cvekla

Moćna cvekla!3 minuta čitanja

Kao mali nikada nisam voleo cveklu, prosto taj zemljasti ukus koji ostavlja u ustima mi nikada nije prijao, ali danas kada sam da kažemo „ stariji i pametniji“ iskreno ne da mogu da joj odolim. Zašto, ne znam, možda to organizam sam po sebi prepoznaje šta mu najviše treba i prilagođava se ( to je onaj stariji deo, mada „Ja neću imati s kim ostati mlad ako svi ostarite“ reče Arsen… ), možda je to taj naš unutrašnje nesvesno ja koje nam kaže „ Zgrabi cveklu i grizi….“ ali nije ni bitno, ono što pokušavamo da vam u ovom tekstu dočaramo je u stvari koliko je cvekla zdrava i kako je mi koristimo.

Cvekla je jedna jesenja biljka i mi joj u glavnom jedemo korenasti deo, kažu da može da se jede i lišće ali mi ga stvarno nismo probali i ništa o njemu iskreno ne možemo da vam kažemo. Ali korenasti deo je našao mesto u našoj ishrani i kao salata postao nerazdvojni deo obroka.

Nekada smo je kuvali, ali onda smo shvatili da time samo smanjujemo njenu lekovitost i korist za organizam, sada je jedemo samo presnu . Ok, stoji i činjenica da je lakše cveklu na brzinu oljuštiti ljuštilicom, proizvoljno sitno je naseckati, preliti maslinovim uljem i trunčicom jabukovog sirćeta i eto brzinske salate za one koji se kasno vraćaju sa posla.

Drugi način na koji je rado koristimo je sok od jedne srednje cvekle, dve šargarepe, jedne jabuke i pomorandže. Sve to ubacimo u blender i eto zdravog napitka. Naravno i pasterizovana može da se koristi i nju često konzumiramo kada smo lenji ( živi ljudi, šta ćete). E sada realno treba se navići na ukus, nekako je zemljastog karaktera.

Što se tiče toga da li je cvekla zdrava, šta sadrži u sebi i šta može da leči, tu se ćemo probati da budemo što kraći.

Cvekla je bogata mineralima i vitaminima što je čini odličnom za dizanje imuniteta, detoksikaciju i borbu protiv upala. Neka istraživanja su čak pokazala da sobzirom da je bogata nitratima koji poboljšavaju cirkulaciju, ona može da dovede do kratkotrajnog obaranja pritiska i do poboljšanja u funkcionisanju mozga. Bogata je vlaknima što je čini idealnom za probavu i stomak, takođe osećaj sitosti i smanjenje apetita koji izaziva pomaže ljudima koji hoće da smršaju a da ne pominjemo da sadrži malo kalorija a mnogo vode.

Kažu da cvekla leči i da je zdrava za konzumirati kod mnogih bolesti ali mi bi ovde izdvojili anemiju, jer pre svega je mi za to preporučujemo. Recimo, dođe nam pacijent koji nema tegoba i kome smo u rutinskoj laboratoriji našli da ima krvnu sliku u graničnim ili vrednostima nižim od graničnih. Njemu preporučimo da ubaci cveklu u ishranu, konzumira je što češće u periodu od mesec dana a onda mu opet proverimo krvnu sliku da bi videli da li se popravila. I verovali ili ne u glavnom bude bolja i na taj način pacijent preskoči upotrebu lekova i štedi želudac.

Tako da jedite povrće i posebno cveklu!

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *