alergija

Alergija na polen, kada se najčešće javlja i kako se ona leči?4 minuta čitanja

Alergije na polen su najčešći tip alergija.

Mnogo biljaka cveta tokom proleća i leta, a s’ obzirom da se polen prenosi vazduhom  koji mi udišemo on nam nadražuje disajne puteve, pa samim tim najviše tegoba imamo od strane disajnih puteva.

Zašto nastaje alergija na polen?

Alergija je reakcija organizma na spoljašnje faktore tzv. alergene (za većinu ljudi bezopasne)  sa kojima naš organizam dolazi u kontakt, obično udisanjem, ali može i preko kože ili gutanjem.

Oni podstiču naš imuni sistem da proizvede IgE antitela koja se onda vezuju za mastocite i bazofile (to su ćelije imunog sistema).

Sledeći put kada dođemo u kontakt sa tim alergenom, on se vezuje za ta antitela, a to dovodi do oslabađana histamina i drugih supstanci što dovodi do alergijske reakcije

Koji su simptomi alergije na polen?

Simptomi alergije na polen mogu da budu različiti. Najčešće se kreću od blagih, ali iritantnih kao što su curenje iz nosa, svrab očiju, nosa i usta, grebuckanje u grlu i kašljucanje, do onih ozbilljnih gde možete imati otežano disanje, sviranje u grudima.

U najtežim slučajevima može da se razvije i anafilaktički šok gde pada pritisak, postoji mučnina, vrtoglavica, disajne tegobe se pogoršavaju i javlja se gušenje, gubi se svest.

Sada ste se verovatno uplašili, ali ne bojte se, te najteže reakcije su jako retke.

Kako se leči i da li može nekako da se smanji obim alergije na polen?

Klasična terapija obuhvata terapiju antihistaminicima i kortikosteroidima (postoje i u obliku kremova, tableta, sprejeva i injekcija).

Antihistaminici su lekovi koji smanjuju ili blokiraju efekte histamina koji se stvara pri alergijskoj reakciji.

Kortikosteroidi su lekovi koji smanjuju upalu koja isto postoji tokom alergijske reakcije.

Obično su dovoljni antihistaminici, ali kod težih oblika alergija se uključuju i kortikosteroidi po preporuci lekara jer zajedno ova dva leka bolje deluju.

Terapija injekcijama je neophodna za ozbiljne alergijske reakcije i anafilaktički šok, ali se primenjuje kratkotrajno, do deset dana u većini slučajeva.

Tu je naravno i imunoterapija gde se postepenim izlaganjem sve većim dozama alergena bukvalno organizam navikava na njega i na taj način se smanjuje alergija ali to mora da bude organizovano u strogo kontrolisanim uslovima uz stalni kontakt sa alergologom.

Da li postoje prirodni načini za lečenje alergije na polen?

Postoje neki prirodni preparati koji mogu da preveniraju simptome polenske alergije, ali prvo vidite da niste i na njih alergični.

Prvi od njih, svima dostupan je čaj od koprive. Neke studije kažu da pola litra čaja dnevno podeljeno u pet doza zaista deluje kao antihistaminik.

Posebno je zanimljiv kvercetin, prirodni antihistaminik koji postoji i u obliku kapsula, a inače se nalazi u bobičastom voću, crnom čaju, crvenom luku…

On u kombinaciji sa vitaminom C, cinkom i vit B12 ima pravo dejstvo protiv alergija, mnoge studije su to dokazale.

Još je u tom smislu efikasno i ulje crnog kumina koje su koristili i stari Egipćani, takođe ulje jagorčevine, kao i čaj od listova crne ribizle.

Sve je to dostupno i u našim apotekama.

Šta je bitno da se zna u vezi alergija i šta vi možete da uradite?

Za sve one koji pate od alergija, važno je da znaju na šta su tačno alergični da bi sprečili ili smanjili obim alergijske reakcije.

Npr, većina drveća cveta od marta do kraja maja (vrba, breza , platan , tisa, jasen), trave cvetaju od aprila do oktobra, ali najveća koncentracija polena im je u junu i julu, korovi cvetaju od juna do septembra, a ambrozija koja spada u jedan od najvećih alergena od jula do novembra, s tim što nam najviše problema pravi u avgustu i septembru.

Prema tom kalendaru cvetanja, bar možete da planirate svoje odlaske u prirodu. To ne znači da treba da se zatvorite u kuću i stavite na glavu gas masku, od polena se ne može pobeći, ali ako znate da ste alergični na platan ne morate baš stajati ispod njega u maju!

Dobro perite voće i povrće jer polen bilo koje biljke zna da se zalepi za plodove, pa se sem udisanja, unese i oralnim putem.

To važi i za one koji su alergični na ujede insekata. Ako znate da ste alergični na ujed pčele, nemojte odlaziti u pčelinjak ni u svemirskom odelu.

Obavezno se javite lekaru ako sumnjate da imate alergijsku reakciju i naravno uvek kod sebe imajte neki antihistaminik za svaki slučaj, pogotovo ako idete u prirodu daleko od najbližeg lekara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *