MMR

MMR… Pre svega, ne smemo da napadamo roditelje koji nisu vakcinisali svoju decu. Oni ne smeju biti izdvajani, antagonizovani ili na bilo koji drugi način ugnjetavani. Te roditelje moramo da razumemo.

Vakcinacija nije odbijena iz ličnog hira, već iz straha za svoju decu.

Ti roditelji su uplašeni da će njihovo dete postati drugačije, da nikada neće progovoriti, da nikada neće odrasti i da nikada od njega neće čuti onu poznatu rečenicu punu dečije radosti „Mama, a šta je to?“.

Svi mi znamo da su u strahu velike oči, a strah za dete sve to podiže na novi nivo.

Zašto ljudi misle da je MMR opasan?

Moramo imati u vidu da već dugo postoji negativna kampanja protiv vakcine MMR i da je došla na plodno zemljište i kao mali plamičak se pretvorila u požar koji je zahvatio sve slojeve društva uključujući i lekare.

A zapravo nigde nije dokazano da MMR izaziva autizam. To je u suštini vakcina protiv zauški, malih boginja i crvenke, a to su bolesti koje su zahvaljujući vakcini gotovo u potpunosti bile istrebljene i samim tim zaboravljeno je kako one izgledaju i do kojih komplikacija dovode (encefalitis, meningitis, gubitak sluha).

Ono što se ne vidi i što je zaboravljeno ne izaziva strah u nama, prosto mi smo takva bića, mi naše strahove i ubeđenja stičemo iskustvom koje imamo u životu.

U to iskustvo ne spadaju male boginje, samim tim mi ga i nemamo i nemamo strah od njih. Ali zato imamo strah od komšinice koja nam je u poverenju rekla da je čula da je nečije dete postalo autistično posle MMR vakcine.

Da li smo vakcinisali naše dete MMR vakcinom?

Mi smo naše dete vakcinisali, prosto nismo hteli da rizikujemo. Ako Vi spadate u grupu roditelja koji nisu vakcinisali svoje dete mi Vas razumemo i ne osuđujemo, niti primoravamo da vakcinacija bude izvršena.

Ne želimo da preteći upiremo prstom i teramo Vas da se branite roditeljskim instinktom straha za dete. Mi samo želimo da objasnimo da ni jedno istraživanje nije povezalo autizam i MMR vakcinu.

Šta mi preporučujemo roditeljima u vezi MMR vakcine?

Naša preporuka roditeljima je da odu do najbližeg dečijeg savetovališta ili epidemiologa i na licu mesta se informišu o MMR vakcini i tek kada dobiju informacije od stručnih lica, onda odluče da li žele da je njihovo dete primi ili ne.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime