pomorandža

U moru veštačkih vitamina i različitih vitaminskih kombinacija, obično prirodno unošenje vitamina je gotovo zaboravljeno.

Ovaj trend prati sveukupni ubrzani način života i sveprisutnu želju za komforom.

Realno lakše je progutati tabletu i nastaviti sa gledanjem u telefon nego potrošiti 15 minuta na cedjenje pomorandže ili limuna…

Lakše je ali nije bolje, iz tog razloga u ovom tekstu pravimo osvrt na jednu od najboljih voćkica koje možete da nađete u bilo kojoj prodavnici, pomorandži.

Šta je to pomorandža?

Pomorandža spada u voće iz roda citrusa.

Predstavlja hibrid nastao spajanjem mandarine i pomela.

Poreklo vodi iz Azije pre svega Kine, Indije i Mjanmara.

Prvo njeno spominjanje je zabeleženo 314 godine pre Hrista u Kineskoj literaturi.

U kasnijem periodu se proširila i u ostale delove sveta.

Tome su posebno doprinela istraživanja Španskih pomoraca.

Oni su je sadili na putevima svog istraživanja shvativši da njeno konzumiranje i visok procenat vitamina C sprečavao razvoj bolesti po imenu Skorbut.

Od čega se sastoji pomorandža?

Ovo izuzetno zdravo voće se pre svega sastoji od vode i vlakana.

Pomorandža od sto grama u sebi zadrži 87 procenata vode, vlaknasti deo, minerale i vitamina.

Od vitamina je najznačajniji visok nivo vitamina C koji ima velikog uticaja za normalno funkcionisanje imunog sistema.

U jednoj pomorandži od 100 grama se nalazi 53.2 miligrama vitamina C što predstavlja oko 64 procenata dnevnih potreba za ovim vitaminom kod odraslih.

Pomorandža u sebi sadrži zanemarljivu količinu masnoća i proteina.

Relativno je siromašna što se tiče ostalih vitamina ali sadrži značajnu količinu kalcijuma i kalijuma.

Da li je pomorandža zdrava za svakodnevno konzumiranje?

Uzimajući u obzir njen sastav, količinu vode i vitamina C koju sadrži pomorandža bi trebala da bude sastavni deo svakodnevne ishrane.

Visok nivo vitamina C je odličan u situaciji kada se organizam bori protiv neke infekcije.

Pomaže organizmu u normalnom funkcionisanju i štiti naše ćelije od oštećenja.

Vlakna koja sadrži omogućavaju formiranje normalne stolice.

To može da dovede do smanjivanja količine holesterola koji se preuzme u krvotok.

Nizak nivo šećera koji sadrži je čini pogodnim za dijabetičare, dok kalijum koji sadrži učestvuje u normalnom funkcionisanju srca.

Kako biste trebali da je konzumirate ako ste zdravi a kako ako ste bolesni?

Pacijentima savetujemo da, onda kada postoji neka infektivna zarazna bolest kao što je recimo Korona, uzimaju dve ili tri pomorandže dnevno u zavisnosti od njihove veličine.

Ovaj broj bi trebalo da obezbedi organizmu dovoljnu količinu vitamina C, tečnosti i nešto vlakana.

Bolje je konzumirati cele pomorandže nego sok.

Iako sok od pomorandže ima istu ili sličnu količinu vitamina C, nema u sebi čvrsti vlaknasti deo koji je takodjer bitan za organizam.

Kod zdravih osoba bi preporučili po jednu pomorandžu dnevno uz normalnu ishranu.

Da li postoje neka ograničenja kada je u pitanju konzumiranje ovog voća?

Ma koliko nešto bilo zdravo ipak ni u tome ne treba preterivati.

Kiselina koju u sebi sadrži ovo voće može da dovede do iritacije želuca i pojave gastritisa.

Iz tog razloga bi osobe koje već imaju ove tegobe trebalo da je izbegavaju.

Isto tako, ukoliko imate problema sa stomakom u smislu gorušice, proliva i bolova plus respiratornih infekciju sa temperaturom.

Ipak izbegavajte ovo voće jer postoji verovatnoća da će dodatno iziritirati stomak.

Visok nivo kalijuma koji sadrži u sebi ne predstavlja opasnost za zdrav organizam, ali kod osoba koje imaju aritmije, koriste lekove iz roda beta blokatora ili diuretike koji štede kalijum postoji razlog za oprez.

Visoki nivoi kalijuma mogu da pogoršanju probleme sa srcem pa bi ovi pacijenti ipak trebalo da izbegavaju ovo voće ili da ga konzumiraju samo retko.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime