Povišen CRP

• CRP predstavlja jednu od standardnih analiza kojom se procenjuje postojanje neke infekcije

• Povišen CRP takođe može da ukaže na postojanje i neke hronične upale ili bolesti


Povišen CRP je zbog korona virusa došao u žižu interesovanja.

Ali morate da imate u vidu da je on samo jedna od analiza koja se radi u borbi protiv različitih bolesti i stanja.

Šta je to CRP?

CRP ili C-reaktivni protein je jedan od pokazatelja upalne reakcije u organizmu.

On se stvara u jetri pod uticajem zapaljenskih supstanci koje otpuštaju ćelije našeg imunog sistema, T limfociti i makrofazi.

Zašto je CRP povišen?

Povišen CRP se javlja iz više razloga ali u osnovi njegovog skoka je zapaljenski reakcija.

Zapaljenske reakcije u organizmu mogu biti različitog porekla, a glavni uzroci porasta CRP-a su:

1) Infekcije.

Bez obzira da li je u pitanju bakterijska infekcija, gljivična, virusna ili parazitarna, ovaj parametar zbog nje raste.

Najčešća stanja gde je CRP povećan su upala pluća, gnojna angina, urinarne infekcije, tuberkuloza itd…

Pri tome treba reći da je porast CRP-a mnogo veći kod bakterijskih nego kod virusnih infekcija.

2) Hronične inflamatorne bolesti creva, npr ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.

3) Autoimune bolesti posebno reumatoidni artritis, lupus, sistemska skleroza itd.

4) Raste i pri svakoj povredi organizma, bilo da je u pitanju traumatska kao što su prelomi, opekotine ili recimo operacije.

5) Povećan je obično i kod postojanja tumora, pogotovo malignih.

Povišen CRP može da se javi i u drugim stanjima

Ono što treba naglasiti je da postoje neka stanja u organizmu gde ovaj marker može biti povećan, a koja ne obuhvataju ovo gore navedeno a to su:

1) Dijabetes,

2) Gojaznost,

3) Pušenje,

4) Alkoholizam,

5) Bolesti srca i krvnih sudova kao što je visok pritisak, angina pektoris, povišen holesterol i postojanje ateroskleroze i mnoga druga.

6) Trudnoća.

Šta znači kada je povišen CRP?

Bitno je reći da ovaj parametar sam po sebi ne ukazuje na uzrok porasta, kao ni na lokalizaciju.

Zato se pored ove analize traže i obavezno krvna slika, leukocitarna formula, sedimentacija, fibrinogen, ali se mogu tražiti i biohemijske, genetske i imunološke analize.

Ako se sumnja da se radi o infekciji, da bi se identifikovao tačan uzročnik rade se brisevi, daju se uzorci na analizu (npr urinokultura, koprokultura) ali se traži i nalaz antitela kao i PCR testovi (npr PCR se radi pri uzimanju brisa na SARS -Cov 2 , tj na COVID 19 ).

Pored toga rade se radiološka ispitivanja koja obuhvataju razna snimanja (rentgenska, ultrazvučna, skenerom, magnetnom rezonancom), ali se rade naravno i biopsije i mnoge druge procedure u potrazi za dijagnozom.

Jako je važno i kako izgleda sam bolesnik, da li ima visoku temperaturu, šta ga boli, koliko dugo traju tegobe.

Zašto se ispituje CRP?

Praćenje CRP-a je bitno iz dva razloga:

1) Njegov porast, odnosno pad ukazuje da li se zapaljenski proces širi ili smanjuje.

2) Govori o efikasnosti terapije. Ako pada, znači da je terapija odgovarajuća, ako raste, znači da treba promeniti terapiju ili obaviti još neka ispitivanja.

Koje su normalne a koje povišene vrednosti CRP?

Normalne vrednosti su od 0-5 mg / L.

Vrednosti od 5-10 mg / L se obično sreću kod pušača.

Kod blažih upala, CRP je obično do 40 mg/L, dok kod ozbiljnijih upala ide preko 50, a kod bakterijskih infekcija vrednosti CRP-a su obično preko 100 mg/L.

Ipak, nikako ne treba gledati samo vrednost CRP-a , tako da tumačenje treba prepustiti lekarima.

Uvek se sagledava kompletno stanje pacijenta i svi ostali rezultati zajedno da bi se donela prava odluka.

29 KOMENTARA

 1. Covid sam pacijent temparatura pala deseti dan od pojave prvih simtoma kretala se od 37,4 do 38,5 . Deveti dan od prvih znakova bolesti, sam uradio CRP114,7 i D-dimer 1,8. Na kontroli doktorka danas ,deseti dan od pocetka infekcije kaze da je sve super da lezim i pijem vitamine,i kontrola za cetrnaest dana od pocetka bolesti ,odnosno pet dana od danas.Meni je danas pala temparatura, CRPpovecan 23 puta,a D-dimer 3,5 puta ,ja sam zabrinut,brinem da doktorka zbog velike guzve nije nesto dobro videla.

  • Poštovani ,
   Javite se opet lekaru i tražite da uradite i snimak pluća i nek Vam opet pogleda rezultate. Vama treba i antikoagulantna terapija i ostala terapija za covid.

 2. CRP mi je 8,6 – obeležen na nalazu kao povišen, a limfociti u padu 20,4 = takođe markirani strelicom na dole. Imala sam tri dana blago povišenu temperaturu (najviše 38,4 jedno veče) i bolove u grlu. Nakon prestanka temperature često kašljem, dok bolovi u grlu polako prestaju, ali ne sasvim. D-dimer uredan, bakteriološki i mikološki bris iz grla negativan. Brzi antigenski test na koronu negativan. Šta biste savetovali? Hvala!

  • Poštovana, verovatno se radi o nekoj običnoj upali grla koja je bila izazvana nekom bakterijom . Kašalj posle takvih infekcija hoće da traje i do tri nedelje od završetka , ali bi trebalo da se smiri sam od sebe. Verovatno već koristiet čajeve i streptolete za grlo pa ih samo uzimajte do prestanka tegoba u grlu . Pozdrav

 3. Postovanje, moj suprug je prelezao koronu, 15. dan od zarazavanja D dimer je bio 4. CRP 5, od simptoma imao je samo kasalj, I jedan incident sa hipetrtenzijom 15. dan, ali je sada pod kontrolom. Danas, posle 25. dana od zarazavanja , uradio je analize i Ddimer iznosi 06. a CRP 12.90. Imao je terapiju koju je koristio prvih dana koronr po lekarskom savetu. Da li treba da se javi lekaru radi pregleda? On se oseca dobro , ali brinem jer ima 57. goidina i blago je gojazan. Hvala puno!

  • Poštovana, trebalo bi ipak da se javi na pregled , mi u glavnom pravimo gotovo svim pacijentima kontrolu po završetku bolesti. Inače ukolko je d dimer 0,6 a granica je 0,5 to je onda ipak pad sa vrednosti od 4 što nije loše- Trebal obi da ponovi d dimer opet za 7 do 10 dana apropo toga, CRP je skočio ali je to i za očekivati. Pozdrav

 4. Poštovani,
  Moj otac ima Crp 23 uz dijagnozu tumora pluća i jetre,metastaza. Da li postoji mogućnost da ga snizimo? Ili je to deo normalne kliničke slike u tom stanju? Naravno da slabo jede, apetit i ukus je minimalan. Ne znam šta da dam,a da hoće pojesti. Sta je lako a efikasno, a nije teško za varenje?
  Hvala unapred i pozdrav,

 5. Poštovani, moj otac ima 85 godina, boluje od korone, pio je pancef u startu. Temperatura mu ne prelazi 38, crp bio 4.5 drugi dan od simptoma, zbog godina poslat na rendgen i konstantovan početak upale pluća, tada uveden i forteca. Rečeno da se javi za 5 dana sa ponovljenim rezultatima, ali on je uradio analize posle 2 dana (7 dan od početka bolesti) i crp 23, limfociti 18 (rf 20-45), limfociti # 0.75 ( rf 1-5), leukociti 4.1 na donjoj granici. Saturacija mu 92 , kašlje mada kaže nema za sad problema sa otežanim disanjem. Šta da radi? Nema ko da brine o njemu, ja sam u inostranstvu. Da li da ponovi crp odmah sutradan? Ili da se javi lekaru, brine me ta saturacija….

 6. Postovani,
  Prelezala sam kovid pe jedne god. I od tada stalno imam povisem ddimer ide do 2000 pa mesec dana pijem lek..prodaksa 150..i ddimer spadne..daju mi aspirin on se opet piveca..pila mesec dana xalerto 20 i opet isto..pila mesec dana Eliguis i primala ko zna kolikomputa inekcije… .on spadne..daju mi aspirin..posle se opet poveca..i tako u krug..radila sam kolor dopler donjih ekst. nema trompoze…
  Da napomenem da stalno imam i CRP od 14..15..pa i 16..
  Sta vise da radim..?
  Srdacan pozdarav

  • Poštovana,
   To je u redu što nema tromboze , ali bi možda ipak trebalo da se obratite i hematologu zbog konstantno povišenih vrednosti D-dimera, To što je i CRP povišen , zapravo prati D-DImer. Kod Vas verovatno postoji neki razlog što skače D-dimer , ako nije sa hirurške strane u smislu postojanja tromboze , onda je sledeći korak da odete kod hematologa , pa ćete da vidite šta će da Vam predloži od analiza… U principu , zavisdi mnogo i od toga od kojih pridruženih bolesti bolujete , koje lekove pijete , da li ste na nekoj hormonskoj terapiji i koje još tegobe imate. Ima puno tu znakova pitanja. Porast D-dimera je uvek posledica nekog dešavanja u organizmu koji opet dovode do nekih drugih bolesti i simptoma…

 7. Poštovani,

  otac ima dijagnozu karcinom pluća, 2 stadij, bez matastaza. Izvađeno mu je desno plućno krilo i prima preventivne kemoterapije – 4 cikusa ukupno, od čega je tri već primio. Međutim, otpušten je iz bolnice u junu ove godine uz CRP 80, koji stalno raste i sada je 145. Uz to, svakodnevno ima temperaturu od 37.2 do 38.5 stepeni, ukoliko ima veće napore onda temperatura skače, a ukoliko odmara, onda je jutarnja temperatura oko 37.0, a popodnevna oko 37.5. Doktori koji su ga operisali tvrde da to nije od operacije i da je sve ok i da se obrati onkologu, a onkolog tvrdi da se radi o posljedicama operacije. Povišeni su i leukociti (11.6, dok su normalne vrijednosti do 9.7, međutim već 15 dana pije Pronison koji malo podiže leukocite). Koje nalaze nam preporučujete da uradimo dodatno kako bi otkrili uzrok povišenog CRP-a i temperature, jer iz nekog razloga svi uporno ignoriraju ove parametre i govore da nisu zabrinjavajući, a tata se osjeća loše od stalne temperature?

  • Poštovana,
   Potrebno je da uradi kompletnu laboratoriju sa biohemijskim analizama: KKs, Se, Le f, CRP, glu, urea ,kreatinin, ast, alt, ggt ,alp, bilirubin (dir , tot) Na ,K , Ca ,fibrinogen , TSH , FT4 , FT3 , urin i urinokulturu. Bitno je koje još simptome ima pored temperature.

  • Postovanje, hvala Vam na odgovoru. On sedmično radi kompletnu labaratoriju i ima narušenu krvnu sliku zbog kemoterapija, hemoglobin je npr. 97 nakon dvije transfuzije, a i svi ostali parametri su iznad ili ispod granica, ali doktori smatraju da je to od kemoterapija, te da nije ništa alarmantno. Urin i urinokultura su dobri. Reći ću mu da uradi i Na, K, Ca, fibrinogen, TSH, FT4, FT3 jer to nije radio do sada. Apsolutno nikakve simptome nema osim temperature koja ga iscrpljuje i zbog koje ima konstantni umor. Čak i kemoterapiju podnosi jako dobro, uz minimalne mučnine. CRP je visok od operacije pa sve do danas, između 80 i 145, ali iz nekog razloga se niko od ljekara previše ne sekira oko toga, a mi bismo da vidimo uzrok tako visokog CRP-a i temperature. Ne bi trebalo da je od tumora jer je tumor u potpunosti uklonjen kada su mu izvadili desno plućo, pa nas to zbunjuje.

 8. Imam 44 godine i nemam nikakvih tegoba niti hroničnih bolesti. Prilikom provere štitne žlezde urađena je k.s. Sve je bilo normalno i fibrinogen, jedino je sedimentacija bila 30 a crp 11,1. Nakon mesec dana ponovljena je analiza i opet je sedimentacija bila 20 a crp 10.1. Šta bi moglo da izazove povećanje crp i da li treba da budem zabrinuta? ( nisam pušač, nemam hronične bolesti, pokvarene zube i sl. I u trenutku davanja krvi na analizu bila sam potpuno zdrava)

  • Poštovana, možda je problem na nivou bešike, možda da uradite urinokulturu , ali u svakom slučaju ovo nisu veliki odskoci, bitno je da nemate tegobe i verovatno će se vrednosti sledeći put kad uradite laboratoriju sniziti. Pozdrav

 9. Postovana
  Pozitivna sam Kovid 19. Treci dan analile d dimeri su 385 i crp 2.9. Sad nakon 13 dana radila sam krvni test i d dimere su 290 a crp je 10.1 . Dali se trebam brinuti za crp. Ostali pokazateli krvi su dobri. Hvala na odgovoru

 10. Postovana
  Moja majka ima crp 100 znoji se nema snage bile je kosti radili smo magnetnu sve je u redu Ali I dalje neznamo Zasto je crp visok
  Molim za Vase misljenje
  Hvala unaped..

  • Postovana ,
   CRP je opsti marker zapaljenja u organizmu. Sam po sebi ne znaci nista , bez ostalih simptoma i dijagnostike. Morate preciznije da nam kazete koje tegobe ima Vasa majka i sta ste odradili od dijagnostike da bismo mogli da Vam odgovorimo.

 11. Postovana, otac ima vec 7 dana koronu(toliko je pozitivan). Crp na prvoj analizi bio 35, danas posle 7 dana on je 70. Temperaturu je imao samo jednom 37.1 kratko i jutros 37.1. On se dobro oseca ali me brine ta vrednost crp-a. Od terapije je imao onaj lek koji se daje u kovidu koji je ispio i pije Pancef jos 4 dana. Da li je ta vrednost crp-a zabrinjavajuca, da li je mozda slaba terapija? Hvala unapred.

  • Postovana, CRP predstavlja dokaz borbe organizma protiv infekcije tako da uzimajuci u obzir da nije imao izrazene tegobe ne bi trebalo da bude razloga za strah. Nadamo se da se do sada oporavio i da je terapija pomogla . Pozdrav

  • Poštovana ,
   Traže se obično KKs , SE , LE formula , CRP, LDH ako se sumnja na koronu , ali i ostala kompletna biohemija koja uključuje glikemiju , ureu , kreatinin, ast , alt , na k, traži se i često acidobazni staus ako je saturacija loša itd…

 12. Poštovani,

  Supriga je pozitivna ka korona virus. Diabetiačr je na insulinu i sa odtrawenom štitnom želzdom. Simtpotom tmi su se pojavili pre 8-9 dana, kašalj, promuklost, bolovi u mišićima i potom temperetaura oko 37,5. Pre šest dana je tesirana i urađena joj je analiza krvi. KKS je bila OK, CTP 36,4. Domila je hemomicin i vitaminsku terpaiju. Dva dana nakon ovoga odlazimu na Infektivnu kliniku KCS jer se klinička slika pogoršala, temeratura je skočila na 40. Tada su snimana pluća i uočen je počateka upale u donjim delovima, obostrano. KKS je ponovo bila zadovoljavajuća, D dimer takođe, a crp je skočio na 80. Počela je da pije pamfex i nakon dva dana opšte stanje se počelo popravlati. Danas više i nema temperaturu (nakon četiri dana terapije pamfexom). Međutim, danas smo išli na konrolu u kovid albulantu i stanje je sledeće. Nalaz na plućima je uredan. KKS takođe, saturacija 97, sipmtomi su govotovo svi nestali. Međutim, CRP je bio 146!? Ima li tu objašnjenja? Svakako ćemo se ubrto javiti infektologu.

 13. Postovani, prethodna cetiri dana sam imala prvo blagu prehladu i zapusene gornje disajne puteve. Onda sam pocela da povracam i da imam temperaturu, sto je trajalo dva dana. Nisam pila nikakve lekove sem analgetike. Od juce nemam vise nikakve simptome, dosta bolje se osecam. Antigenski test na koronu je negativan, krvna slika u redu, bez odstupanja ali je CRP 50. Sta mi predlazete da dalje radim? Zbog situacije sa pandemijom, kod svog doktora mogu da odem tek za par dana. Napominjem da se bas dobro osecam, nemam nikakve pridruzene bolesti, generalno sam zdrava osoba, ali me sad brine toliki CRP. Hvala unapred.

  • Poštovana,
   Bez pregleda stvarno ne dajemo nikavu terapiju, ali pošto ste imali te tegobe , trebalo je da se javite u COVID ambulantu , jer bi Vas oni poslali na PCR test . To što je antigen negativan ne znači da nemate koronu. Dobro je što se osećate dobro , pijte vitamine i dosta tečnosti i javite se lekaru.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime