Sedimentacija eritrocita

• Sedimentacija eritrocita (SE) je postala sastavni deo svake laboratorije, pogotovo kod pacijenata sa nekom infekcijom

• Povišena sedimentacija se javlja i u drugim stanjima organizma, kada recimo postoji neki bol

• Povišena sedimentacija ne mora da znači odmah da postoji neka infekcija


Sedimentacija eritrocita (SE) je postala standard u rađenju laboratorije.

Problem nastaje u nalazu koji je često povišen i samim tim izaziva strah kod pacijenata.

Zato smo odlučili da napišemo ovaj tekst o sedimentacija i približimo vam tu laboratorijsku analizu.

Šta je Sedimentacija eritrocita (SE)?

Sedimentacija eritrocita (SE) je laboratorijske analiza koja se radi iz krvi.

Ona predstavlja brzinu kojom eritrociti padaju na dno epruvete.

Brzina spuštanja eritrocita u normalnim uslovima zavisi pre svega od gravitacije.

Ali ako postoji neka upala u oganizmu stvaraju se zapaljenski faktori.

Ti zapaljenski faktori slepljuju eritrocite, oni postaju teži i samim tim pod dejstvom gravitacije padaju na dno brže.

Sedimentacija je znači jedno od merila zapaljenske reakcije.

Zašto se radi sedimentacija eritrocita?

Sedimentacija se kao biohemijska analiza radi iz krvi onda kada se ispituje postojanje neke upale ili njen tok.

Najčešće kada se ispituje novonastala infekcija ali i kada postoji hronična upala, bol ili neki otok.

Koje su normalne vrednosti sedimentacija eritrocita (SE)?

Po nekim svetskim standardima:

1. Za decu od 0 – 10 mm po času,

2. Za muškarce do 50 godina od 0 – 15 mm po času,

3. Za muškarce preko 50 godina 0 – 20 mm po času,

4. Za žene do 50 godina od 0 – 20 mm po času,

5. Za žene preko 50 od 0 – 30 mm po času.

Šta predstavlja povišena sedimentacija eritrocita?

Mi kao lekari opšte prakse sedimentaciju standardno tražimo u sklopu svake laboratorije.

Ona nam pomaže u praćenju naših pacijenata i stanja od kojih oni boluju.

Tumačenje vrednosti sedimentacije radimo na osnovu celokupnog stanja i pregleda pacijenta.

Sam skok sedimentacije od nekih desetak podeoka uvek uzimamo sa dozom rezerve.

Pri tumačenju uvek posmatramo CRP, leukocitnu formulu, urin, ostalu biohemiju ali i kako nam izgleda sam pacijent.

Za nas skok u sedimentacije predstavlja:

1. Prisustvo neke upale,

2. Postojanja bola, neke povrede ili reume,

3. Postojanje bolesti srca, burega, šećera, vena,

4. Postojanje tumora ukoliko su vrednosti jako visoke u dužem periodu…

Šta još utiče na povišene vrednosti sedimentacije (SE)?

Kao što smo ranije spomenuli, sedimentacija je jedan opšti faktor i na njega utiču i drugi faktori, kao što su:

1. Godine,

2. Trudnoća,

3. Gojaznost,

4. Uzimanje lekova,

5. Konzumiranje velike količine alkohola ili hrane pre laboratorije.

Zaključak bi bio da je sedimentacija eritrocita jedna jako korisna laboratorijska analiza, ali analiza koja mora da se tumači sagledavanje celokupnog stanja pacijenta.

110 KOMENTARA

 1. POŠTOVANI, svidelo mi se objašnjenje faktora koji utiču na povišenu sedimentaciju, . Obzirom da idu ozbiljne godine, za sada sam zadovoljna! Ustvari, malo je povišena..Hvala na lepim temama. pozdrav.

 2. Poštovani, u poslednjih par meseci mi je sedimentacija povišena bila mi je prvo 20 pa 30 i treći put 15. Ostali rezultati su ok jedino mi je test na heliko bakterije pozitivan.Povremeno imam blage bolove i nadutost u stomaku, želucu, i ponekad malo redju stolicu.Da li povišena sedimentaciha moze da bude od heliko ili treba da ispitujemo šta je drugo uzrok i imam li razloga za brigu?

 3. Poštovani,
  Moja baba je 1940. godište. Sedimentacija eritrocita je 21 (sa strane je naznačeno „manje od 15). S obzirom na starosnu grupu i pol, da li su vrednosti u redu? Godine 2012 je imala operaciju srca (zalizak). Pre vađenja krvi nije pila svoju redovnu terapiju (DIURETICI, ANTIKOAGULANTNA TERAPIJA,beta-blokator,pritisak). Redovno merimo pritisak i vrednosti su u redu.

  CRP, ,AST,ALT,tsh,t3,t4,KREATININ- u redu

  Povećano: GAMA GT (4,6), UREA (9,4) i Index aterosk (4)
  Smanjeno: eGFR (48,4)
  Na koji način dovesti ove vrednosi u normalu? Koliko je zabrinjavajuće?

  • Poštovana,

   Sedimentacija je opisna analiza , u ovom slučaju bi mi rekli da je to verovatno posledica hroničnih boleti koje ima . Interesantan je skok u laboratoriji odnosno GGt u i UREI, da li bi mogli da nam pošaljete celu sliku laboratorije na mejl [email protected] ?

 4. Postovani,
  Imam 34 godine, i povisena mi je sedimentacija eritrocita iznosi 56, limfociti su takodje poviseni, dok su granulocoti smanjeni, CRP je u normali. Testirala sam se na Covid rezultat je negativan. Prehladjena sam bez temperature.
  Da li imam razlog za brigu?
  Pozdrav

  • Poštovana ,
   Ne znam na koju vrstu zabrinutosti mislite. Sedimentacija 56 je povišena vrednost imajući u vidu da ste mladi, ali zna da bude pratilac kako akutnih upalnih procesa , tako i hroničnih. Povišeni limfociti sa smanjenim granulocitima idu u prilog nekoj virusnoj infekciji , bez obzira na normalan CRP. .. Treba imati u vidu da nije sve COVID , čovek može i da ima neki drugi virus koji mu uzrokuje prehladu. Bitna je i klinička slika i prateći nalazi. U svakom slučaju , Vi bi trebalo za neko vreme da ponovite analize , da uradite sedimentaciju , KKs i Le f sa kompletnom biohemijom. Takođe neke uobičajena stanja daju povišene vrednosti Se kao što su pokvareni zubi , gojaznost …Sve zavisi od tegoba…

 5. Poštovani
  Radila sam analizu krvi pri čemu su tražili da ponovim krvnu sliku.
  U oba slučaja je sedimentacija 36
  ALT 55.
  Ostalo je sve u granicama normale.

  • Potovana,

   Kada se nađu ovakve vrednosti onda sve zavisi od tegoba koje imate. Onda se na osnovu toga određuje šta da se dalje radi i ka kom smeru ide ispitivanje. Ukoliko nemate nikakve tegobe, skok u sedimentaciji bi mogao da bude i zbog neke druge hronične bolesti koju imate, možda nekog bola ili upale zglobova . Skok u alt bi značio da postoji neko oštećenje na nivou jetre, mada ove vrednosti nisu tako izražene i mogle bi da budu posledica i nekog leka koji ste popili , ishrane, gaziranog pića….. U svakom slučaju , pošto su se ovi nalazi ponovili, bi trebalo da uradite i ultrazvuk stomaka i javite se gastroenterologu .

  • Poštovana,
   Sedimentacija veća od 100 se obično javlja u kod autoimunih bolesti i bolesti vezivnog tkiva ( reumatoidni artritis , lupus i druge), takođe kod infekcija , kao i kod tumora , ali i bolesti jetre i bubrega.

 6. Postovani majka mi je pre mesec dana operisala koleno ugradjeno je vestacko ptilikom vadjenja krvne slike sedimentacija joj je 56 a crp 17?Da li je u pitanju neka infekcija?Sama rana kolena na izgled je sasvim ok.Unapred zahvalna na odgovoru

 7. Poštovani,
  Rezultati u 27. nedelji trudnoće su sledeći:
  Sedimentacija 20, leukociti 9.3 (ref. do 10, ali je skok sa 7.2 koliko je bilo pre mesec dana), granulociti 72% (ref. do 65%). CRP je 5.1. U urinu ima dosta Ca-oksalata. Ostale vrednosti su u granicama normale.
  Da li ovakvo stanje može da se pripiše trudnoći ili postoji neki razlog za brigu ili nesto na šta bi trebalo obratiti pažnju? Osećam se odlično i nemam nikakve negativne simptome.
  Pozdrav

  • Poštovana ,
   Kako odmiče trudnoća , obično rastu i sedimentacija i leukociti i crp bez neke posebne upale. Vaši rezultati trenutno ne predstavljaju razlog za brigu. Jedino što taj pesak što imate u urinu , može u nekom momentu da Vam napravi problem u smislu nekih tegoba sa mokrenjem.

 8. Poštovani/a,

  Poslednje dve godine imam stalne povišene vrednosti sedimentacije i crp-a. Uglavnom je sedimentacija do 40-50 i crp do 10-15. Svi ostali nalazi krvne slike su u granicama normale, kao i urina i urinokulture. Jedino što se osećam uvek umorno, uvek sam nenaspavana, dekocentrisana, zaboravna, prsti na rukama mi jako otiču, kao i zglobovi na
  nogama. Posle 6og stepenika zadišem se kao da sam kilometre pretrčala. Kada se
  kupam toliko se umorim, da jedva dodjem do daha. Takodje osećam neko golicanje u plućima koji me tera na suv kašalj (nije da kašljem svaki dan al desi se nekoliko puta nedeljno). Nos kao da mi je 70 posto zapušen. Vrućine jako teško podnosim. Proverila sam i hormone štitne sve je okej. Kardiologa isto posetila, sve je normalno. Ultrazvuk stomaka odradjen isto je sve uredno. Pluća sam slikala minimum 5 puta prošle godine i sve je bilo čisto. Stvarno ne znam više gde da idem i šta da radim. Doktorka u mom Domu zdravlja je totalno nezainterosvana, neće da mi pomogne. Mene pita gde bi ja htela da me pošalje. Tih dana sam se žalila na kašalj koji me tera na povraćanje da nisam mogla da jedem 3 dana, nije me ni poslušala ni pregledala, samo mi je dala
  da uradim krvnu sliku, i pošto je krvna slika bila okej, na tome se i završilo, u prevodu ne znam šta ti je-nije ti ništa. Inače tad mi je radjena samo krvna slika bez sedimentacije i crp-a jer ga Dom zdravlja nije imao. Taj dan sam otišla privatno da izvadim te vrednosti bile su povišene. Sedimentacija 31 crp 7. Doktoru se više nisam vraćala jer mi je istekla knjižica i na tome se završilo. Danas sam posle mesec dana od poslednjih nalaza ponovo izvadila sedimentaciju i crp i opet su povišeni. Sed. 38 i crp. 8,8.Nakon svega napisanog da li imate neki savet ili ideju šta mi je najbolje da uradim?

  Unapred zahvalna,
  Pozdrav!

  • Poštovana, pretpostavljamo da ste u sklopu pregleda kardiologa uradili i eho srca i da je to u redu , ako niste trebali bi i to da uradite za svaki slučaj . Mada bi pre svega trebalo da se okrenete simptomima koji su vezani za otoke na prstima ruku i nogu. Trebalo bi da uradite kompletnu laboratoriju u sklopu koje i mokraćnu kiselinu i reuma faktor. Moguće je da imate neki od oblika reumatoidnog artiritisa ili giht. Ukoloko s epokaže da postoji skok u ovim parametrima onda bi trebalo da se javite reumatologu na pregled .Takođe bi u sklopu laboratorije trebali da uradite i Fe i Feritin, možda imate manjak gvožđa, što bi objasnilo zamaranje, niste naveli da li ste i to radili .

 9. Postovani,posle prelezanog KOVIDA sedimentacija mi je 25,WBC 12.4,NEUT 81,5,NEUT# 10,1,CRP 1,1
  Vase misljenje?

  • Poštovani,skok u sedimentacji bi mogaoda bude posledica te preležane infekcie ali i nekog drugog stanja, možda nekog bola u kostima ili zglobovima ili druge hronične bolesti , sa druge strane sko u leukocitima i bi značio postojanje neke bakterijske infekcije, možda s ena pad imuniteta negde nadovezala infekcija ali opet bez prelgeda teško je reći gde i da li ima nekog značaja ovaj nalaz. Takođe jako je bitno kako se i Vi osećate.Pozdrav

 10. Dobrovece izvinjavam se sto vam pisem ovako kasno,pre tri Dana Sam radila krvnu sliku I sedimentacija mi je 17.Sta moze DA bude razlog uvecanja?Unapred hvala.

  • Poštovana, razlog povećanja može da bude od nekog bola do neke blaže infekcije koja traže duže vreme, ali sve zavisi i od tegoba koje imate. Mada ovaj skok ne bi trebalo da bude znak neke teže bolesti, ponovite laboratoriju ponovo za dve tri nedelje.

   Pozdrav

 11. Dobro vece. 8mi dan mi je korone crp se smanjio na normalu ali se je 27 normalno do 15. Deseta sam Nedelja trudnoce. Kakvo je vase misljenje o Se koju imam?

  • Poštovana ,
   Sedimentacija i zbog korone i zbog trudnoće inače raste, ali Vi morate da se kontrolišete . Takođe bi trebalo da uradite i D-dimer i da konsultujete i svog ginekologa. .

 12. poštovani,

  interesuje me da li interferoni mogu da utiću na slepljenost eritrocita u krvi i da li je loša prisutnost gmižućih organizma i proteinskih mreža i kristala mokraće u krvi (uradila sam analizu žive kapi krvi)?

 13. Posle preležanog Covida,(imam 44 godine)ležanja u bolnici,obostrana upala pluća,primanja kiseonika 7 dana,sedimentacija mi je 27,dok su leukociti,eritrociti,crp su normalnim granicama.Uvećan mi je ALT na 69,moguće zbog svih terapija koje sam i još uvek imam,dok su svi ostali parametri biohemije i krvne slike u redu.
  Pregledom urina sve je ok osim što je prisutna sluz i ima tragova proteina.
  Vaše mišljenje za povišenu sedimentaciju i ALT?

  • Poštovani, uzimajući u obzir šta ste sve prošli i terapiju koju ste uzimali moglo se i očekivati da će postojati neki skok u jetrinim enzimima kao i u sedimentaciji . Ponovite laboratoriju za desetak dana nadamo se da će se vrednosti smanjiti u međuvremenu se hranite što zdravije bez veštačkih dodataka u ishrani, gaziranih i alkoholnih pića . Pozdrav

 14. Postovani,
  vec duzi niz godina sedimentacija mi je povecana. Imam 54 godine. Sad je 27 a nekad je bila 35,32,… ali u principu uvek je povecana. Leukociti su normalni.
  Da li imam razloga za brigu?
  Hvala i Pozdrav

  • Poštovana ,
   Na osnovu samo sedimentacije , ne može da se zaključi da li ima nekih razloga za brigu ili ne. Sedimentacija predstavlja jedan od nespecifičnih parametara upalnih i nekih drugih patoloških procesa u organizmu , ali samo na osnovu njenih vrednosti da se donese neki zaključak ne može. Ima mnogo stanja gde je sedimentacija normalna , a postoji bolest i obrnuto , gde su povišene vrednosti , a ne postoji neko ozbiljno stanje.Za žene Vaših godina , sedimentacija koja se toleriše je do oko 30 .

 15. Postovani, dugi niz godina imam problem sa povisenom sedimentacijom, zadnji put je bila 36, svi ostali nalazi su dobri, jedino je holesterol na granici iznosi 67. Ne znam sta bih mogla da pregledam, ginekoloski je sve ok, pluca takođe, ekg sam radila isto sve dobro, jedino sto imam zeludacnu kilu, da li ona moze da utice na povisenu sedimentacija? Veliki pozdrav

  • Poštovana ,
   Sedimentacija je jedan od onih parametara koji obično govore o nekom hroničnom upalnom stanju , uopšte o hroničnoj bolesti. Generalno gledano , sedimenataciju može da digne i jedan pokvaren zub . Što se tiče želudačne kile , ako Vam ona izrazito smeta , ako imate pored toga i gorušice i druge digestivne smetnje , to može da bude jedan od razloga povišene sedimentacije. Naravno sedimentacija zavisi i od godina koje imate. Uopšteno prihvaćeno , za žene se primenjuje formula: (broj godina +10 ) /2 . To bi značilo da recimo ako imate 40 godina , normalna sedimentacija bi za Vas bilo do 25.

 16. Postovani, juce sam radila analizu krvi se 20 a crp 22.5, brzi test negativan cekam rezultat psr i ukljucen mi je pancef, danas rezultati krvi se 35 a crp 13.5 da li to znaci da nije odgovarajuca terapija posto se raste?

  • Poštovana ,
   Za proveru adekvatnosti terapije se kao parametar koristi CRP , da li lekovi deluju ogleda se u njegovom padu kad se radi o akutnim stanjima kao što je npr korona. Kod Vas koliko vidim pada.Što se tiče sedimentacije , ona se koristi više kad se radi o hroničnim upalnim stanjima kao što je npr reumatoidni artritis. A iskreno , nema smisla proveravati parametre dan nakon uključivanja terapije sem ako nema nekog značajnog pogoršanja.. Pratite kako se osećate , da li imate temperaturu , da li ste više malaksali , kako dišete , ako imate kašalj da li se pogoršava, uopšteno da li Vam se stanje poboljšava ili pogoršava. U zavisnosti od toga , videćete da li ima potrebe da se ubrzo javite lekaru ili tek kada ispijete predloženu terapiju.

 17. Dobar dan.Bolujem od autoimune bolesti artritisa.Operisala stitnu ,jedan bubreg radi.E sad moje pitanje je svakog meseca radim sve analize krvi.I stalno mi je sedimentacija od 60 do 70 crp sada uredu 5 reumatolog kaže da sam u mirnoj fazi.U krvnoj slici mi je sve u granicama normale sem Hematokrita koji je 0.341 sedimentacija 68 i u urinu epitalne okrugle dosta,epitalne plocaste dosta i leukociti 6-8.Posto sam u mirnoj fazi artritisa zbog cega moze biti povecana sedimentacija toliko već 3 meseca jedino što ispod desne strane rebara ka stomaku osecam peckanje i tup bol.

 18. Poštovana, uzimajući u obzira da bolujete od autoimune bolesti za očekivati je da Vam sedimentacija bude povećana . Mada sobzirom da imate bol ispod desnog rebarnog luka, trebalo bi da uradite ultrazvuk stomaka kako bi se videlo u kakvom stanju su jetra i žučna kesa .

 19. Pozdrav radila sam Analizu krvi pre Par Dana sedimentacija mi je 32 a Imam 30godina takodje i trombocidi su mi blago poviseni uplasila sam se Dal je to nesto opasno?
  Unapred zahvalna

 20. Poštovani danas sam uradila analizu odnosno KKS LYM + 0.474 NEUT -0.437 sedimentacija 15 napominjem da sam pre nedelju dana radila FOBT test i rezultat je bio „u tragu“ imam 62 godine hvala unapred na odgovoru

   • Poštovani, otac mi ima 75 godina, nema zdravstenih problema osim alergija, prije par dana je vadio krv sve je u redu bilo samo mu je sedimentacija bila 10, a prije toga je imao malu upalu mokracnih kanala i na nalazu urina je pisalo da ima malo bakterija. Ima li razloga za brigu ili je to ok za njegove godine? Jos da kazem bazofili su mu bili 45 a granica je 43. A leukociti, hemoglobin i sve ostalo okej. Pozdrav

    • Poštovana, očekivano je da sedimentacija skoči kada postoji neka infekcija takođe sedimentacija tako da , ukoliko nema nekih tegoba, ne bi trebalo da bude ništa strašno . Pozdrav

 21. Poštovani,
  Imam 40 god i imam sedimentaciju 65. Inače me boli noga tetiva je naprsla (mogu da hodam ali ne dugo) pa fizijatar misli da povišena sedimentacija nije od toga ali ja ne osećam drugi problem. Šta je vaše mišljenje o tome?

  • Poštovani, bilo koji zdravstveni problem u organizmu može da podigne sedimentaciju, čak i problem sa zubom . Tako da postoji verovatnoća da je skok izazvan povredom, ali opet može da bude i neki drugi razlog tog skoka , malo nam je teško da Vam jasno kažemo bez pregleda … Pozdrav

 22. Postovanje….fizioterapeut sam po struci, u proteklom periodu sam imao puno posla i pojavio mi se veliki bol u grudima pre 3 nedelje, isao sam snimati pluca sve uredu, i krv sam vadio par puta sedimentacija mi je skocila sa 10 na 30, monociti i limfociti su malo sniženi, dobio sam neke kreme za bol u grudima….jel ima veze bol u grudima sa sedimentacijom i da Jos nesto crp mi je povišen …puno pozdrava i hvala na odgovoru

  • Poštovani, niste spomenuli da li ste ispitali srce, uradili ekg , eho srca i proverili pritisak. Ukoliko niste ništa od toga , uradite pre svega detaljno ispistvanje srca . Moguće je inače da skoči sedimentacija zbog nekog hroničnog bola, ukoliko se pokaže da je sa strane srca sve u redu,taj skok sedimentacije može da bude i posledica bola koji imate.

   Pozdrav

 23. Postovanje,
  Imam pozitivan test na koronu. Uradila sam SE i rezultat mi je 15, a granica je do 15. Popila sam kutiju hemomicina pre toga. Da li je to moglo da utice na SE i da li je ova vrednost normalna za moje trenutno zdravstveno stanje?

  • Poštovana, ovaj nivo sedimentacije nije strašan uzimajući u obzir da imate infekciju korona virusom. Sve zavisi od toga i kako se osećate, ali javite se na kontrolu. Pozdrav

 24. Dobro vece,radio sam test na koronu 4.1 i bio sam pozitivan. Kad sam uradio hematološke rezultate isti dan CRP je bio 2 i sedimentacija 20. Rekli su mi da jos jednom uradim nalaze pa sam danas 12.1 ponovio stim da mi je CRP ponovo 2 i dobar je a sedimentacija je 34 i nezreli granulociti 0.13 povećani. Doktor je rekao da je to sve dobro. A dozvoljena sedimentacija je dozvoljena do 10 pa to me brine iako sam ozdravio i nemam temperaturu vise

  • Poštovani ,
   Sedimentacije je parametar koji u upali raste sporije , ali i sporije pada. Što se tiče nezrelih granulocita , normalno je što su malo povećani , zato što kod korone obično ukupni leukociti padaju kao i granulociti , a limfociti i monociti rastu. Tako da je normalno da sad imate malo više nezrelih granulocita dok se ne obnove. Bitno je da se Vi dobro osećate. Možete da uradite D-dimer , a laboratoriju možete da ponovite za dve nedelje do mesec dana.

 25. Poštovani,kako znamo šta je snižena sedimentacijs,a pročitao sam da i to postoji,ако је доња граница увек 0.Хвала унапред за одговор и пздрав.

 26. Pozz hteo Sam da pitam POSTO Sam zabrinut
  Prelzezao Sam koronu SVi su Dobro rezultati samo me brine sedimentacija 22mi je povecan dal treba da se javim lekari..??x

  • Poštovani ,
   Ne znam koliko imate godina , ali SE 22 nije razlog za zabrinutost , to je parametar koji u upoali raste sporije , ali i sporije pada nakon oporavka. Ako su sve ostale analize u redu i Vi se dobro osećate , nemate razlog za brigu. Možete ponoviti nalaz za mesec dana.

 27. Poštovani, operisan sam pre 5 meseci, prelom vrata butne kosti a novembra preležao Covid kada sam bio i hospitalizovan.Posle 15 dana sam završio bolničko lečenje ali još mesec dana nisam mogao da eliminišem temperaturu.Sve u svemu 2 meseca sam se borio i izborio sa Coronom.
  Posle toga je išao opšti oporavak, pregled kod pulmologa OK,vidljivi ožiljci ali pluća cela i u funkciji, kardiolog zbog povećanog broja otkucaja dao Propanolol pola ujutru i uveče.
  Pošto sam prekinuo fizikalnu terapiju zbog Covida, pre 4 dana sam ponovo krenuo.
  I pre par nedelja, kao i sada, brzo se zamaram, hronično sam umoran, bole me svi zglobovi da i posle unosa diklofenaka bolovi ne prestaju, a i imam blage otoke na zglobovima šaka i stopala.
  Danas sam dao krv i dosta parametra su van normale..
  WBC-13.2
  LY-5.43
  EO- 0.62
  PDW- 20.24
  SED ERITROC – 23
  CRP- 12.3
  LDH- 543
  Alfa amifl.- 22
  Trigliceridi – 3.33
  LDL HOL – 3.61
  HDL HOL- 0.87
  HLORIDI- 109
  Molio bih Vas za mišljenje šta da radi dalje…

  • Poštovani ,
   Kod Vas postoji neki upalni proces, i leukociti i lDH , kao i CRP i Se su Vam povećani . Niste nam poslali koliki su vam urea kreatinin , ast, alt , bilrubin , mokraća, Na , K…. Trebalo bi da se ispitate jer ti simptomi koje imate mogu imati mnogo uzroka … Mi nažalost imamo pacijente koji su u decembru preležali COVID , pa su sad opet zaraženi … Takođe bolesti kao što je reumatoidni artritis i slične mogu da vam prave problem . Poenta je da bez pregleda ne možemo da Vam kažemo o čemu se radi jer otoci su simptom mnogih bolesti…

 28. Postovani,
  prelezala sam Covid,koji sam dobila 10.januara. Od prvog dana sam imala upalu pluca. Primala sam Amikacine i Longacefe+Pancef,Dovicin,Ciprinol..juce sam izvadila nalaze nakon 35 dana terapije. Crp mi je 11,42 a sedimentacija 70..Molim vase misljenje..

 29. Postovani imam problem sa ginekoloske strane 2 meseca nisam dobila onda je posle 2 meseca krenulo i trajalo 16 dana obilnije ginekolog kaze ok je hormonalni por.dobila injekcije i kapi u medju vremenu radila analize sedim.je 60,gvoždje 7 i poviseni trigliceridi blago.Ali zasto sedimentacija 60???

  • Poštovana ,
   Mnogo faktora može da utiče na veliku sedimentaciju.. Ne znamo konkretno šta ste sve radili od laboratorijskih analiza , da li ste radili kompletnu biohemiju koja obuhvata i funkciju bubrega i hepatogram , tumor markere, da li ste radili kompletan ginekološki pregled , kolposkopiju , Pappa Nikolau test , ultrazvuk…
   Da li imate još neke tegobe sem izostanka menstruacije ?
   Bitno je i koliko imate godina i da li bolujete od nekih drugih bolesti ?
   Prosto nam niste dali dovolno informacija da bismo mogli konkretnije nešto da Vam kažemo.

 30. Poštovani, imam 40 godina i pozitivna sam na koronu već sedmicu dana, vadila sam nalaze i rečeno mi je da krvna slika nije baš sjajna, sedimentacija je 20, crp 5,7, leukociti su 11, hematokrit i hemoglobin su sniženi ali ne previše pa me to dodatno zabrinjava, ne znam šta bi mogao biti uzrok tome, da li možda korona ili nešto drugo. Inače, sedimentacija mi je već dvije do tri godine oko 20, prošli put je bila 27.

  • Poštovana ,
   Sedimentacija oko 20 za osobe ženskog pola koje imaju 40 godina ne predstavlja zabrinjavajuću stvar. To je parametar koji raste u bilo kojoj vrsti upale počevši od prehlade , preko pokvarenog zuba i nekih ozbiljnijih stvari kao što su zarazna oboljenja , tumori itd…Nije sedimentacija jedino što govori o nekom procesu u organizmu. Ispitajte tu anemiju , može da bude posledica korone , ali ne mora da znači. Pitanje da li imate neke tegobe koje nisu trenutno vezane za koronu , a koje Vas muče koje bi trebalo da ispitate. To je najbolje da vidite sa svojim izabranim lekarom , on će najbolje da Vas uputi na osnovu Vaše anamneze.

 31. Postovani pre 6 meseci sedimentacija je bila 55,danas sam opet radila nalaz sedimentacija je 36 inace imam 46 godina i tip 1 dijabetes tip Lada da li zbog toga moze da mi bude po ecana sedimentacija .Hvala

  • Poštovana ,
   Postoji mogućnost da Vanm je zbog toga povećana sedimentacija , ali sedimentacija je jedan opšti parametar i postoji gomiliu razloga zbog kojih može da bude povećana. Ipak je najbolje da sa Vašim izabranim lekarom vidite u odnosu na Vaše tegobe koja bi ispitivanja trebalo uraditi.

 32. Poštovani, danas sam radila krvnu sliku i biohemiju po savetu kardiolaoga (aritmija je u pitanju), i svi rezultati su u redu osim sedimentacije koja je 50 i CRP-a koji je 7,6. Leukociti su 7,1. Ja se osećam dobro, osim što povremeno imam blage bolove u zglobovima šaka. Imam 54 godine, u septembru sam preležala Kovid, srednje teška slika sa upalom pluća, ali na kućnom lečenju. Pre 3 godine sam takođe imala visoku segimentaciju (oko 80), kada sam pregledana od strane reumatologa, i uradila tada reuma fektore koji su bili negativni. Ne znam da li je tu nešto moglo da se promeni, tj. razvije neka ozbiljnija bolest, s obzirom na bolove u šakama? Urin nisam radila, i nemam tekobe te vrste, ali ću ipak uraditi u ponedeljak. Hvala unapred!

  • Poštovana, ne bi trebalo da bude strašno, ali blo bi dobro da ponovite reuma fakto ali i uradite mokraćnu kisleinu koja se radi iz krvi, možda je GIHT u pitanju. Pozdrav

 33. Postovani,
  Danas sam radila krvnu sliku i sedimentacija je 31.
  Ostali rezultati i krvi i urina su sve super.
  Ne osecam nikakve bolove,niti imam problema sa necim.
  Vase misljenje,ima li razloga za brigu?
  Hvala unapred
  Jelena

  • Poštovana, sedimentacija može da skoči kod postojanja bilo kakve hronične bolesti, ali ukoliko nemate tegoba ne bi trebalo da bude razloga za brigu. Eventualno ponovite laboratoriju za nekoliko nedelja. Pozdrav

 34. Postovani, imam 47 godina I uradila Sam krvnu sliku danas. Svi vrednosti su Dobre, samo sedimentacija mi ke 35. Da napomenem da ocekujem menstrual I ciklus I osecam laki bol u saci.Ima li razlog za brigu?

 35. Imam 62 godine i prije 15 dana sam imala tezu prehladu, mislim da su mi unucad prenijela neki virus. Danas sam radila nalaze i sedimentacija mi je 80 sto me uznemirilo. Tokom prehlade sam imala i jaku upalu sinusa sa intezivnim zutim sekretom. Kada je sekret prestao poceo je da me muci kasalj cas suv cas zreo i to najvise ujutro. Iiskasljavam sekret ponekad zelenkast, providan ili zuckast. Kada podignem uzglavlje mnogo mi je lakse. Napominjem da vec 3 mjeseca se borim sa candidom jezika. Da li je sedimentacija 80 opasna. Ostali nalazi su svi oko normale.

 36. Sedimentacija 80,blago poviseni trombociti, upravo izasla iz teske upale sinusa sa obilnim zutim sekretom a sada kasalj, nekad suv nekad zreo uglavnom ujutro. Ostali nalazi uglavnom u granicama normale. Vec nekoliko mjeseci bijem bitku sa candidom jezika. Sedimentacija 80 me uznemirila.Sto vi mislite o svemu.?

 37. Dobar dan!

  Moj lekar me je slao par puta zaredom da radim sedimentaciju i depozite krvi. Nevezano za to da li sam uzimala obicne tablete gvozdja (nista jace samo minerale iz apoteke) redovno ili ne, samo mi se hemoglobim sredio. Depoi gvozdja 9-10 maximalno (min je 13 kolliko sam shvatila) a sedimentacija 25-27. Imala sam prosle nedelje kada sam radila test bolove u stomaku kao stomacni virus koji je prosao tog dana kada sam radila test. Inace sam zdrava i bas se dobro osecam i nikakve tegobe nemam. Interesuje me da li je moguce da imam neku stomacnu alergiju na gluten ili netolerancije koje mogu da prouzrokuju takvo stanje? Ja ceo zivot kuburim sa gvozdjem manje vise ali nikaad nismo ustanovili uzrok sem menstruaciona krvarenja koja su jos uvek uzasna iako iako evo imam 5 godina.

  Molim za savet i komentar.

  • Poštovana, nizak nivo gvožđa može da se javi kod žena kao posledica menstruacije . Što se sedimentacije tiče, može da bude posledica stomačnog virusa koji ste imali. Ukoliko sumnjate da imate neku intoleranciju na hranu, iskreno najbolje je da to ispitate .

 38. Postovani,
  Se je 26, a CRP 27,svi ostali parametri KS su granicama normale. Pre 10 dana sam imala virusnu infekciju sa produktivnim kasljem, sekrecijom iz nosa, bez temperature. Zadnjih par dana sekret iz nosa je bio pojacan, gusci i zuto-zelene boje. Osecam pritisak u desnom uhu, blagu bol i nelagodu, pracenu glavoboljom srednjeg intenziteta i imala sam 2-3x blagu vrtoglavicu u poslednja 2 dana. Ja sumnjam da je mozda pocetak upale uha, medjutim doktor mi nije dao nikakvu terapiju, jer su Le u granicama normale, bez obzira na poviseni CRP i SE. Interesujeme vase misljenje, unapred hvala.

  • Poštovana, nadamo se da su se tegobe ili smirile ili da ste ipak dobili neku terapiju ili se javili orl lekaru na pregled….

 39. Dobar dan . Zelena bih da Vas konsultujem za savet. Otac mi je hronični plucni bolesnik od svoje 30-te godine,sada ima 71 godinu. Pre mesec dana je lezao u bolnici ,situracija mu je bila 67,crp 117,d Dimer uvecan,inr 1.04. Uvek ima veliki broj odkucaja srca,preko 117 . Lezeci je pacijent. Na odpustu iz bolnice je ostala njegova terapija,pumpice,dirofilin,verapamil,pio je za razredjivanje krvi neki lek . Poslednjih 10 dana ispljuvak mu je krvav. Malo Veca kolicina sveze prebojene krvi. Upucivan je na grudno odeljenje koje odbija. Od 24 h ,20 h je na kiseoniku dotoka 3 l uglavnom. Ponovljena je krvna slika,crp 100,inr 1.0 ,sedimentacija eritrocita 50. Situracija s kiseonikom 80. Ostali parametri uglavnom dobri . Nema bolova za sada. Zanima me sta da ocekujem s obzirom da odbija bolnicko lecenje. Trenutna terapija je pancef 1×1,vitamin C,dirofilin,verapamil 80 mg,probiotik,pumpice simbikor,berodual i Jos jedna ,ne znam kako se zove. S obzirom na sve ovo ukratko,zelela bih Vase misljenje. Hvala unapred.

  • Poštovani, iskreno situacija u kojoj se našao Vaš otac nije ni malo naivna. Loše je što je odbio da ostane u bolnici, tako da jedino što Vam možemo reći je da se nadate da će sve to nekako proći na terapiju koju uzima. MOžda ne bi iblo loše da vidite sa kućnom negom ukoliko je ona dostupna da ga ponovo pregleda.

  • Poštovani teško je reći na osnovu oskudnih podataka koje ste nam poslali, ali ukoliko sumnjate na nešto ili imate neke tegobe najbolje je da s ejavite lekaru na pregled.

 40. Dete ima sendimentacija 13/30
  Dvozdje je 26.6 a vrednosti su od 5-20 i kreatin s je 86 vrednost su od 30 do 70
  Samo se zali na bol u zglobovima

 41. Postovana,

  Interesuje me da li je normalno da mi je sedimentacija u decembru 2021. bila 4, a u junu 2022. – 15?

  Hvala unapred na odgovoru!

 42. Dobar dan. Djevojčica 3,5 treba da operiše krajnike i da ugrađuje cjevčice. Svi nalazi su nam uredni osim sedimentacije koja je 30, a mora biti najviše 20. Antibiotike ne smijemo da koristimo jer 21 dan nakon toga ne smije se raditi zahvat. Da li postoji neko rešenje kako da snizimo sedimentaciju a da to nisu antibiitici? Hvala

  • Poštovana sada vidimo da se naš prethodni odgovor nije prikazao, ali u svakom slučaju bi trebalo da razmotrite ovo pitanje sa pedijatrom

 43. Postovani
  Vec duzi niz godina (4-5),imam poviseny seedimentaciju pored relativno dobre krvne slike i ranijih snimaka ultra zvuka trbuha ,bubrega.
  Na zadnoj labolatorijskoj analizi sedimentacija mi je 60mm/h
  Koje korake je najbolje da preduzmem povodom povisene sedimentacije.
  P.S. Poslao sam Vam kompletan laboratorijski izvestaj na vas mail.
  Puno hvala unapred.

  • Poštovani,

   Sve zavisi od toga da li imate neke tegobe . Ukoliko imate recimo bolove u kostima ili zglobovima onda da uradite još reuma faktor kako bi se videlo da nije slučajno reuma u pitanju. Kada budete ponovo radili laboratoriju dodajte u nju i mokraćnu kiselinu i hormone štitne žlezde ki proverite i prostatu. Na kraju krajeva ostaje da odete i do zubara i proverite u kakvom su stanju zubi.

   Pozdrav

 44. Postovani Ivana i Ivan,
  Imala sam 48h bez prestanka temperaturu 38,5 praceno sa jakim bolom u grlu. Uradila sam nalaze: kreatinin (83), HDL (1,44), LDL (3,38), AST (45,52), CRP (35), sedimentacija (15), PDW (22), MCH (33), MCHC (365), sve ostalo u normali. Doktor koji me pregledao mi je rekao da imam crveno grlo i dao da pijem Pancef. Da li je po vasem misljenju to dovoljno ili bih ipak trebala da se opredelim za neki detaljniji pregled? Hvala unapred.

 45. Postovni. Imam sedimentaciju 80 i anemicna sam. Ali imam bol u zelucu ide prema desnoj strani stomaka. Radila sam ultrazvuk abdomena sve je uredu.

  • Poštovana, sedimentacija jeste visoka i ona je verovatno odraz tegoba koje imate . Bez obzira što je ultrazvuk dobar trebalo bi da se javite hirurgu na pregled i uradite laboratoriju koja ima u sebi jetrine enzime,ggt kao i test na helikobakter pilori iz stolice.

 46. Poštovani, otac mi ima 70 godina, prije neki dan je rutinski vadio krv sve je bilo normalno samo su bazofili bili 44 a granica je 43, i sedimentacija mu je 10. Da napomenem da ima alergije, bronhitis i imao je malu upalu mokracnih kanala prije par dana, mokraca je ok samo ima malo bakterija i par leukocita, da li ta sedimentacija moze biti od upale mokracnih kanala i da li je to ok za njegove godine. Pozdrav

 47. Poštovani, imam 47 godina. Od simptoma imam suv kašalj iz dubine, temp oko 37,5 skoro konstantno, ne spada ispod 37.Pre 6 nedelja me je bolela jako glava i žarilo kroz oči, verovatno sam imala temp ali nisam merila. Prošlo je i onda sam pre 4 nedelje pokisla i nisam se presvukla odmah, tokom te noći me je jako počelo boleti sa leve strane, probadajući bol koji je na udah bio još gori, nije mi prvi put ali je taj bol danima bio prisutan. Prošao je i on ali je počeo suv kašalj. Imala sam i temp ali nisam nešto pridavala značaja misleći da je obična prehlada i da će proći. Medjutim kako 2 nedelje nije prolazilo javila sam se lekaru. Uradjen je RTG pluća i vidi se konsolidacija pl.parenhima baš u tom predelu sa leve strane koji me je jako boleo. Pulmolog mi je dala da pijem Fovelid 500mg 2×1 5 dana. Medjutim ni nakon tih 5 dana ništa se nije povuklo osim što se kašalj smanjio. Uradjen ponovo RTG pluća gde ona sada vidi i sa desne strane malo senke. Moja krvna slika je : SE 85, CRP 27, leukociti 11 , limfociti 13,2 , neutrofilni granulociti 78,6% , broj neutrofilnih granulocita 8,26 *10 na 9/L. Ostali parametri leukocitne formule su u granicama normale. Meni baš nije jasno o čemu se ovde radi, možda jeste upala pluća ali kakva? Dr pulmolog kaže da bi trebalo da sam reagovala na lek ali očigledno nisam. Šta Vi mislite o celoj ovoj mojoj situaciji?

  • Poštovana, nadamo se da Vam je bolje i da su se tegobe smirile. Upala pluća predstavlja jednu ozbiljnu infekciju za koju je potrebno vreme da prođe. Ponekada se daje i više antibiotika u kobinaciji kako bi se problem rešio.

 48. Dobar dan. Imam 29godina. Sedimentacija mi je 42 a i leukociti su malo poviseni 11,4. Imam viska kilograma i to dosta. Zanima me vase misljenje?! Hvala lepo.

  • Poštovana,bez nekog detaljnijeg ispitivanja teško je reći, može da bude i posledica neke upale zuba, upale na koži , urinarne infekcije……

 49. Dobar dan. Vec vise godina mi je povisena sedimentacija. Pre je bila oko 40,sad je oko 60. Takodje mi je blago povisen fibrinogen (bude oko 5do6) i crp izmedju 10 i 15. Leukociti mi budu izmedju 11 i 12 sa povisenim neutrofilima. Vec godinama idem kod doktora i niko ne moze da utvrdi o cemu se radi. Snimala mr endokranijuma ok, rtg pluca ok, ginekoloski ok, papa ok, uz abdomena ok, nemam bolove i promene u kostima, snimala rtg karlice i kicme,radila more lab nalaza rf,anti ccp,elektroforezu, sve ok,vise nema sta nisam. To mi je otkriveno na sistematskom pregledu pre nekih 10tak god i od tada lutam po lekarima da se otkrije sta je. Vise ne znam gde da idem . Ja se osecam ok ali me stalno vozaju kad god traze te rutinske analize i vide da je sve poviseno.

  • Poštovana, ponekada razlog povećane sedimentacije ostane nepoznat. Ona može da skače i sa godiama ali i od običnih problema sa zubima…. Ono što bismo Vam savetovali jeste da idete redovno na kontrole kod lekara, radite laboratoriju barem jednom u 6 meseci i naravno pratite kako se osećate.

  • Poštovana, sedimentacija skače u tudnoći . Ovo je ipak malo više nego što bi trebalo ali to može da bude posledica i problema sa zubima, urinarne infekcije…. Zavisi od tegoba koje imate ali ne bi bilo loše da se javite ginekologu na pregled ili ukoliko imate neke durge tegobe kod lekara koji te tegobe leči .

 50. Imam 45 godina.Prošle godine sam imala Kovid .Dugo posle sam sasvim slučajno otkrila sedimentaciju koja je često oko 20-40.Posle nekih antibiotika padne.Prati je često ceo do 12.Sve padne posle lekova.Ispitala sam sve u zaključak je bio da se to javlja zbog hroničnih krajnika i sinusa.Ostale bolesti nemam sem Insulinsku rezistenciju.Sada se osećam dobro.Sedimentacija je 40 a crp 7.Vadila sam krv zbog kontrole masnoće.Molim vas recite mi da li to stvarno može da bude tako,da je sedimentacija povišena zbog krajnika i sinusa?Opada mi i kosa.

  • Poštovana ,
   Postoji mogućnost da zbog hronične upale krajnika i sinusa imate povišenu sedimentaciju. Povišena sedimentacija može da se javi iz mnogo razloga i zato izabrani lekar najviše može da pomogne u ispitivanju i uzroku povišene sedimentacije jer najbolje poznaje pacijenta i njegove pridružene bolesti.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime