Gljivice na jeziku

Gljivice na jeziku se sve češće problem velikog broja pacijenata. Problem su i nama lekarima.

Javljaju se iz više razloga i u ovom tekstu ćemo vam govoriti o njima ali i o tome kako da ih se rešite.

Koja gljivica se nalaze na jeziku i zašto se širi?

Na jeziku se najčešće javljaju gljivice iz roda Kandida (Candida albicans).

Kandida je normalni stanovnik našeg organizma. Kažemo stanovnik našeg organizma iz razloga što na nama žive milioni i milijarde različitih mirkoorganizama i oni zapravo čine fiziološku floru.

Ti mikroorganizmi žive na nama i u nama u delikatnoj ravnoteži koja podrazumeva da svako ima svoju granicu i životni prostor.

Jednom kada se taj životni prostor poremeti smrću nekog od mikroorganizama, njegovo mesto zauzima neki drugi.

Tako i Kandida, kada se poremeti fiziološka flora u našim ustima dobija veću površinu po kojoj može da se širi.

Koje simptome daje gljivica na jeziku?

Simptomi pojave gljivica na jeziku su u glavnom diskretni.

Prvo se primete vizualne beličasto žućkaste naslage koje prekrivaju jezik. Te naslage mogu da se šire i na ostale delove sluzokože usta, ali i da se spuštaju na dole ka unutrašnjosti organizma.

Sa pojavom naslaga može da dođe i do:

 1. Osećaja pečenja u ustima i grlu,
 2. Promene ili gubitka ukusa,
 3. Osećaj kao da ima karton u ustima,
 4. Pojava lošeg zadaha,
 5. Problemi sa gutanjem,
 6. Pucanja kože na uglovima usana ali i na jeziku u pokušaju skidanja naslaga.

Kod koga se najčešće javljaju gljivice na jeziku?

Kao što smo ranije objasnili, ukoliko iz bilo kog razloga dođe do poremećaja balansa mikroorganizama u ustima, doći će do pojave kandide.

Razlozi za pojavu gljivica na jeziku su mnogobrojni. Tu bi pre svega nabrojali:

 1. Pad imuniteta bez obzira na uzrok nastanka može da dovede do pojave Candide u ustima. Nema veze da li je u pitanju stres, virusna ili bakterijska infekcija, hronična oboljenja kao što je dijabetes ili prisustvo tumora, upotreba nekih lekova itd. Bukvalno svako može da da ima problem sa ovom dosadnom gljivicom.
 2. Uzimanje antibiotika u cilju lečenja neke bakterijske infekcije. Antibiotici su lekovi koji su uneli revoluciju u lečenju, ali oni pored loših bakterija uništavaju i one dobre. Na mesto dobrih korisnih bakterija se širi Kandida.
 3. Uzimanje kortikosteroida duži vremenski period bilo u vidu oralnih preparata, bilo u vidu pumpica kod astmatičara ili osoba obolelih od HOBP-a. Kortikosteroidi predstavljaju lekove koji deluju na celokupni organizam. Obaraju imunitet a samim tim i remete normalnu bakterijsku floru organizma na račun kandide.
 4. Osobe koje su na hemoterapiji ili radioterapiji zbog postojanja nekog tumora. Ova vrsta terapije koja je neophodna osobama obolelim od ovih teških bolesti pored loših ubija i dobre ćelije. To otvara mesto kandidi za širenje i razvoj.
 5. Dijabetičari imaju takođe povećan rizika pojavu gljivica na jeziku. To se posebno odnosi na one dijabetičare koji nemaju regulisani šećer. Šećer je bitan za normalno funkcionisanje gljivica jer on njima predstavalja hranu. Samim tim što postoji povećana količina šećera u krvi, znači da će gljivice imati više hrane za rast širenje i razvoj.
 6. Pored svega ovoga treba spomenuti i pušače, osobe koje nose zubnu protezu, osobe koje ne piju dovoljno tečnosti ali i one koji imaju suva usta.

Kako se rešiti gljivica na jeziku?

Postoje više načina da se rešite gljivica na jeziku ali pre svega to su:

 1. Podizanje imuniteta i unošenje dovoljno tečnosti u organizam,
 2. Uzimanje antibiotika samo onda kada je neophodno nakon pregleda kod lekara,
 3. Nakon otkrivanja gljivica uzimanjem lekova za gljivice (mikonazol, flukonazol, nistatin…) u trajanju od 7 do 14 dana,
 4. Regulisanja šećera i smanjenje konzumiranja slatkiša, mlečnih proizvoda, belog brašna, kisele, ljute i začinjene hrane,
 5. Ispiranje usta slanom vodom (rastvoriti 1/2 kafene kašičice soli u čaši od dva decilitra vode i sa tim rastvorom isprati usta i zatim ispljunuti),
 6. Skidanje kandide mekanom četkicom za zube ali i menjanjem četkice za zube svaki dan kada je infekcija velika,
 7. Ispiranje usta rastvorom sode bikarbone (rastvoriti 1/2 kašičice sode bikarbone u čaši od dva decilitra tople vode, isprati tim rastvorom usta pa ispljunuti),
 8. Ispirajte usta vodom nakon obroka ili korišćenja pumpica,
 9. Ukoliko nosite protezu održavajte njenu higijenu.

Ono što bismo izdvojili je da lečenje kandide može da bude dugotrajan proces, ali bitno je da se ne odustaje i da se čovek prosto pripremi da ta gljivica neće tek tako da nestane.

Pored medikamentozne terapije, potrebno je pridržavati se i ostalih preporuka koje smo naveli.

5 KOMENTARA

 1. Jezik mi se ljepi za nebce zatvoren nos stezanje i bolovi u prsa promuklost stezanje u grlo nemogu dovoljno da udahnem nemogu da zijevam jedva pricam od toga sta bi to moglo bit bila sam na sve kontrole sce je uredu

 2. Ja sam s Dijabet 2 stalno mi se suse usta a u zadnju vrjeme vise jezik mi je nacepan izpred crvenkast i pece ponekad beo kad se susi usta ponekad imam i afti imam parandontoza i polip u nos imam 38 godine

  • Poštovana, pre svega uradite laboratoriju i proverite da nemate problema sa neregulisanim šećerom a pored toga uradite i bris grla nosa i jezika na bakterije i gljivice i sa rezultatima se javite lekaru na pregled.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime