Heliko bakterija

Heliko bakterija (Helicobacter pylori) je mikroorganizam koji nastanjuje digestivni trakt čoveka, a koji može izazvati peptički ulkus i gastritis. Često se naziva i “bolest prljavih ruku”.

Samo 20% zaraženih ovom bakterijom ima simptome, koji uključuju tupe ili pekuće bolove u stomaku, neplanirani gubitak težine i krvavu stolicu i povraćanje.

Šta je infekcija Heliko bakterijom?

Heliko bakterija predstavlja skup bakterija koje mogu izazvati infekciju u želucu ili dvanaestopalačnom crevu (prvi deo tankog creva).

To je najčešći uzrok peptičkog ulkusa odnosno čira koji se javlja upravo na ovim delovima digestivnog trakta.

Heliko bakterija takođe može da upali i iritira sluznicu želuca, koju poznajemo i kao gastritis. Nelečena, dugotrajna infekcija može dovesti do raka želuca.

Procenjuje se da je 50% do 75% svetske populacije zaraženo ovom bakterijom.

Kod većine ljudi ne izaziva značajnije simptome, stoga godinama prolazi neopaženo.

Infekcija je češće prisutna u zemljama u razvoju, sa lošim sanitarnim uslovima, iako se proširila na ceo svet.

Kako se prenosi Heliko bakterija?

Heliko bakterija se može prenositi od jedne do druge osobe.

Zadržava se u pljuvački, plaku na zubima i izmetu.

Infekcija se može preneti ljubljenjem i prenošenjem bakterija sa ruku onih koji ih nisu dobro oprali nakon vršenja nužde.

Naučnici smatraju da bi se H. pilori takođe mogao širiti kroz kontaminiranu vodu i hranu.

Kako Heliko bakterija uzrokuje oštećenje?

Heliko bakterija se umnožava u sluzokoži želuca i duodenuma. Bakterije luče enzim koji se zove ureaza koji pretvara ureu u amonijak.

Ovaj amonijak štiti bakterije od želudačne kiseline.

Kako se bakterija umnožava, on ulazi u tkivo želuca, što dovodi do gastritisa i/ili čira.

Koji su simptomi infekcije Heliko bakterijom?

Procenjuje se da samo 20% zaraženih ima simptome, dok su svi prostali slučajevi asimptomatski. Simptomi i znaci, ako su prisutni, su oni koji nastaju od gastritisa ili čira i uključuju sledeće:

 • Tup ili pekući bol u stomaku (češće nekoliko sati nakon jela i noću). Bol može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati i može doći i proći tokom nekoliko dana do nedelja.
 • Neplanirani gubitak težine
 • Nadimanje
 • Mučnina i povraćanje (krv prisutna u povraćenom sadržaju)
 • Loše varenje
 • Podrigivanje
 • Gubitak apetita
 • Tamna stolica (prisutna krv u stolici)

Kako se dijagnostikuje Heliko bakterija?

Otkrivanje Heliko bakterije na vreme može sprečiti brojne zdravstvene komplikacije.

Čak i ako nemate simptome, a bili ste u kontaktu sa osobom koja potvrđeno ima H. bakteriju, testirajte se.

Dijagnostikovanje se vrši na tri načina:

 • Gastroskopija – Iako invazivan, ovo je najpouzdaniji način utvrđivanja prisustva Heliko bakterije. Sonda se spušta u želudac, odakle se uzima uzorak sluzokože i testira.
 • Izdisajni urea test – Neinvazivna metoda. Pacijentu se daje urea, a nakon nekog vremena prisustvo bakterije se utvrđuje u izdahnutom vazduhu.
 • Laboratorijska analiza stolice i krvi

Ishrana u slučaju infekcije Heliko bakterijom

U slučajevima infekcije Heliko bakterijom treba izbegavati hranu koja stimuliše lučenje želudačne kiseline (kao što je kafa, crni čaj i bezalkoholna pića) i hranu koja iritira sluznicu želuca (slano, ljuto, industrijske prerađevine).

U ishrani su poželjni sledeći sastojci:

 • Probiotici – prisutni su u hrani kao što su jogurt i kefir, a mogu se uzimati i kao suplementi. Probiotike formiraju dobre bakterije koje žive u crevima i stimulišu proizvodnju flore koja se bori protiv Heliko bakterije i smanjuje neželjene efekte koji se javljaju tokom lečenja bolesti, kao što su dijareja, zatvor i loše varenje.
 • Omega-3 i omega-6 -pomažu u smanjenju upale stomaka i sprečavanju bujanja Heliko bakterije, pomažući u lečenju bolesti. Ove dobre masti mogu se naći u hrani kao što su riblje ulje, maslinovo ulje, semenke šargarepe i ulje grejpfruta.
 • Voće i povrće – nekiselo voće i kuvano povrće treba jesti tokom lečenja, jer se lako vare i pomažu u poboljšanju funkcije creva. Određeno voće kao što su maline, jagode, kupine i borovnice pomažu u borbi protiv rasta ove bakterije.
 • Brokoli, karfiol i kupus – ove vrstepovrća, a posebno brokoli, sadrže supstance zvane izotiocijanati koji mogu pomoći u prevenciji raka i borbi protiv Heliko bakterije. Ovo povrće je lako svarljivo i pomaže u smanjenju bolova u želucu koji mogu nastati tokom lečenja. Za najbolje rezultate preporučuje se 70 g brokolija dnevno (oko 1/3 šolje).
 • Belo meso i riba – proteini sa manjim sadržajem masti, poput belog mesa i ribe, pomažu u varenju i sprečavaju da se hrana predugo zadržava u stomaku (što može izazvati bol i osećaj sitosti tokom lečenja).

Lečenje Heliko bakterije

Lečenje Heliko bakterije uključuje antibiotike i inhibitor protonske pumpe, koji smanjuje kiselost u želucu (Heliko pojačava kiselost).

Inhibitor uništava okolinu za rast i razmnožavanje bakterije, dok je dva antibiotika sistemski uništavaju.

Lečenje traje svega 7 dana i ukoliko se pridržavate preporuka lekara, može biti uspešno u prvom pokušaju.

Prilikom lečenja Heliko bakterije neophodna je promena životnih navika – prestanak konzumacije kafe, alkohola, cigareta – svega što izaziva kiselost u stomaku.

Infekcija se može ponoviti, a može se i pogoršati usled loših životnih navika, a bakterija može postati rezistentna nakon nekoliko tura bezuspešnog lečenja. Stoga je neophodno pristupiti lečenju ozbiljno i predano.

Lečenje se može potpomoći prirodnim čajevima, kao što je čaj od crnog gaveza i belog sleza, koji se preliva čajem od kamilice i pije se dva do tri puta dnevno.

Da li se infekcija H. pilori može sprečiti?

Možete smanjiti rizik od infekcije Heliko bakterijom na sledeće načine:

 • Pijte čistu vodu i koristite čistu vodu tokom pripreme hrane (ovo je posebno važno ako živite u delovima sveta za koje je poznato da imaju kontaminiranu vodu.)
 • Operite ruke temeljno (20 sekundi) sapunom i vodom pre jela i posle korišćenja kupatila.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime