imunitet

Imunitet predstavlja sposobnost našeg organizma da se bori sa svim onim malim i nevidljivim napadačima koji nas napadaju. Kako spolja tako i iznutra.

Imunitet je jedan složeni mehanizam koji ćemo u ovom tekstu probati da objasnimo što jednostavnije.

Šta čini imunitet?

1.Prirodne barijere koje sprečavaju prodor spoljašnjih napadača i to koža, sluznica gornjeg i donjeg respiratonog trakta, kiselost želuca, dejstvo enzima pankreasa, sekrecija žuči i creva, kao i sam rad creva, dužina uretre kod muškaraca i kiselost vagine kod žena.
2. Odbrambene ćelije našeg organizma T i B limfociti, makrofagi, polimorfonuklearni leukociti, eozinofili, bazofili…
3. Tkiva koja stvaraju naše odbrambene ćelije, timus (žlezda koja se nalazi oko grudne kosti), koštana srž, jetra fetusa, limfne žlezde, slezina, limfoidno tkivo creva…

Protiv čega se on bori?

Imunitet se bori protiv svih mikroorganizama, parazita, toksina koji napadaju nas organizam.

Takođe on je tu da spreči razvoj malignih bolesti i da obezbedi normalno funkcionisanje organizma.

Kakav može da bude imunitet?

1. Nasledni, koji je sa nama od rođenja i čine ga prirodne barijere, fagocitne ćelije (neutrofili, monociti, makrofagi), polimorfonuklearni leukociti i razni proteini, reaktanti,citokini…

Ovaj mehanizam je takav kakav je i ne može da se prilagodjava.

2. Stečeni imunitet, koji predstavljaju ćelije T limfociti koji se stvaraju u timusu, B limfociti koji se stvaraju u kostanoj srži i antitela ( IgM , IgG, IgA,IgE, IgD o kojima ćemo pisati zasebno ).

Ovaj mehanizam predstavlja našu aktivnu odbranu koja posle svake nove infekcije uči kako da se efikasnije sledeći put izbori sa njom.

Kako da poboljšate imunitet?

Kao što vidite, imunitet je jedan složeni mehanizam koji u mnogome zavisi od nas. Da bi ga poboljšali vi možete da uradite sledeće:

1. Unosite dovoljno tečnosti kako bi organizam imao dovoljno tečnosti za važenje sluznicu, znojenje i izmokravanje.
2. Provetravajte prostorije kako bi verovatnoću susreta sa bakterijama i virusima smanjili na miminum.
3. Krećite se i vezbajte, igrajte…
4. Unosite dovoljno voća i povrća, naravno ako ne volite voće ili povrće postoji gomila suplemenata koje možete da nađete u apoteci, ali imajte na umu da svi oni imaju dozvoljenu dnevnu količinu koja može da se upotrebi.
5. Nemojte da pušite.
6. Spavajte dovoljno, barem 8 sati ma koliko to izgledalo nemoguće.
7. Regulisite težinu.
8. Smanjite stres koliko god je to moguće.
9. Vodite ljubav a ne rat, naučno je dokazano da seks poboljšava imunitet. Družite se sa ljudima, ma koliko to čudno zvučalo, ali ljudi koji se druže su samouvereniji i sigurniji u sebe a samim tim im je i imunitet bolji.
11. Ljubite se i to diže imunitet a i lepo je 🙂
12. Smejte se kada god možete.

2 KOMENTARA

 1. Pozdrav.
  Imam jedan problem. Napipao sam ispod pazuha neku kuglicu. Prvo je bila kao potkozna bubuljica ali je posle porasla. Bila je kao malo veci orah. Otisao sam lekaru i on me je poslao kod hirurga. Hirurg me je secnuo i iscedio gnoj. Jos par dana posle toga imao sam malu kuglicu i onda je nestala. U periodu od 3 dana nakon intervencije iznad desnog oko u predelu obrve izasla mi je izraslina velicine klikera i sitne bubuljice pracene svrabom na levoj strani ledja. Proslo je 2 nedelje od toga a ja i dalje imam ovo iznad oka, kao i sitne bubuljice po ledjima i vratilo mi se ovo velicine oraha ispod pazuha ali je sada drugacije malo. Sada je tvrdo okolo a u sredini meko dok je ranije celo bilo tvrdo. Bolno je na dodir ali samo u jednoj tacki. Da stvar bude jos gora juce mi se pojavila jaka bol u predelu gde se nos spaja sa celom i to kod desnog oka par cm udaljeno od one izrasline velicine klikera. Takodje je bolno i na dodir a oko mi suzi non stop. Zanima me da li mozete da mi kazete sta bi ovo moglo biti tj sta se to desava sa mojim telom? Imam 27 godina. U perodu od pola godine ugoijo sam se oko 7kg. Radim u livnici celika. Nista fizicki tesko

  • Poštovani,

   Pre svega trebate da uradite kompletnu laboratoriju uključujući masnoće, holesterol,trigliceride, hdl ldl , hormone štitne žlezde tsh ft4 ft3 i da odete prvo do dermatologa a onda i do hirurga opet na prelged. U međuvremenu , sobzirom da se to dešava sada već po celom telu, da ne koristite slučajno neki gel za tuširanje ili dezodorans koji bi napravio tako nešto? Takođe , hoće ponekad kod osoba koji jedu mnogo jedu slatkiše da se tako nešto dešava, a pošto ste se ugojili 7 kilograma, trebalo bi da krenete sa dijetom. Ukoliko dermatolog i hirurg kažu da niste za njih, ostaje Vam endokrinolog koji se bavi hormonskim poremećajima, zato treba da uradite obavezno one hormone štitne žlezde.

   Pozdrav i javite nam kako ide ispitivanje

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime