Migrena

Migrena ili “Boli me glava od svega”?2 minuta čitanja

Šta reći o glavobolji osim da ona predstavlja jedan od najčešćih simptoma danas. Sada će se neko prepoznati i reći “da eno ga moj izvor glavobolje, sedi preko puta i neumorno klikće na računaru i ne ispušta android iz ruku” ali u stvari, razlozi nastanka glavobolje, pored svakodnevnih (muž/žena/deca, krediti, posao, vakcine…), mogu da budu i medicinske prirode.
Najčešće se javlja kao posledica povišenog pritiska i to u vidu bola koji se lokalizuje potiljačno i prestaje po padu pritiska. Sledeći razlog su problemi sa vratnim delom kičme, kao i kičmom uopšte. Osobe koje najveći deo dana provode sedeći, radeći za kompjuterom ili u istom položaju više sati znaju o čemu govorimo, razmislite koliko samo puta protrljate nesvesno vrat dok radite za računarom….
Sada na red dolazi i najčešće spominjana glavobolja tipa migrene. Kako da znate da li je imate? Migrenu obično karakteriše bol u jednoj polovini glave, preosetljivost na svetlost, glasne zvukove i jake mirise, može da traje i po četiri sata i njoj se na žalost ne zna uzrok. U Americi 50 procenata ljudi koji boluju od migrene imaju u porodici nekoga ko već ima slične probleme, mada mora se priznati da kada god medicina ne zna uzrok nekoj bolesti odmah se rešenje traži u genetici. Ali šta da se radi, medicina je nauka koja se razvija….
Glavobolja takođe može da se javi i kao posledica upale ušiju ili sinusa, zatim posle povreda glave, pogotovo treba obratiti pažnju na glavobolje koje se jave kao posledica povrede, one mogu da budu simptom nekog ozbiljnijeg stanja i treba se odmah javiti lekaru. Naravno postoji i čitav niz ozbiljnijih i težih stanja koji kao simptom imaju glavobolju ali ovo su bili najčešći sa kojima se srećemo. A što se tiče glavobolja koje su posledica života, televizije i svega ostalog oko nas, tu na žalost nema mnogo pomoći. Prosto živimo u vremenu u kome živimo, svuda oko nas su kompjuteri, telefoni i čitavi špilovi kartica što kreditnih što raznih drugih. A da li je nekada bilo manje glavobolje bez svega toga, to je već pitanje za diskusiju…

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

1 komentar na članak “Migrena ili “Boli me glava od svega”?2 minuta čitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *