Upala srednjeg uha

Jak bol u uhu koji vam na da da spavate ili vas iznenada iz čista mira preseče. Da li vam je ovaj scenario poznat?

Ako jeste, ili ga sada imate, onda ste jedan od onih pacijenat koji ima upalu srednjeg uha.

Šta treba reći o upali uha. Najčešće su upale spoljašnjeg uha i upale srednjeg uha, a mi ćemo u ovom tekstu da pišemo o upalama srednjeg uha.

Kako izgleda upala srednjeg uha?

Pacijenti ga u glavnom opisuju kao jak probadajući plamteći bol u jednom ili u oba uha.

Dolazi u naletima i kada bol u uhu krene može u potpunosti da imobiliše čoveka. Ponekad boli cela jedna strana glave a uho bude u potpunosti zapušeno, što stvara jedan jako nezgodan osećaj.

Takođe, pacijenti se žale na sekreciju iz uha, tj na curenje iz uha, a često prijavljuju i simptome kao oštećenje sluha, zujanje i vrtoglavice.

Kod dece pored bola, simptomi se ogledaju i u tome što često vuku i trljaju bolno uvo, obično u ležećem položaju imaju veći bolni nadražaj, pa je tad karakteristično da počnu odjednom da plaču ili da vrište, imaju povišenu temperaturu, takođe mogu imati sekreciju iz uha, probleme sa spavanjem, budu razdražljivi i slabo jedu.

Šta izaziva bol u uhu i upalu srednjeg uha?

Upalu srednjeg uha izazivaju virusne ili bakterijske infekcije koje se obično javljaju kao posledica upala gornjih disajnih puteva, ali i alergija. Manifestuje se oticanjem i upalom sluznica i sekrecijom, u nosu i grlu, a taj proces se širi i na Eustahijevu tubu.

To je inače cev koja povezuje nosni deo ždrela sa srednjim uhom a njena uloga je da izjednačava vazdušni pritisak i da izvlači sekret (tečnost) iz uha.

Kada se upali tuba i zapuši se prekomernim sekretom kao posledica infekcije, sasvim je logično da će taj sekret, odnosno tečnost da se zadrži u srednjem uhu što dovodi do njegove upale.

Kako se otkriva upala srednjeg uha?

Da bi se uspostavila dijagnoza upale srednjeg uha (otitis media), trebalo bi da specijalista pregleda uši otoskopski ( aparat kojim se pregleda uho).

Drugi korak je obično timpanometrija kojom se meri pomeranje bubne opne i na taj način indirektno meri pritisak u uhu.

Postoji još testova koji se mogu raditi, ali potrebu za njima određuje specijalista.

Kako se leči upala srednjeg uha?

Lečenje se obično sprovodi lekovima za bolove, kapljicama za nos i uši, antibiotskom terapijom ako ima potrebe.

Treba pomenuti da većina upala srednjeg uha su akutne (iznenadne) jer se pojavljuju naglo obično kao posledica infekcije i izleče se u nekom periodu do dve nedelje. Ali deo ovih akutnih infekcija zna da se pretvori u hroničnu upalu uha sa efuzijom gde i dalje postoji tečnost u srednjem uhu, ali bez drugih znakova infekcije.

Takođe postoji hronični supurativni otitis gde je infekcija toliko uporna da izaziva oštećenje bubne opne u smislu pucanja i kidanja.

Upale srednjeg uha treba adekvatno lečiti i u suštini one su najčešće kod dece. Komplikacije koje mogu da se jave su problemi sa sluhom, što kod dece to može dovesti do problema sa razvojem govora, takođe infekcija može da se proširi i na okolna tkiva, pucanje bubne opne.

Glavno pitanje je kako sprečiti upalu srednjeg uha?

U suštini metode za prevenciju su iste kao i kod prehlade, gripa i ostalih respiratornih infekcija, a to je pranje ruku, kašljanje i kijanje u maramicu ili u rukav, izbegavanje gužvi tokom jeseni i zime kad ove infekcije vladaju. Jer upale uha nastaju većinom kao posledica upale grla i nosa bilo da je u pitanju infekcija ili alergija.

Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

12 KOMENTARA

 1. Postovani imam 52 god. imala sam jaku prehladu, pocetak bronhitisa, pijem Zinnat 5oo,cetraxal 2mg, kapi za nos i brufen od 4oo po potrebi. Sutra je 14 dan kako to pijem jer sam dobila upalu srednjeg uva i usnog kanala.A tacno 16 dan kako mi je levo uvo zapuseno.Nemam vise to ziganje ali i dalje susti i zapuseno. Mozete li mi reci koliko vremenski treba da se uvo otpusi. Inace prestala sam sa cigaretama 17 dan.

 2. Poštovana,
  Upale srednjeg uva znaju da potraju i ta upala se ako nije komplikovana najmanje leči dve nedelje , a često zna da potraje oko mesec do mesec i po dana. Pacijenti često i kad se izgube svi znaci upale znaju da imaju neke neprijatne senzacije tipa šuštanja , zujanja ili pritiska, tako da stvarno ne mogu da Vam kažem kad ćete da se otarasite tog neprijatnog osećaja. Kad budete otišli na kontrolni pregled kod ušnog lekara , videće kakav je nalaz pa će verovatno da Vam uradi i timpanometriju (time se ispituje funkcionalnost srednjeg uha) i audiometriju(ispitivanje sluha).

 3. Postovani, srdacan pozdrav.
  Zensko sam i imam 22 godine.
  Probudila sam se sa bolovima u u levom uhu: tragus boli na dodir, celo spoljno uho boli na dodir i na povlacenje, jako boli i odmah iznad, ispod i pored i tragusa, na licu.. imam poteskocese sa gutanjem i zvakanjem hrane, jer me uho i tad boli i osecam nekakvo ,,preskakanje“. Danas sam vec bila kod otorinolaringologa koji mi je nakon pregleda i uocavanja blago crvene bubne opne konstatovao H65, Otitis media non supportiva i prepisao Dexametason-Neomycin kapi. Nakon sto sam stigla kuci, istrazila sam malo o zapaljenju spoljasnjeg, srednjeg i unutrasnjeg uha i otkrila da se moje tegobe navode kao simptomi upale spoljasnjeg uha, a ne srednjeg, kako mi je to lekar konstatovao. Nemam povisenu temperaturu, nemam respiratornih tegoba niti imam sekret u nosu. Da li je moguce imati dijagnozu H65 bez povisene temperature i ostalih simptoma, a uz bolove u spoljasnjem uhu?
  Hvala na izdvojenom vremenu!

  • Poštovana ,
   Moguće je da imate upalu srednjeg uha bez temperature i drugih simptoma , pogotovo ako je blaga upala. Drugo , ti simptomi koje imate mogu da se jave i u sklopu temporomandibularnog poremećaja, tj upale viličnog zgloba gde se baš pojavljuju ti simptomi kao što je bol u uhu i oko njega , problem sa gutanjem, žvakanjem, otvaranjem usta i tim „preskakanjem“ koje ste osetili verovatno prilikom žvakanja. Ovaj poremećaj je za stomatologa, ali pratite kako se osećate i da li ćete reagovati na propisanu terapiju, pa ćete videti da li ima potrebe da možda odete i kod zubara.

 4. Postovani pre mesec dana sam imala vrtoglavice i zujanje u usima,posle tableta za upalu srednjeg uveta me je prestalo,medjutim ponovo imam zujanje u usima i konstantmu glavobolju
  u predelu slepocnica,a usi me malo bole,i temperaturu od 37 do 37.6 i evo sada je pala na 37.1
  Da li je moguce da mi je od toga ponovo?Imam i leukopeniju.

  • Moguće je čak i veoma verovatno da opet imate upalu uha pa ne bi bilo loše da odete do lekara ili ORL-a na pregeld, primamo pacvijente iako je ovakvo stanje. Proverite za svaki slučaj i pritisak.

 5. Postovani imala sam pre oko mesec dana bubnjanje u usima i dali su mi surogal posle sedam dana je bubnjanje prestalo ali nakon pet dana se pojavilo neko mantanje u glavi, isla sam ORL kazu sve je ok, uradila dopler vrata isto je ok, RNG vrata imam problem sa prsljenovima vrata c4, c5, c6, c7. Pocelo je blago trnjenje leve strane glave da li je to od prsljena ili od upale uva, ili sinusa?

  • Poštovana,

   To može da bude od upale uva, ali može da bude i zbog upale jednog nerva koji prolazi kroz lice i zove se facijalis. Mada kada do njegove upale dođe, dolazi do krivljenja lica. Najbolje bi bilo da opet započnete preglede, prvo kod ušnog a zatim kod neurohirurga zbog kičme. Pratite i pritisak za svaki slučaj.

   Pozzdrav

 6. Postovani,
  imam alergijski rinitis cesto u toku godine, doktor mi je prepisao Nixar tablete. Medjutim, poslednjih mesec dana sadrzaj iz nosnih kanala kao da pokusava da zapusi i uho. Osecam veoma blag potisak u levom uvetu i ziganje nekoliko puta na dan, bolova nema. Farmaceut mi je posavetovao Nasic sprej i Marisol.
  Trebam savet od Vas,
  unapred hvala.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime