šećer u krvi

Merenje šećera je u kućnim uslovima je postala uobičajena stvar , što zbog dostupnosti raznih merača glikemije , a najviše zbog toga što danas mnogo ljudi ima poremećaj  metabolizma koji dovode do insulinske rezistencije ili do dijabetesa.

Iz tog razloga smo napisali ovaj tekst u nadi da će vas osloboditi nepotrebnog nerviranja. Uz naravno podsetnik, da pravilno tumačenje može da vam da samo vaš izabrani lekar.

Kako se pravilno meri šećer u krvi?

Merenje šećera aparatom nije teško. Morate samo da savladate onaj prvi strah od uboda ali i da vodite računa o higijeni. Ono na šta morate da obratite pažnju ukoliko merite šećer u krvi kod kuće je da:

  1. Šećer merite ujutru, na prazan stomak.
  2. Dan pre merenja šećera do 19 h večerajte i posle pijte samo vodu. 
  3. Pre merenja, prst koji planirate da ubodete obrišite vatom natopljenom alkoholom a zatim suvom vatom ili sačekate da se osuši .
  4. Kada se ubodete prvu kap obrišite vatom, drugu uvucite u aparat.
  5. Ubod i krvarenje iz prsta zaustavite pritiskom vatom natopljenom alkoholom.

Kako se tumače dobijene vrednosti? 

Normalan opseg vrednosti za jutarnju glikemiju (šećer) je od 3,9 -6,1. Ukoliko ste popili kafu pre merenja, ma koliko ona bila gorka, morate uzeti u obzir da će vrednosti da se povećaju. Konzumiranje hleba, slatkiša odnosno bilo kakvog obroka će tu vrednost da povisi još više.

Što znači da, ukoliko ste oko 12 h izmerili da vam je šećer 7 taj rezultat morate uzeti sa rezervom.

Normalne vrednosti šećera 2h posle obroka bi trebale da budu do 7,8 mmol/l . Za dijabetičare su te ciljne vrednosti glikemije 2h nakon obroka 9 mmol/l da bi se smatralo da su dobro regulisani.

Ukoliko su vam vrednosti šećera u krvi preko 6,1 ujutru na prazan stomak ili više od 7,8 dva sata posle jela, onda one predstavljaju hiperglikemiju (povećan šećer) i zahtevaju posetu lekaru i detaljno ispitivanje. Pojedina stanja kao što su upale, povrede , stres takodje mogu da povećaju vrednosti šećera u krvi. Tada treba rešiti osnovni problem a onda raditi na problemu šećera.

Treba još naglasiti da vrednosti ispod 3,9 predstavljaju hipoglikemiju (smanjen šećer u krvi) . Ukoliko ste osetili slabost ,malaksalost, drhtanje ruku i izmerili nizak šećer u krvi, pojedite nešto slatko a zatim i neki kompletan obrok.  Česta pojava niskog šećera u krvi zahteva da posetite lekara jer se i tom stanju treba naći uzrok.

Provera šećera je posebno važna za dijabetičare, pogotovo na insulinu. Razlog za to je terapija koju oni uzimaju i čiji je cilj normalizacija šećera u krvi . Na osnovu merenja šećera u krvi se osobama obolelim od dijabetesa koriguje i prati terapija.

Šta ako imate povišen šećer u krvi?

Ukoliko ste izmerili povišen šećer u krvi nekoliko puta za redom morate odmah da krenete to da rešavate:

  1. Krenite sa dijetom, izbacite slatkiše,peciva i smanjite konzumiranje hleba.
  2. Javite se lekaru, on će vas pregledati i poslati na dalja ispitivanja. Moraćete da uradite kompletnu laboratoriju sa OGTT testom  ili HbA1c rezultatom RTG srca i pluća, eho stomaka kao i druga ispitivanja koja će se odrediti na osnovu pregleda.
  3. Doktor će vam verovatno za početak odrediti dijetu, a po dobijanju rezultata i terapiju koja se uvodi postepeno uz redovno praćenje nivoa šećera u krvi.

Zašto je bitno da redovno merite šećer u krvi?

1. Šećer je podmukla bolest.
2. Simptomi šećerne bolesti se vrlo često ne primećuju, odnosno zanemaruju se.
3. Noćno mokrenje, sušenje usta i žeđ, povećan apetit i mršavljenje su karakteristično simptomi, ali ne moraju svi biti prisutni.
4. Stres, pogotovo hroničan dovodi do razvoja šećerne bolesti.
5. Brza hrana, neredovni obroci, energetska pića, gazirana pića, sokovi, alkohol, slatkiši, prejedanje povećavaju šećer u krvi.
6. Pacijenti često misle da će povišen šećer proći sam od sebe, odnosno zato što tegobe nisu izražene, ne pridaju im značaj.
7. Šećerna bolest – dijabetes se leči i ako je pod kontrolom, može potpuno normalno da se živi pod uslovom da se pacijenti pridržavaju dijete i koriste redovno terapiju.
8. Dijabetes daje mnogo komplikacija i zato je bitno da se njegovom lečenju pristupi što pre i odgovorno.

Koje su komplikacije šećerne bolesti?

Ima ih mnogo, mi ćemo navesti samo neke od njih:

1. Kardiovaskularnih bolesti, tj bolesti srca i krvnih sudova u koje spadaju angina pektoris, infarkt, visok krvni pritisak
2. Cerebrovaskularnih bolesti kao što je šlog ili tranzitorni ishemijski atak (TIA), problemi sa pamćenjem i razmišljanjem.
3. Nefropatija gde stradaju bubrezi jer povećan šećer i visok pritisak preopterećuju bubrege.
4. Polineuropatija gde stradaju periferni nervni završeci što se obično manifestuje peckanjem, trnenjem, bockanjem u ekstremitetima, obično u stopalima.

Zbog toga osećaj za toplo, hladno i za bol mogu biti smanjeni pa recimo pojava rana (ulcusa) na stopalima i sama gangrena mogu biti kasno uočeni.

5. Retinopatija , oštećenja krvnih sudova mrežnjače , kao i katarakta i glaukom su takodje komplikacije dijabetesa koje pogađaju oči i vid.
6. Erektilna disfunkcija
7. Problemi sa kožom.
8. Psihijatrijski problemi kao što je depresija.
9. Metabolički poremećaji kao što je ketoacidoza i koma….

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime