Bol u grudima

Jedan od najčešćih razloga javljanja lekaru opšte prakse predstavlja bol u grudima.

Tu godine nisu bitne, javljaju nam se pacijenti od 17 do 107!

Prosto u jednom trenutku svako od nas oseti taj neki bol u grudima i naravno prvo što pomisli je naravno infarkt srca.

Šta sve izaziva bol u grudima?

Bol u grudima je stanje koje svakog uplaši i natera da se obrati lekaru!

Ali dobra strana je da većina uzroka tog bola ne potiču od srca jer svako prvo pomisli na infarkt!

Često je bol u grudima simptom:

1. Anksioznosti i paničnih napada,

2. Gorušice i bolesti želuca,

3. Bolesti koštano – zglobnog i mišićnog sistema,

4. Bolesti pluća,

5. Povrede,

6. I na kraju bolesti srca i krvnih sudova

Kao što vidite bolesti srca i krvnih sudova smo stavili na kraju.

Razlog tome su ozbiljnost tih stanja i posebni tekstovi o angini pectoris, infarktu srca i visokom pritisku.

Kako mi pregledamo pacijente koji se žale na bolove u grudima?

Nama se u opštoj praksi i hitnoj službi pacijenti često javljaju zbog bolova u grudima.

Svaki put kad neko dođe sa takvim simptomom, mi kao lekari moramo da uzmemo dobru anamnezu i da obavimo kompletan pregled.

Obavezno uradimo EKG i sve ostalo što je u našoj mogućnosti u tom momentu da propratimo to stanje.

Većinom se ispostavi da taj bol u grudima potiče od psihičkog stresa koji su imali, od nekog fizičkog napora ili trauma.

Ali bitno je isključiti mogućnost problema vezanih za srce, krvne sudove i visok pritisak, jer ipak mi najviše od toga strahujemo.

Sada ćemo malo da govorimo o tim uzrocima koji ne potiču od kardiovaskularmog sistema 

Tek kada 100 % isključimo mogućnost problema sa srcem prelazimo na razmatranje drugih uzroka bolova u grudima kao što su:

1. Fizički napor bilo da je usred rada ili neke sportske aktivnosti, bilo kakva povreda mogu da dovedu do bola u grudima.

Jedno od najčešćih stanja koje nastaje usled takvih uzroka je kostohondritis (costochondritis).

To je upala hrskavice rebara i prouzrokuje oštar bol koji se pogoršava na pokret i na udah da bi popustio na kraju.

Obično kad pritisnemo grudnu kost, pacijenti osete identičan bol u grudnom košu.

2. Na drugom mestu se nalazi upala i istegnuće mišića grudnog koša.

Ona je takođe posledica fizičkog naprezanja ili neke traume, nekog naglog pokreta a često može biti posledica nezgodnog položaja tokom spavanja.

3. Ono što je često su i polomljenja rebra, pogotovo kod starijih ljudi kao posledica padova ili bilo kakve druge povrede, koja se dijagnostikuju rendgenskim snimkom.

Ovi uzroci bola koji potiču od strane koštano-mišićnog sistema se leče mirovanjem i NSAIL (nesdteroidnim antiinflamatornim lekovima tipa ibuprofena, diklofenaka…).

Znaju da potraju, ali u suštini dobra strana njih je što ne moraju da ostave nikakve posledice.

Jedan od najčešćih uzroka bola u grudima su zapravo bolesti želuca

1. Na prvom mestu, tu izdvajamo želudačnu kilu (hiatus hernia) u kojoj deo želuca prolazi kroz otvor na dijafragmi i nalazi se u grudnom košu.

Pored bola u grudima, posebno nakon obroka, često su prisutni gorušica, problemi sa gutanjem, nagon na povraćanje i samo povraćanje, tahikardija.

2. Drugi čest problem su gastritis i GERB.

Gastroezofagealni refluks gde se kiselina i sadržaj iz želuca vraćaju ka usnoj duplji što često prozrokuje bol u obliku pečenja iza grudne kosti, gorušicu, muku, povraćanje.

3. Čir na dvanaestpalačnom crevu je takođe jedan od čestih uzroka bola.

Kad se posumnja na ove uzroke pored laboratorije, gastroskopije i još nekih testova da bi se dijagnostikovala ova stanja, i terapije u obliku medikamenata, nekad su potrebne i hirurške procedure.

Naravno, pacijentima se savetuje određeni režim ishrane, prestanak pušenja i konzumacije alkohola i kafe.

Bolesti respiratormog sistema, odnosno bolesti pluća česti su uzročnici bola u grudima

1. Počećemo od bronhitisa i upale pluća koji su posledica infekcije i koji se pored bola u grudima manifestuju i visokom temperaturom, kašljanjem, opštom slabošću, nekada krvavim ispljuvkom, gubitkom apetita.

Tu naravno, pored pregleda i snimanja pluća, davanja krvi na analizu, treba dati i ispljuvak, odnosno iskašljaj u mikrobiološku laboratoriju da bi se otkrio uzročnik infekcije.

To je jako bitno zbog ordiniranja terapije.

2. Rak pluća takođe može da bude kao jedan od simptoma bol u grudima, pored kašljanja i gubitka na težini.

Postoje i neka jako ozbiljna stanja vezana za pluća kao što su plućna embolija i pneumotoraks koja takođe mogu da daju bol u grudima.

Ali zbog ozbiljnosti tih stanja i o njima ćemo pisati u posebnom tekstu kao i detaljnije o raku pluća.

Kao što rekosmo uzrociti su različiti ali ovo su bila neka najčešća stanja koja ne potiču od kardiovaskularnog sistema, a daju bol u grudima!

Da bi vas malo smirili evo malo statistike javljanja infarkta.

Nama u ordinaciju opšte prakse uđe oko 40-60 pacijenata dnevno (da stvarno se trudimo da svakog detaljno pregledamo bez obzira na broj).

Od toga recimo jednom u dva do tri meseca uđe neko za koga stvarno posumnjamao da ima infarkt (a dnevno nam se na bol u grudima požali minimum dvoje…).

U hitnoj službi su te situacije naravno češće.

Šta trebate da uradite i ispitate ako imate bol u grudima?

Pre svega neophodna je kompletna laboratorija jer anemija takođe može posredno da dovede do bola u grudima.

Tu je obvezan rendgen srca i pluća, zatim eho stomaka, naravno eho srca.

Ako imate mogućnosti i naravno najosnovnije treba uraditi EKG pogotovo u trenutku bola.

E sad EKG je u neku ruku mač sa dve oštrice.

Ako ste recimo u hitnoj i imate bolove u grudima EKG koji ste uradili će prikazati samo trenutno stanje i on realno može da se izmeni u roku od pet minuta.

Šta mi tu radimo kako bi kompenzovali taj naš hronični nedostatak opreme, jer realno retko koja hitna ili opšta praksa može da se pohvali monitorom sa elektrodama, ehom srca i ekipom koja je obučena da uradi eho srca i svim ostalim aparatima na koje možete da prikačite pacijenta.

Mi u suštini pratimo pacijenta i bukvalno malo malo pa ga pitamo kako se oseća i obavezno mu povremeno slušamo rad srca!

Nije lako čuti infark srca slušalicama ali uz malo prakse i nedostatak opreme nauči se kada treba posumnjati.

Svaki pacijent je drugačiji, mnogo znači ako vi tog pacijenta znate od ranije naravno.

Ali ako se smire tegobe mi ponavljamo ekg posle oko 30 – 45 min u nadi da će se nešto na traci primetiti i zatim pacijenta šaljemo na sve već navedene pretrage.

Takođe mnogo zavisi i od toga kako se ko oseća.

Ako neko recimo ima normalan ekg a desi mu se da i posle nekog vremena opservacije i dalje ima bolove, pogotovo ako je noć.

Tada smatramo da ga ipak treba detaljno odmah ispitati u bolnici i da ga mora pogledati internista ili kardiolog bez obzira na njihova povremena mrgodna lica kada nas vide.

A šta vi treba da radite ako ste upravo osetili bol u grudima?

Pre svega, ako vam se prvi put dešava onda obavezno morate da se javite u hitnu pomoć ili najbližem lekaru.

Zatim morate da sednete u hladovinu ako ste napolju i probate koliko je god moguće smireno sačeakate Hitnu službu ili pak odete do najbližeg lekara da vas pregleda.

15 KOMENTARA

  • Poštovani,

   Bol u grudima može da bude i posledica nekog problema sa grudnim košem pa bi trebalo da uradite i rtg grudnog koša . Mada, bez obzira što Vam je sve u redu što se tiče analiza, trebalo bi da se javite i internisti ili kardiologu da Vas pregleda.

 1. Poštovani, pre nedelju dana sam imala temperaturu, nos je cureo, imala sam glavobolju.To je trajalo dva dana otprilike.
  Od prekjuče imam bol u grudima, jutros sam samo blago kasljucala,sinoc sam držala oblogu sa rakijom na grudi,sada isto.
  Inače imam 21 godinu i tri puta sam imala upalu pluća.Da li bih smela brufen ili neki drugi lek na svoju ruku da pijem?

  • Poštovana,
   Iskreno, trebalo bi ipak da se javite kod svog lekara na pregled, bolovi u grudima su uvek ozbiljan simptom….

 2. Imao sam jedne prilike jak bol u grudima da jednostavno nisam mogao da se pomijeram i hodam normalno. Sjecam se da je bilo toplo.uvecer kada sam spavao i da sam pored kreveta prozor malo bio otvorio da ulazi svjez vazduh,nekoliko dana je tako bilo da sam nakon.par dana dobio strasne bolove u predjelu grudi. Kada sam otisao kod doktora druga i ispricao mu,dao mi je neku inekciju,nisam vjerovao da ta bol moze da prodje u roku od minut. Tako da i promaja kojoj je covjek izlozen moze da bude uzeok tog bola.

 3. Postovani osecam bol u grudima i pritisak tupi bol u zeludac?I probadajuci bol u predelu grudnog kosa.Ova tri jutra sam imao mucninu.

  • Poštovani,to može da bude posledica problema sa želucem ali i problema sa srcem, bez pregelda i ekg -a teško je reći šta bi moglo da bude. Morate da se javite lekaru na pregled.

 4. Zdravo imam jedan Problem bila sam na sve kontrole sve je uredu ja nez sta bi vise moglo bit….jezik mi je ko zute Boje i imam ko dlakice na jezik i jezik mi se ljepi za nebce nemam dobro disanje nos mi isto ko zacepljen nemogu nikako disat kroz nos kad disem kroz nos u prsa me steze jedva govorim nocu nemam nikAko spavanje stalno se budim a sta mi je najgore sto me boli i steze u prsima bez prestanka

  • Poštovana ,
   Ne znam na kojim ste sve pregledima bili , ali Vama treba bris nosa i ždrela i sputum (iskašljaj) da se da na mikrobiološku analizu da se vidi da li imate gljivice ili nešto drugo , pa pregled ORL specijaliste . Takođe je verovatno potrebno da snimite pluća i srce i da odradite kompletne lab ,analize i javite se lekaru radi pregleda. Treba da se vidi da li to stezanje u grudima potiče od disajnih organa ili srca. Ako je od strane disajnih organa uputiće Vas kod pulmologa , ako je od srca kod kardiologa ….

 5. Bila sam na ct mrt vadila krv EKG srca bris na jezik neki dan sam bila za nos i pravili su mi test za alergiju nosa bijo je positiv jos mi ostalo samo pluca da kontrolisem ali meni je nos ko zacepljen i kad disem normalno kroz nos steze me u prsa i boli i moj jezik sto se ljepi jedan dok mi reko moze bit da vam se opustio neki misic i zato vam se jezik ljepi za nebce e sad vise nez di da idemm mozete mi vi rec da me uputite jel ovo je kod mene bez prestanka nepomognu ni tablete za bolove kad gutam pljuvacku nista ne osjetim koda mi je grlo skroz stegnuto

 6. U julu sam bila u Institutu za kardio vaskularne bolesti postavljena mi je dijagnoza RO 7,4 i I 10 urađen je i EKG i EHO srca tu su mi rekli da imam sistolni šum nad MU 2_3 /6 a poslednjih 4 5 dana osećam probadanja u grudima i imam osećaj gušenja

 7. Dobar dan imam jedan problem koji me muci već dve nedelje bila sam malo prehladjena pred novu godinu ali nista strasno nakon te prehlade odjednom sam osetila u toku noći neki pritisak u grudima ispod leve dojke uplašila sam se ustala izmerila pritisak bio je ok popila sam bromazepam i prošlo me je posle nekoliko dana mi je bilo ok onda je počelo opet ali sad bez prestanka svaki dan pritisak na levoj strani ispod dojke i na kod rame se ponekad proteže ponekad i bol je prisutan imam jako lupanje srca samo kada stojim ili hodam kad ležim ne cardiolog mi je uradio EKG ultrazvuk na brzinu je pogledao rekao da je sve ok uradila sam krvnu sliku danas tromponine i još nešto tamo i to je ok ali verujte mi ja se jako loše osećam imam sad sve učestaliji pritisak u grudima bolovi su prisutni ponekad sad nemogu vise ni da spavam novcu osećam kao neku hladnoću u grudima jako sam zabrinuta više ni bromazepam ne pomaže ni nista neznam sta bi moglo biti hvala za pomoć unapred

  • Poštovana, jedino što možemo da Vam savetujemo je da ponovo odete kod lekara na pregled. Možda da uradite i rtg pluća i u sklopu labratorije i hormone štitne žlezde .

   Pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime