bronhitis

Bronhitis predstavlja jednu od najčešćih infekcija zbog kojih se pacijenti javljaju svom izabranom lekaru. Može da bude akutni koji ne ostavlja posledici ako se leči i hronični koji traje čitavog života i predstavlja stalno stanje.

U ovom tekstu ćemo obratiti pažnju na akutni bronhitis koji nastaje kao posledica infekcije i koji traje do desetak dana, stim što sam kašalj može da se zadrži i do nekoliko nedelja po završetku infekcije.

Kako nastaje akutni bronhitis?

Akutni bronhitis pre svega izazivaju virusi. Najčešće virusna infekcija kreće od nosa a zatim se spušta niz naše disjane puteve kroz traheju do bronhija gde izaziva upalu tkiva od kojeg se bronhije sastoje, zbog čega se i zove bronhitis.

Uzročnici mogu da budu i bakterije ali i gljivice koje vrlo često mogu da izazovu kašljanje koje traje dugo a nikako ne može da se zaleči.

Koji su simptomi akutnog bronhitisa?

Kada jednom taj virus dodje do bronhija, dolazi do upale površnog tkiva od kojih se bronhija sastoje. One otiču i počinju da luče sekret u cilju odstranjivanja virusa koji je do njih došao. Tu kreće jedan od prvih simptoma bronhitisa.

Kašalj i iskašljavanje sekreta koji može da bude beličast ali i žućkasto zelenkast što može da znači već težu infekciju. Pojavljuje se temperatura koja može da ide i do 39 stepeni. Pacijenti u ovom trenutku vrlo često počnu da osećaju zamaranje, bolove u grudima prilikom kašlja, ponekad pištanje u grudima pogotovo noću.

Vrlo često nam se pacijenti ili njihova rodbina žale kako noću dok spavaju čuju neke pištave zvuke, mi volimo da kažemo kao zvuk gramofona ( ko se seća gramofona naravno…). Ti pištavi zvuci pri disanju nastaju zbog toga što se oticanjem bronhija, one sužavaju i kao frula prave pištavi zvukovi.

Treba naglasiti da često kod virusnih bronhitisa dođe i do bakterijske superinfekcije, tj kad se i bakterija žargonski rečeno „zakači“ što predstavlja jednu od komplikacija bronhitisa koja ne sme da se previdi.

Kako se otkriva bronhitis?

Prvo i osnovno, lekar na osnovu vaše anamneze i nalaza na plućima može da utvrdi da se radi o bronhitisu, ali ne može stopostotno da utvrdi da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji. Zato se obično radi krvna slika sa leukocitarnom formulom, sedimentacijom i CRP-om kao brza orijentacija.

To je značajno da bi se videlo da li će se uvesti antibiotik u terapiju. Često lekari šalju pacijente da urade rentgen pluća, ali i da daju sputum ( iskašljaj) na mikrobiološko ispitivanje.

Rentgen je bitan da se utvrdi da li se iza bronhitičnog nalaza ne krije i upala pluća (ili neko drugo oboljenje), jer ne moraju se sve upale pluća čuti stetoskopom. Dok je sputumum ili iskašljaj bitan da bi se videlo da nema slučajno neke bakterije ili gljivice u plućima.

Kako se akutni bronhitis leči?

Terapija u principu najviše zavisi od nalaza. Pored lekova za obaranje temperature, uključuju se i ekspektoransi ( lekovi koji su za iskašljavanje), antibiotici po potrebi, ali i bronhodilatatori ( lekovi koji šire bronhije) i kortikosteroidi ( lekovi koji smanjuju upalu) ako nalaz to zahteva.

Inhalacija bosiljkom može da olakša disanje očisti sinuse i spreči slivanje u pluća. Dok čaj od bokvice ili podbela podstiče iskašljavanje. Ipak bismo pomenuli da i pored terapije, jedna od najvažnijih stavki da bi se što pre došlo do izlečenja je da čovek treba da se odmara i miruje, da unosi dovoljno tečnosti jer to pomaže rastvaranju sekreta, da prestane da puši i da sebe izlaže dimu i drugim iritansima disajnog sistema.

7 KOMENTARA

  • Treba da odete kod lekara da Vas pregleda, uradite laboratoriju, snimite pluća i na osnovu toga krenete ili u dalje ispitivanje ili u lečenje tegoba

 1. Poštovavni, šta znači kada na rtg-a snimku pluća piše : “ Obostrano difuzno naglašen bronhovaskularni crtež“. Hvala unapred

  • Poštovani ,
   Bronhovaskularna šara je predstavlja krvne sudove pluća . U mnogim slučajevima je pojačana zbog dubokog udaha pri snimanju. Sama po sebi ne mora da bude zabrinjavajuća, pogotovo ako nema simptoma i nalaza.Takođe je naglašena , tj pojačana kod pušača i kod onih koji žive i rade u zagađenim sredinama, u akutnom i hroničnom bronhitisu ,kod infekcija , kod popuštanja srca i mnogim drugim stanjima… Zato kad se vidi ovakav RTG snimak , uvek treba sagledati celokupnu sliku pacijenta.

 2. Moj sin ima bronhitis, hvata ga već par puta za redom. Dobije samo inhalacije. Sta moze koristiti kao dete od 3 godine da mu olaksam iskasljavanje i tegobe?

  • Poštovani, lekari smo opšte prakse pa generalno ne lečimo decu, ali kao roditelji bismo Vam savetovali da samo nastavite tako kako radite do sada i redovno idete kod pedijatra na pregled.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime