Visok pritisak

Visok pritisak – kako lečiti nelečivo?6 minuta čitanja

Visok pritisak je postao naša svakodnevica, sve češće i češće nam se u ambulantu javljaju mlade osobe, prosto vreme u kome živimo je spustilo granicu nekih bolesti  i na žalost spuštaće sve niže i niže.

Pokušaćemo, kroz naše iskustvo u radu sa pacijentima, da vam objasnimo kako mi započinjemo lečenje visokog pritiska i šta savetujemo pacijentima da urade kako bi visok pritisak doveli u normalu.

 

Danas se visokim pritiskom smatra svako povećanje preko 140/90 prema evropskim standardima, dok Amerikanci smatraju da bolujete od visokog pritiska ako je on veći od 130/90. Ali tu sad postoji jedna začkoljica, kad osobi koja ima inače nizak pritisak recimo 90/60 skoči na 120 /80, ta osoba ima sve simptome visokog pritiska kao što je glavobolja, mučnina, bol u grudima, vrtoglavica…

 

Sa druge strane postoje i osobe koje normalno funkcionišu pri visokom pritisku. Bio jednom jedan jako fin rumeni deka koji nije imao nikakve tegobe i kome je pri rutinskom merenju pritiska otkriveno da ima 200/100, na upitan pogled i pitanje otkud to, on je odgovorio da je to za njega normalan pritisak i da se on pri nižem pritisku jako loše oseća.

 

Tu greši, ljudska bića su jako prilagodljiva stvorenja, naš organizam se vrlo lako privikne na visok pritisak, ali nije isto kada nekome ko ima normalan pritisak od 120/80 pritisak skoči na 160/100 i kada gore pomenutom dedi sa njemu normalnih 200/100 skoči na 260/120, ne valja do duše ni jedno ni drugo ali veća je verovatnoća da će fini deda da završi fatalno. Takvi pacijenti su jako teški za saradnju i proces njihovog lečenja je komplikovaniji. Njima treba objasniti da će imati tegobe, kako im postepeno teče proces spuštanja pritiska jer se organizam navikao na visok pritisak. Oni vrlo lako i odustanu od lečenja i vrate se na svoje stare navike ali tu im treba jasno staviti do znanja da mogu da se presele na onaj drugi svet gde neće imati problema sa visokim pritiskom. Znam zvuči jako crno, ali mi se stalno srećemo sa tim problemom i pokušavamo da budemo što surovije iskreni. Mi vrlo često svojim pacijentima jasno stavimo do znanja da mogu, da se tako izrazimo, „ dobiju pozivnicu za onaj svet i da je nju jako teško izbeći…“. Ah taj balkanski crni humor, on ponekad predstavlja fantastičan način za razgovor sa pacijentima…

 

Kako mi pristupamo pacijentu koji nam se prvi put javio, koji ima recimo između 35-45 godina i koji je iz punog zdravlja, osetio tegobe u vidu potiljačne glavobolje, mučnine, pritiska u glavi, malaksalosti i bolova u grudima.

 

Pre svega, pitamo da li je merio pritisak, danas su merači za pritisak široko dostupni i svi bi trebalo da ih imaju, zabluda je da su elektronski gori od klasičnih, važno je samo pratiti uputstva za korišćenje. Kada nam pacijent kaže da je izmerio recimo visok pritisak mi mu sami taj pritisak proverimo. Merimo kada god možemo na obe ruke, tu treba naglasiti da uvek postoji razlika između ruku i da ona ne bi trbalo da bude veća od 10 – 20 .

 

Ne uvodi se odmah terapija, prvo što treba da uradimo je da pored merenja pritiska, poslušamo srce i pluća i naravno uradimo i EKG. Ako je pritisak i kod nas u ordinaciji visok, tada damo naravno terapiju da mu spustimo pritisak ( tabletu ili injekciju) i naravno on mora da bude kod nas neko vreme dok mu se ne spusti pritisak na normalne vrednosti.

 

Drugo, taj pacijent treba da uradi analize kompletne krvne slike, lipidograma ( holesterol HDL I LDL, trigliceride), šećer, ureu i kreatinin (preporuke su da se radi i klirens kreatinina), Na (natrijum), K (kalijum), Ca ( kalcijum ), kao i enzime jetre (AST, ALT) i urin. To je neka početna dijagnostika koju sprovodimo. U zavisnosti od tih analiza, odlučujemo da li ima potrebe za nekim dodatnim pretragama ( poseta internisti, eho srca…).

 

Treće, pacijentu se savetuje da meri pritisak kod kuće i da vodi praktično dnevnik sa vrednostima. Na osnovu tih vrednosti i onih izmerenih kod kuće, odlučujemo koju ćemo terapiju uključiti.
Za početak kažemo pacijentu da mora da drži dijetu a to podrazumeva da smanji unos soli, da jede dosta povrća i voća, kao i vlakana, i najbitnije da smanji unos  masti ( pogotovo zasićenih, to su sve one koje se nalaze  u svinjskoj kožici, zaprškama itd..). Utvrđeno je da se tom dijetom smanji pritisak za otprilike 11 mm Hg, a ako smršate recimo 5 kg pritisak se smanji za još 5 mm Hg ( 1 kg koji izgubite smanjuje pritisak za 1 mm Hg). Naravno , preporučujemo i umerenu fizičku aktivnost ( i lagana šetnja je dovoljna ) koja može da snizi vrednosti za još nekih 4-5 mm Hg, a ako smanjite konzumaciju alkohola  za još 3 mm Hg pada pritisak. Kad se to sabere, samo zdravim načinom života možete da smanjite pritisak za više od 20 mm Hg! Vredi razmisliti o tome!

 

E onda tek pristupamo uvođenju lekova.

 

Obično počinjemo sa jednim lekom kao što su diuretici (lekovi za izbacivanje vode) kao što su hidrohlortiazid ili indapamid  ili sa nekim ACE inhibitorom ( lekovi koji blokiraju jedan enzim u krvi koji povećava pritisak) kao što je kaptopril, ramipril, enalapril, fosinopril ili lizinopril…

 

Naravno ako ima potrebe, mogu se dati lekovi  sa drugačijim načinom delovanja kao što ARB,  blokatori angiotenzin receptora – angiotenzin II je materija koja kad se veže za ćelije krvnih sudova povećava pritisak, blokadom tog vezivanja dolazi do širenja krvnih sudova i pada pritiska. Predstavnici te grupe su losartan, valsartan, telmisartan, irbesartan…

 

Takođe se daju Ca antagonisti kao što su amlodipin, felodiopin, nifedipin, ali i mnogi drugi lekovi kao što su diuretici tipa furosemida, bumetanida, torasemida, ali i beta blokatori kao što su metoprolol, bisoprolol, nebivolol, propranolol…

 

Zašto je važno smanjiti visok pritisak? Prvo  to je bitno jer se smanjuje rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti  kao što su infarkt, angina pectoris, moždani udar, srčana slabost ( i mnoge  druge) koji sami po sebi daju mnogo komplikacija. Drugo, smanjivanjem pritiska štedite bubrege da se ne bi razvila bubrežna slabost, što je posebno bitno za dijabetičare. Treće i najbitnije duže ćete da živite.

 

Pokušali smo da vam na što jednostavniji način objasnimo šta je i kako se leči visok pritisak, ali bitni ste i vi i vaš način života. Zato, pazite na svoj stil života jer na njega koliko toliko možete da utičete, a cilj je zdravo živeti i što je moguće manje lekova piti.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

8 komentara na članak “Visok pritisak – kako lečiti nelečivo?6 minuta čitanja

 1. ,, Prošto vreme u kome živimo je spustilo granicu nekih bolesti i na žalost spuštaće sve niže i niže,,
  a Vaša dijagnoza i lečenje je sve uspešnije. Dragi lekari savetnici, zar sami nemožete da zaključite da ste u zabludi kada kažete šta su uzročnici kao prvo visokog pritiska, srčanih slabosti i dijabeta melitusa Vaši ,,faktori rizika,, koji su samo posledica spmenutih bolest a uzročnik su isključivo anomalijska magnetna polja u boravišnim prostorijama ljudi. Šaljem Vam rad koga treba da proučite i tada da dajete adekvatne savete. Rad je objavljen u: Asian Journal of Medical Science (cardiovascular diseases) e-ISSN: 2248 – 9185, http://www.ajpst.com Print ISSN: 2248 – 9177
  ,,ANOMALOUS MAGNETIC FIELD INTENSITIES –ARTHEROSCLEROSIS CAUSE,, autora
  Nikola Trifunović¹ and Vladislav Čizmić²
  1 Graduate engineer Geophysics, Južni Bulevar 32, Beograd, Srbija.
  Eto toliko od mene ako želite neke moje radove na srpskom vrlo rado ću Vam ih uručiti. Puno pozdrava od Akademika akademije RAS Nikola Trifunović dipl. ing. geofizike.
  .

 2. Posto pijem lek NEBILET PLUS 5/12.5 ZBOG POVECANOG KRVNOG PRITISKA MISLIM DA JE ON BETA BLOKATOR DALI SMEM DA UZIMAM NESTO ZA POTENCIJU ZA POBOLJSANJE SEKSUALNE AKTIVNOSTI UNAPRED HVALA

  1. Poštovani, Nebilet plus ne ide sa lekovima za potenciju, osim ako Vam to ne dozvole kardiolog i urolog.

 3. Uzimala 1/4,nebiletai pre anor5/5,skocu ijecorta16/11 jedva je sanjen/nocuIje. sad presolol,10dana,nocassamimala jako eprijatne osecje trepefenja u vrucima ratila biNe bilet da li mogu?

  1. Pila Sam Nebilet1/4 say prexanorom5/5Nocu mi je skakao pritisak.Dali su mi presolol /2x25mg,Ali Sam nocas imala jako neprijatnosti u grudima,trepefenje I stezanje,Ta135/85Da li da see ratio na Nebilet?

   1. Poštovana, iskreno ne bi trebalo da se vratite odmah na nebilet bez konsultacije sa internistom koji ga je uveo. Ako se to treperenje i tegobe ponovo jave , pogotovo noću morate se javiti lekaru ili najbližoj hitnoj službi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *