antitela na koronu

Testiranje prisustva antitela na koronu IgG i IgM dovodi mnoge pacijente u nedoumicu.

Kada da urade taj test? Da li da ga urade? Šta znače rezultati? Da li da ga urade kada prime vakcinu?

Sve su ovo pitanja na koja ćemo pokušati da vam damo odgovor u ovom tekstu.

Šta su to antitela?

Antitela predstavljaju jednu vrstu odbrane našeg organizma protiv infekcije.

Ona se stvaraju onda kada neki napadač u vidu virusa ili bakterije uđe u organizam ali i kao jedna vrsta memorije našeg organizma kako bi se kasnije lakše izborio sa tim oganizmom kada ponovo dođe u dodir sa njim.

Tih antitela ima više, ali za vas su sada bitna IgM i IgG antitela na koronu.

Šta su to IgM antitela na koronu i kada treba da ih proverite?

IgM antitela na  koronu su prva koja se stvaraju kao reakcija organizma na infekciju.Njih karakteriše sledeće:

 1. Počinju da se stvaraju otprilike od 7-10 dana od početka infekcije. To konkretno znači da nema svrhe da ih radite čim osetite prve simptome. To su prva antitela koja se stvaraju i predstavljaju znak akutne infekcije.
 2. Svoj maksimum dostižu otprilike oko 21 dana (do mesec dana), nakon čega počinju da opadaju i u većini slučajeva se izgube nakon nekih 40 dana, ali ima slučajeva da se pozitivan titar održava i duže.

Šta su to IgG antitela na koronu i kada treba da ih proveravate?

IgG antitela na koronu predstavljaju dugoročnu memoriju našeg organizma uz pomoć koje se on bori protiv mikroorganizama onda kada ponovo dođemo u dodir sa njima.

Ovde je dakle važno da naglasimo, prisustvo ovih antitela ne znači da ste u potpunosti zaštićeni od infekcije.

Možete opet da se zarazite istom bolešću ali organizam je sada zapamtio kako da se bori sa tim napadačem i izboriće se sa njim lakše, imaćete blažu infekciju ili je uopšte nećete osetiti.

Treba naglasiti da IgG antitela na korona virus padaju posle nekog vremena sama od sebe.

Kako sada stvari stoje ona već posle 3 meseca mogu da padnu do te mere da naš organizam nema pripremljeni način odbrane od korona virusa.

Samim tim to znači da je vakcinacija neophodna kako bi se nivo antitela održao na odgovarajućem nivou.

Činjenice vezane za IgG antitela na SARS CoV-2 su:

 1. IgG antitela na koronu počinju da se stvaraju otprilike oko 14 dana.
 2. Svoj maksimum dostižu oko 40.dana, da bi posle toga počela da opadaju. Mogu da se zadrže u organizmu od par nedelja do više meseci.
 3. Postoji više vrsta IgG antitela koje naš organizam stvara na različite proteine ovog virusa:
       a) najčešće na S (spajk) protein ovog virusa,
       b) zatim na N (nukleokapsid),
       c) u manjoj meri se stvaraju i na omotač virusa E i na membranu virusa M.

Zašto je bitno koji tip antitela je stvoren i šta merimo kad odemo u laboratoriju?

Kad tražimo seološki test na antitela IgG klase za SARS CoV-2 , radi se analiza kojom se određuje obično titar antitela na nukleokapsid virusa ( N ).

Ta vrsta antitela IgG klase najbrže nastaju i mogu da se detektuju, ali takođe i njihov titar najbrže opada.

Kad odemo u laboratoriju i tražimo titar IgG antitela na S-protein ovog virusa, dobijamo informaciju da li smo i koliko stvorili ove vrste antitela koja su specifično stvorena kao odgovor našeg imunog sistema posebno za ovaj spike protein ( S ).

Antitela stvorena na spike protein duže traju prema dosadašnjim istraživanjima.

Zašto je to važno?

To je važno kad se radi o vakcinaciji i radoznali ste o količini antitela koju imate.

Fajzer vakcina i Sputnjik V (GAM CoV , ruska) i Astra – Zeneca su dizajnirane da stimulišu stvaranje IgG antitela na S protein.

Pa ako ste dobili neku od ovih vakcina  i želite da proverite titar antitela, morate specifično da tražite da se odradi analiza za ovaj protein.

Nema smisla da tražite antitela na nukleokapsid jer će sigurno da budu negativna.

Sinofarm (kineska vakcina) sadrži umrtvljeni virus i tu bi trebalo tražiti ukupan titar antitela jer se ne zna u kojoj meri se stvaraju konkretno na S-protein a koliko na ostale delove virusa.

Ono što je bitno da znate da ako želite da radite antitela, to bi trebalo tek nakon dve – tri nedelje nakon druge doze doze vakcine.

Da li treba proveravati nivo antitela na koronu u krvi ?

Kao i sve korisne laboratorijske analize i ova ima svoju svrhu. Proverom antitela posle vakcinacije se određuje stepen imunog odgovora . Na taj način se može orjentaciono odrediti vreme sledeće vakcinacije i vrsta vakcine koja će se primiti . Naravno tu je i radoznalost vezana za stepen zaštite koju vakcine pružaju i koja golica negde u udaljenim delovima mozga pa bi i taj faktor trebalo imati u vidu ukoliko imate viška para…

Ali pre svega provera antitela može da potvrdi djagnozu infekcije korona virusom i sada se razvijaju sve precizniji testovi u tu svrhu .

Provera IgG antitela je sa druge strane bitna radi procene trenutka vakcinacije kao i činjenice da li je pacijent bio oboleo od Covid 19 ranije.

Ako želite da proverite antitela posle vakcine, to treba uraditi posle 2-3 nedelje od dobijanja druge doze.

Kakvi god da su rezultati, treba uvek imati na umu da svako od nas ima individualan imunološki odgovor i u tom smislu ne treba da sebe poredite sa bilo kim drugim.

13 KOMENTARA

 1. Dobar dan, ja sam pozitivna na Pcr testu od 26.03.suprug od 21.03. A dete od 16.03.
  Recite mi kad bi trebalo da proverimo igg antitela dal ih imamo i koliko?
  Hvala

 2. Ја сам прележао ковид 19 почетком фебруара. Данас сам радио ANTI SARS Cov-2 IgG At (S protein). Rezultat je 8.3. ELFA (ELISA) metoda. Да ли је тај резултат добар и да ли је време да се вакцинишем.

  • Poštovani,

   Ukoliko je granica 1 , onda ovaj rezultat nije loš ali postoji verovatnoća da će taj nivo antitela da pada i dalje tako da ipak treba da razmislite o vakcinaciji.

   Pozdrav

 3. Poštovani, u novembru sam preležala koronu. U februaru sam imala Igg 16,6.
  Danas sam ponovo proveravala i imam 15,56.Interesuje me da li treba sada da se vakcinišem, ili ne. Pozdrav!

 4. Oba nalaza su rađena ELISA metodom. U februaru sam radila Igg i Igm, a sada samo Igg. Sada piše u zagradi S protein, a u tom februarskom nalazu nije pisalo ništa, osim vrednosti.Pozdrav!

 5. Vakcinisan sam sinofarm vakcinom,obe doze u februatu ove godine.Kontrolisao sam svoj imunološki
  status posle četri nedelje od druge doze vkacine.Nalaz je SARS-COV_2gG natitela na spajk pdrotein 153 AUml.Da li treba da primim i treću dozu vakcine?.
  Unapored se zahvaljujem na odgovoru

  • Poštovani,
    Još uvek nemamo zvanične instrukcije što se tiče treće doze. Taj titar antitela na spajk protein  koji ste imali u martu kad ste radili testiranje je bio zadovoljavajuć, ali je pitanje koliko će dugo da se održi.U principu titar antitela na spajk protein po nekim procenama traje i do godinu dana , ali realno između 6 i 9 meseci je neki verovatniji optimum.
     Дана 9.8.2021 09:02, WordPress написа:

 6. Poštovani,
  U martu sam primila obe doze Sinofarm vakcine.
  U oktobru sam preležala koronu i rečeno mi je da pre primanja treće doze proverim nivo antitela, zato što želim da primim Fajzer vakcinu jer uskoro idem na VTO.
  Nivo antitela Sars CoV 2 IgG na Spajk protein mi je 9935 AU/ml a sve preko 50 je pozitivan nalaz. Da li već mogu da primim treću dozu ili da sačekam da nivo antitela opadne?
  Ako treba da pričekam, možete li mi reći koji nivo antitela bi bio optimalan za primanje treće doze?
  Hvala Vam.

  • Poštovana,
   Još uvek nema usaglašenih mišljenja oko toga koji nivo antitela treba da bude da bi se primila vakcina. Ako nije bio komplikovan oblik infekcije koronom, za primanje vakcine je potrebno da prođe bar mesec dana od oporavka, a kod težih oblika je potrebno da prođe 3 meseca. Vaš titar antitela je odličan sada i trenutno u ovom momentu ste dovoljno zaštićeni i teoretski bi trebalo da budete bar još 6 meseci, ali ne može da se zna kojom brzinom će antitela početi da padaju, još uvek nema dovoljno sigurnih saznanja o tome. Vaše primanje vakcine više zavisi od momenta ulaska u proces za VTO.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime