crni luk

Crni luk je sastavi deo naše ishrane.

U našoj ishrani je pre svega zastupljen žuti i crveni.

O belom luku ćemo pisati zasebno.

Šta je to crni luk?

Crni luk je povrće koje u ljudskoj ishrani postoji više od 7 000 godina.

Smatra se da je najrasprostranjenija vrsta povrća jer se koristi u različitim oblicima na svim kontinentima.

To je dvogodišnja biljka čiji su svi delovi jestivi i pera i lukovica.

Šta sadrži u sebi crni luk?

Luk u sebi sadrži pre svega visoke vrednosti vitamina C i B zatim folnu kiselinu, gvožđe, kalcijum i dijetetska vlakna.

Ima niske vrednost soli i ne sadrži masnoće.

Pored ovoga, on sadrži i supstancu koja se zove kuercetin.

Kuercetin je antioksidans iz grupe flavanoida.

Zahvaljujući miksu svih ovih sastojaka luk predstavlja jednu od najzdravijih vrsta povrća.

Zašto je luk zdrav?

Zahvaljujući miksu svih gore navedenih sastojaka, sadržaju vode u sebi i antioksidans kuercetinu luk predstavlja jednu od najzdravijih namirnica.

Još u vreme starih Rimljana je korišćen za lečenje različitih bolesti i stanja.

Otkrivanjem antioksidansa kvercetin, njegova uloga zdrave namirnice je potvrđena.

Koncentracije kuercetina u luku je tri puta veća nego u jabuci.

Evo šta su istraživanja dokazala da luk radi:

1. Smanjuje verovatnoća razvoja kolorektalnog karcinoma i karcinoma dojke,

2. Smanjuje verovatnoća razvoja čira na želucu i sprečava rast bakterije Helikobakter pilori,

3. Poboljšava čvrstinu kostiju

4. Bori se protiv ateroskleozei srčanih oboljenja,

5. Smatra se da je dobar u borbi protiv različitih upala.

Jedno istraživanje u Americi je pokazalo da kuercetin relaksira disajne puteve i tako ublažava napad astme.

6. Ima ulogu u smanjivanju koncentracije šećera u krvi.

Da li luk ima neželjena dejstva?

Konzumiranje svežeg luka možda pojača napade gorušice.

Postoji alergija na crni luk, a ukoliko pijete lekove za rzeđivanje krvi, morate da uđete oprezni jer konzumiranje veće količine zelenih listova luka može da pojača dejstvo tih lekova.

Kako je najzdravije konzmirati luk?

Najzdravije ga je konzmirati presnog.

Treba samo voditi računa da se skine samo gonja kora i da se prvi slojevi oljuštenog luka ne skidaju jer se najveći deo zdravih supstanci nalazi tu.

Naravno možete ga konzmirati i kuvanog i prženog ali je tada količina zdravih supstanci manja.

Kako da ne plačete dok čistite crni luk?

Sečenje luka stvara se jedna vrsta sumpronog gasa.

Taj gas reaguje sa vodom u našim očima i stvara kiselinu.

Naši suzni kanali tada stvaraju povećanu količinu suza kako bi tu kiselinu isprali.

Da biste ovo sprečili, možete da držite luk pola sata u frižideru ili da ne sečete odmah gornji deo pošto u njemu nalazi najveći deo te supstance, Već da čišćenje započnete od donjeg dela.

Luk je kao što vidite jedna od najzdravijih namirnica koje postoje.

Konzumiranje ga redovno, barem po jednu glavicu dnevno, bez obzira na miris koji posle njega ostaje.

Copyright © 2020 Ivana i Ivan
Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime