Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina je jedan od najvažnijih vitamina za zdravlje, svi znaju ponešto o njemu.

Interesantno je da je bitno unositi ga u dovoljnim količinama jer ljudski organizam nije sposoban sam da ga sintetiše.

Iz tih razloga je važno konzmirati hranu bogatu vitaminom C, naravno tu su i suplementi koji mogu da nam pomognu da obezbedimo dovoljne količine ovog veoma važnog vitamina.

Čemu služi vitamin C?

Ovaj vitamin učestvuje u mnogim procesima u organizmu, ali mi bismo posebno izdvojili njegov značaj za:

1. Imunitet,

2. U sprečavanju i odlaganju pojave nekih kancera,

3. Kod kardiovaskularnih bolesti,

4. Ostalih stanja kao posledicu oksidativnog stresa,

5. Metabolizma proteina,

6. Zarastanje rana,

7. Apsorbovanje nehem gvožđa.

Šta je to oksidativni stres?

Oksidativni stres je kad štetni atomi i molekuli koji se stručno nazivaju slobodni radikali počnu da reaguju sa atomima i molekulima u našem organizmu i na taj način vrše destabilizaciju i ugrožavaju nam zdravlje jer naši odbrambeni mehanizmi bivaju nadvladani, pa ne mogu da ih eliminišu.

Koliko je dnevno potrebno vitamina C?

Najnovija istraživanja pokazuju da doze koje su potrebne zdravom odraslom čoveku da bi obezbedio neki minimum za funkcionisanje i da ne bismo oboleli od skorbuta su 90 mg za muškarce i 75 mg za žene.

U trudnoći je potrebno oko 85- 90 mg, a tokom dojenja oko 120 mg.

Pušačima je potrebno oko 35 mg više.

Doze koje nas organizam toleriše su 2000 mg, ali više studija je dokazalo da je sasvim dovoljno od nekih 200 -500 mg, a doze do 1000 mg su ako ste pod posebnim naporom i stresom.

Kad se uzima više od 1000 mg, nema poseban benefit za zdravlje.

Koje namirnice sadrže vitamin C?

Hrana je najbolji izvor vitamina C, ali i suplementi su adekvatna zamena ako baš nismo u mogućnosti da se raznovrsno hranimo.

Od namirnica crvena i zelena paprika, pomorandže, grejpfrut, limun, kivi, brokoli, prokelj, paradajz, jagode i spanać su bogati ovim vitaminom.

Šta se dešava ako neko ima nedostatak vitamina C?

Nedostatak ovog vitamina dovodi do pojave skorbuta, bolesti koja se manifestuje malaksalošću, poremećajima u stvaranju kolagena, zbog čega dolazi do krvarenja desni kao i krvarenja u koži, bolova u mišićima i kostima.

Vitamin C i prehlada

Sad je vreme prehlada i svi pričaju kako treba unositi što više ovog vitamina.

Koje su to doze potrebne da bi se zaštitili od prehlade?

Nauka je utvrdila da u opštoj populaciji unošenje vitamina C tek nešto malo pomaže u trajanju simptoma, ali da zato kod onih koji su izloženi fizičkom naporu, hladnim uslovima, kao i kod starijih i pušača mogu da spreče ili ublaže simptome prehlade ako svakodnevno unose 200 mg.

Jedna studija je pokazala da kod profesionalnih sportista i vojnika unošenje ovog vitamina od 250mg-1000 mg smanjuje pojavu prehlade za čak 50 %.

Da li vitamin C ima neželjene efekte?

Neželjeni efekti vitamina C su retki i obično se ispoljavaju pri veoma visokim dozama i svode na dijareju, mučninu i povraćanje.

Tako da, imajući u vidu koliko je bitan za zdravlje i da je generalno lako dostupan on se smatra relativno sigurnim.

Kako se izbacuje vitamin C?

Sav vitamin C se iz našeg organizma izbacuje preko urina, pa je dobro funkcionisanje bubrega bitno za njegov uticaj na organizam.

2 KOMENTARA

  1. Dobar dan.Koliko dete mora da unese vitamina C?Jel zdrava i dosta jedna cedjena pomorandza?Pitam vas,jel svako ima neko svoje misljenje.Hvala puno.Pozdrav od Tanje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime