kandida

Kandida usta, pluća i stomaka3 minuta čitanja

Dobili smo jako puno pitanja vezanih za Kandidu (Candida spec) i sve što ona uzrokuje. Zato smo se odlučili da vam na što jednostavniji način objasnimo šta je Kandida i kada mi posumnjamo na nju. Stim što smo u jednom od ranijih tekstova pisali o vaginalnoj kandidi pa je sada nećemo spominjati.

Trudićemo se da vas ne davimo sa previše naziva, simptoma i informacija koji su vama kranje nebitni i čak i nas povremeno smore kada ih čitamo…

Prvo malo osnova. Ukratko Kandida je gljivica koja se normalno nalazi u našem multikulturalnom telu zajedno sa ostalim našim stanovnicima, bakterijama, nama i našem velikim i najpametnijim „Ja“. Podivlja kada se koriste antibiotici ( pogotovo u dužem periodu), kada padne imunitet ili recimo kada imate stres.

Najčešće se njeno postojanje oseti kada dugo pijemo antibiotike, oni bukvalno rečeno pobiju i naše bakterije prijatelje ( kojih je naš organizam prepun ) i na njihovo mesto se raširi kandida.

Najčešće se ova gljivica prvo javi na jeziku i u ustima. To su one beličaste naslage na jeziku i na unutrašnjoj strani usta, vrlo često mogu da se skinu kašičicom. Ponekad nam se pacijenti žale kako imaju peckanje u ustima i kako im se poremetio ukus.

Zatim, spomenuli bismo Kandidu u plućima. Da li ste kašljali nekad suvo, bez nekog posebnog razloga duži vremenski period a čak nije bilo temperature, povremeno bi se dešavalo da iskašljete gusti beličasti sekret? Pogađate to je opet ova gljivica.

Na kraju bi spomenuli stomak. Vrlo često posle dugotrajne upotrebe antibiotika dođe do sterilizacije creva, krene proliv, mršavljenje, počnu da se javljaju beličaste promene u prolivastoj stolici koja nikako da prođe. To je isto Kandida.

Inače dešava se da pacijenti posle nekog vremena počnu da gube na težini i osete slabost malaksalost i nije im ni do čega, to je još jedna od stvari koja može da podstakne sumnju da se radi o gljivičnoj infekciji.

E sad, šta vi treba da radite?

Pre svega, nemojte da koristite antibiotike na svoju ruku. Ako već sumnjate da imate kandidu, ili neki od gore navedenih simptoma, morate da uradite bris grla nosa i jezika, date ispljuvak u mikrobiolšku laboratoriju i uradite koprokulturu, kao i stolicu na jaja, larve i parazite.

Posle toga ako je nešto od toga pozitivno na Kandidu (ili na neki drugi mikroorganizam) kreće se sa lekovima za borbu protiv istih koje propisuje lekar i koje ipak ovde nećemo da spominjemo. Vama ćemo da spomenemo da je važno da držite dijetu za Kandidu ako je ona uzročnik problema.

Dijeta se drži minimum 4 nedelje (caka je ne dati kandidi da jede ono što najviše voli). Izbacite belo brašno i peciva, kiselu, ljutu i jako začinjenu hranu, krompir,beli pirinač, šećer i slatkiše, slatko voće, hranu koja u sebi sadrži kvasac, pečurke, alkohol, mlečne proizvode ( sir , mleko , pavlaka…). Znači sve što može da podigne kiselost organizma. Možete da koristite neki probiotski jogurt, a slobodno možete da jede meso, crni hleb ,svo povrće, namirnice koje sadrže vlakna ,ribu, beli luk itd.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *