alkoholizam

Alkohol, alkoholizam ili „Da popijemo po jednu…“4 minuta čitanja

Alkohol… Prisutan i kad smo srećni i kad smo tužni, i kada dobijamo i kad gubimo, i kad dajemo i kad uzimamo… U svim prilikama i na svim mestima, na svadbama i sahranama, rođendanima, krštenjima, useljenjima, iseljenjima, rastancima, utakmicama…

Svuda je oko nas…

I tu odmah dolazimo do srži problema. Zbog upravo te sveprisutnosti alkohola, postavlja se pitanje šta je alkoholizam? I što je najbitnije, zašto je lečiti alkoholizam tako teško?

U osnovi alkohol stvara zavisnost i svima nama je teško da priznamo da nismo savršeni i da se suočimo sa činjenicom da postoji zavisnost od alkohola. Naš strah od gubitka tog savršenstva u kombinaciji sa realno, društvenim prihvatanjem alkohola, predstavlja teško rešivi problem. I tu se javlja ono „Ne nisam alkoholičar, ali da popijemo po jednu….“ Iz svih tih razloga, pokušaćemo u ovom tekstu da vam objasnimo šta je alkoholizam, odnosno šta je poremećaj zloupotrebe alkohola i kako da prepoznate kod sebe ili u svojoj okolini da li se približavate „ tački ključanja“.

Naime, prema najnovijem priručniku za mentalno zdravlje postoji 11 kriterijuma, odnosno simptoma koji govore o tome da li imate problem sa alkoholom. Ti simptomi su lako prepoznatljivi, a to su:

1. Pijete više alkohola ili duže nego što nameravate
2. Pokušavate da smanjite konzumiranje alkohola, odnosno da prestanete, ali ne uspevate.

3. Provodite dosta vremena pijući alkohol ili oporavljajući se od mamurluka i drugih posledica.

4. Imate smetnje u svakodnevnom životu zbog pijenja alkohola, na poslu, u odnosu sa drugima…

5. Stalna želja za alkoholom koja sve više raste.

6. Nastavak pijenja alkohola iako su odnosi sa porodicom i/ili prijateljima u krizi ili prekinuti.

7. Gubitak interesovanja za hobije i za druge sadržaje da bi se pilo, odnosno iznalaženje bilo kakvog povoda za piće.

8. Često se nalazite u situacijama da, zbog vašeg pijenja je neko mogao da bude povređen ili da izgubi život.

9. Morate da sve više i više pijete alkohol.

10. Nastavljate da pijete iako vam je zdravlje ozbiljno narušeno, kako fizičko, tako i mentalno ( pogoršavaju se anksioznost i depresija…)

11. Imate apstinencijalne krize kad prestanete da pijete.


Blag oblik podrazumeva da tokom jedne godine imate do 3 simptoma, umeren ili srednji podrazumeva da imate od 3 do 6 simptoma, a težak više od 6 simptoma.

Šta je suština ove priče? Prvo, ako primetite da neko voli u žargonu „koju čašicu više“ , nemojta da čekate da to postane cela flaša da biste reagovali. Obično većina u našoj sredini smatra alkoholičarima samo teške alkoholičare koji imaju preko 6 simptoma, a one koji imaju blag ( do 3 simptoma) i umeren oblik ( od 3 do 6 simptoma) alkoholizma ne tretiraju kao alkoholičare, što je naravno greška. Svi su oni alkoholičari samo u razičitom stadijumu bolesti. Kao i za sve bolesti, ako se nešto blagovremeno otkrije, tj. u ranijem stadijumu i lečenje je uspešnije.

Drugo, alkoholičare ne treba silom napadati i tako ih terati da kontriraju i da celom procesu dodaju i nama poznatu balkansku tvrdoglavost i reči „Ma ti ćeš da mi kažeš….“ . Treba razumeti da smo svi mi odrasli u sredini gde je na čašicu pozitivno gledamo, kroz sve naše stare filmove se provlači čašica ili flašica… To društveno prihvatanje je dovelo do toga da se neka zabava bez alkohola smatra propalom. Utešno je da to nije slučaj samo kod nas, tako je svuda u svetu i svaka država se sa manje ili više uspeha bori sa tim.

Sad većina postavlja pitanje – koja je to količina alkohola dnevno koju možete da popijete, a da vam ne šteti? Prema istraživanjima u Americi, dva pića za muškarce i jedno piće za žene nekoliko puta nedeljno se smatra umerenim pijenjem. Ali, ako se pije nekoliko puta nedeljno po dva pića, odnosno po jedno, možda neće da šteti fizičkom zdravlju, ali postoji mogućnost da steknete naviku, navika vremenom podiže prag tolerancije jer se svakodnevnom upotrebom alkohola to dešava pa su potrebne veće količine da bi se postigao isti efekat, a to opet vremenom može da pređe u zavisnost.

Naravno ni količine nisu za svakoga iste. Odgovor je – za svakog je različit. Neko ima niži prag tolerancije, neko viši, neko postaje pre zavisan, nego kasnije, neko nikad jer može da se kontroliše…To je individualno. Češćom upotrebom alkohola postoji velika verovatnoća da ćete imati problem sa alkoholizmom… Važna je SAMOKONTROLA.

Mi nemamo čaroban lek za alkoholizam, to je dugotrajna borba koja zahteva angažovanje psihijatra ili psihoterapeuta, podršku cele porodice i jako puno strpljenja volje i ljubavi… Ali se nadamo da ovih 11 simptoma koje smo prethodno naveli mogu nekome da pomognu da shvati da je možda prešao granicu i da reaguje na vreme da bi se sprečio nastanak još veće štete.

Dopada vam se članak? Lajkujte nas i čitajte nove tekstove svake nedelje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *