Holter EKG

Simptomi poput ubrzanog ili usporenog rada srca, zamaranja pri najmanjoj aktivnosti i gubitka daha, malaksalost, slabost, posebno probadanja u gornjem delu abdomena i grudima zahtevaju da se javite kardiologu i proverite da li je sa srcem sve u redu.

Iako ovi simptomi mogu da ukažu na neka druga zdravstvena stanja, najbitnije je otkloniti sumnje koje su kardiološke prirode.

Tom prilikom će vam se uraditi EKG srca, ali može da se dogodi da se tokom čitanja rezultata i rutinskog pregleda ne otkriju nikakve srčane smetnje.

U tom momentu lekari često zahtevaju od pacijenata da urade i holter EKG-a.

Holter EKG predstavlja sasvim bezbedan, neivanzivan metod praćenja rada srca.

Ceo sistem sastavljen je od elektroda koje se stavljaju na kožu grudi i malog uređaja, poput mobilnog telefona, sa kojim se elektrode uz žice povezuju i prate i beleže rad srca tokom 24 ili najviše 72 sata.

Za taj period se otkriva pravo stanje kada je srce u pitanju i mnogo je lakše uvideti da li postoji određena problematika koju treba dalje ispitivati ili odmah krenuti sa lečenjem.

Ako imate određena pitanja kada je ovaj sistem monitoringa srca u pitanju, verujemo da ćete najveći broj odgovora pronaći baš u ovom tekstu.

Postoji li proces pripreme za holter EKG snimanje?

Kao što ste već videli, radi se o sasvim bezbolnom i neinvazivnom metodu praćenja rada srca.

Čak ni sam uređaj neće biti primećen ispod garderobe, što znači da vam u potpunosti dozvoljava da obavljate sve svoje svakodnevne obaveze i planove.

Od priprema je najvažnije da se pre postavljanja holtera okupate, jer u toku njegovog nošenja to nije moguće, budući da bi voda odlepila elektrode sa kože.

Za muškarce je često zahtev da obriju ili izdepiliraju grudni deo, kako bi elektrode mogle nesmetano da se zalepe za kožu.

I to je sve, druge pripreme nisu potrebne.

Ponašanje tokom nošenja holtera EKG?

Postoje određena pravila.

Prvo i najvažnije je da u toku 24, 48 ili 72 sata koliko budete nosili holter EKG obavljate sve poslove i aktivnosti koje inače radite, kako bi se u potpunosti videla realna slika rada srca.

To znači da ćete normalno ići na posao, raditi po kući, izaći u grad, a ako nemate nekih fizičkih aktivnosti savetuje se da ubacite neku šetnju kako bi se očitao rad srca i tom prilikom.

Teški treninzi se izbegavaju zbog znojenja.

Uz sve ovo, potrebno je da vodite za to vreme dnevnik aktivnosti.

To znači da upisujete u određenu svesku šta ste radili i u koje vreme, da li ste hodali, šetali, džogirali, sedeli i odmarali i tako dalje.

Zajedno sa snimkom rada srca, uz opise u dnevniku, kardiolozi dolaze do lakše i bolje dijagnostike.

Šta snimak holtera može da otkrije?

Monitoringom rada srca uz holter EKG otklanjaju se ili potvrđuju sumnje u vezi sa srčanim radom i zdravljem.

Sami rezultati mogu da pomognu kardiologu da odredi odgovarajući terapiju ili da zatraži još dodatnih analiza za bolju dijagnostiku.

Uz holter EKG-a utvrđuje se postojanje aritmije, tahikardije, bardikardije i drugih srčanih smetnji i oboljenja.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime