Bolovi u leđima

Bolovi u leđima3 minuta čitanja

Bolovi u leđima predstavljaju jedan od najčešćih razloga javljanja pacijenata u opštoj praksi. To je ono kada napravite nagli pokret i odjednom ostanete u tom položaju jer svaki i najmanji makac izaziva bol…. U ovom tekstu ćemo probati da vam objasnimo šta su bolovi u leđima, zašto se oni javljaju i kako ih mi lečimo.

Bolovi koje karakteriše ovo stanje se najbolje može opisati kao dosadno kljucanje i tištenje koje ne da mira. Bolovi u leđima mogu da traju i nedeljama. Najčešće se javljaju u vratu i šire ka ramenima i rukama ili u sedalnom donjem delu kičme i šire se ka jednoj ili obe noge. Tegobe mogu da nastanu i iznenada pri nekom naglom pokretu, podizanju tereta ili okretanju, tada taj bol može da bude te jačine da doslovno čovek mora da ostane u tom jednom položaju i svaka promena položaja taj bol pojačava.

Zašto se taj bol javlja? Kroz naš organizam prolaze nervi, kao recimo kablovi za kablovsku televiziju koje imaju omotač i deo u sredini. Svi nervi polaze iz kičme, ako se desi neka povreda, ako se ošteti hrskavica između zglobova ili prosto istegne mišić, taj nerv biva pritisnut počne i da otiče. Zamislite sada da ste priklještili kabl koji prenosi signal kablovske, doći će do promene i signal neće više moći da prolazi na način na koji je prolazio i imaćete smetnje na televizoru. Isto tako i naši nervi, od tog dela koji je upaljen šalju impuls koji ide sve do vrhova prstiju i prijavljuju bol celom svojom dužinom.

Šta mi radimo kada nam dođe pacijent kod koga su prisutni bolovi u leđima? Naravno, pregled je obavezan kao i provera pritiska, slušamo srce i pluća, a kada tegobe obuhvataju vrat i šire se u jednu od ruku, tada za svaki slučaj radimo i EKG, ali o tim tegobama ćemo pričati u jednom od sledećih postova. Radimo RTG bolnog dela kičme a ponekad i karlice i kukova. Terapiju određujemo u zavisnosti od tegoba. Ponekada tegobe prođu samo na neku od krema i masti za bolove, a ponekad je potrebna i kombinacija lekova za bolove, vitamina B kompleksa i lekova za opuštanje mišića. Kada su tegobe baš izražene i ne prolaze šaljemo kod neurohirurga i fizijatra koji dalje rade preglede i dodatnu dijagnostiku ( skener, magnet…). Tegobe inače mogu da traju nedeljama i potrebno je jako puno strpljenja da bi se ova bolest izlečila.

E sada a zašto se ove tegobe javljaju i kako da ih sprečite? Današnji način života je takav da mi sve češće provodimo vreme sedeći za kompjuterom ili lap topom i po nekoliko sati. Bitna je fizička aktivnost i pravilan način držanja tela. A ako već imate ovih problema, budite strpljivi, idite na prepisane fizikalne terapije i obavezno tražite da vam pokažu vežbe kojima ćete sprečiti ponovan nastanak ovih tegoba.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

2 komentara na članak “Bolovi u leđima3 minuta čitanja

  1. Imam bebu 8. meseci. Samo dojena do 6. meseca. I sreca moja ima 11,3kg. I trazi samo da se nosa. Pukose mi ledja. Savet: kako je pravilno nositi a da se smanji bol u ledjima?

    1. Poštovana,
      Nažalost tu nikakvo pravilno nošenje ne pomaže jer je beba teška i stalno je nosite , pa ste pod konstantnim naporom,a i beba se stalno pomera i, tako da jedino što mogu da Vam kažem je da možda možete da probate sa maramom za nošenje jer ona može da se zaveže tako da se težina ravnomerno rasporedi na ramena i leđa..Ima naravno i kengura koji imaju tu mogućnost. Najbolje bi bilo da bebu polako odvikavate od nošenja , a u međuvremenu pokušajte da ojačate malo mišiće , plivanje pomaže dosta, ima i relaksirajući efekat.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *