Energetska pića

Energetska pića!? Paaa, kako da vam kažemo…2 minuta čitanja

Umorni ste, kasno je, imate još desetak strana skripte da naučite a mrzi Vas da odete do sobe da skuvate kafu… Ali tu je energetsko piće koje će rešiti sve Vaše probleme, održati Vas budnim i omogućiti Vam ne da naučite deset već dvadeset strana!

Zvuči savrešeno ali da li je zdravo….?

Energetska pića imaju u sebi visoke doze kofeina, u proseku oko 50 miligrama kofeina po limenci od 250 ml ( u šoljici kafe ima oko 40 miligrama ), pored toga tu su velike količine šećera i drugih supstanci koje su tu da Vam daju energiju i održe Vas budnim i ornim za posao. Ali sve to ima i tamnu stranu. Imam prijatelja koji je preterao sa korišćenjem energetskih pića, posle nekog vremena počeo je da oseća lupanje srca, glavobolju, nije mogao da zaspi i počeo je da mu skače pritisak. Sve su ovo simptomi prekomerne količine kofeina. Posebna priča su i tinejdžeri, ne znam da li ste primetili kako svi ujutru nose neke limenke, e pa pogađate to su energetska pića, koja su inače zabranjena osobama mlađim od 18 godina. Kombinacija sa alkoholom je posebno opasna, jer kumulativni efekat alkohola koji deluje na mozak i energetskih pića koja ubrzavaju metabolizam i time povećavaju i ubrzavaju rad srca i funkcionisanje organizma može da bude fatalan, pogotovo ako postoji i neka bolest srca ili visok pritisak.

Prekomerno konzumiranje energetskih pića može takođe da dovede I do oštećenja jetre…


Kao i kod svega u umerenosti je lek! Ako ste potpuno zdravi može jedna limenka s vremena na vreme, ne svaki dan. Trudnice i osobe mlađe od 18 godina ne smeju da koriste energetska pića. Isto važi za osobe sa srčanim oboljenjima, visokim pritiskom ili nekom drugim hroničnom bolešću. O mešanju sa alkoholom ili nekim drugim stimulansom ( ne smeju istovremeno da se piju kafa i energetsko piće ) ne treba ni da govorimo. Sve u svemu, instant rešenja često ne donose željeni efekat, stvari treba raditi polako i na vreme.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *