male boginje

Ovom prilikom nećemo da govorimo o tome da li je neko vakcinisan ili ne, pisali smo o tome već ranije. U ovom tekstu ćemo pokušati da Vam bliže objasnimo šta su to ustvari male boginje.

Kako se prenose male boginje?

Male boginje predstavljaju jednu od najzaraznijih virusnih bolesti. Prenose se kapljičnim putem, kijanjem, kašljanjem, korišćenjem neopranih sudova.

Osoba koja ih ima je prenosilac 4 dana pre i 4 dana po izbijanju ospe. Sam virus može biti aktivan na sobnoj temperaturi 24 časa zbog čega je provetravanje prostorija jako bitno.

Kakvi su simptomi malih boginja i koliko dugo traju?

Početak bolesti karakterišu simptomi slični najobičnijoj prehladi sa povišenom temperaturom, malaksalošću ali i bolovima u stomaku i prolivom.

Lice može da poprimi izraz plačne osobe zbog curenja nosa i suzenja očiju.

Posle otprilike dan i po na sluznici obraza se pojavljuju karakteristične promene tzv Koplikove mrlje koje izgledaju kao griz posut po upaljenoj crvenoj sluznici ali koji ne može da se skine.

Zatim otprilike četvrtog dana nastaje kratak period smirivanja tegoba, posle koga sledi izbijanje ospe prvo iza ušiju i ide ka stopalima praćena visokom temperaturom i opštom malaksalošću, ospa je brojna i može biti slivena u ploče.

Posle otprilike pet dana ospa počinje da se povlači a temperatura pada. Sve ukupno bolest traje oko dve nedelje.

Zašto su male boginje tako opasne?

Zato što obaraju opšti imunitet u periodu od oko dva meseca i na njih može da se nadoveže bakterijska infekcija koja može da izazove upalu pluća, upalu ušiju i mozga.

Upala pluća predstavlja jednu od najopasnijih komplikacija jer je u kombinaciji sa malim boginjama smrtonosna, pogotovo kod male dece ili osoba sa već narušenim imunitetom.

Leka protiv malih boginja nema jer to je virus pa se terapija svodi na poboljšanje imuniteta, obaranje temperature, nadoknadu tečnosti a u slučaju bakterijske infekcije i uvođenje antibiotika.

Zaražene osobe se drže u karantinu, obično kućnom, ali u slučaju komplikacija obavezna je hospitalizacija. Jedini pravi način za borbu protiv njih je vakcinacija koja se sprovodi kod dece posle prve godine života.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime