Bolovi u leđima

Bolovi u leđima predstavljaju jedan od najčešćih razloga javljanja pacijenata u opštoj praksi.

To je ono kada napravite nagli pokret i odjednom ostanete u tom položaju jer svaki i najmanji makac izaziva bol…

U ovom tekstu ćemo probati da vam objasnimo šta su bolovi u leđima, zašto se oni javljaju i kako ih mi lečimo.

Kakvi mogu da budu bolovi u leđima?

Bolovi koje karakterišu ovo stanje mogu biti blagi, preko umerenih do jakih i mogu trajati nedeljama.

Najčešće se javljaju:

1. U vratu i šire se ka ramenima i rukama sa bolovima ponekad i u grudima.
2. U sedalnom donjem delu kičme i šire se ka jednoj ili obe noge (lumbosakralni deo kičme)
3. Mogu biti i središnjem delu kičme.

Tegobe mogu da nastanu i iznenada pri nekom naglom pokretu, podizanju tereta ili okretanju.

Tada taj bol može da bude te jačine da doslovno čovek mora da ostane u tom jednom položaju i svaka promena položaja taj bol pojačava.

Zašto se javljaju bolovi u leđima?

Kroz naš organizam prolaze nervi, kao recimo kablovi za kablovsku televiziju koje imaju omotač i deo u sredini.

Svi nervi polaze iz kičme, ako se desi neka povreda, ako se ošteti hrskavica između zglobova ili prosto istegne mišić, taj nerv biva pritisnut počne i da otiče.

Zamislite sada da ste priklještili kabl koji prenosi signal kablovske, doći će do promene i signal neće više moći da prolazi na način na koji je prolazio i imaćete smetnje na televizoru.

Isto tako i naši nervi, od tog dela koji je upaljen šalju impuls koji ide sve do vrhova prstiju i prijavljuju bol celom svojom dužinom.

Kako se ispituju pacijenti sa bolovima u leđima?

Pregled pacijenta je obavezan, neurološki pregled, provera pritiska, pregled slušanjem srca i pluća, a kada tegobe obuhvataju vrat i šire se u jednu od ruku, tada se za svaki slučaj radi i EKG jer ti bolovi mogu da izgledaju kao angina pektoris i infarkt miokarda.

U zavisnosti od nalaza radi se i rentgen bolnog dela kičme.

Kako se ti bolovi leče?

Terapija se određuje u zavisnosti od nalaza.

Ponekad tegobe prođu samo na neku od krema i masti za bolove, a ponekad je potrebna i kombinacija lekova za bolove, vitamina B kompleksa i lekova za opuštanje mišića.

Kada su tegobe baš izražene i ne prolaze šaljemo kod neurohirurga i fizijatra koji dalje rade preglede i dodatnu dijagnostiku (skener, magnet…).

Tegobe inače mogu da traju nedeljama, pa i mesecima i potrebno je jako puno strpljenja da se ovo stanje sanira.

Zašto se bolovi u leđima javljaju i kako da ih sprečite?

Današnji način života je takav da mi sve češće provodimo vreme sedeći ili radeći u jednom istom položaju i po nekoliko sati.

Sa druge strane, težak fizički posao, nemanje pauza i odgovarajuće zaštite prilikom rada takođe može da dovede do češće javljanja ovih teogba.

Zato, pravilno držanje tela, fizička aktivnost i naravno oprez i zaštita pri radu predstavljaju osnovu sprečavanja ovih tegoba.

Ako već imate ovih problema, budite strpljivi jer tegobe obično ne prolaze brzo i potrebno je ispoštovati terapiju i medikamentoznu (lekovima) i fizikalnu, kao i savetovani način života.

4 KOMENTARA

  1. Imam bebu 8. meseci. Samo dojena do 6. meseca. I sreca moja ima 11,3kg. I trazi samo da se nosa. Pukose mi ledja. Savet: kako je pravilno nositi a da se smanji bol u ledjima?

    • Poštovana,
      Nažalost tu nikakvo pravilno nošenje ne pomaže jer je beba teška i stalno je nosite , pa ste pod konstantnim naporom,a i beba se stalno pomera i, tako da jedino što mogu da Vam kažem je da možda možete da probate sa maramom za nošenje jer ona može da se zaveže tako da se težina ravnomerno rasporedi na ramena i leđa..Ima naravno i kengura koji imaju tu mogućnost. Najbolje bi bilo da bebu polako odvikavate od nošenja , a u međuvremenu pokušajte da ojačate malo mišiće , plivanje pomaže dosta, ima i relaksirajući efekat.

  2. Zasto kod mene ne prolaze vec peet god. i pored lekova,vezbi,terapija.Neurohirurzi su rekli da nisam za operaciju.Imam radikulopatiju L5S1 i diskopatiju donje lumbalne kicme.A ja ne mogu hodati ,sve mi noge utrnule i karlica i donja kicma,sve boli i ukoceno.Uglavnom lezim u krevetu,zivot mi je postao drama.Kako da ozdravim pomozite!!🍀💗

    • Poštovana, jedini predlog koji bi mi mogli da Vam damo je da se okrenete fizikalnoj terapiji i eventualno poseti nekoj banji. Ali nemojte ni tu da očekujete poboljšanje odmah, Vaše stanje je očigledno teško i biće potrebno puno vremena da se poprava.Želimo Vam sve najbolje.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime