Mučnina

Mučnina predstavlja univerzalni simptom mnogih bolesti.

Dakle ona nije bolest sama po sebi već znak postojanja nekog drugog poremećaja u organizmu.

Može ali i ne mora da bude praćena povraćanjem.

Šta je to mučnina?

Postoji mnogo definicija mučnine ali uprošćeno mučnina predstavlja osećaj nelagodnosti u stomaku.

Nelagodnost može da bude samo u stomaku ali i da se širi duž jednjak i u usta.

Neprijatan je i pacijenti obično imaju nelagodni izraz lica često praćen beličastim žućkastom prebojenošću kože mada to sve zavisi od uzroka zbog koga je nastala mučnina.

Zašto se javlja mučnina?

Uzimajući u obzir da se mučnina javlja kod mnogih stanja u organizmu, ovde ćemo pobrojati samo ona najvažnija i najčešća.

To su pre svega:

 1. Problemi sa želucem i stomakom najčešće u smislu trovanja hranom ili postojanjem neke infekcije. Mučnina u ovom slučaju može da se poveže sa konzumiranjem hrane ili pića. Često je praćena povraćanjem manje više svarenog sadržaja i prolivom. Kao pojedinačni simptom prolazi relativno brzo izbacivanjem sadržaja iz stomaka, mada može da potraje i do nekoliko dana. Ukoliko je praćen povraćanjem krvi, crnom stolicom, bolom u stomaku, napetošću stomaka ili tvrdim stomakom onda se tu govori o nekom većem problemu koji zahteva hitno javljanje lekaru.
 2. Problemi sa srcem i mučnina. Jedan od simptoma infarkta srca je i mučnina. Naravno nije svaka mučnina znak postojanja infarkta srca. Bude tu još i drugih znakova u vidu bolova u grudima i leđima sa leve strane, bola u levoj ruci, preznojavanje, malaksalosti i zamaranja.
 3. Problemi na nivou mozga. Mučnina je pratilac migrene odnosno migrenozne glavobolje. Često je praćena povraćanjem. Obično se posle smirivanja bola i prestanka napada gubi i osećaj mučnine. Pored toga, mučnina se često javlja kod osoba koje su imale povrede glave kao posledica potresa mozga. Iz tog razloga osobe koje su imale ovaj vid neprijatnosti moraju da budu oprezne i ukoliko se ovaj simptom javio nakon par dana od povrede da se jave lekaru na pregled. Takođe bilo koji drugi događaj u mozgu može da dovede do pojave mučnine kao na primer šlog, krvarenje u mozgu, postojanje tumora mozga idr. Ukoliko je mučnina praćena povraćanjem u mlazu onda može da postoji neka infekcija na nivou mozga.
 4. Napad bubrežne kolike, zbog intenzivnog bola u leđima i bubrezima, može da bude praćen mučninom.
 5. Vrtoglavica je često praćena mučninom. Ovde treba spomenuti i bolest vožnje gde pojedine osobe imaju mučninu zbog brzih smenjivanja pravaca i slika u toku vožnje.
 6. Upala uha može da dovede do nadražaja našeg centra za ravnotežu i pojave mučnine. Ovaj vid mučnine je često praćen i bolovima u uhu, temperaturom, curenjem ili zapušenim uvetim.
 7. Poremećaji ishrane mogu da budu praćeni mučninom.
 8. Skoro 50 procenata trudnica ima problema sa mučninom tokom trudnoće.
 9. Može se javiti posle upotrebe pojedinih lekova, hemoterapije…

Šta da radite ako imate mučninu?

Pre svega imajte na umu da je ovo u glavnom bezazleni simptom i da u najvećem broju slučajeva prođe sam od sebe u roku od 12 do 24 h.

Njegov najčešći razlog je stomačne prirode i praćen je prolivom i povraćanjem.

Trebalo bi da obratite pažnju na ostale simptome koji prate mučninu.

Posebnu pažnju treba obratiti na to da li postoji glavobolja, bolovi u grudima, jaki bolovi u stomaku, povraćanje krvi ili crna stolica, prethodna povreda glave, ukočen vrat, visoka temperatura, slabost i malaksalost, mučnina koja traje više od 12 h, dakle simptomi koji ukazuju na neku težu bolest.

Tada ipak ne treba sedeti kod kuće nego je najbolje javiti se lekaru na pregled.

Ukoliko mučnina ima bezazleni karakter bez pratećih upozoravajućih simptom onda možete da je ublažiti na sledeći način:

 1. Konzumiranjem manjih laganih obroka, kuvanih pre svega.
 2. Prepečeni hleb i supice iz kesice su tu prioritet. Zalogaju treba da budu manji dobro sažvakani. Izbegavajte prženi, čvrstu jako začinjenu i hranu jakog mirisa.
 3. Važno je nadoknađivati tečnost, ali ne izazivati dodatnu mučninu jakim napicima koji sadrže kofein, alkohol, energetskim pićima ili jako slatkim sokovima. Uzimajte tečnost kašičicu po kašičicu u dužem vremenskom periodu. Recimo skuvajte čaj od kamilice, pustite ga da se prohladi odnosno bude mlak i u periodu od sledećih pola sata do sat kašičicom polako uzimate tečnost. Običnu vodu takođe uzimajte na ovaj način, nemojte samo da bude previše hladna. Obične supe iz kesice mogu da pomognu da nadoknadite elektrolite koje ste izgubili povraćanjem i prolivom. Naravno u apoteci imate i veliku ponudu slanih rastvora koji mogu da vam pomognu u tome. Ukoliko imate proliv, probiotici su takođe tu da smanje tegobe.
 4. Izbegavajte da odmah posle obroka perete zube sa dosta paste.
 5. Posle jela sedite uspravno kako bi smanjili verovatnoću da se kiselina popne na gore ili se odmorite sa glavom podignutom iznad ravni tela (na tvrđem jastuku),
 6. Ukoliko imate mučninu tokom vožnje, izbegavajte gledanje sa strane već gledajte napred. Nemojte koristiti mobilni telefon tokom vožnje. Sedite na prednjim sedištima ukoliko se vozite autobusom. Pokušajte svoju pažnju da zaključite laganim aktivnostima.
 7. U apoteci možete naći lekove iz roda antihistaminika, blokatora protonske pumpe i vitamina iz grupe B6 koji mogu olakšati i smanjiti tegobu mučnine.
 8. Mlaki čaj od kamilice ili nane je uvek dobar izbor.
 9. Udisanje svežeg vazduha može da pomogne u smanjivanju tegobe mučnine.
 10. Probajte da grickati suve krekere ili prepečeni hleb kako bi vam skupio kiselinu i smanjio nadražaj želuca.

4 KOMENTARA

 1. Sve mi je jasno ali šta ako imam mučninu a rezultati su mi svi u redu, i dalje imam bolove u crevima i stomaku, kao i ispod grudnog koša, zatim učestalo podrigivanje i ako ništa nisam jela ne znam šta dalje da li je ovo u redu ili postoji neki veliki problem

  • Poštovana, zavisi od toga koja ste ispitivanja radili. U zavisnosti od tegoba trebalo bi da uradite test na helikobakter pilori iz stolice i javite se gastroenterologu kako bi Vas pregledao i procenio da li treba da uradite kolnoskopiju i gastroskopiju . Ne bi bilo loše da ispitate i stanje srca. Pozdrav

 2. Imam mučninu već jedno 4 dana sa prekidima,juce mi je bilo ok,tako sam se osećao a jutros me je probudila mučnina opet,krece iz stomaka i penje se gore,nemam nagon za povraćanjem i kako se pojavila mučnina i kiselina mi se javlja u grlu ,uzeo sam lek koji se zvace za kiselinu i klometol za mučninu i probiotik za stomak ali ne pomaze i to vec nekoliko komada u tih par dana,nemam bolove u stomaku ,zeludac se nije skvrcio ,stolica redovna i ok na izgled?Pomoc bih molio,hvala.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime