anemija

Anemija i ja3 minuta čitanja

Anemija predstavlja prosto rečeno malokrvnost, tj slabost u krvnoj slici. Postoji nekoliko vrsta anemija, a ono što je karakteristično da bez obzira od koje vrste anemije bolujete, neki opšti simptomi su isti: malaksalost, umor, mučnina, glavobolje i vrtoglavice, bledilo, razlupavanje srca…

Za nas su najinteresantnije ove tri vrste koje ćemo opisati:

  • Anemija usled nedostatka gvožđa ( sideropenijska) se manistefuje sniženim nivoom gvožđa, smanjenim brojem crvenih krvnih zrnaca i smanjenim hemoglobinom  ( naravno i neki drugi parametri su sniženi). Obično se javlja kod žena koje imaju obilne menstrualne cikluse, kod vegeterijanaca, kod onih koji imaju problema sa varenjem, imaju neke bolesti creva ( ulcerozni kolitis, celijakija, hemoroide i imaju krvarenje ), ali može da bude i jedan od simptoma  neke maligne bolesti ( npr rak debelog creva , rak pluća…) U suštini ako se postavi dijagnoza sideropenijske anemije, uvek je bitno otkriti i uzrok nedostatka gvožđa jer iza nje mogu da se kriju neke ozbiljne bolesti. Prvenstveno se leči  preparatima gvožđa i folne kiseline i promenom ishrane.
  • Anemija usled nedostatka folne kiseline (megaloblastna anemija zbog nedostatka folata). Od anemije ove vrste obično boluju osobe koje ne unose dovoljno mesa, jaja, zelenog povrća, oboleli od celijakije i malignih bolesti creva , osobe kojima je odstranjen deo želuca ili creva, kao i nekih drugih bolesti…  Ova vrsta je zanimljiva posebno za trudnice kad su potrebe za folnom kiselinom povećane i na račun ploda koji se razvija jer za pravilan rast u prvom trimestru trudnoće je neophodna folna kiselina. Zato svi oni kompleksi vitamina koje trudnice koriste sadrže u sebi od 400-800 mikrograma folne kiseline, a doze koje se preporučuju idu do 5 mg dnevno u prvom tromesečju trudnoće. Ova anemija se manifestuje sniženim brojem eritrocita (crvenih krvnih zrnaca), obično normalnim hemoglobinom, ali je zato zapremina eritrocita uvećana (MCV je povećan). Pri dijagnostikovanju su snižene vrednosi folata, a ova vrsta anemije se koriguje primenom preparata folne kiseline.
  • Anemija usled nedostatka vitamina B12 ( perniciozna anemija) je još jedan oblik malokrvnosti gde usled toga što je sluzokoža  želuca oštećena i istanjena  ne produkuje  dovoljnu količinu unutrašnjeg  faktora  a to je protein za koji se vezuje   vitamin B12. Bez ovog unutrašnjeg faktora sva količina b12 koju unesemo u organizam ne može da se iskoristi jer vitamin nema  za šta da se veže. B12 je neophodan za mnoge procese u telu, a njegov nedostatak se pored opštih simptoma koje smo opisali manifestuje i peckanjem, svrabom  i utrnološću u udovima ( periferna neuropatija), postoje i problemi sa varenjem (mučnina, povraćanje, proliv nakon jela…). Kad se posumnja na pernicioznu anemiju preko nalaza krvne slike i biohemijskih analiza, treba uraditi nivo vitamina B12 koji je tada obično snižen. Obično se radi i gastroskopija jer  u osnovi uzrok ove anemije je obično problem sa želucem. Terapija je doživotna i daju se injekcije ovog vitamina. Terapiju treba sprovoditi redovno jer komplikacije se manifestuju i na kičmenoj moždini i velikom mozgu, a jedna od mogućih komplikacija je i rak želuca.
Ono što treba da znamo je da bez obzira od koje vrste anemije se boluje i gvožđe i vit b12 i folna kis se nalaze u mesu , ribi, jajima , zelenom povrću i mahunarkama , tako da nam nije potrebna nikakava egzotična hrana da bismo ih uneli u organizam. Zato se hranite zdravo i osluškujte svoje telo.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Pitajte nas, recite šta mislite :)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *