Svi su čuli za koprivu, ili osetili njeno pečenje, ali da li ste znali da je kopriva jedna od najlekovitijih biljaka, da su je stari Rimljani koristili zimi da bi se njenim žarenjem ugrejali a da kod Rusa postoji tradicija lečenja artritisa žarenjem koprivom. U ovom tekstu ćemo nešto detaljnije pisati o njoj.
Šta je kopriva?
To je biljka koju svi manje više smatraju korovom, može se naći u gotovo svakoj bašti.
Cveta od juna do septembra i prestavlja višegodišnju biljku kod koje možemo da koristimo sve, list, koren i seme.
Kada mi beremo koprivu?
Iskreno mi koprivu beremo tokom cele godine, trudimo se da beremo samo kada je mlada i krene da raste.
Rukavicom uberemo samo vrh, koji nakon toga dobro operemo i pripremamo kao jelo ili ostavimo da se suši da bi ga koristili kao čaj.
Zašto je kopriva zdrava i kada možemo da je koristimo?
Anemija: Kopriva sadrži visok nivo vitamina C, koji potpomaže preuzimanje gvožđa u želucu i time služi kao jedan od dodataka u ishrani u procesu lečenja anemije.
Pored toga sadrži i značajne količine gvožđa i drugih minerala.
Alergije: Kopriva potpomaže u smanjivanju tegoba kod alergija.
Pokazalo se da pola litre čaja od koprive podeljeno u 5 doza dnevno može da smanji tegobe alergija.
Urinarne infekcije: Kopriva ima svojstva diuretika i samim tim čišćenja mokraćnih puteva od infekcije. Pored toga ona podiže odbrambene snage organizma u borbi sa upalom.
Povećanje prostate: Pojedine studije su pokazale da kopriva i preparati koprive mogu da imaju dopunski uticaj u procesu lečenja povećane prostate.
Artritis i osteoartritis: Samo žarenje listom koprive nismo nikom savetovali i stvarno ne znamo da li ima neke vajde od toga. Ali postoje tinkture i kreme od koprive koje smanjuju upalu i bol kada se nanose na bolno mesto.
Visok pritisak i srčane bolesti: Kopriva je diuretik i samim tim ona potpomaže izbacivanju viška tečnosti iz organizma a time i smanjuje pritisak i štedi srce i krvne sudove.
Detoksikacija organizma: Obzirom na visoku koncentraciju vitamina i minerala, ona čisti organizam i podiže imuni sistem.
Kako se priprema kopriva?
Ima mnogo recepata za pripremanje koprive, ali naš omiljeni je sa kukuruznim brašnom:
1. U dva litra vode dodate oprane vrhove koprive i kuvate desetak minuta koliko da omekšaju.
2. Izvadite koprivu u jednu činiju i u vodu u kojoj ste je kuvali dodajete polako kukuruzno brašno sve dok ne bude gustine dečije kašice i ređe.
3. Na najslabijoj vatri kuvate kukuruzno brašno uz povremeno mešanje mutilicom za jaja, ako se zgusne dodajte vodu.
4. Posle jedno sat vremena, dodate 200 grama seckanog ili sitnog sira, parčence maslaca i seckanu koprivu i sve to kuvate još 15 minuta.
5. Na kraju ako je smesa previše retka dodate još malo kukuruznog brašna i kuvate još par minuta.
Ovako spremljenu koprivu u vidu kačamaka možemo da jedemo za sve obroke i kao dodatak drugim jelima.
Dobra je u kombinaciji sa pavlakom ili tvrdim sirom. Uživajte!