pritisak

Po našem mišljenju, pritisak preko 140/90 predstavlja visok pritisak, bez obzira na to da li neko ima tegobe ili ih nema.

Normalan pritisak je idealno 120/80, dok je donja granica 80/60.

Sama pojava visokog pritiska zavisi od više faktora, tako da se može reći da se definitivan uzrok nastanka pritiska ne zna već on predstavlja zbir svih faktora koji nas okružuju.

Koji su to faktori za pojavu visokog pritiska?

Pre svega treba izdvojiti:

1. Stalno prisutan stres, koji u dužem vremenskom periodu neizostavno dovodi do pojave visokog pritiska,

2. Slana i masna hrana (npr nama svima omiljena posoljena kožica pečenog praseta ili pileta….),

3. Gojaznost

4. Gazirana pića i brza hrana,

5. Manjak fizičke aktivnosti

6. Pušenje

7. Preveliko korišćenje alkoholnih pića

8. Genetska predispozicija tj nasleđe uopšte itd.

9. Postojanje drugih hroničnih bolesti ( bolesti bubrega, štitne žlezde…)

10. Naravno postoji i takozvani pritisak nepoznatog porekla, šta reći o njemu osim da mu ime sve samo kaže.

Koje su glavne tegobe osoba sa visokim pritiskom?

1. Potiljačna glavobolja

2. Mučnina i povraćanje

3. Slabost i malaksalost,

4. Bol u grudima, koji u kombinaciji sa pritiskom predstavlja neizostavanu i obaveznu posetu lekaru.

Pojedine osobe koje imaju normalno nizak pritisak (recimo 80/60), mogu da osete ovakve tegobe i kad im pritisak skoči na 120/80 što je normalan pritisak.

Smatramo da i te osobe mogu da se uzmu u obzir kao osobe sa visokim pritiskom jer u medicini mnogo štošta zavisi od toga kako se ko oseća a ne šta analize pokazuju.

Takođe postoje i osobe koje nemaju nikakve tegobe pri pritisku 170/100, prosto navikli su na njega i ne žele da ga obaraju, ali u zabludi su, moraju da se njime pozabave jer ako tegobe osećaju recimo kad im pritisak skoči preko 200/100, moraju da se obrate lekaru i da ga normalizuju.

Šta možete da uradite kod kuće da bi oborili visok pritisak?

Pre svega smanjite upotrebu soli, naravno ne treba u potpunosti da je izbacite ali bar nemojte da dosoljavate i presoljavate jela, verujte, navići ćete se i na manje slana jela.

Takođe smršajte i krećite se više i pritisak će sam od sebe spasti.

Naravno ako ništa od ovoga ne pomogne tu je i čitava paleta lekova koja se uvodi uz pratnju lekara, ali i za koju naravno treba malo vremena jer se ne može lek i doza leka odmah pogoditi, već se lekovi postepeno uvode i postepeno povećavaju.

A kako da se oslobodite stresa, realno teško jer je svuda oko nas, ali probajte na život da gledate malo drugačije ma koliko to teško bilo.

2 KOMENTARA

 1. Поштовани,
  Имамдигитални мјерач притиска за надлактицу, „Microlife“ који три пута мјери и даје неку средњу вриједност. Интересује ме следече:
  да ли је и колико нормалан мој притисак који се горњи креће око 120, а доњи ријетко пада испод 95 не прелази 98?
  Имам 66 година и немам тренутно било каквих потешкоћа нити пијем љекове.
  С поштовањем.
  Драгослав Ковачевић
  Лакташи РС

  • Poštovani, to jeste ipak visok pritisak jer je donji iznad normalnih vrednosti.Trebalo bi ipak da se javite Vašem lekaru jer je potrebno odraditi pregled, EKG , kompletnu laboratoriju sa biohemijom ,rentgen srca i pluća i eho abdomena. Na osnovu toga bi trebalo da proceni da li je porebno upućivanje internisti -kardiologu i dalja dijagnostika. Ono što Vi možete da uradite za sebe je da pazite na ishranu i da se zdravo hranite, a to podrazumeva da se smanji unos slane i masne hrane, da se unosi više vitamina kroz voće i povrće, da se unose proteini kroz meso živine bez kožica , ribu ,teletinu ,uopšte treba birati delove mesa koji su nemasni ili sa manje masnoća, mlečne proizvode sa manje masnoća, da se izbegavaju prerađevine u vidu pašteta i dimljenih proizvoda (kobasice, salame, parizeri, pršute), treba izbegavati grickalice i gazirane napitke, kao i slatkišei alkohol , cigarete. To su neki opšti principi.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime