Sedimentacija eritrocita

• Sedimentacija eritrocita (SE) je postala sastavni deo svake laboratorije, pogotovo kod pacijenata sa nekom infekcijom

• Povišena sedimentacija se javlja i u drugim stanjima organizma, kada recimo postoji neki bol

• Povišena sedimentacija ne mora da znači odmah da postoji neka infekcija


Sedimentacija eritrocita (SE) je postala standard u rađenju laboratorije.

Problem nastaje u nalazu koji je često povišen i samim tim izaziva strah kod pacijenata.

Zato smo odlučili da napišemo ovaj tekst o sedimentacija i približimo vam tu laboratorijsku analizu.

Šta je Sedimentacija eritrocita (SE)?

Sedimentacija eritrocita (SE) je laboratorijske analiza koja se radi iz krvi.

Ona predstavlja brzinu kojom eritrociti padaju na dno epruvete.

Brzina spuštanja eritrocita u normalnim uslovima zavisi pre svega od gravitacije.

Ali ako postoji neka upala u oganizmu stvaraju se zapaljenski faktori.

Ti zapaljenski faktori slepljuju eritrocite, oni postaju teži i samim tim pod dejstvom gravitacije padaju na dno brže.

Sedimentacija je znači jedno od merila zapaljenske reakcije.

Zašto se radi sedimentacija eritrocita?

Sedimentacija se kao biohemijska analiza radi iz krvi onda kada se ispituje postojanje neke upale ili njen tok.

Najčešće kada se ispituje novonastala infekcija ali i kada postoji hronična upala, bol ili neki otok.

Koje su normalne vrednosti sedimentacija eritrocita (SE)?

Po nekim svetskim standardima:

1. Za decu od 0 – 10 mm po času,

2. Za muškarce do 50 godina od 0 – 15 mm po času,

3. Za muškarce preko 50 godina 0 – 20 mm po času,

4. Za žene do 50 godina od 0 – 20 mm po času,

5. Za žene preko 50 od 0 – 30 mm po času.

Šta predstavlja povišena sedimentacija eritrocita?

Mi kao lekari opšte prakse sedimentaciju standardno tražimo u sklopu svake laboratorije.

Ona nam pomaže u praćenju naših pacijenata i stanja od kojih oni boluju.

Tumačenje vrednosti sedimentacije radimo na osnovu celokupnog stanja i pregleda pacijenta.

Sam skok sedimentacije od nekih desetak podeoka uvek uzimamo sa dozom rezerve.

Pri tumačenju uvek posmatramo CRP, leukocitnu formulu, urin, ostalu biohemiju ali i kako nam izgleda sam pacijent.

Za nas skok u sedimentacije predstavlja:

1. Prisustvo neke upale,

2. Postojanja bola, neke povrede ili reume,

3. Postojanje bolesti srca, burega, šećera, vena,

4. Postojanje tumora ukoliko su vrednosti jako visoke u dužem periodu…

Šta još utiče na povišene vrednosti sedimentacije (SE)?

Kao što smo ranije spomenuli, sedimentacija je jedan opšti faktor i na njega utiču i drugi faktori, kao što su:

1. Godine,

2. Trudnoća,

3. Gojaznost,

4. Uzimanje lekova,

5. Konzumiranje velike količine alkohola ili hrane pre laboratorije.

Zaključak bi bio da je sedimentacija eritrocita jedna jako korisna laboratorijska analiza, ali analiza koja mora da se tumači sagledavanje celokupnog stanja pacijenta.

49 KOMENTARA

 1. POŠTOVANI, svidelo mi se objašnjenje faktora koji utiču na povišenu sedimentaciju, . Obzirom da idu ozbiljne godine, za sada sam zadovoljna! Ustvari, malo je povišena..Hvala na lepim temama. pozdrav.

 2. Poštovani, u poslednjih par meseci mi je sedimentacija povišena bila mi je prvo 20 pa 30 i treći put 15. Ostali rezultati su ok jedino mi je test na heliko bakterije pozitivan.Povremeno imam blage bolove i nadutost u stomaku, želucu, i ponekad malo redju stolicu.Da li povišena sedimentaciha moze da bude od heliko ili treba da ispitujemo šta je drugo uzrok i imam li razloga za brigu?

 3. Poštovani,
  Moja baba je 1940. godište. Sedimentacija eritrocita je 21 (sa strane je naznačeno „manje od 15). S obzirom na starosnu grupu i pol, da li su vrednosti u redu? Godine 2012 je imala operaciju srca (zalizak). Pre vađenja krvi nije pila svoju redovnu terapiju (DIURETICI, ANTIKOAGULANTNA TERAPIJA,beta-blokator,pritisak). Redovno merimo pritisak i vrednosti su u redu.

  CRP, ,AST,ALT,tsh,t3,t4,KREATININ- u redu

  Povećano: GAMA GT (4,6), UREA (9,4) i Index aterosk (4)
  Smanjeno: eGFR (48,4)
  Na koji način dovesti ove vrednosi u normalu? Koliko je zabrinjavajuće?

  • Poštovana,

   Sedimentacija je opisna analiza , u ovom slučaju bi mi rekli da je to verovatno posledica hroničnih boleti koje ima . Interesantan je skok u laboratoriji odnosno GGt u i UREI, da li bi mogli da nam pošaljete celu sliku laboratorije na mejl [email protected] ?

 4. Postovani,
  Imam 34 godine, i povisena mi je sedimentacija eritrocita iznosi 56, limfociti su takodje poviseni, dok su granulocoti smanjeni, CRP je u normali. Testirala sam se na Covid rezultat je negativan. Prehladjena sam bez temperature.
  Da li imam razlog za brigu?
  Pozdrav

  • Poštovana ,
   Ne znam na koju vrstu zabrinutosti mislite. Sedimentacija 56 je povišena vrednost imajući u vidu da ste mladi, ali zna da bude pratilac kako akutnih upalnih procesa , tako i hroničnih. Povišeni limfociti sa smanjenim granulocitima idu u prilog nekoj virusnoj infekciji , bez obzira na normalan CRP. .. Treba imati u vidu da nije sve COVID , čovek može i da ima neki drugi virus koji mu uzrokuje prehladu. Bitna je i klinička slika i prateći nalazi. U svakom slučaju , Vi bi trebalo za neko vreme da ponovite analize , da uradite sedimentaciju , KKs i Le f sa kompletnom biohemijom. Takođe neke uobičajena stanja daju povišene vrednosti Se kao što su pokvareni zubi , gojaznost …Sve zavisi od tegoba…

 5. Poštovani
  Radila sam analizu krvi pri čemu su tražili da ponovim krvnu sliku.
  U oba slučaja je sedimentacija 36
  ALT 55.
  Ostalo je sve u granicama normale.

  • Potovana,

   Kada se nađu ovakve vrednosti onda sve zavisi od tegoba koje imate. Onda se na osnovu toga određuje šta da se dalje radi i ka kom smeru ide ispitivanje. Ukoliko nemate nikakve tegobe, skok u sedimentaciji bi mogao da bude i zbog neke druge hronične bolesti koju imate, možda nekog bola ili upale zglobova . Skok u alt bi značio da postoji neko oštećenje na nivou jetre, mada ove vrednosti nisu tako izražene i mogle bi da budu posledica i nekog leka koji ste popili , ishrane, gaziranog pića….. U svakom slučaju , pošto su se ovi nalazi ponovili, bi trebalo da uradite i ultrazvuk stomaka i javite se gastroenterologu .

  • Poštovana,
   Sedimentacija veća od 100 se obično javlja u kod autoimunih bolesti i bolesti vezivnog tkiva ( reumatoidni artritis , lupus i druge), takođe kod infekcija , kao i kod tumora , ali i bolesti jetre i bubrega.

 6. Postovani majka mi je pre mesec dana operisala koleno ugradjeno je vestacko ptilikom vadjenja krvne slike sedimentacija joj je 56 a crp 17?Da li je u pitanju neka infekcija?Sama rana kolena na izgled je sasvim ok.Unapred zahvalna na odgovoru

 7. Poštovani,
  Rezultati u 27. nedelji trudnoće su sledeći:
  Sedimentacija 20, leukociti 9.3 (ref. do 10, ali je skok sa 7.2 koliko je bilo pre mesec dana), granulociti 72% (ref. do 65%). CRP je 5.1. U urinu ima dosta Ca-oksalata. Ostale vrednosti su u granicama normale.
  Da li ovakvo stanje može da se pripiše trudnoći ili postoji neki razlog za brigu ili nesto na šta bi trebalo obratiti pažnju? Osećam se odlično i nemam nikakve negativne simptome.
  Pozdrav

  • Poštovana ,
   Kako odmiče trudnoća , obično rastu i sedimentacija i leukociti i crp bez neke posebne upale. Vaši rezultati trenutno ne predstavljaju razlog za brigu. Jedino što taj pesak što imate u urinu , može u nekom momentu da Vam napravi problem u smislu nekih tegoba sa mokrenjem.

 8. Poštovani/a,

  Poslednje dve godine imam stalne povišene vrednosti sedimentacije i crp-a. Uglavnom je sedimentacija do 40-50 i crp do 10-15. Svi ostali nalazi krvne slike su u granicama normale, kao i urina i urinokulture. Jedino što se osećam uvek umorno, uvek sam nenaspavana, dekocentrisana, zaboravna, prsti na rukama mi jako otiču, kao i zglobovi na
  nogama. Posle 6og stepenika zadišem se kao da sam kilometre pretrčala. Kada se
  kupam toliko se umorim, da jedva dodjem do daha. Takodje osećam neko golicanje u plućima koji me tera na suv kašalj (nije da kašljem svaki dan al desi se nekoliko puta nedeljno). Nos kao da mi je 70 posto zapušen. Vrućine jako teško podnosim. Proverila sam i hormone štitne sve je okej. Kardiologa isto posetila, sve je normalno. Ultrazvuk stomaka odradjen isto je sve uredno. Pluća sam slikala minimum 5 puta prošle godine i sve je bilo čisto. Stvarno ne znam više gde da idem i šta da radim. Doktorka u mom Domu zdravlja je totalno nezainterosvana, neće da mi pomogne. Mene pita gde bi ja htela da me pošalje. Tih dana sam se žalila na kašalj koji me tera na povraćanje da nisam mogla da jedem 3 dana, nije me ni poslušala ni pregledala, samo mi je dala
  da uradim krvnu sliku, i pošto je krvna slika bila okej, na tome se i završilo, u prevodu ne znam šta ti je-nije ti ništa. Inače tad mi je radjena samo krvna slika bez sedimentacije i crp-a jer ga Dom zdravlja nije imao. Taj dan sam otišla privatno da izvadim te vrednosti bile su povišene. Sedimentacija 31 crp 7. Doktoru se više nisam vraćala jer mi je istekla knjižica i na tome se završilo. Danas sam posle mesec dana od poslednjih nalaza ponovo izvadila sedimentaciju i crp i opet su povišeni. Sed. 38 i crp. 8,8.Nakon svega napisanog da li imate neki savet ili ideju šta mi je najbolje da uradim?

  Unapred zahvalna,
  Pozdrav!

  • Poštovana, pretpostavljamo da ste u sklopu pregleda kardiologa uradili i eho srca i da je to u redu , ako niste trebali bi i to da uradite za svaki slučaj . Mada bi pre svega trebalo da se okrenete simptomima koji su vezani za otoke na prstima ruku i nogu. Trebalo bi da uradite kompletnu laboratoriju u sklopu koje i mokraćnu kiselinu i reuma faktor. Moguće je da imate neki od oblika reumatoidnog artiritisa ili giht. Ukoloko s epokaže da postoji skok u ovim parametrima onda bi trebalo da se javite reumatologu na pregled .Takođe bi u sklopu laboratorije trebali da uradite i Fe i Feritin, možda imate manjak gvožđa, što bi objasnilo zamaranje, niste naveli da li ste i to radili .

 9. Postovani,posle prelezanog KOVIDA sedimentacija mi je 25,WBC 12.4,NEUT 81,5,NEUT# 10,1,CRP 1,1
  Vase misljenje?

  • Poštovani,skok u sedimentacji bi mogaoda bude posledica te preležane infekcie ali i nekog drugog stanja, možda nekog bola u kostima ili zglobovima ili druge hronične bolesti , sa druge strane sko u leukocitima i bi značio postojanje neke bakterijske infekcije, možda s ena pad imuniteta negde nadovezala infekcija ali opet bez prelgeda teško je reći gde i da li ima nekog značaja ovaj nalaz. Takođe jako je bitno kako se i Vi osećate.Pozdrav

 10. Dobrovece izvinjavam se sto vam pisem ovako kasno,pre tri Dana Sam radila krvnu sliku I sedimentacija mi je 17.Sta moze DA bude razlog uvecanja?Unapred hvala.

  • Poštovana, razlog povećanja može da bude od nekog bola do neke blaže infekcije koja traže duže vreme, ali sve zavisi i od tegoba koje imate. Mada ovaj skok ne bi trebalo da bude znak neke teže bolesti, ponovite laboratoriju ponovo za dve tri nedelje.

   Pozdrav

 11. Dobro vece. 8mi dan mi je korone crp se smanjio na normalu ali se je 27 normalno do 15. Deseta sam Nedelja trudnoce. Kakvo je vase misljenje o Se koju imam?

  • Poštovana ,
   Sedimentacija i zbog korone i zbog trudnoće inače raste, ali Vi morate da se kontrolišete . Takođe bi trebalo da uradite i D-dimer i da konsultujete i svog ginekologa. .

 12. poštovani,

  interesuje me da li interferoni mogu da utiću na slepljenost eritrocita u krvi i da li je loša prisutnost gmižućih organizma i proteinskih mreža i kristala mokraće u krvi (uradila sam analizu žive kapi krvi)?

 13. Posle preležanog Covida,(imam 44 godine)ležanja u bolnici,obostrana upala pluća,primanja kiseonika 7 dana,sedimentacija mi je 27,dok su leukociti,eritrociti,crp su normalnim granicama.Uvećan mi je ALT na 69,moguće zbog svih terapija koje sam i još uvek imam,dok su svi ostali parametri biohemije i krvne slike u redu.
  Pregledom urina sve je ok osim što je prisutna sluz i ima tragova proteina.
  Vaše mišljenje za povišenu sedimentaciju i ALT?

  • Poštovani, uzimajući u obzir šta ste sve prošli i terapiju koju ste uzimali moglo se i očekivati da će postojati neki skok u jetrinim enzimima kao i u sedimentaciji . Ponovite laboratoriju za desetak dana nadamo se da će se vrednosti smanjiti u međuvremenu se hranite što zdravije bez veštačkih dodataka u ishrani, gaziranih i alkoholnih pića . Pozdrav

 14. Postovani,
  vec duzi niz godina sedimentacija mi je povecana. Imam 54 godine. Sad je 27 a nekad je bila 35,32,… ali u principu uvek je povecana. Leukociti su normalni.
  Da li imam razloga za brigu?
  Hvala i Pozdrav

  • Poštovana ,
   Na osnovu samo sedimentacije , ne može da se zaključi da li ima nekih razloga za brigu ili ne. Sedimentacija predstavlja jedan od nespecifičnih parametara upalnih i nekih drugih patoloških procesa u organizmu , ali samo na osnovu njenih vrednosti da se donese neki zaključak ne može. Ima mnogo stanja gde je sedimentacija normalna , a postoji bolest i obrnuto , gde su povišene vrednosti , a ne postoji neko ozbiljno stanje.Za žene Vaših godina , sedimentacija koja se toleriše je do oko 30 .

 15. Postovani, dugi niz godina imam problem sa povisenom sedimentacijom, zadnji put je bila 36, svi ostali nalazi su dobri, jedino je holesterol na granici iznosi 67. Ne znam sta bih mogla da pregledam, ginekoloski je sve ok, pluca takođe, ekg sam radila isto sve dobro, jedino sto imam zeludacnu kilu, da li ona moze da utice na povisenu sedimentacija? Veliki pozdrav

  • Poštovana ,
   Sedimentacija je jedan od onih parametara koji obično govore o nekom hroničnom upalnom stanju , uopšte o hroničnoj bolesti. Generalno gledano , sedimenataciju može da digne i jedan pokvaren zub . Što se tiče želudačne kile , ako Vam ona izrazito smeta , ako imate pored toga i gorušice i druge digestivne smetnje , to može da bude jedan od razloga povišene sedimentacije. Naravno sedimentacija zavisi i od godina koje imate. Uopšteno prihvaćeno , za žene se primenjuje formula: (broj godina +10 ) /2 . To bi značilo da recimo ako imate 40 godina , normalna sedimentacija bi za Vas bilo do 25.

 16. Postovani, juce sam radila analizu krvi se 20 a crp 22.5, brzi test negativan cekam rezultat psr i ukljucen mi je pancef, danas rezultati krvi se 35 a crp 13.5 da li to znaci da nije odgovarajuca terapija posto se raste?

  • Poštovana ,
   Za proveru adekvatnosti terapije se kao parametar koristi CRP , da li lekovi deluju ogleda se u njegovom padu kad se radi o akutnim stanjima kao što je npr korona. Kod Vas koliko vidim pada.Što se tiče sedimentacije , ona se koristi više kad se radi o hroničnim upalnim stanjima kao što je npr reumatoidni artritis. A iskreno , nema smisla proveravati parametre dan nakon uključivanja terapije sem ako nema nekog značajnog pogoršanja.. Pratite kako se osećate , da li imate temperaturu , da li ste više malaksali , kako dišete , ako imate kašalj da li se pogoršava, uopšteno da li Vam se stanje poboljšava ili pogoršava. U zavisnosti od toga , videćete da li ima potrebe da se ubrzo javite lekaru ili tek kada ispijete predloženu terapiju.

 17. Dobar dan.Bolujem od autoimune bolesti artritisa.Operisala stitnu ,jedan bubreg radi.E sad moje pitanje je svakog meseca radim sve analize krvi.I stalno mi je sedimentacija od 60 do 70 crp sada uredu 5 reumatolog kaže da sam u mirnoj fazi.U krvnoj slici mi je sve u granicama normale sem Hematokrita koji je 0.341 sedimentacija 68 i u urinu epitalne okrugle dosta,epitalne plocaste dosta i leukociti 6-8.Posto sam u mirnoj fazi artritisa zbog cega moze biti povecana sedimentacija toliko već 3 meseca jedino što ispod desne strane rebara ka stomaku osecam peckanje i tup bol.

 18. Poštovana, uzimajući u obzira da bolujete od autoimune bolesti za očekivati je da Vam sedimentacija bude povećana . Mada sobzirom da imate bol ispod desnog rebarnog luka, trebalo bi da uradite ultrazvuk stomaka kako bi se videlo u kakvom stanju su jetra i žučna kesa .

 19. Pozdrav radila sam Analizu krvi pre Par Dana sedimentacija mi je 32 a Imam 30godina takodje i trombocidi su mi blago poviseni uplasila sam se Dal je to nesto opasno?
  Unapred zahvalna

 20. Poštovani danas sam uradila analizu odnosno KKS LYM + 0.474 NEUT -0.437 sedimentacija 15 napominjem da sam pre nedelju dana radila FOBT test i rezultat je bio „u tragu“ imam 62 godine hvala unapred na odgovoru

 21. Poštovani,
  Imam 40 god i imam sedimentaciju 65. Inače me boli noga tetiva je naprsla (mogu da hodam ali ne dugo) pa fizijatar misli da povišena sedimentacija nije od toga ali ja ne osećam drugi problem. Šta je vaše mišljenje o tome?

  • Poštovani, bilo koji zdravstveni problem u organizmu može da podigne sedimentaciju, čak i problem sa zubom . Tako da postoji verovatnoća da je skok izazvan povredom, ali opet može da bude i neki drugi razlog tog skoka , malo nam je teško da Vam jasno kažemo bez pregleda … Pozdrav

 22. Postovanje….fizioterapeut sam po struci, u proteklom periodu sam imao puno posla i pojavio mi se veliki bol u grudima pre 3 nedelje, isao sam snimati pluca sve uredu, i krv sam vadio par puta sedimentacija mi je skocila sa 10 na 30, monociti i limfociti su malo sniženi, dobio sam neke kreme za bol u grudima….jel ima veze bol u grudima sa sedimentacijom i da Jos nesto crp mi je povišen …puno pozdrava i hvala na odgovoru

  • Poštovani, niste spomenuli da li ste ispitali srce, uradili ekg , eho srca i proverili pritisak. Ukoliko niste ništa od toga , uradite pre svega detaljno ispistvanje srca . Moguće je inače da skoči sedimentacija zbog nekog hroničnog bola, ukoliko se pokaže da je sa strane srca sve u redu,taj skok sedimentacije može da bude i posledica bola koji imate.

   Pozdrav

 23. Postovanje,
  Imam pozitivan test na koronu. Uradila sam SE i rezultat mi je 15, a granica je do 15. Popila sam kutiju hemomicina pre toga. Da li je to moglo da utice na SE i da li je ova vrednost normalna za moje trenutno zdravstveno stanje?

  • Poštovana, ovaj nivo sedimentacije nije strašan uzimajući u obzir da imate infekciju korona virusom. Sve zavisi od toga i kako se osećate, ali javite se na kontrolu. Pozdrav

 24. Dobro vece,radio sam test na koronu 4.1 i bio sam pozitivan. Kad sam uradio hematološke rezultate isti dan CRP je bio 2 i sedimentacija 20. Rekli su mi da jos jednom uradim nalaze pa sam danas 12.1 ponovio stim da mi je CRP ponovo 2 i dobar je a sedimentacija je 34 i nezreli granulociti 0.13 povećani. Doktor je rekao da je to sve dobro. A dozvoljena sedimentacija je dozvoljena do 10 pa to me brine iako sam ozdravio i nemam temperaturu vise

  • Poštovani ,
   Sedimentacije je parametar koji u upali raste sporije , ali i sporije pada. Što se tiče nezrelih granulocita , normalno je što su malo povećani , zato što kod korone obično ukupni leukociti padaju kao i granulociti , a limfociti i monociti rastu. Tako da je normalno da sad imate malo više nezrelih granulocita dok se ne obnove. Bitno je da se Vi dobro osećate. Možete da uradite D-dimer , a laboratoriju možete da ponovite za dve nedelje do mesec dana.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime