Nedostatak gvožđa

Jedan of posebno važnih sastojaka krvi predstavlja gvožđe (Fe) i njegovo skladište u organizmu feritin. Nedostatak gvožđa u organizmu može da dovede do čitavog niza simptoma koji mogu u potpunosti da otežaju život pacijenata.

Šta je to Fe (gvožđe) u krvi?

Gvožđe je mineral koji predstavlja važan sastojak krvi i služi za izgrađivanje hemoglobina koji potom ima ulogu prenosa kiseonika u našem organizmu.

Kako se unosi gvožđe?

Gvožđe se unosi putem hrane, najviše ga ima u mesu, ribi, morskim plodovima ali ga ima i u spanaću, koprivi i u drugom povrću.

Za njegovo preuzimanje u organizam je neophodno dobro funkcionisanje želuca i creva. Pored namirnica bogatih gvožđem, važno je unositi i namirnice bogate vitaminom C, koji potpomaže preuzimanje gvožđa iz želuca.

Koje su normalne vrednosti Fe (gvožđa)?

Uzimanjem standardne laboratorije se utvrđuje nivo Fe ( gvožđa) i feritina. Normalne vrednosti zavise od laboratorije do laboratorije i kreću se oko 7,0 – 28,0 umol/l.

Koji su uzroci i kada se javlja nedostatak gvožđa?

Nedostatak gvožđa u organizmu je jedan od uzroka anemije (sideropenijske) gde postoji smanjen broj eritrocita(crvenih krvnih zrnaca), hemoglobina i još nekih parametara krvne slike.

Sideropenijsku anemiju mogu prouzrokovati razna stanja:

1. Prvi razlog je nedovoljno unošenje gvožđa ishranom. Neunošenje namirnica koje sadrže gvožđe ili njihov nedovoljan unos su jedni od najčešćih uzroka smanjene vrednosti.

Poznato je da tokom dijeta opada nivo gvožđa i zato je važno nakon svake dijete proveriti i vrednost ovog parametra.

Vegeterijanci i svi koji su pod posebnim fizičkim opterećenjem treba da kontrolišu ovaj parametar i da unose suplemente bogate ovim mineralom ako ima potrebe za tim.

2. Drugi razlog je krvarenje , tj .gubitak krvi. Krvarenje je značajno bez obzira da li nastaje kao rezultat traume, bolesti ili nečeg trećeg.

Žene često ako imaju produžene i obilne menstruacije imaju i pad gvožđa i ulaze u anemiju.

Hemoroidi, divertikulumi i rak debelog creva kao i mnoga druga stanja dovode do gubitka gvožđa ( perforacija čira na dvanaestopalačnom crevu, miomi kod žena, hirurške intervencije i još mnogo toga).

3. Treći razlog je loše preuzimanje (apsorpcija) na nivou gastrointestinalnog trakta. Bolesti želuca, tankog i debelog creva, kao i bolesti pankreasa i žučne kese mogu poremetiti preuzimanje ovog minerala iz ishrane.

Atrofični gastritis, celijakija, hronični pankreatitis su samo neki od primera…

4. Trudnoća je jedino prirodno stanje koje dovodi do smanjene vrednosti gvožđa i to najviše zato što su tada potrebe za njim najveće. Anemija kod trudnica takođe treba da se koriguje terapijom.

5. U mnogim hroničnim kao i infektivnim bolestima postoji smanjeno gvožđe, odnosno anemija. Pomenućemo neke od njih: upale i apcesi pluća, hepatitis B i C, HIV, endokarditis, osteomijelitis, bolesti krvi kao što je talasemija, limfomi, još neke vrste kancera.

Na kraju kao poseban tip nedostatka gvožđa, pomenućemo onaj gde ne postoji anemija, a gvožđe je nisko. Uradite krvnu sliku, eritrociti normalni, hemoglobin normalan, MCV i HCT normalni, ali imate simptome anemije. Zato treba uraditi gvožđe jer treba rešiti taj problem. Ali suplemente ovog minerala može da uvedejedino lekar, dovoljno dugo i pravilno dozirano.

Koji su simptomi nedostatka gvožđa?

Simtomi nedostatka gvožđa ispoljavaju se gubitkom daha, brzim umaranjem, glavoboljom, padom koncentracije, mučninom, vrtoglavicom, ubrzanim radom srca, bolovima u mišićima.

Kako se leči nedostatak gvožđa?

Najvažnije je naći uzrok nedostatka gvožđa u krvi i to lečiti. Ponekad na žalost taj uzrok nije lako naći, pogotovo što se sve više žena javlja sa nekim od simptoma nedostatka gvožđa.

Postoje lekovi koji u sebi sadrže gvožđe i koje može da uvede lekar, mnogi od njih idu na recept i ne moraju da se kupuju.

Neophodno je pravilno odrediti dozu i dužinu trajanja terapije gvožđem kao i redovna provera krvne slike i feritina kako bi se videlo da li terapija deluje.

Pored lekova i sama ishrana je bitna, postoje mnoge namirnice čijim konzumiranjem se povećava gvožđe ( kopriva, cvekla ).

Posebno je važno konzumirati namirnice bogate vitaminom C, jer ovaj vitamin potpomaže preuzimanje gvožđa u želucu.

U težim slučajevima nedostatka gvožđa, postoje i preparati koji se mogu primati preko infuzije. Najteži slučajevi se rešavaju transfuzijama pune krvi ili elemenata.

Terapija može da traje od nekoliko meseci, pa čak i do godinu dana, a najvažnije je pridržavati je se.

Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili problem budite slobodni da ga postavite na kraju teksta u komentarima. Pomoći ćete na taj način ne samo sebi već i drugima . Pozdrav i budite zdravi , žele vam vaši https://www.savetilekara.rs/.

 

Lekari opšte prakse iz Bora dr Ivana Cerovina Đurić i dr Ivan Đurić. Naš cilj je da Vam pomognemo koliko god možemo i sa Vama podelimo naše dugogodišnje iskustvo koje imamo kao lekari opšte prakse.

14 KOMENTARA

 1. Nizak mi jehemoglobin godinama, sada je oko 90, serumsko gvožđe 4.
  I jako sam umorna, malaksala, takoreći na škrge dišem. Uz sve to radim veoma dinamičan i odgovoran posao, pa sam veliki deo dana konstantno u pokretu. Analize ginekološke u redu, donji abdomen sve ok, i debelo crevo. Ali se stalno vrtim u krug. Pijem povremeno Heferol i folnu kiselinu. Ima li pomoći?

  • Da li ste mozda uradili test na Helikobakter pilori iz stolice? Ako niste onda uradite i to. Terapija anemije traje nekoliko meseci pa cak i godinu i duze, mozda bi trebalo da odete do hematologa. Mozda cak i nutricionista moze da Vam pomogne, obicno ljudi koji mnogo rade imaju neredovne obroke sto isto moze da bude razlog anemije.

 2. Imam problem sa dubokom venskom teombozom. kao i utrodjenom trombofilijom. Na antikoagulatornoj terapiji sam Sintromom, gvozdje u zadnjih 12 meseci jako niskokrece se do maksimalnih 6 , inace imam i kamenje u zucnoj kesi. Koje analize preporucujete da uradim?

  • Poštovana,
   Pre svega treba da redovno radite i pratite INR zbog antikoagulantne terapije. Od ostalih analiza treba da uradite krvnu sliku sa kompletnom biohemijom, dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta, javite se internisti -hematologu i vaskularnom hirurgu. Eventualno da proverite želudac i uradite analizu na helikobakter pilori , možda je anemija zbog želica nastala…

   Pozdrav

 3. Ja nisam jikada bila malokrvna,medjutim pre tri meseca sam operisana i hemoglobin mi je bio jako nizak . Dva puta je radjena krvna slika i oba pura je bio nizak.
  Pila sam Flonivin cini mi se da se zove sa C vitaminom ..Nisam proveravala krvnu sliku jer jos uvek ne mogu da odem u ambulantu.. Da li je to ok? Da nastavim sa tim ili Gvozdje direkt,nesto od toga?

  • Poštovana,
   Flonivin je probiotik , nije lek za gvožđe. Možda ste pili Feroglobin, Refferum , Heferol…? Inače bi trebalo da proverite krvnu sliku , gvožđe , feritin i biohemijske analize i da te nalaze pogleda lekar u cilju odredjivanja dalje terapije.

 4. Poštovani,na poslednjoj analizi,hgb je 130 g/L, hct 0,410 L/L, ali gvožđe je svega 2,6 mmol)/L.
  Šta raditi dalje?

  • Poštovana, mi u ovoj situaciji uradimo stolicu na okultno krvarenje tri puta zaredom, tumor markere debelog creva CEA i CA 19-9 za svaki slučaj, dobro ispitamo osobu da nema neko krvarenje, ukoliko je žensog pola da nije slučajno laboratoriju uradila odmah nakon ili u toku menstruacije , takođe uradimo eho stomaka… Sve u svemu potrban je pregled lekara i verovatno terapija nadoknadom gvožđa koja će da se koristi par meseci, ali pre svega treba pokušati naći uzrok…

 5. Pozdrav: imam problem sa mojom mamom ima 66 godina i pre 4 dana sam je odveo u bolnicu zbog loše krvne slike ali nakon 2 dana je počela da priča ne povezano cak i kada pricamo ona mi govori kako je kući a ne u bolnici ! Doktori kazu da je to zbog njenog okruženja ali ne mogu da pronadju zasto gubi krv. Molim vas posavetuj te me jer se puno brinem zbog nje. HVALA

  • Poštovani,

   Stanje u kojem se nalazi Vaša majka je verovatno komplikovano i zahteva detaljno ispitivanje koje će da se uradi dok bude ležala u bolnici. Iskreno za sada ne možete ništa da uradite do da čekate i nadate se najboljem. Nadamo se da će naći razlog gubitka krvi ali i problema sa nepovezanošću .

 6. Postovani, imala sam manjak gvozdja pa sam bila pod terapijom 2 meseca, folkis i referum, ponovila sam krvnu sliku posle mesec i po i ponovo je gvozdje 6,4,hemoglobin je 123,mcv je 75,9 a mch je 24,6.nemam nikakve tegobe, ciklus je redovan i ne znam uopšte uzrok tom manjku gvozdja, bas sam uplasena

  • Poštovana , dešava se da kod žena bude nisko gvožđe i da češće imaju ovu vrstu anemija, ukoliko sada niste na terapiji uradite za svaki slučaj stolicu na okultno krvarenje i tumor markere za debelo crevo . Te analize će verovatno biti u redu tako da ćete nakon toga verovatno trebati da a ponovite terapiju. Imate i opciju da odete na pregled kod hematologa ili internisti, koji će na osnovu pregleda da odredi šta bi još trebalo da uradite. Pozdrav

 7. Postovani, u septembru prosle godine imala sam gvozđe ispod ref vrednosti(7) a hemoglobin, eritrocite, hematokrit…sve u granicama, popila 4 kut revite fe i gvozđe popravila na 17, radila krv pre mesec dana, gvozđe 6 a ostalo kao i prosli put sve ok.Šta bi mogao biti uzrok mom problemu?

  • Poštovana,

   Teško nam je to reći bez pregleda, možda je ishrana u pitanju odnosno da ne unosie dovoljno namirnica bogatih gvožđem, možda je i do ciklusa , žene koje imaju obilne menstruacije su često anemične…. Niste naveli koja ispitivanja ste još uradili ali mogli bi još stolicu na okultno krvarenje 3 puta za redom, eho g abdomena i urotrakta , rtg srca i pluća kao i dopunu laboratorije sa cea i ca 19-9 tumor markerima za svaki slučaj.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime