Paracetamol

Paracetamol predstavlja generičko ime za jedan od najkorišćenijih lekova za temperaturu i bolove.

Možete ga naći kao pojedinačni lek pod različitim fabričkim imenima (Febricet, Panadol, Paracetamol…) ali se sve češće pojavljuju i kombinacije paracetamola sa ibuprofenom i drugim lekovima.

Poenta je da se ovaj lek ponekad uzima zdravo za gotovo i kao lek koji može svako da pije uključujući dojilje i trudnice.

Kada je nastao paracetamol?

Paracetamol je prvi put sintetisan davne 1877. godine, ali je u široku upotrebu ušao tu oko 1950. godine kada je potvrđena njegova sigurnost.

Od tada je on postao jedan od najčešće korišćenih lekova za obaranje visoke temperature i smanjivanje bolova.

Nalazi se čak i na listi osnovnih medicinski lekova Svetske zdravstveno organizacije.

Razlog za to je činjenica da je on jedan od lekova koji može da se koristi i u trudnoći i dojenju i da ima malo neželjenih dejstava i ograniečnja.

Čemu služi paracetamol?

Paracetamol predstavlja lek za smanjivanje simptoma bola i obaranje temperature.

Ako ga upoređujemo sa drugim lekovima iz ove branše, on predstavlja slabiju varijantu.

Njime može da se umiri bol manjeg i srednjeg intenzteta i neznatno snizi temperatura.

Slabiji je od ibuprofena, ali u prednosti je u odnosu na njega jer može da se koristi više puta u toku dana.

Njegovo dejstvo počinje oko 60 minuta posle uzimanja i traje oko 4 sata.

Kako se koristi paracetamol?

Kada nam dođe neki pacijent sa povišenom temperaturom ili bolom, posle pregleda mu pre svega savetujemo da ovaj lek pije oprezno i da ga shvati ozbiljno.

Dozu od 500 miligrama, koliko obično ima jedna tableta, možete uzimati 4 puta dnevno odnosno na 6 sati.

Ukoliko postoje jači bolovi, može se piti i na 4 sata po 500 mg ili 1000 miligrama na 4 h.

Važno je naznačiti da je maksimalna dnevna doza 4000 miligrama, dakle 8 tableta na dan.

Nikako i nikada se ne sme prekoračiti ova doza.

Ukoliko se piju još neki lekovi za prehladu, obavezno treba pogledati uputstvo na tom leku i videti da slučajno i on nema u sebi paracetamol.

Toksične reakcije paracetamol su retke ali su opasne po život.

Postavlja se pitanje, koliko paracetamola možete da uzmete kod kuće na svoju ruku?

U teoriji maksimalna dnevna doza je 8 tableta dnevno do 3 dana ali u realnosti ta doza je mnogo manja.

Nema svrhe da pijete maksimalne doze paracetamola 3 dana.

Tegobe koje traju toliko dugo i ne „pokrivaju“ se lekovima zahtevaju pregled i detaljne analize.

Realnije je da počnete sa po jednom tabletom paracetamola na 4-6 sati.

Ukoliko se tegobe ne smire ili se pogoršaju posle jedne do dve tablete javite se kod lekara kako bi se videlo zašto se tegobe ne smiruju.

Koja su neželjena dejstva paracetamola?

Paracetamol retko kada da je neželjena dejstva i najčešće su to alergijske reakcije i stomačni problemi.

Ali ukoliko se prekorači doza od 8 tableta dnevno neželjena dejstva mogu da budu opasna po život.

Razlog za to je proces razgradnje paracetamol koji ide preko jetre.

Velike količine ovog leka mogu da dovedu do akutnog oštećenja jetre koje može da se ogleda u pojavi žutice, mučnine, povraćanja, bolova u stomaku i malaksalošću te povećanja vrednosti enzima jetre AST, ALT i markera oštećenja GGT.

Ukoliko se ovo stanje ne reši može da dođe do otkazivanja jetre odnosno stanja opasnog po život.

Iz tog razloga, zdrava jetra predstavlja nešto na šta treba da obrate pažnju svi oni koji piju ovaj lek.

Osobe koje imaju oštećenje jetre, recimo oni koji konzumiraju alkohol bi morali da uzimaju manje doze paracetamol ili da ga izbegavaju.

U pojedinim istraživanjima je primećeno da uzimanje paracetamola podiže pritisak za 4 milimetara živinog stuba, što se čini malim ali ipak značajnim brojem.

Takođe, zabeleženi su slučajevi da je paracetamol izazvao krvarenje u želucu.

Sve ovo dovodi u pitanje mogućnost upotrebe paracetamola u hroničnoj terapiji i naglašava da ukoliko se tegobe ne smire nakon 3 dana uzimanja paracetamola, neophodno je javljanje lekaru.

Paracetamol trudnoća i dojenje?

Paracetamol se smatra jednim od retkih lekova koji je dozvoljen kako u trudnoći tako i u dojenju.

On ipak prolazi placentu, što sa sobom povlači pitanje kako ga razgrađuje bebin metabolizam, ali za sada su istraživanja na ovu temu oskudna.

Savetuje se naravno oprez i uzimanje ovog leka sam onda kada je to neophodno i ne na duži vremenski period.

Na kraju, zaključak bi bio da paracetamol, kao i svi drugi lekovi, ima svoje dobre i loše strane.

Predstavlja jedan od sigurnijih lekova ali su potrebna dodatna istraživanja vezana za paracetamol kako bi moglo da se kaže da je 100 posto siguran.

Takva istraživanja je realno nemoguće sprovesti zbog etičkih ograničenja.

Iz tog razloga budite oprezni kada ovaj lek koristite i javite se lekaru ukoliko vam tegobe ne prolaze.

13 KOMENTARA

 1. Da li koriscenje paracetamola svakog meseca, 2-3 puta mesecno u dozi do 1000mg dugorocno predstavlja opasnost za jetru?

  • Poštovana, nije u pitanju paracetamol, postavlja se pitanje iz kog razloga se uzima na taj način odnosno dobro bi bilo rešiti sam problem zbog kojeg se uzima …. Što se opterećenja jetre tiče, ne bi trebalo da bude opasnosti, ali opet to zavisi i od ostalih lekova koji se uzimaju….

  • Poštovana ,
   Izvinite što tek sad odgovaramo. Pretpostavljam da ste do sad odveli dete lekaru. U principu tablete Paracetamola nisu za decu i morali biste da ih delite. Imajući u vidu da se paracetamol pravilno dozira po kg težine deteta , a ne po uzrastu, bilo bi teško da podelite tabletu precizno. Paracetamol se daje 10-15 mg po kg , mnja doza po kg ide ako je manja temperatura ili dete okej reaguje i na manje doze . Pa ako dete ima 10 kg , trebalo bi da popije od 100 mg do 150 mg na 6 sati ( maksimalno 4 doze u 24 h).
   Ako je 100 mg , onda je 1/5 tablete, ako je 150 mg to je 1/3 tablete. Ali deca obično cak i usitnjene tablete pljunu ili povrate. Ako dete ima malu telesnu težinu , deljenje tableta nije baš opcija , ali sirup paracetamol bi trebalo da može da se kupi u svakoj zemlji , mada kad se radi o detetu od dve godine , bolje ga je odvesti lekaru.

 2. Herpes zastor prate bolovi i posle otpadanja hrasti. Isti pokrece i bolove u zglobovima zbog reumatskog artritisa. Panadol koristim vec mesec dana jer se bolovi ukrstaju( po 1 tabletu na 8 sati)
  Dermatolog – ultimate panadol po potrebi

 3. Postovanje,
  Kao neko ko ceo zivot ima glavobolje raznih intenziteta pokusavam da nadjen lek koji mogu koristi jednom do dva puta nedeljno bez trajnih posledija. Da li bi paracetamol bio pogodan za tako nesto?

 4. Imam intezivan bol u ledjim jer sam imala problema u stanu sa parketom i postavila laminat i bila saveta potom pojava moljaca i koristila paracetamol ali jednom dnevno bas kad jako boli ! Uskoro idem na rehabilitaciju u Dom zdravlja ali da napomenem da imam hronični gastritis pa se plasim da mi ne oseti jos vise istanjenu sluzniicu zeludca!Inace pijem Iberogast i uvece Famotidin jednu tabletu po nalogu dr gastroenterohepatologa!Da li je to dovoljno i koliko moze da mi nasteti Paracetamol jednom dnevno !Inace ga pijem par dana nikad do sad! Srdacan pozdrav!

  • Poštovana, paracetamol spada u štedljivu vrstu lekova za želudac , ali opet budite oprezni sa njim i gledajte da ga pijete što ređe uzimajući u vid sve ostale probleme koje imate. Postoji čitav niz krema koje biste mogli da koristite za ublažavanje tegoba i koje možete naći u apoteci.

 5. Pre 10-tak godina sam na jednu četvrtinu leka mislim NOVAGETOL imao burnu reakciju u vidu baš velikog krvnog pritiska,šištanja i velikog pritiska na grudima kao da mi je neki teret na istim. Tad su mi pomogli u hitnoj.Od tog dana iz straha od svih lekova uzimam ponekad kada je neophodno samo BRUFEN. Ne znam kako da se oslobodim od tog straha. Na vise mesta sam se raspitivao i na Novagetol ne rade alergoloske testove. Da li mi mozete dati neki savet. Najgore od svega je da nisam siguran 100% da je to bio Novagetol.Unapred zahvalan na odgovoru..

  • Poštovani, pre svega za sada definitivno izbegavajte Novalgetol , dobro je što on predstavlja samo jednu vrlo usku vrstu lekova. Postoji dosta drugih lekova koji mogu da se koriste umesto njega. Dobro je što Vam brufen prija i što nemate nikakvu reakciju na njega . On u potpunosti može da zameni Novalgetol u svakom pogledu. Pored toga, tu su i lekovi iz roda paracetamola koji su takođe u redu , slabiji doduše ali retko prave alergijeske reakcije. Što se ostalih lekova tiče, napravite spisak lekova koje ste uzimali nekoliko sati pre te reakcije i na osnovu toga javite se svom lekaru kako bi se videlo koji bi još od njih mogao da dovede to reakcije koju ste imali . Nije strašno ne brinite, danas su reakcije na lekove česte , važno je samo da ne budu previše burne i da se na vreme javite lekaru na pregled. Takođe, nije loše da uz sebe imate neki od lekova za zaaustavljanje alergijskih reakcija .

   Pozdrav

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime