Upala srednjeg uha

Upala srednjeg uha (otitis media), šta je to i kako se leči?3 minuta čitanja

Jak bol u uhu koji vam na da da spavate ili vas iznenada iz čista mira preseče. Da li vam je ovaj scenario poznat?

Ako jeste, ili ga sada imate, onda ste jedan od onih pacijenat koji ima upalu srednjeg uha.

Šta treba reći o upali uha. Najčešće su upale spoljašnjeg uha i upale srednjeg uha, a mi ćemo u ovom tekstu da pišemo o upalama srednjeg uha.

Kako izgleda upala srednjeg uha?

Pacijenti ga u glavnom opisuju kao jak probadajući plamteći bol u jednom ili u oba uha.

Dolazi u naletima i kada bol u uhu krene može u potpunosti da imobiliše čoveka. Ponekad boli cela jedna strana glave a uho bude u potpunosti zapušeno, što stvara jedan jako nezgodan osećaj.

Takođe, pacijenti se žale na sekreciju iz uha, tj na curenje iz uha, a često prijavljuju i simptome kao oštećenje sluha, zujanje i vrtoglavice.

Kod dece pored bola, simptomi se ogledaju i u tome što često vuku i trljaju bolno uvo, obično u ležećem položaju imaju veći bolni nadražaj, pa je tad karakteristično da počnu odjednom da plaču ili da vrište, imaju povišenu temperaturu, takođe mogu imati sekreciju iz uha, probleme sa spavanjem, budu razdražljivi i slabo jedu.

Šta izaziva bol u uhu i upalu srednjeg uha?

Upalu srednjeg uha izazivaju virusne ili bakterijske infekcije koje se obično javljaju kao posledica upala gornjih disajnih puteva, ali i alergija. Manifestuje se oticanjem i upalom sluznica i sekrecijom, u nosu i grlu, a taj proces se širi i na Eustahijevu tubu.

To je inače cev koja povezuje nosni deo ždrela sa srednjim uhom a njena uloga je da izjednačava vazdušni pritisak i da izvlači sekret (tečnost) iz uha.

Kada se upali tuba i zapuši se prekomernim sekretom kao posledica infekcije, sasvim je logično da će taj sekret, odnosno tečnost da se zadrži u srednjem uhu što dovodi do njegove upale.Kako se otkriva upala srednjeg uha?

Da bi se uspostavila dijagnoza upale srednjeg uha (otitis media), trebalo bi da specijalista pregleda uši otoskopski ( aparat kojim se pregleda uho).

Drugi korak je obično timpanometrija kojom se meri pomeranje bubne opne i na taj način indirektno meri pritisak u uhu.

Postoji još testova koji se mogu raditi, ali potrebu za njima određuje specijalista.

Kako se leči upala srednjeg uha?

Lečenje se obično sprovodi lekovima za bolove, kapljicama za nos i uši, antibiotskom terapijom ako ima potrebe.

Treba pomenuti da većina upala srednjeg uha su akutne (iznenadne) jer se pojavljuju naglo obično kao posledica infekcije i izleče se u nekom periodu do dve nedelje. Ali deo ovih akutnih infekcija zna da se pretvori u hroničnu upalu uha sa efuzijom gde i dalje postoji tečnost u srednjem uhu, ali bez drugih znakova infekcije.

Takođe postoji hronični supurativni otitis gde je infekcija toliko uporna da izaziva oštećenje bubne opne u smislu pucanja i kidanja.

Upale srednjeg uha treba adekvatno lečiti i u suštini one su najčešće kod dece. Komplikacije koje mogu da se jave su problemi sa sluhom, što kod dece to može dovesti do problema sa razvojem govora, takođe infekcija može da se proširi i na okolna tkiva, pucanje bubne opne.

Glavno pitanje je kako sprečiti upalu srednjeg uha?

U suštini metode za prevenciju su iste kao i kod prehlade, gripa i ostalih respiratornih infekcija, a to je pranje ruku, kašljanje i kijanje u maramicu ili u rukav, izbegavanje gužvi tokom jeseni i zime kad ove infekcije vladaju. Jer upale uha nastaju većinom kao posledica upale grla i nosa bilo da je u pitanju infekcija ili alergija.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

2 komentara na članak “Upala srednjeg uha (otitis media), šta je to i kako se leči?3 minuta čitanja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *