre svega zavisi od razloga zbog kojeg se javio. Postoji čitav niz čajeva koje možete naći ali pre svega fokus stavite na mlakom čaju od kamilice i nane. Za čaj od đumbira se isto kaže da je dobar ali ga iskreno nismo probali, ukoliko vi jeste podelite svoje iskustvo sa nama. Vitamini iz grupe B6 mogu da pomognu u smirivanju mučnine i povraćanja. Postoje lekovi čiji je cilj da zaustave mučninu i povraćanje iz roda metoklopramida idr. I lekovi iz grupe inhibitora protonske pumpe pomažu jer smanjuju lučenje želudačne kiseline. Ali ne bi trebalo da ih uzimate na svoju ruku ako nemate nikakvo iskustvo sa njima. Njih bi trebalo da uzimate samo na preporuku lekara. Važno je otkriti zašto dolazi do povraćanja a ne smirivati simptom.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime