MMR

MMR… Pre svega, ne smemo da napadamo roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu. Oni ne smeju biti izdvajani, antagonizovani ili na bilo koji drugi način ugnjetavani. Te roditelje moramo da razumemo.

Vakcinacija nije odbijena iz ličnog hira, već iz straha za svoju decu.

Ti roditelji su uplašeni da će njihovo dete postati drugačije, da nikada neće progovoriti, da nikada neće odrasti i da nikada od njega neće čuti onu poznatu rečenicu punu dečije radosti „Mama, a šta je to?“.

Svi mi znamo da su u strahu velike oči, a strah za dete sve to podiže na novi nivo.

Zašto ljudi misle da je MMR opasan?

Moramo imati u vidu da već dugo postoji negativna kampanja protiv vakcine MMR i da je došla na plodno zemljište i kao mali plamičak se pretvorila u požar koji je zahvatio sve slojeve društva uključujući i lekare.

A zapravo nigde nije dokazano da MMR izaziva autizam. To je u suštini vakcina protiv zauški, malih boginja i crvenke, a to su bolesti koje su zahvaljujući vakcini gotovo u potpunosti bile istrebljene i samim tim zaboravljeno je kako one izgledaju i do kojih komplikacija dovode (encefalitis, meningitis, gubitak sluha).

Ono što se ne vidi i što je zaboravljeno ne izaziva strah u nama, prosto mi smo takva bića, mi naše strahove i ubeđenja stičemo iskustvom koje imamo u životu.

U to iskustvo ne spadaju male boginje, samim tim mi ga i nemamo i nemamo strah od njih. Ali zato imamo strah od komšinice koja nam je u poverenju rekla da je čula da je nečije dete postalo autistično posle MMR vakcine.

Da li smo vakcinisali naše dete MMR vakcinom?

Mi smo naše dete vakcinisali, prosto nismo hteli da rizikujemo. Ako Vi spadate u grupu roditelja koji nisu vakcinisali svoje dete mi Vas razumemo i ne osuđujemo, niti primoravamo da vakcinacija bude izvršena.

Ne želimo da preteći upiremo prstom i teramo Vas da se branite roditeljskim instinktom straha za dete. Mi samo želimo da objasnimo da ni jedno istraživanje nije povezalo autizam i MMR vakcinu.

Šta mi preporučujemo roditeljima u vezi MMR vakcine?

Naša preporuka roditeljima je da odu do najbližeg dečijeg savetovališta ili epidemiologa i na licu mesta se informišu o MMR vakcini i tek kada dobiju informacije od stručnih lica, onda odluče da li žele da je njihovo dete primi ili ne.

1 KOMENTAR

 1. Poštovani doktori,
  Moja drugarica je u 40-tim godinama jedva je preživela morbile iako je u detinjstvu bila vakcinisana. Zna se koliko je opasno da odrasla osoba oboli od morbila pa zar nije bolje preležavanjem bolesti u detinjstvu steći trajni imunitet umesto vremenski ograničenog vakcinalnog? Svi odrasli koji su vakcinisani u detinjstvu, nemaju zaštitu od morbila. Zašto nije hajka i na njih da se vakcinišu zbog imuniteta krda kao što je za decu? Znamo da su majke nekad vodile decu kod bolesnih da se zaraze jer mala deca to oboljenje laše prebole i stiču trajni imunitet.
  Još jedan momenat je tu bitan. Devojčice koje su prebolele morbile u detinjstvu će kad rode bebu, dojenjem prenositi antitela svojim bebama i one će biti tako zaštićene. Ovo je veoma važno jer su bebe najosetljivije do prve godine života, a mnoge majke sad doje i duže.
  Majkama treba dati i takve informacije. Nije to samo strah od autizma. Za svaku vakcinu treba roditelju dati uputstvo u kojem je proizvođač naveo koje su sve moguće nuspojave.
  Ni na jedno pitanje koje sam postavila pedijatru o vakcini MMR nisam dobila odgovor samo pretnju kaznom ako ne vakcinišem dete. S druge strane isti pedijatar nije hteo da potpiše odgovornost za svoju tvrdnju da je vakcina koju ordinira, bezbedna. Pitam se onda zašto bih zdravom detetu ubrizgavala „lek“ koji ga može oštetiti? Zar to nije eksperiment?
  Kažete da ne treba preteći upirati prst u roditelje koji ne vakcinišu decu ali zar to ne vrši naša država time što uskraćuje materinski dodatak takvoj deci i zabranjuje da se upisuju u vrtiće, a roditelje šalju na sud i naplaćuju im novčane kazne?
  Srdačan pozdrav.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime