Alkoholisanje praznicima

Povremeno vikendom dežuramo u hitnoj službi i verujete mi nema ništa gore od pijanih klinaca koji su mešali alkoholna pića i naravno ništa nisu jeli…

Slika je užasna i od nje mi se diže kosa na glavi i sada kada pomislim na nju, komatozni, upovraćani i umokreni klinci i klinceze koje su doveli ili doneli slični njima drugari koji su ipak bili malo pametniji i bar uspeli da ostanu na svojim nogama. U tim situacijama imam želju sve redom da ih izmaltim i pošaljem kući sa dvogodišnjom zabranom izlaska u grad ili na bilo kakvu proslavu. Ali na žalost to su samo pusti snovi i jedino što mogu da uradim je da se prihvatim mukotrpnog otrežnjavanja i smirivanja već agresivnih tek probuđenih junoša, koji naravno ne žele da kažu gde stanuju i naravno ne žele da njihovi roditelji saznaju za sve to jer imaju preko 16 godina i pravo na tzv čuvanje tajnosti medicinskih podataka….

A verujte proces trežnjenja nije ni malo naivan, pre svega možda oni nisu samo pijani, možda ih je neko klepio po glavi, opljačkao i gurnuo u šanac misleći da će im biti bolje do jutra, možda ih je čak i udario auto ili prosto boluju od epilepsije i zaboravili su da popiju svoje lekove, ništa me više ne čudi.

Ni stariji nisu mnogo bolji, pre par godina sam imao gosta neke svadbe koji je autobusom organizovano došao u naš grad, naravno pio duž celog puta i na kraju nisu mogli da ga probude i pozvali nas…
Probudio se posle par dana na intenzivnoj nezi, fin neki lik pričali smo skoro, i dalje ne zna šta mu se deilo…

U našoj kulturi postoji kult zloupotrebe alkohola ili prosto alkoholisanje.

Nekako je sve to ušlo u srž naše kulture, ništa se ne počinje bez zdravice, ništa nije zabavno bez mnogo pića i naravno onaj ko ne pije i sam mora da počne da pije jer mu dosadi konstantno nutkanje sa svih strana…

E sad nije tu stvar u alkoholu koji je sam po sebi loš, stvar je u količini i načinu na koji se taj alkohol konzumira.

Stvar je u umerenosti i u poznavanju samoga sebe i svojih mogućnosti jer jedno je kada se popije jedna čašica nekog žestokog pića ili flaša piva, a drugo je kad mi neko na pitanje koliko si popio kaže dve flašice, a ja pitam jel od 0,3 ili 0,5 , a on mi sa ponosom kaže ma ne bre od 2 litra….

Problem je što mi ne znamo za umerenost i što alkoholisanje shvatamo kao nešto što je cool, a istina je zapravo drugačija.

Preterivanje u konzumiranju alkohola ili alkoholisanje, nema samo kratkotrajne posledice tipa mamurluka i ako ste klinac sankciju od roditelja. Često je alkohol uzrok saobraćajnih nesreća , tuča i ubistava, a ako se izbegnu ovakve posledice dugotrajnim i neumerenim pijenjem rizikujete da postanete alkoholičar a to je bolest koju treba lečiti.

Budite umereni u svemu i tako ćete stvarno uživati u životu.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite svoje ime