Nedostatak gvožđa

Jedan of posebno važnih sastojaka krvi predstavlja gvožđe (Fe) i njegovo skladište u organizmu feritin. Nedostatak gvožđa u organizmu može da dovede do čitavog niza simptoma koji mogu u potpunosti da otežaju život pacijenata.

Šta je to Fe (gvožđe) u krvi?

Gvožđe je mineral koji predstavlja važan sastojak krvi i služi za izgrađivanje hemoglobina koji potom ima ulogu prenosa kiseonika u našem organizmu.

Kako se unosi gvožđe?

Gvožđe se unosi putem hrane, najviše ga ima u mesu, ribi, morskim plodovima ali ga ima i u spanaću, koprivi i u drugom povrću.

Za njegovo preuzimanje u organizam je neophodno dobro funkcionisanje želuca i creva. Pored namirnica bogatih gvožđem, važno je unositi i namirnice bogate vitaminom C, koji potpomaže preuzimanje gvožđa iz želuca.

Koje su normalne vrednosti Fe (gvožđa)?

Uzimanjem standardne laboratorije se utvrđuje nivo Fe ( gvožđa) i feritina. Normalne vrednosti zavise od laboratorije do laboratorije i kreću se oko 7,0 – 28,0 umol/l.

Koji su uzroci i kada se javlja nedostatak gvožđa?

Nedostatak gvožđa u organizmu je jedan od uzroka anemije (sideropenijske) gde postoji smanjen broj eritrocita(crvenih krvnih zrnaca), hemoglobina i još nekih parametara krvne slike.

Sideropenijsku anemiju mogu prouzrokovati razna stanja:

1. Prvi razlog je nedovoljno unošenje gvožđa ishranom. Neunošenje namirnica koje sadrže gvožđe ili njihov nedovoljan unos su jedni od najčešćih uzroka smanjene vrednosti.

Poznato je da tokom dijeta opada nivo gvožđa i zato je važno nakon svake dijete proveriti i vrednost ovog parametra.

Vegeterijanci i svi koji su pod posebnim fizičkim opterećenjem treba da kontrolišu ovaj parametar i da unose suplemente bogate ovim mineralom ako ima potrebe za tim.

2. Drugi razlog je krvarenje , tj .gubitak krvi. Krvarenje je značajno bez obzira da li nastaje kao rezultat traume, bolesti ili nečeg trećeg.

Žene često ako imaju produžene i obilne menstruacije imaju i pad gvožđa i ulaze u anemiju.

Hemoroidi, divertikulumi i rak debelog creva kao i mnoga druga stanja dovode do gubitka gvožđa ( perforacija čira na dvanaestopalačnom crevu, miomi kod žena, hirurške intervencije i još mnogo toga).

3. Treći razlog je loše preuzimanje (apsorpcija) na nivou gastrointestinalnog trakta. Bolesti želuca, tankog i debelog creva, kao i bolesti pankreasa i žučne kese mogu poremetiti preuzimanje ovog minerala iz ishrane.

Atrofični gastritis, celijakija, hronični pankreatitis su samo neki od primera…

4. Trudnoća je jedino prirodno stanje koje dovodi do smanjene vrednosti gvožđa i to najviše zato što su tada potrebe za njim najveće. Anemija kod trudnica takođe treba da se koriguje terapijom.

5. U mnogim hroničnim kao i infektivnim bolestima postoji smanjeno gvožđe, odnosno anemija. Pomenućemo neke od njih: upale i apcesi pluća, hepatitis B i C, HIV, endokarditis, osteomijelitis, bolesti krvi kao što je talasemija, limfomi, još neke vrste kancera.

Na kraju kao poseban tip nedostatka gvožđa, pomenućemo onaj gde ne postoji anemija, a gvožđe je nisko. Uradite krvnu sliku, eritrociti normalni, hemoglobin normalan, MCV i HCT normalni, ali imate simptome anemije. Zato treba uraditi gvožđe jer treba rešiti taj problem. Ali suplemente ovog minerala može da uvedejedino lekar, dovoljno dugo i pravilno dozirano.

Koji su simptomi nedostatka gvožđa?

Simtomi nedostatka gvožđa ispoljavaju se gubitkom daha, brzim umaranjem, glavoboljom, padom koncentracije, mučninom, vrtoglavicom, ubrzanim radom srca, bolovima u mišićima.

Kako se leči nedostatak gvožđa?

Najvažnije je naći uzrok nedostatka gvožđa u krvi i to lečiti. Ponekad na žalost taj uzrok nije lako naći, pogotovo što se sve više žena javlja sa nekim od simptoma nedostatka gvožđa.

Postoje lekovi koji u sebi sadrže gvožđe i koje može da uvede lekar, mnogi od njih idu na recept i ne moraju da se kupuju.

Neophodno je pravilno odrediti dozu i dužinu trajanja terapije gvožđem kao i redovna provera krvne slike i feritina kako bi se videlo da li terapija deluje.

Pored lekova i sama ishrana je bitna, postoje mnoge namirnice čijim konzumiranjem se povećava gvožđe ( kopriva, cvekla ).

Posebno je važno konzumirati namirnice bogate vitaminom C, jer ovaj vitamin potpomaže preuzimanje gvožđa u želucu.

U težim slučajevima nedostatka gvožđa, postoje i preparati koji se mogu primati preko infuzije. Najteži slučajevi se rešavaju transfuzijama pune krvi ili elemenata.

Terapija može da traje od nekoliko meseci, pa čak i do godinu dana, a najvažnije je pridržavati je se.

Ukoliko imate neko pitanje,sugestiju ili problem budite slobodni da ga postavite na kraju teksta u komentarima. Pomoći ćete na taj način ne samo sebi već i drugima . Pozdrav i budite zdravi , žele vam vaši https://www.savetilekara.rs/.

 

45 KOMENTARA

 1. Nizak mi jehemoglobin godinama, sada je oko 90, serumsko gvožđe 4.
  I jako sam umorna, malaksala, takoreći na škrge dišem. Uz sve to radim veoma dinamičan i odgovoran posao, pa sam veliki deo dana konstantno u pokretu. Analize ginekološke u redu, donji abdomen sve ok, i debelo crevo. Ali se stalno vrtim u krug. Pijem povremeno Heferol i folnu kiselinu. Ima li pomoći?

  • Da li ste mozda uradili test na Helikobakter pilori iz stolice? Ako niste onda uradite i to. Terapija anemije traje nekoliko meseci pa cak i godinu i duze, mozda bi trebalo da odete do hematologa. Mozda cak i nutricionista moze da Vam pomogne, obicno ljudi koji mnogo rade imaju neredovne obroke sto isto moze da bude razlog anemije.

 2. Imam problem sa dubokom venskom teombozom. kao i utrodjenom trombofilijom. Na antikoagulatornoj terapiji sam Sintromom, gvozdje u zadnjih 12 meseci jako niskokrece se do maksimalnih 6 , inace imam i kamenje u zucnoj kesi. Koje analize preporucujete da uradim?

  • Poštovana,
   Pre svega treba da redovno radite i pratite INR zbog antikoagulantne terapije. Od ostalih analiza treba da uradite krvnu sliku sa kompletnom biohemijom, dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta, javite se internisti -hematologu i vaskularnom hirurgu. Eventualno da proverite želudac i uradite analizu na helikobakter pilori , možda je anemija zbog želica nastala…

   Pozdrav

 3. Ja nisam jikada bila malokrvna,medjutim pre tri meseca sam operisana i hemoglobin mi je bio jako nizak . Dva puta je radjena krvna slika i oba pura je bio nizak.
  Pila sam Flonivin cini mi se da se zove sa C vitaminom ..Nisam proveravala krvnu sliku jer jos uvek ne mogu da odem u ambulantu.. Da li je to ok? Da nastavim sa tim ili Gvozdje direkt,nesto od toga?

  • Poštovana,
   Flonivin je probiotik , nije lek za gvožđe. Možda ste pili Feroglobin, Refferum , Heferol…? Inače bi trebalo da proverite krvnu sliku , gvožđe , feritin i biohemijske analize i da te nalaze pogleda lekar u cilju odredjivanja dalje terapije.

 4. Poštovani,na poslednjoj analizi,hgb je 130 g/L, hct 0,410 L/L, ali gvožđe je svega 2,6 mmol)/L.
  Šta raditi dalje?

  • Poštovana, mi u ovoj situaciji uradimo stolicu na okultno krvarenje tri puta zaredom, tumor markere debelog creva CEA i CA 19-9 za svaki slučaj, dobro ispitamo osobu da nema neko krvarenje, ukoliko je žensog pola da nije slučajno laboratoriju uradila odmah nakon ili u toku menstruacije , takođe uradimo eho stomaka… Sve u svemu potrban je pregled lekara i verovatno terapija nadoknadom gvožđa koja će da se koristi par meseci, ali pre svega treba pokušati naći uzrok…

 5. Pozdrav: imam problem sa mojom mamom ima 66 godina i pre 4 dana sam je odveo u bolnicu zbog loše krvne slike ali nakon 2 dana je počela da priča ne povezano cak i kada pricamo ona mi govori kako je kući a ne u bolnici ! Doktori kazu da je to zbog njenog okruženja ali ne mogu da pronadju zasto gubi krv. Molim vas posavetuj te me jer se puno brinem zbog nje. HVALA

  • Poštovani,

   Stanje u kojem se nalazi Vaša majka je verovatno komplikovano i zahteva detaljno ispitivanje koje će da se uradi dok bude ležala u bolnici. Iskreno za sada ne možete ništa da uradite do da čekate i nadate se najboljem. Nadamo se da će naći razlog gubitka krvi ali i problema sa nepovezanošću .

 6. Postovani, imala sam manjak gvozdja pa sam bila pod terapijom 2 meseca, folkis i referum, ponovila sam krvnu sliku posle mesec i po i ponovo je gvozdje 6,4,hemoglobin je 123,mcv je 75,9 a mch je 24,6.nemam nikakve tegobe, ciklus je redovan i ne znam uopšte uzrok tom manjku gvozdja, bas sam uplasena

  • Poštovana , dešava se da kod žena bude nisko gvožđe i da češće imaju ovu vrstu anemija, ukoliko sada niste na terapiji uradite za svaki slučaj stolicu na okultno krvarenje i tumor markere za debelo crevo . Te analize će verovatno biti u redu tako da ćete nakon toga verovatno trebati da a ponovite terapiju. Imate i opciju da odete na pregled kod hematologa ili internisti, koji će na osnovu pregleda da odredi šta bi još trebalo da uradite. Pozdrav

 7. Postovani, u septembru prosle godine imala sam gvozđe ispod ref vrednosti(7) a hemoglobin, eritrocite, hematokrit…sve u granicama, popila 4 kut revite fe i gvozđe popravila na 17, radila krv pre mesec dana, gvozđe 6 a ostalo kao i prosli put sve ok.Šta bi mogao biti uzrok mom problemu?

  • Poštovana,

   Teško nam je to reći bez pregleda, možda je ishrana u pitanju odnosno da ne unosie dovoljno namirnica bogatih gvožđem, možda je i do ciklusa , žene koje imaju obilne menstruacije su često anemične…. Niste naveli koja ispitivanja ste još uradili ali mogli bi još stolicu na okultno krvarenje 3 puta za redom, eho g abdomena i urotrakta , rtg srca i pluća kao i dopunu laboratorije sa cea i ca 19-9 tumor markerima za svaki slučaj.

 8. Poštovani,
  Rezultati analiza krvi su mi sledeći:

  Gvožđe 4,5
  MCHC 308
  MCH 23,9
  Hemoglobin 120
  Eritrociti 5,02 RDW 15
  PLT 217 HCT 0,390
  MPV 9,4
  Uvek sam imala gvožđe oko donje granice, ali nikada ovako nisko, a eritrociti su uvek bili normalni, čak često bliže gornjoj granici.Hemoglobin mi nije nikada bio na donjoj granici kao sada. Uradiću dodatne analize: feritin , folnu kiselinu, transferin, feritn, d vitamin…
  Molim Vas za mišljenje o mogućem uzroku ovako niskog gvožđa kada je nivo eritrocita uvek normalan, čak često bliži gornjoj granici, kakav je to poremećaj?

  Rezultati svih ostale analiza (biohemijske analize i hormoni štitne žlezde) su u redu.
  Imam povišen puls i pritisak( pod terapijom sam), normalne aktivnosti, pešačim često, ali posle toga uvek osećam pospanost, kao i posle radnog dana. Normalne sam konstitucije, sa malim viškom kilograma(4 do 5 kg).

  • Poštovana ,
   Najčešći razlog niskog gvožđa kod žena je obično menstruacija i nedovoljan unos namirnica bogatih gvožđem u kombinaciji sa umorom. Naravno sve zavisi od toga koje još tegobe imate pored toga. Postoje naravno i ozbiljniji razlozi , ali da bi se utvrdio uzrok morate kod lekara na pregled , pa će da Vas uputi u zavisnosti od Vaših tegoba , na dalja ispitivanja.

 9. Poštovani,
  Uradila sam krvnu sliku, gvožđe i feritin i to ne u periodu menstruacije. Rezultati su : Hemoglobin 133g/l, MCV 85 fl, MCH 29 pg, Fe 8,2 mikro mol/l (ref vred 9-30),feritin 36,8ng/ml(ref vred 15-160). Stolica na okultno krvarenje (jedan uzorak sada i jedan pre mesec dana) oba negativno.
  Sniženo je gvožđe, a ja nikada nisam bila malokrvna. Koje još analize da uradim? Šta da pijem od terapije? Jedem sve, i meso i povrće i voće normalno.
  Hvala!

  • Poštovana ,
   Prvenstveno treba da se javite lekaru radi pregleda da bi na osnovu Vaših simptoma i nalaza odlučio u kom smeru će da Vas ispituje. Razloga za anemiju ima mnogo počevši od loše ishrane i intolerancije na raznu hranu , obilnih menstrualnih ciklusa , hipotiroidizma , preko raznih maligniteta itd… Nemojte da budete sam svoj dijagnostičar, nego idite kod lekara da biste bili ispitani kako treba.

 10. Postovani,rezultat gvozdja mi je 7.2. Na pregled sam otisao iz razloga sto mi se povremeno desava kad se obrisem posle nuzde da mi ostane krv na papiru. Rekli su mi da imam probelem nivoa 1 sa hemoroidima. Svi ostali rezultati krvi su mu uredu. Koja vid terapije se koristi za nisko gvozdje. Hvala

  • Poštovani ,
   Ima raznih lekova koji podižu nivo gvožđa koje vaš izabrani lekar može da Vam propiše .Koji lek će da Vam propiše ne zavisi samo od nivoa gvožđa , već i od ostalih parametara krvne slike kao što su broj eritrocita, hemoglobin (Hgb) , HCT , MCV , MCHC . Pretpostavljam da Vam je rađena kolonoskopija i kompletna biohemija krvi pošto je zaključeno da imate hemoroide 1. stepena . U slučaju da Vam nije rađena kolonoskopija , trebalo bi je uraditi.

 11. Poštovani,
  Moji rezultati krvi su bili : Hemoglobin 133g/l, MCV 85 fl, MCH 29 pg, Fe 8,2 mikro mol/l (ref vred 9-30),feritin 36,8ng/ml(ref vred 15-160).
  Posle 60 dana uzimanja Globifer forte, 1 tbl. na dan rezultati su : Hemoglobin 141g/l, MCV 87 fl, MCH 31 pg, Fe 8,8 mikro mol/l ,feritin 37,7ng/ml.
  Kako ocenjujete tempo povećanja gvožđa i poboljšanja kr. slike s obzirom na suplemente koje sam pila?
  Hranim se normalno, imam 46 godina. Menstruacija redovna.

  • Poštovana ,
   Ti rezultati su solidni , ali nas interesuje i broj eritrocita kao i hematokrit (HCT). Ne treba da Vas brine što gvožđe i feritin nisu značajnije porasli , ali je zato hemoglobin super , kao i MCV i MCH koji su u okviru ref vrednosti.

 12. Poštivani,
  Imam niske vrednosti hemoglobiba,eritricita limfocita i hematokrita u krvi. Serumsko gvožđe 7,7,feritin 31 i transferin 2.3. Otisla sam kod lekara zbog stalnog osećaja jačeg lupanja srca. Da li su to loši nalazi i da li je potrebna terapija? Kako pronaći razlog sniženih vrednosti,pre mesec dana je sve bilo u redu,preležala sam koronu i tada je KKS bila u redu?

  • Poštovana,nije lako otkriti uzrok anemije, mi obično pacijentima radimo kompletnu laboratoriju uz tumor markere, stolicu na okultno krvarenje tri puta za redom za početak, nakon toga ispitivnja širimo dalje, eho staomak, rtg srca i pluća…. erapija zavisi od nalaza…

 13. Postovani od 4.12 .2021 god imam temp 37/37.4 do danasnjeg Dana samo Sam u tom vremenskom periodu dok Sam pila ,,Panklav,,nisam imala temp .Lecili me od urinarne infekcije .Radili mi DVa puta urino kulturu nalaz uredan.Isla Sam kod ginekologa nasli mi miom na materici .Radila krvnu sliku imam gvozdje 5.7 .hemog.je 130.Snimala Sam stomak sve ok.A ja I dalje imam temp.Niko ne zna od cega.Molim vas mozete mi reci sta moze biti

  • Poštovana ,
   Niste nam dali informacija da bismo Vam rekli šta bi trebalo dalje. Kad postoje febrilna stanja koja dugo traju ( temperatura) , treba da se ispita koje tegobe sve pacijent ima. To što jedino kad ste pili Panklav niste imali povišenu temperaturu , sugeriše da se možda radi o nekoj infekciji. Pitanje je koje Vi sve tegobe imate pored temperature i šta ste konkretno radili od analiza?

 14. Postovani,

  04.01.2022. Sam bila na kontrolu kod hematologa, jer od prvog septembra idem kid istog hematoliga. Prvo je hemoglobin bio 75, pa sam primila jednu transfuziju krvi, pa sam dva mjeseca pila globufer forte dva puta na dan, pa sam primila 4 ibfuzije ferovina, jer deset doza koliko je bilo prepisano nijesam mogla da izdrzim. Naime, imala sam neku reakcihu na lijek. Nakon toga, opet 15 dana sam pila globifer forte, pa nakon toga heferol sa vitaminom c jedan puta na dan evo drugu kutiju ispijam.

  Zadnji nalazi su bili hemoglobin 118, a serumsko gvozdje 6,8. Dok sam ponovo urafila serumsko gvozdje nakon par dana i biko je 5,5. Danas mi je endojrinolig rekla da je i dalje nisko. Hemoglobin se kretso 75, pa 92, pa 95, pa 110, pa 118. A gvozdje je bilo cak 8,5 pa sada 6,8, pa 5,5.

  Mozete li.mi reci o cemu se radi? Uz to pihem dosta limunade, sok od cvekle, sargarepe i jabuke, dosta ribe, povrca, voca i sl. Ginekoloski jecsve u redu, u utorak naredni radim gastroskopiju, pa kolonoskopiju, i bolujem od inzulinske rezistencije.

  Hvala.

 15. Poštovana ,
  Uzroci anemije mogu biti razni počevši od obilnih menstrualnih ciklusa , hormonskih poremećaja , pa do karcinoma… To što je gvožđe opet niže nije razlog da se odmah zabrinete jer taj parametar zna da varira. Dobra stvar je što Vam je hemoglobin sad 118 što znači da sva ta terapija koju ste primali je delovala jer je to gvožđe počelo da se koristi i da se ugrađuje u hemoglobin. Pitanje je koje koliki Vam je feritin i kakve su vam ostale laboratorijske analize. Takođe je bitno koje još tegobe imate. Dobra stvar je što ćete da radite gastroskopiju i kolonoskopiju jer mora da se vidi da li tu postoji neki problem pa gubite gvožđe. Isto , da li Vam je funkcija štitaste žlezde uredna jer njen poremećaj takođe zna da dovede do anemije ( hormoni štitaste TSH , FT4 , FT3)…

  • Postovani,

   Juce sam bila na kontrolu kod hematoliga i sada mi je hemoglobin 132, a serumsko gvozdje 6,6. Pijem vec peti mjesec 1 kapsulu heferola sa vitaminoc c i rekla mi je da i dalje nastavim sa istom terapijom. Hormoni stitaste zlijezde su u redu. Urafila sam gastroskopiju i receno mi je da nema krvarenha, vec samo gastritis i neka manja hernija, ali da to nije uzrok anemije.

   Kolonoskopiju tek treba da uradim. Juce sam bila i kod urologa i kaze da je sve u redu. Sada treba da idem i kod nefrologa. Ostali nalazi su dobri. Ne znam na koje mislite?

   Feritin je zadnji put bio oko 5. Treba da ga ponovim.

   Brine me sto je serumsko gvozdje tako nisko.

   Pozdrav.

 16. Poštovani, vec 18 godina lijecim se chr hipotireoze, poslednjih pet godina pijem Eutiroxom 125 i vec par godina lijecim se od perniciozne anemije, ohb 12, jednom mjesecno. Povremeno sam uzimala preparate gvožđa, radi niskog hemoglobina i zeljeza, uz preporuku endokrinologa. U poslednjem nalazu ks je bila u referentnim vrijednostima, osim zeljeza i feritina koji su bili 7, a referentna vrijednost zeljeza je od 9 do 26, a feritina od 10 do 295.Preparate gvožđa nisam koristila pola godine. Inace, imam obilne menstruacjje, ginekoloski pregled uredan, kolonoskopija radjena prije 5 god, tada bila uredna. Utvrđen mi je autoimuni atroficni gastritis. Molim za savjet, da li je potrebno da se obratim internisti hematologu.

  • Poštovana, činjenica stoji da imate problem vezan za anemiju koji se neće smiriti i rešiti sam od sebe. Mnogo zavisi od endokrinologa , ukoliko on hoće da se prihvati da Vas leči i od anemije onda je to u redu i ne morate. Ukoliko se on fokusira samo na štitnu žlezdu onda bi ipak trealo da odete i kod hematologa. Možda ne bi bilo loše da zbog tog gastritisa odete do gastroenterologa, moguće da je problem u želucu…..

 17. Poštovanje,

  sutra počinjem sa venskim gvožđem. Da li postoje neka neželjena dejstva koja možda mogu da očekujem?

 18. Postovanje,
  Već dugo imam problem sa anemijom, oko 7 god, imala sam tumor na jajniku, dve operacije, hemoterapije…
  Prosli mesec mi je gvozdje bilo 2.7, a juče 1.8…
  Ne znam zašto je toliko nisko…. Zanima me Vase mišljenje sta treba piti…ili sta dalje?

  • Poštovana, pre svega bi trebao da se javite internisti ili hematologu na pregled kako bi Vam odredio terapiju neku dužu terapiju, ali i onkologu . Pretpostavljamo da idete već kod onkologa ili ginekologa na redovne kontrole.

 19. Moja ćerka inače sportista je imala nizak procenat gvožđa(5).Pila je sideral i sledeći mesec je imala gvožđe 10.Da li treba i dalje da pije ovaj suplement (ili kako se već zove)
  Hvala unapred! ❤️

  • Poštovana, ne dajemo terpaiju preko interneta, o nastavku terapije odlučuje njen lekar na osnovu pregleda , laboratorije toga kako se pacijent oseća…..U svakom sluačju terapija zna da potraje…

 20. Poštovanje,vec duže vreme se borim sa niskim gvožđem koje se krece od 2 do 5. Radila sam kolonoskopiju,imala sam polip koji je uklonjen. Nalaz kod ginekologa je uredan osim sto imam miom od 5 cm na materici. Inače sam imala papilarni karcinom štitne žlezde koja je u celosti uklonjena pre 7 godina. Juce sam radila feritin,rezultat je 3,a donj granica je 13

 21. Postovani.imam simptome anemije,konstantan umor.vrtoglavicu,pospanost,brzo zamaranje.Radila sam krvnu sliku gde su svi parametri u granicama normale.Hemoglobin12.8..hct-36.1 rdw 16.6.Jedino gvozdje nisam uradila.Ponekad imam krvavu stolicu,sveza krv kroz stolicu (u zadnjih 2meseca javilo se tri puta).Da li treba da uradim neke dodatne analize i preglede i ima li mozda uticaj gvozdja na to?

  • Poštovana, trebalo bi pre svega da se javite hirurgu na pregled jer verovanto imate problem sa šuljveima koji su prokrvarili što je moglo da dovede do gubitka gvožđa. Takođe trebalo bi da uradite krvnu sliku i u sklopu nje gvožđe i feritin ali i tumor markere debelog creva za svaki slučaj cea i ca 19-9 . Nakon pregleda hirurg će odrediti šta dalje treba da uradite. Pozdrav

 22. Dobar dan.Moji nalazi od pre mesec dana su sledeci:Hemoglobin 130,gvozdje 4.94, Feritin 9.5,eritrociti u granicama, i svi ostali parametri krvne slike.Uibc i tibc poviseni, saturacija transferina6.
  Radjeni tumor markeri, stolica na okultno krv,uzv abdomena,sve ok.Sedimentacija 2, CRP negativan.
  Nalaz od juce, posle mesec dana terapije ferrimore forte 2×1 je: Hemoglobin 125, Gvozdje 8,58, Feritin 12,eritrociti opet ok, i ostali parametri MCV i to.UIBC I TIBC su sada u granicama ref vrednosti, negde na sredini, a sat.transferina je 14.3. Da li je to ok rezultat?

 23. Postovani, gvozdje mi je 3,7
  hemoglobin 121
  hematokrit 0.36
  feritin 36
  radila test na okultno krvarenje pozitivan
  Imam 38 godina.Sta je Vas predlog sem kolonoskopije koja je zakazana?

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime