Alergija na prašinu

Osobe koje pate od alergije na prašinu znaju koliko ovo stanje može biti biti iscrpljujuće i ometati obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Alergija na prašinu se najčešće manifestuje kijanjem, čim se osoba nadje u dodiru sa prevelikom količine grinja i prašine.

Oči im suze, svrbi ih grlo i svaki put osete neku nelagodnost.

S obzirom da se radi o nimalo prijatnom stanju, treba na vreme reagovati.

Da biste barem ublažili simptome alergije na prašinu, pridržavajte se sledećih saveta.

U kući uklonite sve stvari koje „skupljaju“ prašinu

Ovde pre svega mislimo na tepihe, prekrivače kao i preteške zavese (drapere i sl.) jer je reč o materijalima za kojih se prašina praktično lepi.

Takođe, trudite se da vam prostor u kojem boravite bude slobodan a ne prenatrpan raznim predmetima na koje se prašina nakuplja u toku dana.

Usisavanje bi trebalo da svedete na minimum

Kada govorimo o prevenciji alergije na prašinu, usisavanje stana treba izbegavati u širokom luku jer je opšte poznato da se sa usisivačem najčešće samo podiže prašina.

Umesto toga, prostorije treba prebrisati vlažnom krpom a ukoliko baš ne možete bez usisivača barem stavite masku prilikom usisavanja kako ne biste dobili „napad“ kijanja.

Redovno menjajte posteljinu

Poznato je da su u spavaćim sobama grinje itekako prisutne naročito nakon ustajanja iz kreveta pa je savet da krevet nikako ne nameštate neposredno prilikom buđenja.

Naime, nakon ustajanja iz kreveta posteljina je još uvek topla, pa ako čaršav na kojem smo spavali prekrijemo prekrivačem za krevet na taj način ćemo samo pospešiti razmnožavanje grinja i gljivica.

Da biste na neki način sprečili razvoj grinja ostavite krevet nenamešten, otvorite prozor na spavaćoj sobi i isključite grejanje.

Svi znaju da grinje nikako ne voli suva i hladna mesta, već naprotiv – topla i vlažna.

Takođe, savetuje se da posteljinu menjate na nedelju dana kao i da je perete u mašini na 60 stepeni kako bi se uklonile sve gljivice i bakterije.

Stavite rolo zavese za prozore

Umesto preteških zavesa koje se kače na garnišne, bolja varijanata vam je da se opredelite za rolo zavese za prozore jer je reč o zavesama koje su napravljene od antialergijskog platna koje ne upija mirise i prašinu.

Baš kao i kod rolo, platno za zebra zavese je takođe antialergijsko

Na tržištu su već uveliko aktuelne zavese koje su pored svoje praktične upotrebe postale veoma popularne i zbog toga što imaju platna koja odbijaju prašinu pa su idealan izbor za sve ljude alergične na kućnu prašinu kao i za pušače.

Naime, platno za zebra zavese, baš kao i kod rolo, je od posebne vrste poliestera koje je po svojoj prirodi antistatičko i antialergijsko.

Danas rolo i zebra zavese sve više možete primetiti kako u kancelarijama tako i u mnogim domovima.

Možda ste alergični na prašinu a ne znate?

Postoje osobe koje su alergične na kućnu prašinu a da toga nisu ni svesne.

Iako nekima može delovati da se radi o bezazlenoj stvari, ipak nije tako.

Naime, alergija na prašinu može izazvati mnoge druge zdravstvene komplikacije poput pojave alergijskog ritinisa, astme i atopijskog dermatitisa.

Simptomi koji mogu ukazivati na alergiju na prašinu

Neretko se simptomi alergije mešaju sa simptomima prehlade i nekog virusnog oboljenja.

Iako su pretežno slični, glavna razlika je u tome što simptomi kod alergije na prašinu znatno duže traju (nekada čak i mesecima).

Ako svaki put kada dođete u kontakt sa prašinom krenete da kijate ili vas svrbe oči, velika je verovatnoća da ste alergični.

Da biste bili u potpunosti sigurni, posetite alergologa koji će nakon kratkog testa otkriti da li ste skloni alergijama ili ne.

Pored učestalog kijanja, od simptoma se mogu javiti još i zapušen nos kao i curenja nosa, kašalj, dok su osećaj slabosti i bola u grlu retka pojava.

Na koji način se leči alergija na prašinu?

Nekada se dešava da samo pridržavanje saveta (poput saveta koje smo naveli na samom početku teksta) nije dovoljno.

Tada treba tražiti pomoć od lekara koji će uspostaviti dijagnozu i proceniti da li je pacijentu potrebna neka vrsta terapije.

U najvećem broju slučajeva, osobama koje su alergične na prašinu prepisuje se redovna upotreba antihistaminicama, kao i spreja za nos na bazi kortikosteroida.

Alergiju na prašinu treba ublažiti i staviti je pod kontrolu kako nam ne bi remetila obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ili izazvala neke dodatne zdravstvene komplikacije.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime