kašalj

Kašalj, zašto se javlja i kada predstavlja znak za uzbunu?5 minuta čitanja

Kašalj predstavlja jedan od najčešćih simptoma zbog kojih se pacijenti javljaju lekaru. Može da traje i nekoliko nedelja ali ne treba ga se plašiti jer on predstalja normalan odbrambeni mehanizam našeg organizma.

Ali treba mu tražiti i naći uzrok jer kašalj može da bude povezan sa mnogo različitih, manje ili više opasnih, bolesti.
Kakav može da bude kašalj ?

Gruba podela kašlja bi bila na suvi kod koga nema iskašljavanja sekreta i vlažni kašalj kod koga ima iskašljavanja sekreta.

Takođe možemo ga podeliti na akutni kašalj koji traje oko 3 nedelje i hronični koji traje duže od 3 nedelje.

Ko nam se najčešče javlja u ambulantu zbog kašlja i zbog čega se kašalj najčešće javlja?

Najčešći razlog javljanja pacijenata u ambilantu su naravno infekcije. Ovaj tip kašlja se zove akutni, obično traje do tri nedelje i nije opasan.

Uzroci nastanka ovog kašlja mogu da budu različiti ali mi bi tu izdojili pre svega infekcije u predelu nosa i sinusa koje mogu da dovedu do slivanja sekreta ka plućima i refleksnog naleta kašlja kako bi se taj sekret izbacio, takav kašalj je obično vlažan sa izbacivanjem šlajma različite boje ali nije naročito učestao i nema bolova u plućima prilikom kašlja.

Upale grla i grkljana mogu da dovedu do suvog i nadražajnog kašlja, koji može da bude jako dosadan i iscrpljujući. On je u glavom praćen golicanjem u donjim delovima grkljana gde se nalaze glasne žice, najčešće ga izazivaju virusi i zna da potraje i do tri nedelje.

I na kraju sama infekcija na plućima može da dovede do pojave kašlja. Tu imamo bronhitis, kada sama infekcija nastaje na bronhijama, pa one produkuju obično gust sekret koji može biti različite boje. To je akutni bronhitis koji obično traje do tri nedelje, za razliku od hroničnog bronhitisa gde simptomi postoje sve vreme manje ili više izraženi.

Kašalj kod akutnog bronhitisa je praćen i zviždanjem u grudima, povišenom temperaturom, ali i drugim simptomima koji se javljaju ako ste prehlađeni ili imate grip.

Druge važne infekcije su one gde nastaje upala pluća (pneumonija). Upale pluća predstavljaju zapravo upalu najsitnijih delova plućnog tkiva – alveola i prostora između njih ( intersticijum). Uzročnici mogu biti bakterije, virusi i to isti oni koji uzrokuju prehlade i grip, gljivice, neki paraziti itd…

Obično su prvi simptomi povišena temperatura i suv nadražajni kašalj koji posle prelazi u produktivan kašalj gde sekret može biti sluzav i gnojav. Pneumonije su praćene plitkom disanjem, zamaranjem, drhtavicom, naletima znojenja, a često i konfuzijom, pogotovo kod starijih od 65 godina.

Tu bismo i tuberkulozu izdvojili koja je još jedna bakterijska infekcija pluća koja i pored vakcinacije ima značajan udeo u oboljevanju. Leče se u zavisnosti od uzročnika i težine.Od drugih uzroka nastanka kašlja bi izdvojili još:

1.Problemi sa želucem. Takav kašalj nastaje jer trunčice želudačne kiseline iritiraju grkljan i ulaz u pluća što je samo po sebi dovoljno za pojavu kašlja.

2. Pojedini lekovi za visok pritisak tzv ACE – inhibitori, mogu da dovedu do upornog i neobjašnjivog kašlja. Tada treba, uz konsultaciju lekara, pristupiti zameni tih lekova nekim drugim.

3. Hronični bronhitis i astma kod kojih je kašalj stalan , praćen iskašljavanjem gustog žitkog beličastog sekreta

4. Pušači (koji bi trbali da prestanu da puše… )

5. Kongestivna srčana insuficijencija ( srčana slabost)

6. Tumori pluća

Kada je kašalj znak za uzbunu i šta treba da vas uplaši?

1. Ako se često javlja ili traje duže od 3 nedelje

2. Osećaj gušenja i pritiska u grudima

3. Kašalj praćen bolovima u grudima i osećajem kao da se nešto cepa

4. Ako se iskašljava krv ili braonkasto zelenkasti sekret

5. Gubitak na težini, malaksalost i zamaranje

Ako vam se javi neki od ovih simptoma morate obavezno da odete na pregled kod lekara, jer naše telo nam stalno šalje signale, važno je da ih tumačimo i ozbiljno shvatamo.

Kod kašlja u zavisnosti od nalaza na plućima i naravno trajanja, neophodno je uraditi rentgenski snimak pluća i dati iskašljaj na analizu, kao i uraditi kompletnu krvnu sliku sa zapaljenskim parametrima i biohemijom.

Što se tiče zračenja rentgenom, toga se ne treba plašiti, često se ima predrasuda da su doze koje se prime velike, to nije tačno. Zapravo, mi svakodnevno iz okoline i iz svemira primamo zračenje. Tokom jednog rentgenskog zračenja pluća primimo dozu zračenja otprilike koja bi odgovarala desetnodnevnom zračenju koje primimo od naše okoline.

Radi poređenja doza koju primimo ako bismo radili skener grudnog koša bi odgovarala šestmesečnom zračenju iz okoline ( naravno skener je preciznija metoda dijagnostike).

U svakom slučaju, kašalj uvek ima uzrok i treba ga pronaći, zato da ne biste bar oboljevali od infekcija disajnog sistema koji su najčešći uzročnici kašlja, jedite puno voća i povrća, unosite dovoljno vode, provetravajte dovoljno prostorije, krećite se dovoljno i naravno smanjite ili prestanite da pušite.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *